miercuri, 2 iunie 2010

EFJ solicită retragerea imediată şi revizuirea proiectului de lege privind audiovizualul public din România

Federaţia Europeană a Jurnaliştilor (European Federation of Journalists, EFJ), cel mai mare grup reprezentând jurnalişti din Europa, a condamnat proiectul de lege privind radioul public dezbătut miercuri de către parlamentul român. EFJ a cerut guvernului român să-l retragă imediat şi să efectueze o revizuire completă a conţinutului său, printr-o consultare deplină cu grupuri ale societăţii civile şi mass-media profesioniste, informează miercuri site-ul grupului.


''Această lege, dacă va fi adoptată, va creşte interferenţele politice în radioul şi televiziunea publice, în timp ce va slăbi vocea jurnaliştilor profesionişti şi a grupurilor societăţii civile", a declarat Aidan White, secretarul general al EFJ. "Eliminarea dreptului jurnaliştilor de a proteja confidenţialitatea surselor lor va prejudicia imens capacitatea mass-media de a investiga corupţia şi abuzul de putere", a mai precizat White.
În cursul săptămânii trecute, Comisia pentru cultură, artă şi mijloace de informare în masă din parlamentul român a decis în spatele uşilor închise privind viitorul audiovizualului public, excluzând toate media profesioniste şi grupurile societăţii civile.
Proiectul de lege introduce o metodă nouă şi discriminatorie de numire a Consiliului de administraţie în timp ce limitează, de asemenea, dreptul sindicatelor de a avea un observator reprezentat în Consiliul de administraţie. În plus, actuala garanţie juridică pentru confidenţialitatea surselor va fi eliminată.
O largă coaliţie de organizaţii de jurnalişti profesionişti, printre care cea afiliată EFJ - FRJ MediaSind - precum şi grupuri ale societăţii civile organizează proteste împotriva acestui proiect de lege şi participă la o demonstraţie miercuri, în interiorul parlamentului român, în timpul sesiunii sale publice.
EFJ face apel la parlamentul român să respingă proiectul de lege şi să efectueze o revizuire completă, deschisă şi transparentă, cu o consultare deplină a părţilor interesate, înainte de a prezenta o noua versiune a proiectului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu