vineri, 30 aprilie 2010

3 Mai - Ziua mondială a libertăţii presei / Mass-media trebuie să îşi manifeste poziţia de a patra putere în societate

În fiecare an, în ziua de 3 mai, jurnaliştii sărbătoresc Ziua mondială a libertăţii presei, o zi în care se atrage atenţia cu privire la violarea dreptului la libertatea de exprimare, dar şi cu privire la curajul, profesionalismul şi demnitatea jurnaliştilor arestaţi, răniţi sau decedaţi în timpul exercitării profesiei.
Libertatea presei şi libertatea de exprimare constituie graniţa între democraţie şi abuzul dictaturii, o graniţă care consolidează şi confirmă statul de drept.
România sărbătoreşte pentru al 11-lea an consecutiv Ziua mondială a libertăţii presei, o aniversare marcată de incidente, generate de clasa politico-administrativă din România, inacceptabile pentru o ţară cu un sistem democratic. Şicanele, atacurile directe şi iniţiativele care vizează limitarea accesului la informaţie formează imaginea unei clase politice româneşti care manifestă tentanţii îngrijorătoare. Fără o presă liberă, capabilă să îşi manifeste corect şi eficient rolul social, România va avea în permanenţă perspectiva unui prezent şi viitor proiectat spre trecutul comunist.
De Ziua mondială a libertăţii presei, Liga Jurnaliştilor din Sibiu solicită jurnaliştilor din judeţul Sibiu să continue să îşi îndeplinească menirea de observator şi comunicator al societăţii, aflaţi în permanenţă, exclusiv în serviciul publicului.

La 23 decembrie 1993, Adunarea Generală a ONU a declarat ziua de 3 mai drept Ziua mondială a libertăţii presei. Ideea acestei acţiuni a apărut la Conferinţa Generală UNESCO care, printr-o rezoluţie din 1991 asupra „Promovării libertăţii presei în lume”, a recunoscut că o presă liberă, pluralistă şi independentă este o componentă esenţială a unei societăţi democratice.
Data de 3 mai comemorează Declaraţia de la Windhoek, adoptată la 3 mai 1991, în cadrul Seminarului pentru promovarea unei prese africane independente şi pluraliste, organizat de UNESCO şi ONU la Windhoek, Namibia.


Doris LUPU,

Preşedinte Liga Jurnaliştilor Sibiu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu