joi, 24 iunie 2010

Strategia Naţională de Apărare a Ţării reprezintă un risc la adresa democraţiei

Organizaţiile semnatare resping şi condamnă concluziile integrate în Strategia Naţională de Apărare a Ţării, conform cărora presa reprezintă o vulnerabilitate la adresa securităţii naţionale. Strategia a fost iniţiată de Preşedinţia României, adoptată de CSAT şi înaintată Parlamentului. Conform Strategiei Naţionale de Apărare, “fenomenul campaniilor de presă la comandă cu scopul de a denigra instituţii ale statului, prin răspândirea de informaţii false despre activitatea acestora, presiunile exercitate de trusturi de presă asupra deciziei politice în vederea obţinerii de avantaje de natură economică sau în relaţia cu instituţii ale statului" reprezintă o vulnerabilitate a Romaniei.

Reamintim Preşedintelui României şi CSAT că rolul presei într-o societate democratică este acela de a informa publicul în legătura cu chestiuni de interes public. Atunci când jurnaliştii informează publicul, există şi riscul ca instituţii ale statului să fie criticate. Riscul ca jurnaliştii să se înşele şi să “răspândească informaţii false” este un risc asumat în orice democraţie în virtutea respectării dreptului la libertatea cuvântului. Este responsabilitatea presei să transmită informaţii şi este dreptul publicului să le primească şi să le evalueze. Politicienii şi funcţionarii publici au o posibilitatea să contracareze orice informaţii eronate transmise de presă.
Documentul adoptat de CSAT nu conţine şi nici nu face trimitere la niciun fel de dovezi în legătură cu posibile “campanii de presă la comandă”. Acelaşi lucru este valabil şi pentru afirmaţia potrivit căreia există “presiuni exercitate de trusturi de presă asupra deciziei politice în vederea obţinerii de avantaje de natură economică sau în relaţia cu instituţii ale statului”. Din acest punct de vedere Strategia Naţională de Apărare generalizează abuziv situaţii pe care le presupune a fi reale, iar prin acest fapt calomniază presa în ansamblul ei.
Acest document oficial, care conţine enunţuri superficiale şi acuzaţii împortiva presei în ansamblul ei, constituie o ameninţare severă la adresa libertăţii cuvântului, prin faptul ca el poate fundamenta iniţiative legislative menite să desfiinţeze orice afirmaţie critică la adresa inistituţiilor statului. De aceea condamnăm afirmaţiile din Strategia CSAT şi facem un apel la Parlamentul României să aducă modificările necesare acestui document, eliminând referirile la vulnerablitatea pe care o reprezintă critica de presă.

ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei
Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociaţia pentru Protejarea şi Promovarea Libertăţii de Exprimare
Asociaţia Patronală a Editorilor Locali
Convenţia Organizaţiilor de Media
Federaţia Româna a Jurnaliştilor - MediaSind
Patronatul Presei din România - Romedia
Centrul de Resurse Juridice
Societatea pentru Justiţie - SoJust
APADOR-CH
Liga Apărarii Drepturilor Omului - Cluj
Asociaţia AltPhel Prahova
Uniunea Ziariştilor Profesionişti
Liga Jurnaliştilor din Sibiu
Uniunea Jurnaliştilor Maghiari din România
DANK Media Cluj-Napoca
Asociaţia Jurnaliştilor din Salaj
Societatea Academică din România

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu