marți, 3 mai 2011

E.S. Ernesto Pinto Bazurco Rittler - nominalizat la Premiul „Palmer” pentru Diplomaţie

Ambasadorul Republicii Peru în România, Excelenţa Sa Ernesto Pinto Bazurco Rittler, a fost nominalizat la Premiul „Palmer” pentru Diplomaţie de către Consiliul Comunităţii pentru Democraţie. Nominalizarea a fost făcută pentru importanta sa contribuţie în ceea ce priveşte drepturile azilanţilor politici statuate în articolul 14 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului şi în Convenţia de la Geneva, din 28 iulie 1951 privind statutul refugiaţilor.


„Excelenţa Sa a acordat azil politic unui număr de peste 10.000 de cubanezi, la ambasada Peru din Havana, în 6 aprilie 1980, în timpul regimului lui Fidel Castro. La acea vreme, ambasadorul Ernesto Pinto Bazurco Rittler a fost supus unei presiuni extrem de intense în calitate de diplomat, aceea de a se confrunta cu probabilitatea unui asalt militar, venit din partea guvernului cubanez, asupra ambasadei. Cu o apărare de neclintit a drepturilor refugiaţilor, el a fost capabil să negocieze cu Fidel Castro o soluţie diplomatică şi să rezolve criza în mod paşnic”, se arată în scrisoarea Consiliului Comunităţii pentru Democraţie din Washington. „Acţiunea exemplară a ambasadorului Peru de la Havana a fost recunoscută drept o lecţie de civilizaţie angajată în slujba unei diplomaţii paşnice”, se mai spune în scrisoare.

Liga Jurnaliştilor din Sibiu a sprijinit nominalizarea Excelenţei Sale la acest premiu, printr-o scrisoare de recomandare adresată Consiliului Comunităţii pentru Democraţie din Washington DC – Statele Unite ale Americii, din data de 21 februarie 2011.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu