marți, 27 aprilie 2010

Convenţia Organizaţiilor de Media solicită protecţia autorităţilor pentru jurnalistul Cătălin Docea


Convenţia Organizaţiilor de Media (COM) îşi exprimă îngrijorarea faţă de ameninţările cu violenţa la adresa jurnalistului hunedorean Cătălin Docea şi solicită autorităţilor să elucideze de urgenţă acest caz.
Integritatea fizica şi chiar viaţa jurnalistului Cătălin Docea, director al cotidianului „Ziarul Văii Jiului”, din Petroşani, ar putea fi în pericol. Conform probelor existente (vezi http://www.zvj.ro/node/5058 şi proba video http://www.youtube.com/watch? v=7Gk9quSOCUI&feature=email), un grup organizat din Valea Jiului este dispus să plătească 2.000 de lei pentru agresarea fizică a jurnalistului. În susţinerea celor afirmate, probele sunt concludente şi alarmante.
Cătălin Docea susţine că persoanele implicate în această „afacere” i-au dat de înţeles că deţin informaţii cu privire la programul, domiciliul, traseele pe care le frecventează şi autoturismul acestuia. Jurnalistul consideră că toate aceste mesaje sunt menite să îl intimideze şi să îl facă să înţeleaga că este urmărit şi că „oricând i se poate întâmpla ceva”.
Cătălin Docea a iniţiat în ultimii ani mai multe investigaţii jurnalistice care vizează reprezentanţi ai administraţiei şi ai instituţiilor publice, cu atribuţii în menţinerea ordinii publice din zona Valea Jiului.
La data de 19 aprilie 2010, Catalin Docea a înregistrat o plângere la Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara, prin care reclama faptul că integritatea personală şi activitatea profesională îi sunt puse în pericol de reprezentanţi şi foşti reprezentanţi ai Poliţiei, administraţiei şi mediului de afaceri din Valea Jiului, în complicitate cu persoane din lumea interlopă. Până la această dată, rezultatele cercetărilor întârzie să apară, deşi probele existente sunt îngrijorătoare.
Convenţia Organizaţiilor de Media solicită Parchetului General al României şi Inspectoratului General al Poliţiei Române să se implice în cercetarea şi soluţionarea acestui incident. De asemenea, solicită celor două instituţii o poziţie oficială cu privire la demersurile întreprinse până la această dată în acest caz.
COM consideră că ameninţările şi intimidările la adresa jurnaliştilor aduc atingere libertăţii de exprimare şi democraţiei, situaţie de neacceptat într-un stat membru al Uniunii Europene.
În anul 2002, în localitatea Valea Jiului, jurnalista Carmen Cosman, corespondent la publicaţia România Liberă, a fost bătută în plină stradă. Conform relatărilor din presă, deşi autorii au fost identificaţi de organele de cercetare, nici unul dintre aceştia nu a suferit vreo condamnare.
Convenţia Organizaţiilor de Media este o alianţă a 40 de organizaţii de media. COM s-a format în decembrie 2001. Găsiţi mai multe informaţii pe www.organizatiimedia.ro.

Contact Secretariat COM: 021 313 4047/ 021 311 1375

Pentru mai multe detalii despre cazul jurnalistului Cătălin Docea, accesaţi site-ul ActiveWatch.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu