miercuri, 18 mai 2011

O generaţie de specialişti romi în domeniul medical

Program de burse educaţionale şi tutorat în domeniul medical adresat tinerilor romi

ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei implementează proiectul O generaţie de specialişti romi în domeniul medical în perioada ianuarie 2011 – ianuarie 2014, în parteneriat cu Fundaţia Roma Education Fund Romania, Asociaţia Medicilor Rezidenţi, Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – SASTIPEN şi Open Society Institute.

Principala componentă de intervenţie directă din cadrul proiectului O generaţie de specialişti romi în domeniul medical este programul de burse educaţionale şi de dezvoltare personală în domeniul medical adresat tinerilor aparținând minorității rome. Programul are capacitatea să susţină 500 de studenţi şi elevi romi în anii academici 2011 – 2012 si 2012 – 2013.

Tinerii aparținând minorității rome vor putea alege între două secţiuni de pregătire, în funcţie de etapa educaţională în care se află.

· Componenta de burse, mentorat si tabere de advocacy se adresează studenţilor la facultăţile de medicină şi farmacie sau colegii medicale, medicilor rezidenti şi elevilor la şcoli postliceale medicale. În anul şcolar 2011-2012 scoatem la concurs 80 de locuri pentru tinerii romi interesaţi să îşi continue studiile în domeniul medical.

· Componenta de tutorat si tabere de motivare este construită pentru susţinerea şi acordarea de pregătire îregim gratuit la biologie, chimie si fizică, elevilor de liceu care în anul şcolar 2011-2012 vor fi în clasa a XII-a sau a XIII-a. În anul şcolar 2011-2012 scoatem la concurs 200 de locuri pentru tinerii romi interesaţi să susţină examenul de admitere în instituţii de învăţământ cu profil medical.
Tinerii romi se pot înscrie pentru program până pe 22 iulie (componenta Tutorat) si până pe 27 iulie (componenta Mentorat).Toate detaliile cu privire la regulamentul de înscriere sunt accesibile online pe website-ul oficial al proiectului: http://www.burseromi.ro/ .

De asemenea, programul este promovat la nivel naţional în 16 întâlniri locale la care vor fi invitaţi să participe posibili beneficiari, dar şi personalităţi locale cu potenţial de diseminare a informaţiilor în comunităţi.

Tinerii de etnie romă selecţionaţi în cadrul programului vor fi incurajaţi să îşi dezvolte potenţialul de leadership şi vor fi susţinuţi să se dezvolte academic şi profesional în domeniul medical. Pentru susţinerea acestui obiectiv, în cadrul proiectului vor fi angajaţi 30 de medici şi 60 de profesori care vor lucra cu tinerii selectaţi în program, pe durata anilor academici 2011-2012 şi 2012-2013.

Proiectul O generatie de specialişti romi în domeniul medical este structurat în 2 componente, astfel:

· Programul de burse educaţionale şi dezvoltare personală adresat tinerilor romi interesaţi de o carieră în domeniul medical (burse academice, tutorat, mentorat, tabere);

· Campania de comunicare pentru promovarea programului de formare, cu accent pe combaterea prejudecăţilor despre etnia romă şi pe angajarea autorităţilor publice într-un demers pe termen lung de continuare a susţinerii tinerilor romi interesaţi să se dezvolte în domeniul medical.   

Mai multe detalii pe http://www.burseromi.ro/ şi http://www.activewatch.ro/.  

Contact: Ana Ciutu (Coordonator PR), e-mail: ana.ciutu@activewatch.ro, tel.: +40 725 214 491

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu