joi, 9 iunie 2011

ABUZURI ALE ALEŞILOR LOCALI AI USL DIN BAIA MARE ŞI BRĂILA

Scrisoare deschisă către primarul băimarean Cătălin Cherecheş, membru al Partidului Naţional Liberal (Uniunea Social Liberală - USL):

Formatele de emisiune NU intră in atribuţiile politicienilor! Incercările de intimidare a jurnaliştilor NU sunt acceptabile!    

Scrisoare deschisă către Gheorghe Bunea Stancu, preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, membru al Partidului Social Democrat (Uniunea Social Liberală - USL): 

Ofensarea jurnaliştilor şi ameninţarea cu retragerea acreditării NU sunt acceptabile! 



Domnule primar Cătălin Cherecheş,



ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei vă atrage atenţia că, pe 12 mai, în calitate de proaspăt primar, aţi comis o serie de abuzuri nedemocratice în relaţie cu presa, în cadrul unei emisiuni televizate. 

Începem prin a vă informa asupra celei mai grave probleme remarcate de Departamentul FreeEx în urma vizionării emisiunii „Dezbaterea Zilei” din 12 mai, difuzată de postul de televiziune eMaramureş. Astfel, i-aţi reproşat (agresiv) moderatorului Romeo Dobocan că nu ar fi respectat un desfăşurător al emisiunii pe care i l-aţi trimis cu o zi înainte, cum singur aţi confirmat în direct. Vă aducem la cunoştinţă că formatul unei emisiuni este stabilit exclusiv de corpul editorial. Orice intervenţie externă poate fi considerată presiune politică, economică sau de altă natură. Altfel spus, restrângerea libertăţii presei. Pentru detalii, vă recomandăm o lectură a articolului 30, alineatul (2) din Constituţia României, potrivit căruia „Cenzura de orice fel este interzisă”.  
În al doilea rând, reacţia dumneavoastră spontană la o întrebare incomodă a jurnalistului, legată de averea dvs., a fost extrem de îngrijorătoare. Faptul că aţi recurs la atacuri la persoană vă decredibilizează. Mai mult, atacurile la persoana jurnalistului, prin menţionarea unor fapte de natură privată, fără nicio relevanţă pentru subiectul în discuţie, sunt susceptibile de a fi considerate acte de intimidare şi vă expun acuzaţiei că aţi încercat să îngrădiţi libertatea presei. 

De asemenea, faptul că aţi declarat public că nu veţi mai participa la o emisiune televizată care nu respectă formatul stabilit de dumnevoastră dovedeşte lipsa de respect atât pentru dreptul la informare al celor 51,66 de procente ale băimărenilor prezenţi la vot care v-au desemnat primar, cât şi pentru dreptul la informare al tuturor celorlalţi băimăreni carora le-aţi devenit primar.      
Departamentul FreeEx   
ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei   



Domnule preşedinte Gheorghe Bunea Stancu,



ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei vă informează că în conferinţa de presă pe care aţi susţinut-o pe 31 mai, în calitatea dvs. de preşedinte al Consiliului Judetean Brăila, aţi comis o serie de abuzuri nedemocratice în relaţie cu presa.           

Astfel, v-aţi adresat jurnaliştilor care au relatat despre activitatea dvs. cu apelative de tipul: „panaramă”, „imbecilă”, „impertinentă”. Unui jurnalist prezent la conferinţa de presă i-aţi spus: „Nu ştiu cât de serios eşti. Dupa faţă nu prea îmi pari un om serios.” Iar despre o altă jurnalistă aţi spus: „Probabil că se pricepe la stat cu sânii la soare să o pipăie primarii. (...) Nu la scris ziare”. “Iar pentru cei care vin aici, vin să speculeze, vă anunţ în mod categoric că dacă nu intraţi într-o normalitate a voastră, ca media, vizavi de noi ca Partidul Social Democrat, vă retrag acreditarea. Ca să fie foarte clar. Terminaţi cu golănelile astea (…)”, aţi mai spus. Toate acestea doar pentru că presa din Brăila a indrăznit să relateze în mod critic despre activitatea dvs.   

Vă atragem atenţia asupra faptului că limbajul suburban folosit de dvs. nu se potriveşte demnităţii şi funcţiei publice pe care le deţineti.   

În plus, constatăm cu îngrijorare necunoaşterea de către dvs., o persoană cu o poziţie publică importantă în judeţul Brăila, a unor prevederi elementare ale Legii accesului la informaţiile de interes public. Astfel, vă reamintim că “Autorităţile publice au obligaţia să acorde fără discriminare acreditare ziariştilor şi reprezentanţilor mijloacelor de informare în masă” (art. 18, alin 1, Legea 544/2001) şi că “Autorităţile publice pot refuza acordarea acreditării sau pot retrage acreditarea unui ziarist numai pentru fapte care împiedică desfăşurarea normală a activităţii autorităţii publice şi care nu privesc opiniile exprimate în presă de respectivul ziarist, în condiţiile şi în limitele legii” (art. 18, alin 3, Legea 544/2001). Aţi ameninţat şi că nu veţi mai organiza conferinţe de presă şi veţi obliga ziariştii să obţină informaţii formulând cereri de informaţii la care veţi răspunde doar în 30 de zile. Vă reamintim şi că art. 17 din Legea accesului la informaţiile de interes public spune: “Autorităţile publice au obligaţia să organizeze periodic, de regulă o dată pe lună, conferinţe de presă pentru aducerea la cunoştinţă a informaţiilor de interes public”.    

Injuriile aduse jurnaliştilor şi ameninţarea lor cu retragerea acreditării pentru opiniile critice pe care le exprimă reprezintă gesturi nepermise din partea unui reprezentant al autorităţii statului.    

Departamentul FreeEx  

ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu