„Nu ne-am desemnat reprezentanţi în consiliile de administraţie, nici noi, nici preşedintele României, când eram în opoziţie, acuzând mecanismul de politizare a radioului şi televiziunii. Acum, când suntem la putere, nu ne putem dezice de ceea ce am spus şi am discutat ieri cu partenerii de coaliţie şi le-am solicitat să ne respectăm angajamentul dat [...] şi să găsim un mecanism care să scoată de sub cupola politică aceste servicii publice de radio şi televiziune, prin mecanisme care să garanteze acest lucru”, Emil Boc, Primul Ministru al României, aprilie 2010.
Organizaţiile semnatare îşi exprimă dezamăgirea faţă de modul în care partidele politice, Guvernul şi Preşedinţia au înţeles să îşi desemneze reprezentanţii în consiliile de administraţie ale serviciilor publice de radio şi televiziune, perpetuând controlul politic asupra instituţiilor şi amânând încă o dată promisa lor reformare în beneficiul public.
În ultimele două luni am asistat la o încercare lamentabilă de reformă a serviciilor publice de radio și televiziune, prin modificarea legii lor de funcţionare. Legea a fost respinsă şi efortul de reformare pare de domeniul trecutului.
Clasa politică se face responsabilă de perpetuarea controlului politic asupra SRR şi SRTV prin numirea în consiliile de administraţie a unor persoane din imediatul anturaj al decidenţilor politici. Astfel, PD-L a numit-o în consiliul administrație al Televiziunii publice chiar pe șefa biroului de presă al acestui partid, Ada Meseșan. Călin Botez este consilierul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, iar Cătălin Baba este actual secretar de stat în Ministerul Educaţiei şi fost şef al cancelariei şi apoi consilier al premierului Emil Boc. Nicoleta Nicolicea, propusă de PD-L, este soția deputatului independent Eugen Nicolicea. Demeter Andras Isvan, propus de UDMR pentru CA al SRR, este consilier personal al ministrului Culturii. Josef Klein, membru supleant în CA al SRR, este consilier de presă la cabinetul vicepremierului Marko Bela, în timp ce Cosmin Irimieş, membru supleant în CA al SRTv, este actualmente şef de cabinet al consilierului primului ministru, Călin Hintea. Claudiu Brânzan, membru PSD și purtător de cuvânt al acestui partid la Galați din 2003, a fost numit în 2009 și prefect de Galați de către ministrul Dan Nica (PSD). Anne Marie Jugănaru a candidat la alegerile parlamentare din 2008 într-un colegiu din București din partea Alianței PSD-PC. Stejărel Olaru a candidat, de asemenea, în 2008 din partea PNL la Caraș-Severin.
Alături de aceştia, apar în componenţa consiliilor de administraţie şi persoane a căror reputaţie profesională este chestionabilă, nominalizate atât de partidele politice, cât şi de angajaţii celor două instituţii. De exemplu, Cristian Nițulescu, desemnat de PSD, a fost acuzat de mai mulți jurnaliști ai Direcției Știri drept principalul responsabil de cenzură și favorizarea PSD și a candidatului Adrian Năstase în jurnalele de ştiri ale televiziunii publice, culminând cu campania electorală din toamna lui 2004 (ceea ce determinat constituirea Comisiei parlamentare de anchetă a activităţii SRR și SRTv). Sorin Burtea (ales de angajaţii SRTv) a fost amendat de CNA pentru o emisiune considerată “manipulatorie”, îndreptată împotriva schimbării legii de funcţionare a SRR şi SRTv. Cei doi au încălcat prin aceste acțiuni și Statutul Jurnalistului din televiziunea publică, fapt confirmat de Comisa de Etică din această instituție. De asemenea, Traian Bărbulescu (desemnat de către angajaţii SRTv) a fost, al rândul său, subiectul mai multor articole din presa locală şi centrală, care semnalau stilul abuziv de conducere, inclusiv posibile fapte ilegale.
Alți membri ai Consiliilor de Administrație se află în posibil conflict de interese cu instituțiile pe care sunt chemați să le conducă. De exemplu, pe baza informațiilor de la Registrul Comerțului și a declarațiilor sale de avere, presa a relatat că Bogdan Hossu deține un pachet de acțiuni de 9 la sută la Accor Service SRL, firmă care, prin contract direct cu SRR, tipăreşte și furnizează tichetele de masă ale salariaților din serviciul public de radiodifuziune.
Toate aceste suspiciuni puteau să fie înlăturate în condițiile unei legi care să impună criterii clare de competenţă, neafiliere politică şi eligibilitate, astfel încât conflictele de interese să poată fi eliminate într-o manieră transparentă.
Cerem partidelor politice să îşi respecte promisiunile făcute electoratului privind depolitizarea instituţiilor publice de mass-media și să declanșeze fără întârziere un proces real de amendare a legii televiziunii și radioului public, pornind de la depolitizarea instituţiilor, numirea pe criterii de competenţă şi independenţă a consiliilor de administraţie şi garantarea de resurse suficiente pentru îndeplinirea mandatului lor public.
ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei
Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociația Profesioniștilor de Presa - Cluj
Federația Română a Jurnaliștilor - MediaSind
Liga Jurnaliștilor din Sibiu
Asociația Patronală a Editorilor Locali
Convenția Organizațiilor de Media
Asociația Profesională Radio
Fundația Soros România
Altphel
Institutul pentru Politici Publice
Uniunea Jurnaliștilor Maghiari din România
Asociația Jurnaliștilor din România
Sindicatul Jurnaliștilor din Televiziunea publică
Sindicatul 2002 din SRTV
Sindicatul Jurnaliștilor Profesioniști
Contact: 021 311 13 75 (Centrul pentru Jurnalism Independent), 021 313 40 47 (ActiveWatch – AMP)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu