marți, 21 iunie 2011

Jurnalism de investigaţie în slujba interesului public

Regulamentul concursului naţional


Fundaţia Soros România şi Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie invită jurnaliştii români să se înscrie în concursul naţional "Jurnalism de investigaţie în slujba interesului public".
Juriul format din Ioana Avădani (director executiv, Centrul pentru Jurnalism Independent), Mihai Munteanu (jurnalist de investigaţie freelancer, Organized Crime and Corruption Reporting Project) şi Cristian Lupşa (editor, Decât o Revistă) va alege proiecte de investigaţie care vor primi sprijin financiar pentru realizarea lor.

Materialele realizate în cadrul programului vor fi publicate pe o platformă dedicată jurnalismului de investigaţie şi vor fi oferite, fără costuri, oricăror entităţi mass-media care vor dori să le publice.

Bugetul suportat pentru un proiect este de minim 500 USD, maxim 3.500 USD, cu majoritatea proiectelor finanţate in valoare de 2.500 USD.

Sprijinul financiar acordat poate acoperi total sau parţial cheltuielile bugetare. Decizia privind cuantumul sprijinului pentru fiecare proiect în parte revine juriului şi nu poate fi contestată.
Juriul va lua decizia pe baza următoarelor criterii:

- relevanţa subiectului din perspectiva interesului public;

- originalitatea proiectului propus;

- adecvarea planului de documentare la subiectul propus;

- adecvarea metodelor de investigaţie la proiectul propus;

- adecvarea bugetului la proiectul propus;

- utilizarea multimedia şi new media în realizarea materialului de investigaţie;

- capacitatea candidatului de a duce la bun sfârşit proiectul propus, demonstrată prin materialul de portofoliu, în termeni de:

o originalitatea subiectului,

o respectarea normelor profesionale,

o expresivitatea scriiturii.

Deciziile juriului privind acceptarea în program vor fi comunicate jurnaliştilor participanţi, care au posibilitatea de a face apel, în scris, adresându-se Consiliul Director al Fundaţiei Soros România, care va audia toate părţile.


Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigaţie, împreună cu membrii juriului, vor oferi consultanţă profesională câştigătorilor concursului pe parcursul derulării investigaţiilor. 

Cine se poate înscrie:

Se pot înscrie în concurs jurnalişti români, angajaţi sau liber profesionişti, care dovedesc că au avut activitate de presă în ultimul an calendaristic (trimit un material jurnalistic realizat în această perioadă).

În acest context, “activitate de presă” se defineşte ca orice tip de activitate jurnalistică, remunerată sau voluntară, pentru orice tip de canal mass-media (agenţie de ştiri, presă scrisă sau online, radio sau TV). În această categorie se încadrează, fără a fi limitate la, următoarele tipuri de funcţii: reporter, fotoreporter, documentarist, operator, prezentator, realizator, editor, redactor, redactor-sef.

Prin excepţie de la această regulă, nu se pot înscrie în competiţie: editorialişti/comentatori/invitaţi permanenţi ai unei entităţi mass-media. 
Un autor se poate înscrie o singură dată, cu un singur proiect. Această regulă este valabilă şi pentru înscrierile colective.      
Sunt acceptate şi înscrieri colective, ale unor echipe de jurnalişti. Nu sunt acceptate înscrieri ale persoanelor juridice entităţi mass-media. 

Ce poate fi înscris:

Pot fi înscrise proiecte de investigaţii jurnalistice, indiferent de canalul mass-media pentru care vor fi create: agenţie de ştiri, presă scrisă sau online, radio sau TV.

Proiectul poate consta fie într-un material jurnalistic total nou, fie în continuarea unui proiect de investigaţie deja existent/publicat al jurnalistului/echipei de jurnalişti.

Proiectul poate acoperi orice subiect relevant pentru România, inclusiv subiecte internaţionale regionale, punctându-se în mod deosebit proiectele cu tentă comunitară.

Deşi nu există o durată standard a perioadei de documentare/scriere a materialului de investigaţie, data finală de predare a materialului final, revizuit şi editat, nu poate fi mai tarziu de 14 octombrie 2011.

Cum te poţi înscrie:

Înscrierile se trimit sau depun în plic închis, pe adresa/la sediul Fundaţiei Soros România (Str. Căderea Bastiliei, nr. 33, sector 1, Bucureşti, cod postal 010613), pe plic mentionându-se doar “pentru concursul Jurnalism de investigaţie în slujba interesului public”. Data limită de primire/depunere a proiectului este 08 iulie 2011.

Plicul de înscriere va conţine: formularul de înscriere, un CV, formularul de descriere a proiectului de investigaţie propus şi un material de presă realizat în perioada 15 mai 2010 – 15 iunie 2011 (în cazul materialelor multimedia, audio sau video, vor fi transmise în plic pe suport DVD).

Materialele de înscriere sunt anexate acestui anunt.

Informaţii suplimentare pot fi obţinute de la Elena Coman, Manager Comunicare, Fundaţia Soros România (0735 012 653, ecoman@soros.ro).
Întrebările si raspunsurile care vor conţine clarificări relevante pentru toţi potenţialii participanţi vor fi publicate pe pagina de internet www.soros.ro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu