vineri, 9 iulie 2010

Clara Stănescu şi Hannelore Acărnulesei câştigătoarele Burselor Rosalynn Carter, ediţia 2010-2011


Centrul Carter (Atlanta, SUA) şi Centrul pentru Jurnalism Independent au anunţat, azi, câştigătorii ediţiei româneşti a Burselor Rosalynn Carter pentru Jurnalism pe probleme de sănătate mintală, 2010-2011. Clara Stanescu, Gazeta de Sud  (Craiova) şi Hannelore Acarnulesei, Ziarul Hunedoreanului (Deva) sunt câştigătoarele Burselor Rosalynn Carter prin intermediul cărora se vor alătura grupului de bursieri din care mai fac parte şaşe jurnalişti din SUA şi doi din Africa de Sud.
“Jurnaliştii joaca un rol foarte important în formarea percepţiei publicului asupra bolilor mintale” spunea  Rosalynn Carter, fosta primă Doamnă a Statelor Unite şi co-fondatoare a Centrului Carter. “Dacă o ştire de  presă sau o carte înfăţişează corect  problemele psihice, oamenii vor înţelege că acestea ne pot afecta pe oricare dintre noi şi că, din fericire, chiar şi cele mai grave boli mintale pot fi tratate, iar cei mai mulţi oameni se pot vindeca”.
Bursele au fost acordate de Centrul Carter pe baza unui concurs de proiecte. Clara Stănescu va realiza o serie de articole despre tratamentul bolilor psihice în mediul rural, cu accent pe absenţa instituţiilor comunitare alternative, în timp ce Hannelore Acarnulesei va elabora un produs multimedia având ca temă legătura dintre obezitate şi depresie.
Acesta este cel de-al patrulea an în care România participă la acest program. Noii bursieri se vor reuni la Atlanta, la sediul Centrului Carter, în perioada 13 - 15 septembrie 2010, pentru a se întâlni cu fosta Primă Doamnă a Statelor Unite, Rosalynn Carter, cu Grupul de Lucru pe probleme de sănătate mintală al Centrului Carter şi cu Consiliul Consultativ al burselor pentru jurnalism pe probleme de sănătate mintală pentru a lua în discuţie fiecare din temele propuse pentru studiu.
Bursele sunt parte a efortului internaţional al Programului pentru sănătate mintală al Centrului Carter de a reduce stigmatizarea şi discriminarea la care sunt supuse persoanele care suferă de boli mintale şi de a diminua numărul informaţiilor incorecte şi perpetuarea stereotipurilor.
Bursele Rosalynn Carter pentru jurnalism pe probleme de sănătate mintala sunt acordate de Centrul Carter din SUA. Centrul pentru Jurnalism Independent este partenerul local în acest program şi coordonează activitatea bursierilor români.

Mai multe informaţii despre actualii şi foştii bursieri sunt disponibile la www.cartercenter.org
Ceilalţi bursieri Carter din România au fost Alexandru Ulmanu (FJSC) şi Paul Radu (Centrul Roman de Jurnalism de Investigaţii), în ediţia 2007-2008,  Emilia Chiscop (Ziarul de Iaşi) şi Vlad Mixich (jurnalist freelance cu contribuţii la Gazeta de Sud, Hotnews, Esquire), în ediţia 2008-2009 şi Georgiana Ilie şi Răzvan Vintilescu, ambii jurnalişti freelance, în ediţia 2009 - 2010.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu