joi, 1 decembrie 2011

Premierul Boc vrea capul președintelui TVR pentru că „n-a făcut nimic pentru partid”

În data de 7 noiembrie, cotidianul Adevărul publica un articol în care erau citate mai multe declarații ale premierului Emil Boc referitoare la conducerea SRTV. Conform acestora, premierul Boc a răbufnit după ce şefa Comisiei de Cultură din Camera Deputaţilor, Raluca Turcan, a ridicat în timpul discuţiilor din grup problema situaţiei financiare precare a TVR, pentru care ar trebui să se găsească soluţii de revigorare. <>, i s-ar fi adresat premierul Ralucăi Turcan”.
ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei, în calitatea sa de organizație care promovează libertatea presei, a solicitat premierului Emil Boc să confirme sau să infirme veridicitatea informațiilor apărute în presă, conform cărora ar fi spus despre Președintele Director General al televiziunii publice: Trebuie schimbat, n-a făcut nimic pentru partid!”.
Trei săptămâni după transmiterea acestei solicitări nu am primit niciun răspuns din partea primului ministru. Această tăcere nu poate fi interpretată altfel decât ca o recunoaștere a afirmațiilor publicate în presă. Astfel, ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei consideră extrem de grav acest nou gest de presiune politică asupra televiziunii publice, presiune facilitată în primul rând de actuala lege de funcționare a serviciilor publice de radio și televiziune. Intervenția dlui Emil Boc (prim-ministru și președinte al partidului de guvernământ) este cu atât mai îngrijorătoare cu cât vine înaintea unui an electoral, iar votul parlamentar asupra raportului anual de activitate atârnă în continuare deasupra conducerii TVR.
Reamintim că organizațiile de media, organizațiile care se ocupă de bună guvernare și alți reprezentanți ai societății civile au cerut în nenumărate rânduri partidelor politice să garanteze o reală independență a serviciilor publice de radio și televiziune și să înceteze presiunile și interferențele politice în activitatea acestor instituții. Misiunea lor publică este să informeze cetățenii în chestiuni de interes public, nu să deservească drept instrumente de propagandă ale partidelor politice.
Răzvan Martin, coordonator al programului FreeEx al ActiveWatch apreciază că În buna tradiție a antecesorilor săi de diverse orientări politice, premierul Boc joacă, la rândul lui, rolul de mare sforar al căpăstrului televiziunii publice, solicitând tăierea capului președintelui TVR pentru că <>”. 
***
Articolul din Adevărul a fost publicat pe 7 noiembrie 2011 sub titlul EXCLUSIV: Boc despre şeful TVR: "Trebuie schimbat, n-a făcut nimic pentru partid!” și semnat de Valentina Deleanu (http://www.adevarul.ro/actualitate/politica/EXCLUSIV-Boc-TVR-Trebuie-schimbat_0_586741905.html)

joi, 10 noiembrie 2011

Scrisoare Deschisă – afirmații publice ale Primului Ministru al României, dl. Emil Boc, referitoare la Președintele Director General al televiziunii publice

ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei, în calitatea sa de organizație care veghează la respectarea dreptului la libertatea presei, solicită premierului Emil Boc să confirme sau să infirme veridicitatea  informațiilor apărute în presă, conform cărora ar fi spus despre Președintele Director General al televiziunii  publice: "Trebuie schimbat, n-a făcut nimic pentru partid!”.
Astfel, conform unui articol publicat de ziarul Adevărul, premierul “Boc a răbufnit după ce şefa Comisiei  de Cultură din Camera Deputaţilor, Raluca Turcan, a ridicat în timpul discuţiilor din grup problema situaţiei  financiare precare a TVR, pentru care ar trebui să se găsească soluţii de revigorare. <  nu are un plan, n-a făcut nimic, să-l chemaţi să-l scuturaţi la comisie şi apoi mai vedem, respingem raportul TVR  în plen şi putem să-l schimbăm>>, i s-ar fi adresat premierul Ralucăi Turcan”.
Solicităm premierului Emil Boc să explice public dacă a făcut sau nu astfel de afirmații în cadrul ședinței  din 7 noiembrie cu deputații PDL și să exprime public care este poziția sa față de independența politică a  televiziunii publice.  Reamintim că organizațiile de media, organizațiile care se ocupă de bună guvernare și alți reprezentanți  ai societății civile au cerut în nenumărate rânduri partidelor politice să garanteze o reală independență a  serviciilor publice de radio și televiziune și să înceteze presiunile și interferențele politice în activitatea acestor  instituții. Misiunea lor publică este să informeze cetățenii în chestiuni de interes public, nu să deservească drept instrumente de propagandă ale partidelor politice.
***
Articolul din Adevărul a fost publicat pe 7 noiembrie 2011 sub titlul EXCLUSIV: Boc despre şeful TVR: "Trebuie  schimbat, n-a făcut nimic pentru partid!”și semnat de Valentina Deleanu

luni, 31 octombrie 2011

Tehnica lecturii la microfon - curs de dicţie

Centrul Pentru Jurnalism Independent organizează  un curs practic de dicţie intitulat Tehnica lecturii la microfon, în perioada 5 noiembrie 2011 - 13 noiembrie 2011, la sediul său din Bd. Regina Elisabeta, nr.32, et.1, sect. 5, Bucureşti. Durata cursului este de 20 de ore.
Cursul va fi susţinut de Carmen Ivanov, jurnalist şi trainer de dicţie acreditat de CNFPA, Ministerul Muncii si Ministerul Educaţiei.
Prezentarea cursului este disponibilă 
aici.
Acest curs vă oferă ocazia de a diagnostica şi rezolva cele mai stringente probleme de dicţie cu care vă confruntaţi. Pe parcursul celor 20 de ore, trainerul Carmen Ivanov va depista particularităţile dumneavoastră de rostire şi vă va propune seturi de exerciţii speciale menite să soluţioneze problemele dumneavoastră de dicţie.
Trainingul se adresează persoanelor care prin natura muncii lor trebuie să aibă un discurs clar, corect şi cursiv şi care doresc să îşi imbunătăţească abilităţile de vorbire.
Taxa de participare este de 250 lei.
Cursul se va desfăşura după urmatorul orar:
5 noiembrie 2011 -   Orele 10:00 -16:00
6 noiembrie 2011 -   Orele 10:00 - 16:00 
12 noiembrie 2011 - Orele 15:00 - 19:00
13 noiembrie 2011 - Orele 13:00 -17:00
Pentru înscrieri vă rugăm să trimiteţi un CV şi o scrisoare de intenţie la email carmen@cji.ro sau fax: 021 311 1375. Persoana de contact: Carmen Macavei, asistent executiv.
Înscrierile se primesc până la data de 3 noiembrie a.c.

joi, 13 octombrie 2011

Educaţie fără bariere – A doua ediţie a Galei Persoanelor cu Dizabilităţi

Gala Persoanelor cu Dizabilităţi organizată de ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei şi Fundaţia Motivation România a ajuns la a doua ediţie. Anul acesta, accentul campaniei publice, defăşurate pe o perioadă de aproape două luni, va fi pus pe educaţia şi accesul la şcoală al persoanelor cu dizabilităţi, premise pentru integrarea lor socială.
Ediţia din 2011 a Galei, organizată alături de Fundaţia Vodafone România, are loc sub patronajul Reprezentanţei Comisiei Europene în România, iar coproducătorul evenimentului este TVR1. Evenimentul va fi difuzat de postul public de televiziune în data de 3 decembrie 2011.
Incluziunea persoanelor cu dizabilităţi începe în şcoală!
Anul acesta, competiţia are cinci categorii de premiere: Oameni cu desăvârşire, dedicată persoanelor cu dizabilităţi care au avut împliniri remarcabile în context educativ, Angajatorii abilităţii, pentru angajatorii de pe piaţa liberă a muncii care au inclus persoanele cu dizabilităţi în activitatea lor, Promovează abilitatea, dedicată ziariştilor şi media care au prezentat corect şi au susţinut cauza persoanelor cu dizabilităţi, Porţi deschise – pentru instituţiile şi companiile care au înţeles că accesibilizarea sediilor pentru persoane cu dizabilităţi nu trebuie să rămână doar pe hârtie, şi Şcoala tututor abilităţilor – pentru a premia eforturile unităţilor de învăţământ de integrare a persoanelor cu dizabilităţi.
Propune un candidat pentru Gala Persoanelor cu Dizabilităţi
Declarăm deschise înscrierile pentru toate cele cinci categorii, înscrieri ce se vor încheia pe 10 noiembrie. Jurizarea are loc după data de 10 noiembrie. Câştigătorii vor fi anunţaţi în cadrul Galei Persoanelor cu Dizabilităţi, care va avea loc în seara zilei de 29 noiembrie, şi, în aceeaşi zi, printr-un comunicat de presă difuzat către media centrale şi locale.
Publicul poate vota, în perioada 10 noiembrie – 25 noiembrie, numai pentru categoria “Oameni cu desăvârşire”. Candidatul cu cel mai mare număr de voturi va câştiga premiul de popularitate şi va fi invitat să participe la Gala, alături de câştigătorii desemnaţi de juriu.
Fiecare categorie va fi evaluată de un juriu separat, alcătuit din persoane care, prin activitatea şi dedicarea lor, au realizări în domeniul respectiv.
Te invităm să-i priveşti pe cei cu dizabilităţi altfel decât ai făcut-o. Îndreaptă-ţi atenţia spre ceea ce pot face, spre ceea ce oferă şi spre ceea ce ar putea deveni aceste persoane dacă ar avea sprijinul nostru real. Propune un candidat pentru categoriile de concurs şi fii alături de noi în campania de schimbare a statutului persoanelor cu dizabilităţi. Urmăriţi-ne pe site-ul campaniei şi în toate media partenere.
Eveniment organizat de ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei şi Fundaţia Motivation România, alături de Fundaţia Vodafone România.
Coproducător: TVR1 Partener: Adevărul Holding Parteneri media: Adevărul, Click! Sănătate, Ştirile
Europa FM, Bucureşti FM, Radio România Regional, 24 FUN, Oops Media, România liberă, Elle, Avantaje, Psychologies, Baby.
Parteneri media online: Hotnews.ro, SmartWoman.ro, BestJobs.ro, PromoAfaceri.ro, BusinessCover.ro, Romaniapozitiva.ro, StartEvo.ro
Eveniment susţinut de: Special Olympics România, Step by Step, Media Image, IMPHOTO, Sovis Print.

sâmbătă, 9 iulie 2011

Adevărul de Seară Focşani nu-şi gaseşte ziarele în chioşcurile Monitorului de Vrancea

Jurnaliștii de la săptămânalul Adevărul de Seară Focșani acuză firma de distribuție Trinex Serv (a Monitorului de Vrancea), deținută de Corina Trifan, că obstrucționează apariția publicației. Potrivit acestora, motivul ar fi legat de publicarea unui articol defavorabil la adresa firmei Mavi Beton SRL, la care Corina Trifan este acționar alături de soțul său.

Pe de altă parte, Corina Trifan susține că această informație este eronată. „Fiecare este liber să scrie ce vrea. Nu am cerut nici o reziliere a contractului. Ziarele se distribuie în chioșcurile din rețea. Adevărul de Seară Focșani a publicat informații false cu privire la o firmă pe care o dețin și, având în vedere că o lege a presei lipsește cu desăvârșire, mă voi adresa avocatului să văd ce este de făcut”, a declarat proprietara rețelei.

Jurnalistul Sabin Orcan semnalează faptul că firma de distribuție Trinex a încălcat clauzele din contractul de distribuție încheiat cu săptămânalul Adevărul de Seară, lansat săptămâna trecută. „Mi se pare un abuz ca în anii ’90”, a declarat Sabin Orcan, care a ținut să sublinieze că Adevărul de Seară Focșani are „fotografii, acte și declarații care sprijină informațiile din articolul despre firma Mavi Beton”.
Într-un e-mail redactat de Corina Trifan, pus la dispoziția FreeEx de jurnalistul Sabin Orcan, aceasta spune: „Vă rog să vă puneți în situația mea… în condițiile în care dețin cea mai mare rețea de distribuție presă din Vrancea… dacă ați mai putea vinde prin propriile chioșcuri publicațiile grupului Adevărul… în condițiile în care publică articole defăimătoare nefondate, nedocumentate, pline de minciuni”.

„Considerăm că semnalul de alarmă tras de <> din Focșani, referitor la problemele legate de distributia ziarului, este îngrijorător. Istoria abuzurilor faţă de presa care a îndrăznit să-l critice pe Marian Oprişan, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, are o vechime de aproape zece ani; la începutul anilor 2000 scandalul cenzurii presei de opoziție din Vrancea devenise subiect internațional. Între timp, România a devenit țară membră a Uniunii Europene, deci cu atât mai incompatibilă cu metehnele unui regim care desconsideră valorile democrației. În opinia noastră, o firmă de difuzare a presei intră sub incidenţa aceluiaşi articol constituţional (31) în care se acordă presei un statut special: obligaţia asigurării accesului cetăţenilor la informaţiile de interes public. Comportamentul unei companii care are ca obiect de activitate difuzarea de presă trebuie să respecte această prevedere constitutională, pentru că nu operează cu cizme, ci cu informaţii de interes public. Aceasta cu atât mai mult cu cât o firmă de distribuție beneficiază de facilități din partea autorităților locale, cum ar fi dreptul de amplasare de chioșcuri pe spațiul public. Dacă o asemenea firmă intervine brutal în traseul firesc al informaţiilor din motive politice sau de interes comercial, ea ar trebui să fie expusă deciziei unei instanţe“, declară Mircea Toma, preşedintele ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei.

marți, 28 iunie 2011

CENTRE DE TUTORAT: Pregătire în regim gratuit pentru elevii de liceu romi care îşi doresc să studieze medicina

Elevii de liceu romi care vor să devină profesionişti în domeniul medical sunt sprijiniţi în cadrul proiectului O generaţie de specialişti romi în domeniul medical să îşi împlinească visul. Aceştia vor fi pregătiţi în ultimul an de studiu liceal la materiile necesare admiterii în facultăţi, colegii şi şcoli postliceale cu profil medical.
60 de profesori de specialitate vor coordona centrele de tutorat la nivel local pentru organizarea periodică a sesiunilor de pregătire la disciplinele din care elevii vor susţine examenul de admitere. 

BURSE ŞI MEDITAŢII GRATUITE - 200 DE LOCURI 

Elevii romi care trec în clasa a XII-a sau a XIII-a şi care îşi doresc să urmeze o carieră în domeniul medical vor beneficia de burse lunare în valoare de 200 de lei şi de meditaţii în regim gratuit la materiile biologie, chimie sau fizică. Profesori de specialitate le vor oferi sesiuni de pregătire elevilor selectaţi, pe parcursul întregului an scolar 2011 - 2012. 

Elevii se pot înscrie în program accesând site-ul http://www.burseromi.ro/, completând formularul online şi transmiţând prin poştă o serie de documente solicitate pe site. In cadrul centrelor de tutorat sunt scoase la concurs 200 de locuri. Acestea sunt destinate tinerilor romi interesaţi să susţină examenul de admitere în instituţii de învăţământ cu profil medical, în anul 2012. Numărul locurilor poate fi suplimentat dacă înscrierile depăşesc numărul previzionat. Termenul limită de aplicare: 30 septembrie 2011.  

„Tutoratul este una dintre principalele componente de intervenţie directă prin care dorim să facilităm accesul liceenilor romi la studii superioare în domeniul medicinei” a declarat Andreea Chelaru, manager proiect, Agenţia de Monitorizare a Presei.               

TABERE EDUCAŢIONALE GRATUITE  

Elevii romi selectaţi în proiect vor avea ocazia să participe la tabere de motivare. Taberele vor fi organizate într-un mediu care va combina jocul cu educaţia. Managementul carierei, leadership-ul şi lucrul în echipă, comunicarea eficientă şi responsabilităţile profesiei în domeniul medical sunt doar câteva dintre temele abordate în programa educaţională a taberelor.

ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei implementeaza proiectul O generatie de specialisti romi in domeniul medical în perioada ianuarie 2011 – ianuarie 2014, în parteneriat cu Fundaţia Roma Education Fund Romania, Asociaţia Medicilor Rezidenţi, Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – SASTIPEN şi Open Society Institute. Componenta Tutorat este coordonată de Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – SASTIPEN.

Mai multe detalii pe http://www.burseromi.ro/.

Contact: Ana Ciutu (Coordonator PR), e-mail: ana.ciutu@activewatch.ro, tel.: +40 725 214 491

Parlamentor.ro iti arata Calea spre Bruxelles

HotNews.ro Şi Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) lanseazĂ concursul Calea spre Bruxelles, ca parte a proiectului Parlamentor.ro - prima platformă online de dezbateri pe teme de maximă actualitate, mai ales din domeniul economic şi social, aflate pe agenda Parlamentului European (http://www.parlamentor.ro/ ).
Concursul se deruleaza în perioada 15 iunie - 15 decembrie 2011 şi are drept scop implicarea publicului românesc în dezbaterile pe teme economice din Parlamentul European, conectându-l astfel la agenda economică a PE.

Patru dintre cei mai activi membri ai comunităţii Parlamentor.ro vor participa la o excursie de studii la sediul PE de la Bruxelles unde, pe parcursul a doua zile, se vor întâlni cu membri ai Parlamentului şi se vor familiariza cu structura şi activitatea comisiilor acestui for european.

Concursul va testa cunoştinţele participanţilor referitoare la funcţionarea Parlamentului European şi la temele majore puse în dezbaterile online si offline din cadrul proiectului. De asemenea, concursul doreşte să stimuleze gândirea creativă a participanţilor în identificarea soluţiilor celor mai potrivite pentru problemele economice ale României, în contextul economiei comunitare.

* Concursul presupune trei tipuri de probe: 10 chestionare online, 16 dezbateri online și 4 întalniri offline.

* Vezi REGULAMENTUL CONCURSULUI http://www.parlamentor.ro/news/regulamentul-concursului-parlamentor

La concurs pot participa toţi cetăţenii români, indiferent de ţara de reşedintă, cu excepţia angajaţilor HotNews.ro şi ai Centrului pentru Jurnalism Independent (indiferent de forma de angajare), precum şi rudele acestora, până la gradul al patrulea.

Chestionarele online vor fi postate săptămânal pe site-ul Parlamentor.ro şi vor conţine 10 întrebari legate de cele mai proaspete informaţii şi dezbateri gazduite de acest site. Fiecare întrebare va avea răspuns multiplu, cu o singură variantă corectă de răspuns.

Întâlniri online se vor derula bilunar şi vor avea ca invitaţi membri ai PE, dând astfel participanţilor ocazia de a interacţiona direct cu aleşii care îi reprezintă la Bruxelles şi Strasbourg.

Dezbaterile offline vor avea loc la Bucuresti şi vor prilejui un schimb direct de idei pe marginea problemelor abordate zilnic pe site-ul Parlamentor.ro şi în întâlnirile online. În cadrul acestor dezbateri se vor formula soluţii la problemele economice ale României, din perspectivă europeană.

Punctajul final se calculeaza prin însumarea punctelor acumulate la toate cele trei tipuri de activităţi. Rezultatele se vor afişa pe site-urile http://www.parlamentor.ro/, http://www.hotnews.ro/ si http://www.cji.ro/. Participanţii cu cele mai mari punctaje vor fi declaraţi câştigători. În caz de egalitate de puncte, HotNews.ro şi CJI vor organiza o probă de departajare, care va consta într-un concurs de eseuri pe teme de politici europene.

Mai multe informaţii găsiţi în REGULAMENTUL CONCURSULUI. http://www.parlamentor.ro/news/regulamentul-concursului-parlamentor

Societatea civilă solicită organizarea unei dezbateri publice pe marginea proiectului de lege privind retenția datelor personale la operatorii de comunicații electronice

Cinci organizații neguvernamentale solicită Ministerului Comunicațiilor și Societății Informatice organizarea unei întâlniri pe marginea proiectulului de Lege privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului sau de reţele publice de comunicaţii. Proiectul a fost afişat în vederea dezbaterii publice pe pagina de internet a instituţiei la data de 23 iunie 2010. Conform legii 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, instituțiile publice au obligația să organizeze astfel de întâlniri în perioada dezabterii publice a actelor normative dacă acestea sunt solicitate expres de organizații legal constituite.

Solicitarea a fost inițiată de ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei, Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH), Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet (APTI), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Societatea de Ştiinţe Juridice (SSJ).

Legea privind retenția datelor personale și de trafic reprezintă transpunerea în legislația națională a unei directive europene. Prima formă a legii a fost considerată neconstituțională. Organizațiile semnatare consideră că această a doua formă reia elementele neconstituționale anterioare și menține mecanismele care pot conduce la violarea dreptului la viață privată.

Pentru detalii ne puteți contacta la tel: 0733.078.721, nandreescu@apador.org

Persoana de contact: Maria-Nicoleta Andreescu

marți, 21 iunie 2011

Jurnalism de investigaţie în slujba interesului public

Regulamentul concursului naţional


Fundaţia Soros România şi Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie invită jurnaliştii români să se înscrie în concursul naţional "Jurnalism de investigaţie în slujba interesului public".
Juriul format din Ioana Avădani (director executiv, Centrul pentru Jurnalism Independent), Mihai Munteanu (jurnalist de investigaţie freelancer, Organized Crime and Corruption Reporting Project) şi Cristian Lupşa (editor, Decât o Revistă) va alege proiecte de investigaţie care vor primi sprijin financiar pentru realizarea lor.

Materialele realizate în cadrul programului vor fi publicate pe o platformă dedicată jurnalismului de investigaţie şi vor fi oferite, fără costuri, oricăror entităţi mass-media care vor dori să le publice.

Bugetul suportat pentru un proiect este de minim 500 USD, maxim 3.500 USD, cu majoritatea proiectelor finanţate in valoare de 2.500 USD.

Sprijinul financiar acordat poate acoperi total sau parţial cheltuielile bugetare. Decizia privind cuantumul sprijinului pentru fiecare proiect în parte revine juriului şi nu poate fi contestată.
Juriul va lua decizia pe baza următoarelor criterii:

- relevanţa subiectului din perspectiva interesului public;

- originalitatea proiectului propus;

- adecvarea planului de documentare la subiectul propus;

- adecvarea metodelor de investigaţie la proiectul propus;

- adecvarea bugetului la proiectul propus;

- utilizarea multimedia şi new media în realizarea materialului de investigaţie;

- capacitatea candidatului de a duce la bun sfârşit proiectul propus, demonstrată prin materialul de portofoliu, în termeni de:

o originalitatea subiectului,

o respectarea normelor profesionale,

o expresivitatea scriiturii.

Deciziile juriului privind acceptarea în program vor fi comunicate jurnaliştilor participanţi, care au posibilitatea de a face apel, în scris, adresându-se Consiliul Director al Fundaţiei Soros România, care va audia toate părţile.


Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigaţie, împreună cu membrii juriului, vor oferi consultanţă profesională câştigătorilor concursului pe parcursul derulării investigaţiilor. 

Cine se poate înscrie:

Se pot înscrie în concurs jurnalişti români, angajaţi sau liber profesionişti, care dovedesc că au avut activitate de presă în ultimul an calendaristic (trimit un material jurnalistic realizat în această perioadă).

În acest context, “activitate de presă” se defineşte ca orice tip de activitate jurnalistică, remunerată sau voluntară, pentru orice tip de canal mass-media (agenţie de ştiri, presă scrisă sau online, radio sau TV). În această categorie se încadrează, fără a fi limitate la, următoarele tipuri de funcţii: reporter, fotoreporter, documentarist, operator, prezentator, realizator, editor, redactor, redactor-sef.

Prin excepţie de la această regulă, nu se pot înscrie în competiţie: editorialişti/comentatori/invitaţi permanenţi ai unei entităţi mass-media. 
Un autor se poate înscrie o singură dată, cu un singur proiect. Această regulă este valabilă şi pentru înscrierile colective.      
Sunt acceptate şi înscrieri colective, ale unor echipe de jurnalişti. Nu sunt acceptate înscrieri ale persoanelor juridice entităţi mass-media. 

Ce poate fi înscris:

Pot fi înscrise proiecte de investigaţii jurnalistice, indiferent de canalul mass-media pentru care vor fi create: agenţie de ştiri, presă scrisă sau online, radio sau TV.

Proiectul poate consta fie într-un material jurnalistic total nou, fie în continuarea unui proiect de investigaţie deja existent/publicat al jurnalistului/echipei de jurnalişti.

Proiectul poate acoperi orice subiect relevant pentru România, inclusiv subiecte internaţionale regionale, punctându-se în mod deosebit proiectele cu tentă comunitară.

Deşi nu există o durată standard a perioadei de documentare/scriere a materialului de investigaţie, data finală de predare a materialului final, revizuit şi editat, nu poate fi mai tarziu de 14 octombrie 2011.

Cum te poţi înscrie:

Înscrierile se trimit sau depun în plic închis, pe adresa/la sediul Fundaţiei Soros România (Str. Căderea Bastiliei, nr. 33, sector 1, Bucureşti, cod postal 010613), pe plic mentionându-se doar “pentru concursul Jurnalism de investigaţie în slujba interesului public”. Data limită de primire/depunere a proiectului este 08 iulie 2011.

Plicul de înscriere va conţine: formularul de înscriere, un CV, formularul de descriere a proiectului de investigaţie propus şi un material de presă realizat în perioada 15 mai 2010 – 15 iunie 2011 (în cazul materialelor multimedia, audio sau video, vor fi transmise în plic pe suport DVD).

Materialele de înscriere sunt anexate acestui anunt.

Informaţii suplimentare pot fi obţinute de la Elena Coman, Manager Comunicare, Fundaţia Soros România (0735 012 653, ecoman@soros.ro).
Întrebările si raspunsurile care vor conţine clarificări relevante pentru toţi potenţialii participanţi vor fi publicate pe pagina de internet www.soros.ro.

Centrul Carter şi CJI lansează ediţia 2011 a Burselor Rosalynn Carter pentru Jurnalism pe probleme de sănătăte mintală

Centrul Carter (Atlanta, SUA) şi Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) anunţă editia românească 2011-2012 a Burselor Rosalynn Carter pentru Jurnalism pe probleme de sănătate mintală.
Doi jurnalişti români vor beneficia de aceste burse, care le vor permite ca, timp de un an, să realizeze un proiect mediatic cu scopul de a explora şi a aduce în atenţia publicului aspecte legate de sănătatea mintală sau de bolile mintale. Bursele pentru jurnalişti sunt parte a efortului internaţional lansat de Programul de Sănătate Mintală al Centrului Carter pentru a reduce stigmatizarea şi discriminarea persoanelor care suferă de boli mintale, precum şi pentru eliminarea informaţiei incorecte sau bazate pe stereotipuri.

Pentru prima oara în istoria programului, bursele vor fi acordate unui proiect multimedia colaborativ, în care cei doi bursieri vor lucra în echipă. Acest format ia în consideraţie dezvoltarea mediului online şi urmăreşte să crească impactul public al materialelor produse de bursieri. Proiectul câştigător va fi selecţionat în baza unui concurs, de către un consiliu consultativ format din jurnalişti şi specialişti în domeniul sănătăţii mintale. Bursele presupun participarea la două reuniuni ale bursierilor Rosalynn Carter (la începutul şi la sfârşitul proiectului), asistenţa tehnică din partea Centrului Carter si a CJI pe parcursul realizării proiectului şi acces la resursele specifice (inclusiv experţi) ale celor două organizaţii. În plus, fiecare bursier va primi un sprjin financiar în valoare de 2500 EURO pentru elaborarea proiectului selectat.

Bursele sunt accesibile tuturor jurnaliştilor, indiferent de tipul de media pentru care lucrează (presa scrisă, radio, TV, online), inclusiv jurnaliştilor free-lancer. Proiectele pot include investigaţii, reportaje, analize prezentate sub forma unor pachete multi-media, care să combine textul scris cu imaginea (foto sau video) şi/sau cu materialul audio.

Candidaţii, care trebuie să depună o singură aplicaţie, comună, trebuie să demonstreze interes în domeniul sănătăţii mintale, solide abilităţi jurnalistice şi o buna cunoaştere a limbii engleze. Proiectele trebuie să răspundă unor probleme bine definite si individualizate, să descrie metodologia şi instrumentele necesare realizării activităţilor propuse şi să detalieze modul în care vor contribui la reducerea discriminării şi stigmatizării persoanelor suferind de afecţiuni mintale.

Dosarele de înscriere trebuie să conţină:

- curriculum vitae (în limba engleză) pentru ambii membri ai echipei

- o scrisoare de intenţie comună (în limba engleza)
- o descriere detaliată a proiectului propus (în limba română, vezi formularul ataşat)

- un rezumat al proiectului (obiective, activităţi, mijloace, efectul anti-stigma) (în limba engleză)

- un portofoliu de articole reprezentative ale candidaţilor (care pot fi sau nu pe tema sănătăţii mintale) (în limba romana)


Câştigătorii vor fi anunţaţi în data de 15 iulie 2011, prin intermediul web-siteului Centrului Carter (www.cartercenter.org). Ei trebuie să fie disponibili pentru deplasarea la Atlanta, la mijlocul lunii septembrie 2011, pentru a participa la reuniunea anuală a bursierilor. Decizia finala privind selectarea candidaţilor revine Centrului Carter şi nu poate fi contestată.

Termenul limită pentru depunerea proiectelor este 10 iulie 2010, orele 24:00. Candidaţii care vor trece de prima fază a selecţiei vor susţine un interviu telefonic în limba engleză. 


Dosarele de înscriere se depun la sediul Centrului pentru Jurnalism Independent, Bdul. Regina Elisabeta nr. 32, etaj 1, sector 5, Bucureşti sau prin e-mail, la bursecarter@cji.ro

Persoana de contact: Carmen Macavei, asistent executiv, tel: 0213111375, camen@cji.ro ;

http://www2.cji.ro/articol.php?article=1333


Bursele Rosalynn Carter pentru Jurnalism pe probleme de sănătate mintală 2010-2011 reprezintă a patra ediţie a programului pentru Romania. 

•Bursierii ediţiei 2007-2008 au fost Alexandru Ulmanu (jurnalist, cadru universitar la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării a Universităţii din Bucureşti) si Paul Radu (jurnalist, Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigaţie).

•Bursierii ediţiei 2008-2009 au fost Emilia Chiscop (jurnalist, Ziarul de Iaşi) si Vlad Mixich (jurnalist, corespondent Deutsche Welle & Hotnews).

•Bursierii ediţiei 2009-2010 au fost Georgiana Ilie (jurnalist freelancer) si Răzvan Vintilescu (jurnalist freelancer).

•Bursierii ediţiei 2010-2011 au fost Hannelore Acărnulesei-Petrovai (Ziarul Hunedoreanului) si Clara Stănescu (jurnalist freelance, Craiova).

vineri, 17 iunie 2011

O GENERAŢIE DE SPECIALIŞTI ROMI ÎN DOMENIUL MEDICAL

ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei implementează proiectul O generaţie de specialişti romi în domeniul medical în perioada ianuarie 2011 – ianuarie 2014, în parteneriat cu Fundaţia Roma Education Fund România, Asociaţia Medicilor Rezidenţi, Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – SASTIPEN şi Open Society Institute.                   

Principala componentă de intervenţie directă din cadrul proiectului O generaţie de specialişti romi în domeniul medical este programul de burse educaţionale şi de dezvoltare personală în domeniul medical adresat tinerilor aparținând minorității rome. Programul are capacitatea să susţină 500 de studenţi şi elevi romi în anii academici 2011 – 2012 şi 2012 – 2013.

Tinerii aprținând minorității rome vor putea alege între două secţiuni de pregătire, în funcţie de etapa educaţională în care se află.

• Componenta de tutorat şi tabere de motivare este construită pentru susţinerea şi acordarea de pregatire în regim gratuit la biologie, chimie şi fizică, elevilor de liceu care în anul şcolar 2011-2012 vor fi clasa a XII-a sau a XIII-a. În anul şcolar 2011-2012 scoatem la concurs 200 de locuri pentru tinerii romi interesaţi să susţină examenul de admitere în instituţii de învăţământ cu profil medical - 37 de zile până la închiderea înscrierilor!

• Componenta de burse, mentorat şi tabere de advocacy se adresează studenţilor la facultăţile de medicină şi farmacie sau colegii medicale, medicilor rezidenţi şi elevilor la şcoli postliceale medicale. În anul şcolar 2011-2012 scoatem la concurs 80 de locuri pentru tinerii romi interesaţi să îşi continue studiile în domeniul medical – 42 de zile până la închiderea înscrierilor!

Tinerii romi se pot înscrie pentru program până pe 22 iulie (componenta Tutorat) și până pe 27 iulie (componenta Mentorat).Toate detaliile cu privire la regulamentul de înscriere sunt accesibile online pe website-ul oficial al proiectului: http://www.burseromi.ro/ .

De asemenea, programul a fost promovat la nivel naţional în 21 întâlniri locale la care au fost invitaţi să participe posibili beneficiari, dar şi personalităţi locale cu potenţial de diseminare a informaţiilor în comunităţi.

Tinerii de etnie romă selecţionaţi în cadrul programului vor fi încurajaţi să îşi dezvolte potenţialul de leadership şi vor fi sustinuţi să se dezvolte academic şi profesional în domeniul medical. Pentru susţinerea acestui obiectiv, în cadrul proiectului vor fi angajaţi 30 de medici şi 60 de profesori care vor lucra cu tinerii selectaţi în program, pe durata anilor academici 2011-2012 şi 2012-2013.

Proiectul O generaţie de specialişti romi în domeniul medical este structurat în 2 componente, astfel:

• Programul de burse educaţionale şi dezvoltare personală adresat tinerilor romi interesaţi de o carieră în domeniul medical (burse academice, tutorat, mentorat, tabere);

• Campania de comunicare pentru promovarea programului de formare, cu accent pe combaterea prejudecăţilor despre etnia romă şi pe angajarea autoritatilor publice într-un demers pe termen lung de continuare a susţinerii tinerilor romi interesaţi să se dezvolte în domeniul medical.

Mai multe detalii pe http://www.burseromi.ro/ şi http://www.activewatch.ro/.

Contact: Ana Ciutu (Coordonator PR), e-mail: ana.ciutu@activewatch.ro, tel.: +40 725 214 491

joi, 9 iunie 2011

ABUZURI ALE ALEŞILOR LOCALI AI USL DIN BAIA MARE ŞI BRĂILA

Scrisoare deschisă către primarul băimarean Cătălin Cherecheş, membru al Partidului Naţional Liberal (Uniunea Social Liberală - USL):

Formatele de emisiune NU intră in atribuţiile politicienilor! Incercările de intimidare a jurnaliştilor NU sunt acceptabile!    

Scrisoare deschisă către Gheorghe Bunea Stancu, preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, membru al Partidului Social Democrat (Uniunea Social Liberală - USL): 

Ofensarea jurnaliştilor şi ameninţarea cu retragerea acreditării NU sunt acceptabile! 



Domnule primar Cătălin Cherecheş,



ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei vă atrage atenţia că, pe 12 mai, în calitate de proaspăt primar, aţi comis o serie de abuzuri nedemocratice în relaţie cu presa, în cadrul unei emisiuni televizate. 

Începem prin a vă informa asupra celei mai grave probleme remarcate de Departamentul FreeEx în urma vizionării emisiunii „Dezbaterea Zilei” din 12 mai, difuzată de postul de televiziune eMaramureş. Astfel, i-aţi reproşat (agresiv) moderatorului Romeo Dobocan că nu ar fi respectat un desfăşurător al emisiunii pe care i l-aţi trimis cu o zi înainte, cum singur aţi confirmat în direct. Vă aducem la cunoştinţă că formatul unei emisiuni este stabilit exclusiv de corpul editorial. Orice intervenţie externă poate fi considerată presiune politică, economică sau de altă natură. Altfel spus, restrângerea libertăţii presei. Pentru detalii, vă recomandăm o lectură a articolului 30, alineatul (2) din Constituţia României, potrivit căruia „Cenzura de orice fel este interzisă”.  
În al doilea rând, reacţia dumneavoastră spontană la o întrebare incomodă a jurnalistului, legată de averea dvs., a fost extrem de îngrijorătoare. Faptul că aţi recurs la atacuri la persoană vă decredibilizează. Mai mult, atacurile la persoana jurnalistului, prin menţionarea unor fapte de natură privată, fără nicio relevanţă pentru subiectul în discuţie, sunt susceptibile de a fi considerate acte de intimidare şi vă expun acuzaţiei că aţi încercat să îngrădiţi libertatea presei. 

De asemenea, faptul că aţi declarat public că nu veţi mai participa la o emisiune televizată care nu respectă formatul stabilit de dumnevoastră dovedeşte lipsa de respect atât pentru dreptul la informare al celor 51,66 de procente ale băimărenilor prezenţi la vot care v-au desemnat primar, cât şi pentru dreptul la informare al tuturor celorlalţi băimăreni carora le-aţi devenit primar.      
Departamentul FreeEx   
ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei   



Domnule preşedinte Gheorghe Bunea Stancu,



ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei vă informează că în conferinţa de presă pe care aţi susţinut-o pe 31 mai, în calitatea dvs. de preşedinte al Consiliului Judetean Brăila, aţi comis o serie de abuzuri nedemocratice în relaţie cu presa.           

Astfel, v-aţi adresat jurnaliştilor care au relatat despre activitatea dvs. cu apelative de tipul: „panaramă”, „imbecilă”, „impertinentă”. Unui jurnalist prezent la conferinţa de presă i-aţi spus: „Nu ştiu cât de serios eşti. Dupa faţă nu prea îmi pari un om serios.” Iar despre o altă jurnalistă aţi spus: „Probabil că se pricepe la stat cu sânii la soare să o pipăie primarii. (...) Nu la scris ziare”. “Iar pentru cei care vin aici, vin să speculeze, vă anunţ în mod categoric că dacă nu intraţi într-o normalitate a voastră, ca media, vizavi de noi ca Partidul Social Democrat, vă retrag acreditarea. Ca să fie foarte clar. Terminaţi cu golănelile astea (…)”, aţi mai spus. Toate acestea doar pentru că presa din Brăila a indrăznit să relateze în mod critic despre activitatea dvs.   

Vă atragem atenţia asupra faptului că limbajul suburban folosit de dvs. nu se potriveşte demnităţii şi funcţiei publice pe care le deţineti.   

În plus, constatăm cu îngrijorare necunoaşterea de către dvs., o persoană cu o poziţie publică importantă în judeţul Brăila, a unor prevederi elementare ale Legii accesului la informaţiile de interes public. Astfel, vă reamintim că “Autorităţile publice au obligaţia să acorde fără discriminare acreditare ziariştilor şi reprezentanţilor mijloacelor de informare în masă” (art. 18, alin 1, Legea 544/2001) şi că “Autorităţile publice pot refuza acordarea acreditării sau pot retrage acreditarea unui ziarist numai pentru fapte care împiedică desfăşurarea normală a activităţii autorităţii publice şi care nu privesc opiniile exprimate în presă de respectivul ziarist, în condiţiile şi în limitele legii” (art. 18, alin 3, Legea 544/2001). Aţi ameninţat şi că nu veţi mai organiza conferinţe de presă şi veţi obliga ziariştii să obţină informaţii formulând cereri de informaţii la care veţi răspunde doar în 30 de zile. Vă reamintim şi că art. 17 din Legea accesului la informaţiile de interes public spune: “Autorităţile publice au obligaţia să organizeze periodic, de regulă o dată pe lună, conferinţe de presă pentru aducerea la cunoştinţă a informaţiilor de interes public”.    

Injuriile aduse jurnaliştilor şi ameninţarea lor cu retragerea acreditării pentru opiniile critice pe care le exprimă reprezintă gesturi nepermise din partea unui reprezentant al autorităţii statului.    

Departamentul FreeEx  

ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei

miercuri, 18 mai 2011

O generaţie de specialişti romi în domeniul medical

Program de burse educaţionale şi tutorat în domeniul medical adresat tinerilor romi

ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei implementează proiectul O generaţie de specialişti romi în domeniul medical în perioada ianuarie 2011 – ianuarie 2014, în parteneriat cu Fundaţia Roma Education Fund Romania, Asociaţia Medicilor Rezidenţi, Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – SASTIPEN şi Open Society Institute.

Principala componentă de intervenţie directă din cadrul proiectului O generaţie de specialişti romi în domeniul medical este programul de burse educaţionale şi de dezvoltare personală în domeniul medical adresat tinerilor aparținând minorității rome. Programul are capacitatea să susţină 500 de studenţi şi elevi romi în anii academici 2011 – 2012 si 2012 – 2013.

Tinerii aparținând minorității rome vor putea alege între două secţiuni de pregătire, în funcţie de etapa educaţională în care se află.

· Componenta de burse, mentorat si tabere de advocacy se adresează studenţilor la facultăţile de medicină şi farmacie sau colegii medicale, medicilor rezidenti şi elevilor la şcoli postliceale medicale. În anul şcolar 2011-2012 scoatem la concurs 80 de locuri pentru tinerii romi interesaţi să îşi continue studiile în domeniul medical.

· Componenta de tutorat si tabere de motivare este construită pentru susţinerea şi acordarea de pregătire îregim gratuit la biologie, chimie si fizică, elevilor de liceu care în anul şcolar 2011-2012 vor fi în clasa a XII-a sau a XIII-a. În anul şcolar 2011-2012 scoatem la concurs 200 de locuri pentru tinerii romi interesaţi să susţină examenul de admitere în instituţii de învăţământ cu profil medical.
Tinerii romi se pot înscrie pentru program până pe 22 iulie (componenta Tutorat) si până pe 27 iulie (componenta Mentorat).Toate detaliile cu privire la regulamentul de înscriere sunt accesibile online pe website-ul oficial al proiectului: http://www.burseromi.ro/ .

De asemenea, programul este promovat la nivel naţional în 16 întâlniri locale la care vor fi invitaţi să participe posibili beneficiari, dar şi personalităţi locale cu potenţial de diseminare a informaţiilor în comunităţi.

Tinerii de etnie romă selecţionaţi în cadrul programului vor fi incurajaţi să îşi dezvolte potenţialul de leadership şi vor fi susţinuţi să se dezvolte academic şi profesional în domeniul medical. Pentru susţinerea acestui obiectiv, în cadrul proiectului vor fi angajaţi 30 de medici şi 60 de profesori care vor lucra cu tinerii selectaţi în program, pe durata anilor academici 2011-2012 şi 2012-2013.

Proiectul O generatie de specialişti romi în domeniul medical este structurat în 2 componente, astfel:

· Programul de burse educaţionale şi dezvoltare personală adresat tinerilor romi interesaţi de o carieră în domeniul medical (burse academice, tutorat, mentorat, tabere);

· Campania de comunicare pentru promovarea programului de formare, cu accent pe combaterea prejudecăţilor despre etnia romă şi pe angajarea autorităţilor publice într-un demers pe termen lung de continuare a susţinerii tinerilor romi interesaţi să se dezvolte în domeniul medical.   

Mai multe detalii pe http://www.burseromi.ro/ şi http://www.activewatch.ro/.  

Contact: Ana Ciutu (Coordonator PR), e-mail: ana.ciutu@activewatch.ro, tel.: +40 725 214 491

marți, 10 mai 2011

Comunicat de presă: Presiunile politice și economice de la Intact si Adevarul Holding sunt inacceptabile

ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei își exprimă indignarea față de presiunile exercitate asupra platformei Think Outside the Box (TOTB) de către Adevărul Holding și McCann-Erickson.

Totodată, ActiveWatch condamnă public abuzurile trustului Intact, care a încercat să transforme un departament de investigații jurnalistice într-o grupare de gherilă îndreptată împotriva adversarilor politici ai patronului trustului, Dan Voiculescu.   

Adevărul Holding și McCann-Erickson 
         
Conducerea Adevărul Holding a rupt fără preaviz contractul cu platforma TOTB, după ce această redacție a publicat cinci articole defavorabile companiei Coca-Cola. Într-un comunicat de presă, Adevărul Holding a explicat motivele întreruperii relației cu platforma TOTB prin „disfuncţii grave în colaborarea editorială comună şi de promovare reciprocă”.    

În urma presiunilor opiniei publice, jurnaliștilor și ale ActiveWatch, care au acuzat Adevărul Holding de cenzură, a ieșit la iveală o nouă realitate: directorul agenției de publicitate McCann-Erickson, Mihai Trandafir, a exercitat presiuni economice asupra Adevărul Holding din cauza conținutului editorial pe care acesta îl găzduia – articolele publicate de TOTB despre Coca-Cola. „Este peste puterea noastră de înţelegere şi complet inacceptabil ca o companie media, cu care pregăteam un proiect special pentru o zi specială, să ne atace clientul într-o asemenea manieră. Aşteptăm poziţia voastră oficială şi ne vom asigura că toţi clienţii vor afla despre această chestiune. După cum îţi imaginezi, nu vom plăti niciuna dintre comenzile Coca-Cola”, a spus Mihai Trandafir, într-un e-mail publicat de Adevărul. Peter Imre, directorul general al grupului media îi răspunde lui Trandafir că „independenţa editorială este cea mai de preţ valoare în trustul Adevărul Holding”. Cu tot acest frumos răspuns, contractul cu TOTB a fost rupt și a rămas așa și în prezent, fapt care menține suspiciunile de cenzură exprimate în mod firesc de opinia publică. Menționăm și că în aceeași zi în care Adevărul a sistat colaborarea, Discovery România a solicitat redacției TOTB ca sigla postului să fie scoasă de pe headerul noului site TOTB, potrivit redacției.             

Intact         

În ceea ce privește grupul Intact, jurnalistul Stelian Negrea - care, până la recenta demisie, a condus un departament de investigații din cadrul Intact - a semnalat public faptul că instituția de presă patronată de familia politicianului Dan Voiculescu practică comportamente care încalcă grav deontologia jurnalistică, promovând șantajul și hărțuirea adversarilor politici ai patronilor. Stelian Negrea – citat de Evenimentul Zilei - califică acest „gen jurnalistic” ca fiind “şantaj editorial, cu siguranţă. Pentru a pune o presiune şi a le arăta inamicilor sau celor cu care urmau să încheie o afacere, sau celor pe care încercau să-i momească să treacă în tabăra lor politică, pentru a le arăta pisica: nu faceţi ceea ce vrem noi să facem atunci avem un întreg imperiu media pe care îl putem stârni împotriva voastră”. Jurnalistul activa în baza unui contract comercial care prevedea "sancţiuni de daune interese de 100.000 de euro" pentru "discreditarea prin declaraţii sau orice altă atitudine ori modalitate, individual sau colectiv, persoanele din conducerea actuală sau viitoare a beneficiarului, sau pe Beneficiar sau Afiliaţii Beneficiarului (...)"(vezi contractul publicat de EvZ, punctul 4.6). 

Cele două situații semnalate reprezintă abuzuri de netolerat. Este vorba despre ingerințe politice și economice asupra conținutului editorial care, concretizate, decredibilizează presa în ansamblul său.      

Atitudinea McCann-Erickson este îngrijorătoare și încalcă dreptul la liber acces la informații de interes public.  
ActiveWatch Agenția de Monitorizare a Presei consideră că este mai oportun ca oricând ca cei interesați de sănătatea raporturilor dintre companiile mass media – publicitate – beneficiari de publicitate să se întâlnească pentru a redefini regulile jocului în această industrie. Evenimentele semnalate mai sus sunt o practică de mult cunoscută care nu mai poate fi tolerată.                  

Atitudinea Adevărul Holding ridică mari semne de întrebare cu privire la valorile reale iar nu doar declarate ale grupului de presă.    

Dan Voiculescu și familia sa au dovedit încă o dată că mogulizarea este o amenințare la adresa libertății presei. 

Așteptăm ca Discovery România să-și motiveze gestul de a se delimita de TOTB.  

Le reamintim jurnaliștilor că este vital pentru credibilitatea presei să se opună și să facă publice presiunile care încalcă libertatea presei și codul deontologic al jurnalistului.        

***
                 
Departamentul FreeEx

Membru al Retelei Reporteri fara Frontiere

Adresa: Calea Plevnei 98, sector 1; Bucuresti, Romania

Tel.: 021-313 40 47; Fax: 021 - 637 37 67; Mobil: 0723 306 308  

www.activewatch.ro/FreeEx         
http://blog.activewatch.ro/             

joi, 5 mai 2011

Ca sa convingi, fa-te auzit! - curs de comunicare

Centrul pentru Jurnalism Independent organizeaza cursul de formare intitulat Ca sa convingi, fa-te auzit, în zilele de 20-22 mai si 17-19 iunie a.c., la sediul sau din Bd. Regina Elisabeta, nr.32, et. 1, sector 5, Bucuresti.
 
Cursul este coordonat de catre Mircea Caster, certificat Reuters - Writting Business News si NLP Practitioner – IANLP, specialist cu o vasta experienta in comunicare.

Cursul se adreseaza studentilor in jurnalism sau comunicare, jurnalistilor, celor care doresc sa urmeze o cariera in domeniul relatiilor publice, precum si altor persoane care valorizeaza comunicarea ca instrument principal in obtinerea rezultatelor profesionale, dar si in propriile relatii interumane.

Cursul este conceput din 2 module principale. Fiecare modul este independent. Participarea la primul modul nu impune ca obligatorie participarea şi la al doilea modul. (aflati aici mai multe detalii)

Tematica:

Modul 1 - Sa iti faci mesajul sa fie receptionat si apoi inteles. Valoarea comunicarii sta in Raspunsul primit. Greseli frecvente. (20-22 mai);

Modul 2 - Limbajul de lemn si limbajul de aur. Mesajul care convinge. Reguli si tehnici (17-19 iunie).

Participarea la primul modul nu impune si participarea la cel de-al doilea. Pentru pariciparea la al doilea modul este obligatorie prezenta la primul.

Fiecare modul se desfasoara dupa urmatorul program:

vineri - 17.30-20.30;

sambata - 9.30 – 17.30, cu pauza de masa 1,5 ore;

duminica: 10.00 – 13.30.

Cursul este oferit la un tarif promotional de 550 ron /modul. La această suma sunt aplicabile următoarele reduceri:

- 10%, pentru fiecare dintre persoanele care se inscriu cate doua, sau mai multe din aceeasi organizatie sau familie;

- 10% pentru inscrierile pana pe data de 3 aprilie, pentru primul modul; pana pe data de 21 aprilie, pentru al doilea modul;

- 10% pentru student.

VA PUTETI INSCRIE COMPLETAND FORMULARUL 

Formularul completat va fi trimis pe adresa carmen@cji.ro , pana la data de 17 mai (modul I) sau 14 iunie (modul II).

Persoana de contact: Carmen Macavei, asistent executiv, tel/fax: 021 311 1375.

Aflati mai multe detalii privind programul si conditiile de participare!

marți, 3 mai 2011

Presa trebuie să rămână liberă. Autoreglementarea este esențială

București, 3 mai 2011. „În România, presa este liberă. Orice formă de cenzură este intrezisă.” Acesta este primul articol al proiectului de Lege a presei depus, cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei, de douăsprezece organizații nonguvernamentale Președintelui Camerei Deputaților, Doamna Roberta Anastase și Președintelui Comisiei pentru drepturile omului, minorițăți și culte din Senat, Domnul Gyorgy Frundo. Propunerea de proiect de lege va fi prezentată astăzi și Președintelui Senatului Românei, Domnul Mircea Geoană.

Proiectul de lege vine ca răspuns la solicitarea Comisiei pentru drepturile omului, culte și minorități din Senatul României, adresată organizațiilor profesionale din media, de a prezenta propuneri de reglementare a profesiei de jurnalist până la data de 3 mai 2011.

„Noi nu susținem o lege a presei și tocmai de aceea am propus un proiect în care, în primul articol, se spune că presa este liberă. Nu negăm însă că presa din România are probleme. În cadrul întâlnirii de astăzi de la Parlament am decis să continuăm discuțiile pentru a încerca să identificăm pârghiile care ar putea avea un efect real, pozitiv. De exemplu, noi ne gândim la intervenții care să prevină concentrarea excesivă a proprietății în mass-media și la instrumente care să consolideze relația ziaristului cu angajatorul”, a declarat Mircea Toma, președintele ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei, la finalul întrevederii. 

Proiectul mai prevede că “asociațiile profesionale pot adopta norme de autoreglementare privind practica jurnalistică sau practicile profesionale” și că “fiecare instituție media poate adera la aceste reglementări sau își poate adopta norme specifice de autoreglementare”.

„Nu credem într-un proiect de lege care să îi protejeze pe jurnaliști. Din experiența ultimilor douăzeci de ani, toate proiectele care și-au propus asta au sfârșit prin a îngrădi, într-un fel sau altul, libertatea de exprimare. Jurnaliștii sunt cei care trebuie să se protejeze pe ei înșiși prin responsabilizare, a declarat Ioana Avădani, director executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent.

“Presa responsabilă este liberă, profesionistă și aptă să se auto-reglementeze. De aceea, este nevoie să încurajăm libertatea, profesionalizarea și autoreglementarea presei. Responsabilizarea jurnaliștilor nu se poate face prin noi legi. Creșterea standardelor profesionale și promovarea valorilor în profesie se poate face doar din interiorul bresei, prin asumarea și implementarea de coduri deontologice și de mecanisme viabile de autoreglementare. Prin autoreglementare, jurnaliștii vor avea un control mai mare asupra profesiei, libertatea presei se va consolida și astfel, societatea românească își va vedea servite mai bine interesele”, se arată în expunerea de motive ce însoțește propunerea de proiect de lege a presei. 

Proiectul de lege este susținut de ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație (CRJI); Asociația Patronală a Editorilor Locali din România (APEL), Asociația Profesioniștilor din Presă Cluj (APPC), Asociația Jurnaliștilor din România (AJR), Federația Română a Jurnaliștilor MediaSind, Societatea Jurnaliștilor „Dunărea de Jos”, Galați, Brăila și Tulcea, Federația Sindicatelor din Societatea Română de Radiodifuziune, Uniunea Jurnaliștior Maghiari din România (MURE), Asociația Editorilor de Presă OnLine și Convenția Organizațiilor de Media.

Propunerea de proiect de lege, împreună cu documentele care o însoțesc (expunerea de motive, studiile de impact și lista de inițiatori) sunt atașate prezentului comunicat iar Codul Deontologic Unificat, propus ca parte a procesului de auto-reglementare de către Convenția Organizațiilor de Media poate fi consultat aici: http://www2.cji.ro/userfiles/file/Evenimente/Codul%20Deontologic%20Unic%20-%20adoptat.pdf

Raportul FreeEx 2010 – Libertatea Presei în România realizat de Active Watch – Agenția de Monitorizare a Presei poate fi consultat aici: http://www.activewatch.ro/stiri/FreeEx/Raportul-FreeEx-2010-Libertatea-Presei-in-Romania-307.html

E.S. Ernesto Pinto Bazurco Rittler - nominalizat la Premiul „Palmer” pentru Diplomaţie

Ambasadorul Republicii Peru în România, Excelenţa Sa Ernesto Pinto Bazurco Rittler, a fost nominalizat la Premiul „Palmer” pentru Diplomaţie de către Consiliul Comunităţii pentru Democraţie. Nominalizarea a fost făcută pentru importanta sa contribuţie în ceea ce priveşte drepturile azilanţilor politici statuate în articolul 14 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului şi în Convenţia de la Geneva, din 28 iulie 1951 privind statutul refugiaţilor.


„Excelenţa Sa a acordat azil politic unui număr de peste 10.000 de cubanezi, la ambasada Peru din Havana, în 6 aprilie 1980, în timpul regimului lui Fidel Castro. La acea vreme, ambasadorul Ernesto Pinto Bazurco Rittler a fost supus unei presiuni extrem de intense în calitate de diplomat, aceea de a se confrunta cu probabilitatea unui asalt militar, venit din partea guvernului cubanez, asupra ambasadei. Cu o apărare de neclintit a drepturilor refugiaţilor, el a fost capabil să negocieze cu Fidel Castro o soluţie diplomatică şi să rezolve criza în mod paşnic”, se arată în scrisoarea Consiliului Comunităţii pentru Democraţie din Washington. „Acţiunea exemplară a ambasadorului Peru de la Havana a fost recunoscută drept o lecţie de civilizaţie angajată în slujba unei diplomaţii paşnice”, se mai spune în scrisoare.

Liga Jurnaliştilor din Sibiu a sprijinit nominalizarea Excelenţei Sale la acest premiu, printr-o scrisoare de recomandare adresată Consiliului Comunităţii pentru Democraţie din Washington DC – Statele Unite ale Americii, din data de 21 februarie 2011.

luni, 2 mai 2011

Raportul FreeEx 2010 - Libertatea Presei in Romania

Cu o zi inainte de 3 mai - Ziua Mondiala a Libertatii Presei, s-a lansat Raportul FreeEx 2010 – Libertatea Presei in Romania.
Cele mai importante concluzii ale Raportului FreeEx, referitoare la libertatea presei in 2010:

• De la inceputul crizei economice, au fost concediati 6.000 de angajati din mass-media (jurnalisti si personal tehnic) şi peste 60 de ziare locale s-au inchis. In 2010, veniturile din publicitate au scazut si tirajele mai multor ziare quality s-au injumatatit fata de anul precedent.

• Marii patroni de presa au fost in centrul dezbaterilor publice: Sorin Ovidiu Vintu a fost retinut pentru favorizarea unui infractor, Dan Diaconescu - pentru santaj, Dan Voiculescu a fost dovedit colaborator al Securitatii etc. Presa aflata in proprietatea acestora a relatat dezechilibrat, partizan si, pe alocuri, isteric despre aceste evenimente.

• Presa a fost inclusa printre vulnerabilitatile la securitatea nationala, in Strategia Nationala de Aparare a Tarii.

• Peste o treime dintre jurnalisti recunosc ca ceea ce scriu este influentat de publicitate. O problema serioasa o reprezinta lipsa unor demarcatii clare intre publicitate şi produsele jurnalistice (reclame mascate, „proiecte speciale”).

• Autoritatile locale au dat sanctiuni disproportionate si au incalcat in numeroase cazuri libertatea de exprimare. Un jurnalist a fost amendat pentru un banc, iar un gen muzical a fost interzis in transportul public din doua orase.

• Agresiunile fizice si insultele la adresa jurnalistilor au fost initiate intr-o masura alarmant de mare chiar de catre politişti şi persoane publice.

• Legea de functionare a radioului şi televiziunii publice nu a fost reformata, iar noile Consilii de Administratie numite in 2010 raman politizate.

• Televiziunile au transformat moartea unor persoane cunoscute in spectacole macabre, fapt care a accentuat degradarea profesionala a presei.

• Inalta Curte de Casatie şi Justitie a decis ca insulta şi calomnia sa nu mai fie judecate in regim de infractiuni penale.

• Trecerea la televiziunea digitala a fost amanata de Guvern pentru anul 2015.



http://www.activewatch.ro/stiri/FreeEx/Raportul-FreeEx-2010-Libertatea-Presei-in-Romania-307.html  


ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei

Membru al Retelei Reporteri fara Frontiere

Adresa: Calea Plevnei 98, sector 1; Bucuresti, Romania

Tel.: 021-313 40 47; Fax: 021 - 637 37 67; Mobil: 0723 306 308      

E-mail: liana@activewatch.ro

www.activewatch.ro/FreeEx

http://blog.activewatch.ro

joi, 28 aprilie 2011

CJI organizează un nou curs practic cu tema Redactarea textelor pentru ecran

Centrul pentru Jurnalism Independent organizează un curs practic cu tema Redactarea textelor pentru ecran, in zilele de 13, 14 si 15 mai a.c., la sediul său din Bd. Regina Elisabeta, nr.32, sector 5, Bucureşti. 

Scopul acestui curs intensiv este de a oferi noţiuni despre lizibilitatea pe ecran si modul în care ea influenţează scriitura pentru ecran. La sfârşitul cursului, participanţii vor face diferenţa între tipurile de lectură şi vor şti să-şi adapteze textele la publicul-ţintă specific mediilor digitale.

Cursul este destinat jurnaliştilor şi studenţilor la jurnalism cu puţină experienţă sau fără experienţă în scriitura pentru Internet, dar sunt bineveniţi şi jurnaliştii cu experienţă în mediul online care doresc să aprofundeze unele cunoştinţe şi să capete noi deprinderi. Noţiunile de bază privind căutarea pe Internet sunt o condiţie de participare.

Cursul va fi susţinut de George Hari Popescu, jurnalist independent şi asistent doctorand la Facultatea de Jurnalism şi Ştiintele Comunicarii (FJSC) a Universităţii din Bucureşti.

Programul cursului va fi:

vineri, 13 mai - 17.00 - 20.00

sâmbătă, 14 mai - 10.00 - 15.00

duminică, 15 mai - 10.00 - 13.00

Taxa de participare este de 350 de lei.   


Pentru înscriere, vă rugăm să trimiteţi un CV şi o scrisoare de motivaţie, în care să explicaţi de ce doriţi să participaţi la curs. Documentele vor fi trimise prin email (carmen@cji.ro) sau fax (021 311 1378). Persoana de contact: Carmen Macavei, asistent executiv.


Înscrierile se primesc până la 11 mai a.c.

luni, 11 aprilie 2011

CJI analizeaza impactul noilor tehnologii asupra presei locale


Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) organizeaza in perioada 10 – 16 aprilie a. c. cea de-a doua serie de intalniri cu profesionistii din mass media locale din 2011.        
     
Ioana Avadani, director executiv al CJI, Cristina Lupu, coordonator de programe al CJI si Stefan Voinea, expert media se vor intalni cu profesionistii media si studentii la jurnalism din Iasi, Botosani, Piatra Neamt, Bacau, Focsani, Braila si Galati. Printre temele de discutie se numara necesitatea dezvoltarii jurnalismului online, cresterea competentelor media si digitale ale publicului, autoreglementarea mass media, precum si numeroasele initiative legislative cu privire la presa din 2010 si 2011.      

“Criza economica, presiunile politice, noile tehnologii au transformat jurnalismul. Autoreglementarea este mai necesara ca oricand. Cum am mai spus, presa romaneasca se afla intr-un moment de rascruce. Trebuie sa aleaga daca vrea sa mearga mai departe, sa-si faca curatenie in propria ograda si sa intampine pregatita transformarea meseriei de jurnalist. Sau daca vrea sa-i lase pe altii sa-i decida regulile”, a declarat Ioana Avadani, director executiv CJI.

Intalnirile cu profesionistii din presa locala permit Centrului pentru Jurnalism Independent sa “ia pulsul” comunitatii profesionale si sa identifice tendintele pietei de media locale. Dezvoltarea jurnalismului online, a diferitelor platforme tehnologice de furnizare a continului mediatic este una din preocuparile majore ale CJI si constituie tema mai multor programe derulate in ultimele luni. 

“Este cel de-al treilea an consecutiv in care organizam astfel de intalniri. Acestea sunt o oportunitate pentru profesionisti, fie ei jurnalisti, editori sau patroni, deoarece au acces la informatii care ii ajuta sa creasca profesional si sa-si faca strategii pe termen mediu si lung de dezvoltare a afacerilor de media”, a adaugat Ioana Avadani.

In luna martie au avut loc intalniri in Craiova, Deva, Arad, Oradea, Cluj-Napoca, Targu Mures si Brasov.   

“Toti jurnalistii si mangerii cu care am discutat in cadrul primei serii de intalniri din 2011 ne-au spus cam acelasi lucru – criza economica a afectat puternic afacerile mass media si a crescut dependenta acestora de sursele de finantare din bani publici. Pentru a face fata presiunilor politice, economice si tranformarilor jurnalismului datorita noilor tehnologii, media trebuie sa se intareasca”, a declarat Cristina Lupu, coordonator de programe CJI.

Vizitele fac parte din programul Jurnalism non-linear, coordonat de CJI in perioada noiembrie 2009 - aprilie 2011. Programul vizeaza profesionalizarea jurnalistilor, cresterea ofertei de produse multimedia la nivelul presei si consolidarea unor practici deontologice transparente si responsabile. In 2010, CJI a organizat, ca parte a acestui program, prima editie a cursurilor de jurnalism non-linear, la care au participat profesionisti din media locale si centrale. 

Pentru pentru informatii suplimentare va rugam sa ne contactati la tel. 021.311.1375, e-mail: carmen@cji.ro; persoana de contact: Carmen Macavei. Detalii despre proiect gasiti si pe jnl.cji.ro .

Programul Jurnalism non-linear este finantat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, Ambasada Statelor Unite la Bucuresti si sprijinit de Adobe Systems Romania, Cisco Romania si Soundslides.

marți, 5 aprilie 2011

Centrul pentru Jurnalism Independent organizează cursul de formare intitulat " Ca să convingi, fă-te auzit".

Centrul pentru Jurnalism Independent organizează cursul de formare intitulat Ca să convingi, fă-te auzit, în zilele de 15-17 aprilie si 13-15 mai a.c., la sediul său din Bd. Regina Elisabeta, nr. 32, et. 1, sector 5, Bucureşti.

Cursul este coordonat de catre Mircea Caster, certificat Reuters - Writting Business News si NLP Practitioner – IANLP, specialist cu o vastă experienţă in comunicare.

Cursul se adresează studenţilor în jurnalism sau comunicare, jurnaliştilor, precum si celor care doresc să urmeze o cariera in domeniul relaţiilor publice.



Cursul este compus din două module:

Modul 1 - Să iţi faci mesajul să fie recepţionat şi apoi înţeles (15-17 aprilie);

Modul 2 - Limbajul de lemn şi limbajul de aur. Mesajul care este acceptat şi apoi convinge. Reguli şi tehnici (13-15 mai).



Participarea la primul modul nu impune şi participarea la cel de-al doilea. Pentru participarea la al doilea modul este obligatorie prezenţa la primul.



Fiecare modul se desfaşoară după urmatorul program:

vineri - 17.30-20.30;

sâmbătă - 9.30 – 17.30, cu pauză de masă 1,5 ore;

duminică: 10.00 – 13.30.



Cursul este oferit la un tarif promoţional de 550 ron /modul. La această sumă sunt aplicabile următoarele reduceri:

- 10%, pentru fiecare dintre persoanele care se înscriu câte două, sau mai multe din aceeaşi organizaţie sau familie;

- 10% pentru înscrierile până pe data de 3 aprilie, pentru primul modul; până pe data de 21 aprilie, pentru al doilea modul;

- 10% pentru student.



VA PUTETI INSCRIE COMPLETÂND FORMULARUL



Formularul completat va fi trimis pe adresa carmen@cji.ro , pana la data de 11 aprilie (modul I) sau 9 mai (modul II).

Persoana de contact: Carmen Macavei, asistent executiv, tel/fax: 021 311 1375.

miercuri, 30 martie 2011

Alegerile din 2012 dezbătute la Sibiu

Facultatea de Ştiinţe Politice, Relaţii Internaţionale şi Studii Europene din Sibiu organizează masa rotundă cu tema: Alegeri 2012. Strategii ale partidelor cu un an înainte de alegeri.


Cu un an înaintea ciclului electoral 2008-2012, partidele politice îşi conturează strategiile politice pentru alegerile viitoare. Ele se confruntă azi cu un context general, politic, economic şi social pe care nu l-au mai întâlnit în ultimul deceniu. Partidele sunt astfel nevoite să răspundă unor cereri crescute din partea unor alegători mai exigenţi, cereri ce se înscriu într-un registru divers, de la protecţia socială, până la stimularea mediului de afaceri. Care sunt strategiile lor de campanie cu un an înaintea alegerilor? Cât de diferite vor fi strategiile locale de cele naţionale? Ce segmente electorale sunt, cu precădere, vizate de aceste strategii de campanie? Care sunt noile proiecte publice spre care se îndreaptă partidele româneşti? Organizaţiile locale ale acestora îşi fundamentează acţiunile pe cunoaşterea „pieţei” politice sau, mai degrabă, după formule intuitive?

Masa rotundă va fi precedată de lansarea volumului Alegeri, alegători şi aleşi în România 2004-2009, coordonat de Sabina-Adina Luca şi apărut la Editura Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu.

Evenimentul are loc joi, 31 martie 2011, la sediul Facultăţii de Ştiinţe Politice, Relaţii Internaţionale şi Studii Europene din Sibiu, Calea Dumbrăvii, nr. 34, et. II, sala 201, de la orele 17.00.

„România în contextul european 2011”

Scopul principal şi declarat al proiectului „Europarlamentarul român, comunicatorul de politici europene” urmăreşte construirea unei punţi de comunicare între europarlamentarii români şi studenţii SPRISE Sibiu. În acest scop, va fi organizată o preselecţie a studenţilor la SPRISE Sibiu pentru a desemna o echipă de lucru formată din 5 studenţi care vor fi implicaţi în activităţile proiectului. La finalul proiectului, studenţii implicaţi în proiect vor beneficia de o recompensă asigurată de organizatorul principal, Liga Jurnaliştilor Sibiu.  
Recompensa pentru efortul depus de cei 5 studenţi incluşi în echipa de proiect va consta într-o vizită realizată la Institutul European Român şi la Reprezentanţa Parlamentului European în România, ambele instituţii aflate la Bucureşti.          

REGULAMENT DE ÎNSCRIERE

Studenţii interesaţi de proiect vor trebui să realizeze un text tip eseu de maxim 10 rânduri scrise pe un document format A4, la un rând, corp 10, font Times New Roman.      
Textul trebuie să prezinte opinia aplicantului plecând de la ideea: „România în contextul european 2011”.             
Textul redactat în condiţiile precizate mai sus va fi semnat cu pseudonim şi va fi închis într-un plic nesemnat. Plicul se predă personal, de către fiecare dintre candidaţi, doamnei lector dr. Sabina Luca, coordonator de proiect 2. În momentul predării, pe plic va fi aplicat un număr de înregistrare, număr care va fi primit simultan de aplicant. Numărul de înregistrare va constitui dovada aplicantului în cazul în care va intra în preselecţia finală.       
Înregistrarea aplicaţiilor: 28 martie 2011, ora 10, la sediul SPRISE, etaj 2, sala 202;
Nerespectarea cerinţelor prezentate mai sus conduce automat la eliminarea aplicaţiei.          
Evaluarea aplicațiilor: 29-30 martie 2011;     
Interviu/Selectarea finală a echipei de lucru: 01 aprilie 2011, ora 10, sala 202, SPRISE;      
Derularea proiectului: 04-15 aprilie 2011;      
Prezentarea rezultatelor și a câștigătorilor: 20 aprilie a.c.;   
NOTĂ: În procesul de selecţie nu sunt admise contestaţii.

Informatii suplimentare: Lect. dr. Sabina Luca - SPRISE, et.2, camera 10 sau sabinaluca@yahoo.com .

„Europa jurnaliştilor din amfiteatre”, la Sibiu

Reprezentanţa Comisiei Europene în România (RCE) organizează cea de a doua ediţie a programului „Europa jurnaliştilor din amfiteatre”, o competiţie de comunicare pe teme europene care se adresează studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor de la facultăţile de jurnalism din ţară. În program sunt implicate nouă universităţi, printre care şi „Lucian Blaga” din Sibiu. Reprezentanţii RCE au organizat câte o întâlnire cu studenţii din fiecare facultate participantă în proiect, pentru a le prezenta programul concursului, dar mai ales pentru a le oferi îndrumare de specialitate în pregătirea materialelor jurnalistice, audio, video şi pentru presa online. Temele prioritare fac parte din domeniul comunicarii afacerilor europene. Întâlnirea de luni, de la Sibiu s-a desfăşurat la Facultatea de Jurnalistică în prezenţa cadrelor didactice, studenţilor, a coordonatorului centului de informare Europe Direct din Sibiu, Mihai Indreş, şi a reprezentanţilor Ligii Jurnaliştilor. „Este un proiect organizat pentru studenţii din România. Şi asta pentru că am remarcat că presa noastră nu abordează suficient subiectele europene. Încercăm astfel să trezim apetitul studenţilor la jurnalism pentru aceste teme”, a declarat Mihai Roşioru, ofiţer de presă la Reprezentanţa Comisiei Europene în România. Componenta practică a sesiunii de prezenate a proiectului a fost asigurată de preşedintele Ligii Jurnaliştilor din Sibiu, Doris Lupu, care le-a explicat studenţilor ce înseamnă abordarea unor asemenea subiecte în emisiunile de radio. La ediţia pilot a acestui proiect, care s-a desfăşurat anul trecut, studenţii facultăţii de jurnalism din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, au ţinut capul de listă prin numărul mare de premii câştigate.

Ştirea de radio: de la scriitură la citirea la microfon

Centrul pentru Jurnalism Independent organizează un curs practic cu tema ştirea de radio: de la scriitura la citirea la microfon, în zilele de 2 şi 9 aprilie a.c., la sediul său din Bd. Regina Elisabeta nr. 32, et,1, sector 5, Bucureşti.

Acest curs intensiv se adresează studenţilor la jurnalism sau celor ce lucrează deja într-un post de radio şi doresc să se perfecţioneze. Participanţii se vor familiariza, în egală măsură, cu modul în care se elaborează o ştire de radio şi cu regulile de bază pe care le presupune lectura la microfon.

Cursul va fi susţinut de Carmen Ivanov - director de ştiri la Radio City FM - şi se va desfăşura după următorul orar:

sâmbătă, 2 aprilie, orele 10.00 - 16.00

sâmbătă, 9aprilie, orele 10.00 - 16.00

Taxa de participare este de 350 ron.

Pentru înscriere, vă rugăm să trimiteţi un CV şi o scrisoare de motivaţie, în care să explicaţi de ce doriţi să participaţi la curs. Documentele vor fi trimise prin email (carmen@cji.ro) sau fax (021 311 1378). Persoana de contact: Carmen Macavei, asistent executiv.

Înscrierile se primesc până la 31 martie a.c.

marți, 8 martie 2011

Redactarea textelor pentru ecran - un nou curs la CJI

Centrul pentru Jurnalism Independent organizează un curs practic pe tema "Redactarea textelor pentru ecran", în zilele de 11, 12 şi 13 martie a.c., la sediul său din Bd. Regina Elisabeta, nr. 32, sector 5, Bucureşti. Cursul este destinat jurnaliştilor şi studenţilor la jurnalism cu puţină experienţă sau fără experienţă în scriitura pentru Internet, dar sunt bineveniţi şi jurnaliştii cu experienţă în mediul online care doresc să aprofundeze unele cunoştinte şi să capete noi deprinderi. Noţiunile de bază privind căutarea pe Internet sunt o condiţie de participare.
Scopul acestui curs intensiv este de a oferi noţiuni despre lizibilitatea pe ecran şi modul în care ea influenţează scriitura pentru ecran. La sfârşitul cursului, participanţii vor face diferenţa între tipurile de lectură şi vor şti să-şi adapteze textele la publicul-ţintă specific mediilor digitale. Cursul va fi susţinut de George Hari Popescu, jurnalist independent şi asistent doctorand la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării (FJSC) a Universităţii din Bucureşti.
Programul cursului va fi:
  • vineri, 11 martie - 17.00 - 20.00
  • sâmbătă, 12 martie - 10.00 - 15.00
  • duminică, 13 martie - 10.00 - 13.00

Taxa de participare este de 350 de lei.
Pentru înscriere, vă rugăm să trimiteţi un CV şi o scrisoare de motivaţie, în care să explicaţi de ce doriţi să participaţi la curs. Documentele vor fi trimise prin email (carmen@cji.ro) sau fax (021 311 1378). Persoană de contact: Carmen Macavei, asistent executiv.
Înscrierile se primesc până pe 9 martie a.c.

Comunicat: FRJ MediaSind declanşează protestele împotriva Codului Sclaviei

Comitetul Executiv al Federaţiei Române a Jurnaliştilor MediaSind a hotărât declanşarea acţiunilor de protest pe plan intern şi internaţional faţă de decizia Guvernului Boc de a-şi asuma astăzi răspunderea în Parlamentul României pe noul Cod al Muncii.
FRJ  MediaSind a constatat că toate negocierile dintre partenerii sociali cu reprezentaţii Executivului şi cu partidele aflate în coaliţia de guvernare s-au transformat într-un dialog al surzilor iar documentul adoptat de Guvernul Boc elimină orice formă de protecţie a salariaţilor faţă de abuzurile patronatelor, instaurând o nouă formă de sclavie.
FRJ  MediaSind a constatat, de asemenea, că Proiectul Codului Muncii încalcă în mod flagrant Directivele Europene şi Convenţiile Organizaţiei Internaţionale a Muncii ratificate de statul român, salariaţii devenind, în acest mod, sclavii propriilor contracte de muncă.
Prin aceste modificări, salariaţii nu vor mai avea nicio protecţie în faţa patronatelor, contractele colective de muncă urmând să fie desfiinţate:
  • clauza de conştiinţă şi celelalte drepturi câştigate de FRJ MediaSind prin Contractul Colectiv de Muncă Unic la nivel de ramură mass-media precum şi prevederile Codului Deontologic vor fi eliminate;
  • patronii vor putea oricând angaja pentru acelaşi post oricâte persoane doresc, cu titlu de perioadă de probă;
  • salariaţii vor putea fi oricând concediaţi pentru necorespundere profesională, vor putea fi delegaţi permanenţi, fără ca angajatorul să mai poată fi obligat la introducerea clauzei de mobilitate în CIM;
  • salariatul nu va mai putea continua activitatea din momentul în care autorizaţia, atestatul ori avizul necesar desfăşurării profesiei nu mai este valabil;
  • patronul poate micşora oricând activitatea salariatului, precum şi salariul angajatului pe motiv că şi-a redus temporar activitatea;
  • în cazul concedierilor, vor fi disponibilizaţi salariaţii care „nu au realizat obiectivele de performanţă individuală” – criterii stabilite unilateral de către patron;
  • contractele de muncă pe perioadă nedeterminată vor dispărea, motiv pentru care salariaţii nu vor mai primi plăţi compensatorii, nu vor mai putea face credite, etc.;
  • patronul poate impune oricând salariaţilor să stea peste program fără acordul lor, având libertatea de a modifica oricând norma de muncă.
Având în vedere aceste efecte grave asupra fiecărui salariat din România, Comitetul Executiv al FRJ  MediaSind face un apel către cei peste 9000 de membri afiliaţi precum şi către ceilalţi angajaţi din mass-media să participe  la toate acţiunile de protest organizate în această perioadă de către confederaţiile sindicale reprezentative la nivel naţional împotriva Codului Sclaviei.
De asemenea, având în vedere şi faptul că membrii Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor au interzis, încălcând Constituţia României, participarea liderilor sindicali la dezbaterile din Parlamentul României, FRJ MediaSind împreună cu Federaţia Sindicatelor din SRR, Sindicatul Liber din SRR şi cu alte organizaţii vor picheta în data de 9 martie a.c., între orele 11,00 şi 12,00, sediul central și sediile studiourilor regionale ale Societăţii Române de Radiodifuziune din Constanța, Craiova, Reşița, Timişoara, Târgu Mureş, Cluj şi Iași.
În cazul în care noul Cod al Muncii va trece de votul Parlamentului, FRJ MediaSind va pregăti acţiuni de protest pe plan internaţional cu sprijinul Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor şi va începe demersurile pentru declanşarea procedurilor de infringement prin depunerea unei noi petiţii în Parlamentul European.

Comitetul Executiv al FRJ MediaSind
Cristi Godinac, Preşedinte

Federația Română a Jurnaliștilor MediaSind
Organizație reprezentativă la nivel de ramura mass-media, afiliată la
Confederația Sindicatelor Democratice din România și Federația Internaționala a Jurnaliștilor