miercuri, 9 iunie 2010

Scrisoare de protest / In atentia Doamnei Raluca Turcan, Presedintele Comisiei pentru cultura, arte, mijloace de informare in masa, Camera Deputatilor

Stimata doamna presedinte,

Cinematografia actuală din Romania funcţionează in baza unei legi. Filmele pe care publicul le-a putut vedea in cadrul celei de-a noua editii a Festivalului International de Film Transilvania, la Cluj, la fel ca filmele care au putut fi văzute în ultimii ani în marile festivaluri internaţionale, au fost făcute în baza aceleiaşi legi: OG 39 / 2005.
În data de 17 Mai 2010, Senatul Romaniei a votat, cu majoritate, iniţiativa legislativă a senatorului PSD Sergiu Nicolaescu. Aceasta, între alte măsuri în total dezacord cu legislaţia europeană, vizează revenirea cinematografiei la un sistem centralizat şi depăşit, fără criterii obiective de evaluare a proiectelor. În locul unei selecţii bazate pe elemente cuantificabile – cum sînt calitatea scenariului, a producătorului şi a regizorului, succesul de public şi de vînzări – se propune evaluarea discreţionară a proiectelor după sistemul admis-respins.
În acest fel, cinematografia romană riscă să se intoarcă cu cincisprezece ani înapoi.
Propunerea legislativă iniţiată de senatorul Nicolaescu urmează să fie dezbătută de Comisia de Cultură a Camerei Deputaţilor în cursul săptămînii viitoare, înainte de votul final.
Protestul este sustinut de regizori, scenaristi, actori, producători, reprezentanti de asociatii profesionale din Romania, Europa si SUA.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu