Cu o zi inainte de 3 mai - Ziua Mondiala a Libertatii Presei, s-a lansat Raportul FreeEx 2010 – Libertatea Presei in Romania.
Cele mai importante concluzii ale Raportului FreeEx, referitoare la libertatea presei in 2010:
• De la inceputul crizei economice, au fost concediati 6.000 de angajati din mass-media (jurnalisti si personal tehnic) şi peste 60 de ziare locale s-au inchis. In 2010, veniturile din publicitate au scazut si tirajele mai multor ziare quality s-au injumatatit fata de anul precedent.
• Marii patroni de presa au fost in centrul dezbaterilor publice: Sorin Ovidiu Vintu a fost retinut pentru favorizarea unui infractor, Dan Diaconescu - pentru santaj, Dan Voiculescu a fost dovedit colaborator al Securitatii etc. Presa aflata in proprietatea acestora a relatat dezechilibrat, partizan si, pe alocuri, isteric despre aceste evenimente.
• Presa a fost inclusa printre vulnerabilitatile la securitatea nationala, in Strategia Nationala de Aparare a Tarii.
• Peste o treime dintre jurnalisti recunosc ca ceea ce scriu este influentat de publicitate. O problema serioasa o reprezinta lipsa unor demarcatii clare intre publicitate şi produsele jurnalistice (reclame mascate, „proiecte speciale”).
• Autoritatile locale au dat sanctiuni disproportionate si au incalcat in numeroase cazuri libertatea de exprimare. Un jurnalist a fost amendat pentru un banc, iar un gen muzical a fost interzis in transportul public din doua orase.
• Agresiunile fizice si insultele la adresa jurnalistilor au fost initiate intr-o masura alarmant de mare chiar de catre politişti şi persoane publice.
• Legea de functionare a radioului şi televiziunii publice nu a fost reformata, iar noile Consilii de Administratie numite in 2010 raman politizate.
• Televiziunile au transformat moartea unor persoane cunoscute in spectacole macabre, fapt care a accentuat degradarea profesionala a presei.
• Inalta Curte de Casatie şi Justitie a decis ca insulta şi calomnia sa nu mai fie judecate in regim de infractiuni penale.
• Trecerea la televiziunea digitala a fost amanata de Guvern pentru anul 2015.
http://www.activewatch.ro/stiri/FreeEx/Raportul-FreeEx-2010-Libertatea-Presei-in-Romania-307.html
ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei
Membru al Retelei Reporteri fara Frontiere
Adresa: Calea Plevnei 98, sector 1; Bucuresti, Romania
Tel.: 021-313 40 47; Fax: 021 - 637 37 67; Mobil: 0723 306 308
E-mail: liana@activewatch.ro
www.activewatch.ro/FreeEx
http://blog.activewatch.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu