Stimata doamna presedinte,
Cinematografia actuală din Romania funcţionează in baza unei legi. Filmele pe care publicul le-a putut vedea in cadrul celei de-a noua editii a Festivalului International de Film Transilvania, la Cluj, la fel ca filmele care au putut fi văzute în ultimii ani în marile festivaluri internaţionale, au fost făcute în baza aceleiaşi legi: OG 39 / 2005.
În data de 17 Mai 2010, Senatul Romaniei a votat, cu majoritate, iniţiativa legislativă a senatorului PSD Sergiu Nicolaescu. Aceasta, între alte măsuri în total dezacord cu legislaţia europeană, vizează revenirea cinematografiei la un sistem centralizat şi depăşit, fără criterii obiective de evaluare a proiectelor. În locul unei selecţii bazate pe elemente cuantificabile – cum sînt calitatea scenariului, a producătorului şi a regizorului, succesul de public şi de vînzări – se propune evaluarea discreţionară a proiectelor după sistemul admis-respins.
În acest fel, cinematografia romană riscă să se intoarcă cu cincisprezece ani înapoi.
Propunerea legislativă iniţiată de senatorul Nicolaescu urmează să fie dezbătută de Comisia de Cultură a Camerei Deputaţilor în cursul săptămînii viitoare, înainte de votul final.
Protestul este sustinut de regizori, scenaristi, actori, producători, reprezentanti de asociatii profesionale din Romania, Europa si SUA.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu