vineri, 30 aprilie 2010

3 Mai - Ziua mondială a libertăţii presei / Mass-media trebuie să îşi manifeste poziţia de a patra putere în societate

În fiecare an, în ziua de 3 mai, jurnaliştii sărbătoresc Ziua mondială a libertăţii presei, o zi în care se atrage atenţia cu privire la violarea dreptului la libertatea de exprimare, dar şi cu privire la curajul, profesionalismul şi demnitatea jurnaliştilor arestaţi, răniţi sau decedaţi în timpul exercitării profesiei.
Libertatea presei şi libertatea de exprimare constituie graniţa între democraţie şi abuzul dictaturii, o graniţă care consolidează şi confirmă statul de drept.
România sărbătoreşte pentru al 11-lea an consecutiv Ziua mondială a libertăţii presei, o aniversare marcată de incidente, generate de clasa politico-administrativă din România, inacceptabile pentru o ţară cu un sistem democratic. Şicanele, atacurile directe şi iniţiativele care vizează limitarea accesului la informaţie formează imaginea unei clase politice româneşti care manifestă tentanţii îngrijorătoare. Fără o presă liberă, capabilă să îşi manifeste corect şi eficient rolul social, România va avea în permanenţă perspectiva unui prezent şi viitor proiectat spre trecutul comunist.
De Ziua mondială a libertăţii presei, Liga Jurnaliştilor din Sibiu solicită jurnaliştilor din judeţul Sibiu să continue să îşi îndeplinească menirea de observator şi comunicator al societăţii, aflaţi în permanenţă, exclusiv în serviciul publicului.

La 23 decembrie 1993, Adunarea Generală a ONU a declarat ziua de 3 mai drept Ziua mondială a libertăţii presei. Ideea acestei acţiuni a apărut la Conferinţa Generală UNESCO care, printr-o rezoluţie din 1991 asupra „Promovării libertăţii presei în lume”, a recunoscut că o presă liberă, pluralistă şi independentă este o componentă esenţială a unei societăţi democratice.
Data de 3 mai comemorează Declaraţia de la Windhoek, adoptată la 3 mai 1991, în cadrul Seminarului pentru promovarea unei prese africane independente şi pluraliste, organizat de UNESCO şi ONU la Windhoek, Namibia.


Doris LUPU,

Preşedinte Liga Jurnaliştilor Sibiu

marți, 27 aprilie 2010

Convenţia Organizaţiilor de Media solicită protecţia autorităţilor pentru jurnalistul Cătălin Docea


Convenţia Organizaţiilor de Media (COM) îşi exprimă îngrijorarea faţă de ameninţările cu violenţa la adresa jurnalistului hunedorean Cătălin Docea şi solicită autorităţilor să elucideze de urgenţă acest caz.
Integritatea fizica şi chiar viaţa jurnalistului Cătălin Docea, director al cotidianului „Ziarul Văii Jiului”, din Petroşani, ar putea fi în pericol. Conform probelor existente (vezi http://www.zvj.ro/node/5058 şi proba video http://www.youtube.com/watch? v=7Gk9quSOCUI&feature=email), un grup organizat din Valea Jiului este dispus să plătească 2.000 de lei pentru agresarea fizică a jurnalistului. În susţinerea celor afirmate, probele sunt concludente şi alarmante.
Cătălin Docea susţine că persoanele implicate în această „afacere” i-au dat de înţeles că deţin informaţii cu privire la programul, domiciliul, traseele pe care le frecventează şi autoturismul acestuia. Jurnalistul consideră că toate aceste mesaje sunt menite să îl intimideze şi să îl facă să înţeleaga că este urmărit şi că „oricând i se poate întâmpla ceva”.
Cătălin Docea a iniţiat în ultimii ani mai multe investigaţii jurnalistice care vizează reprezentanţi ai administraţiei şi ai instituţiilor publice, cu atribuţii în menţinerea ordinii publice din zona Valea Jiului.
La data de 19 aprilie 2010, Catalin Docea a înregistrat o plângere la Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara, prin care reclama faptul că integritatea personală şi activitatea profesională îi sunt puse în pericol de reprezentanţi şi foşti reprezentanţi ai Poliţiei, administraţiei şi mediului de afaceri din Valea Jiului, în complicitate cu persoane din lumea interlopă. Până la această dată, rezultatele cercetărilor întârzie să apară, deşi probele existente sunt îngrijorătoare.
Convenţia Organizaţiilor de Media solicită Parchetului General al României şi Inspectoratului General al Poliţiei Române să se implice în cercetarea şi soluţionarea acestui incident. De asemenea, solicită celor două instituţii o poziţie oficială cu privire la demersurile întreprinse până la această dată în acest caz.
COM consideră că ameninţările şi intimidările la adresa jurnaliştilor aduc atingere libertăţii de exprimare şi democraţiei, situaţie de neacceptat într-un stat membru al Uniunii Europene.
În anul 2002, în localitatea Valea Jiului, jurnalista Carmen Cosman, corespondent la publicaţia România Liberă, a fost bătută în plină stradă. Conform relatărilor din presă, deşi autorii au fost identificaţi de organele de cercetare, nici unul dintre aceştia nu a suferit vreo condamnare.
Convenţia Organizaţiilor de Media este o alianţă a 40 de organizaţii de media. COM s-a format în decembrie 2001. Găsiţi mai multe informaţii pe www.organizatiimedia.ro.

Contact Secretariat COM: 021 313 4047/ 021 311 1375

Pentru mai multe detalii despre cazul jurnalistului Cătălin Docea, accesaţi site-ul ActiveWatch.

joi, 22 aprilie 2010

CONVENŢIA ORGANIZAŢIILOR DE MEDIA / Ziua Internaţională a Libertăţii de Expresie

Tendinţe actuale şi provocări “la zi” în mass-media din România, Bucureşti, 3 - 4 mai 2010

AGENDĂ

Luni, 3 mai 2010 - Sala de conferinţe Domenii a Hotelului Residence Domenii Plaza (str. Alexandru Constantinescu nr. 33)

10.30 – 11.00 Înregistrarea participanţilor
Welcome coffee

11.00 – 11.15 Cuvânt de deschidere
Matthias Barner, Director Program Media South East Europe, Konrad Adenauer Stiftung – Media Program
Ioana Avădani, Director executiv, Centrul pentru Jurnalism Independent
Indira Crăsnea, Preşedinte, Clubul Român de Presă
Mircea Toma, Preşedinte, ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei

11.15 – 12.30 Conferinţă de presă
Lansarea Raportului FreeEx - Libertatea de exprimare, libertatea presei şi accesul la informaţii în România
Prezintă: Liana Ganea, ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei
Lansarea Raportului privind relaţiile economice dintre presă şi autorităţile publice
Prezintă: Ioana Avădani, Director executiv, Centrul pentru Jurnalism Independent
Lansarea Raportului privind percepţia comunităţii jurnalistice asupra mediului online
Prezintă: George Ene, Clubul Român de Presă
Ştefan Voinea, APEL
Dezbatere

12.30 – 13.30 Pauză de prânz
13.30 – 15.00 “Trebile statului” – cum influenţează autorităţile statului şi mecanismele publice bunul mers al presei
Prezintă: Ioana Avădani
Dezbatere
Moderator: Daniel Tomozei, Liga Jurnaliştilor din Sibiu

15.00 – 15.30 Pauză de cafea

15.30 – 17.00 “Trebile presei” – probleme interne ale comunităţii jurnalistice care influenţează bunul mers al presei
Prezintă: Liana Ganea
Dezbatere
Moderator: Cezar Ion, Asociaţia Jurnaliştilor din România tbc

Închiderea primei zile de lucru

19.00 Cheful Presei (Clubul Silver Church, Calea Plevnei nr. 61)

Marţi, 4 mai - Centrul pentru Jurnalism Independent (Bvd. Regina Elisabeta nr. 32, et. 1)
10.00 – 11.30 Mecanisme de auto-reglementare în presă. Unde suntem? Ce urmează
Prezintă: Ciprian Stoianovici, Asociaţia Jurnaliştilor din România tbc
Moderator: Mircea Toma, ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei

11.30 – 12.00 Pauză de cafea
12.00 – 13.30 Strategia COM pe următoarele 6 luni. Organizare internă.
Moderator: Karacsonyi Zsigmond, Uniunea Jurnalistilor Maghiari din România

13.30 – 14.30 Pauză de prânz

Închiderea evenimentului

Evenimentul se bucură de sprijinul oferit de:
CEE Trust – Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, prin programul Media Self-Regulation at Work
Open Society Justice Initiative - New York

miercuri, 21 aprilie 2010

CURS | Colorful but Colorblind / D.L. 30 aprilie


Centrul pentru Jurnalism Independent lanseaza programul Colorful but Colorblind, program dedicat jurnalistilor si care pomoveaza utilizarea creativa a produselor multi-media in relatarea despre minoritati.  
Programul este derulat in cooperare cu Transitions Online (www.tol.org) (Cehia), Centrul pentru Jurnalism Independent (Ungaria), Media Development Center (Bulgaria) si MEMO 98 (Slovacia) si se axeaza pe eliminarea stereotipurilor anti-roma din mass-media.
In cadrul etapei nationale a proiectului, zece jurnalisti, dintre care cinci de etnie roma, vor beneficia de training in utilizarea noilor tehnologii mass-media si vor avea ocazia sa produca materiale multi-media, in cadrul unui proiect jurnalistic colaborativ. Participantii vor lua parte la un curs intentsiv de o saptamana, care se va desfasura la Bucuresti, in perioada 10-14 mai 2010. Cursul va fi sustinut Rich Beckman, Knight Chair in Visual Journalism la School of Communication, University of Miami si Distinguished Visiting Professor la Universidad de los Andes din Santiago, Chile, alaturi de Jim Seida, senior multimedia producer la msnbc.com. (detalii privind trainerii  la www.cji.ro).
Cursul se va desfasura in limba engleza. Nu se asigura traducere.
In a doua etapa a programului (care se va desfasura tot la Bucuresti, in perioada 4-10 iulie 2010), echipe formate dintr-un participant rom, unul roman si un trainer vor lua parte la documentari pe teren, pe o tema de interes comun. Sub indrumarea trainerilor, jurnalistii vor produce apoi un pachet multi-media. Materialele rezultate in urma cursului vor fi diseminate atat in tara, cat si pe plan european, prin intermediul portalului proiectului, site-urilor organizatiilor partenere si prin intermediul mass-media traditionale din tarile incluse in program.
In a treia etapa a programului, cei mai activi jurnalisti participanti la etapele nationale vor lua parte la un workshop international, care se va desfasura la Praga.
Toate cheltuielile legate de transportul si cazarea participantilor sunt acoperite de organizatori.
Pot participa jurnalisti de la toate formele de mass-media, cunoscatori ai limbii engleze si care pot demonstra un interes fata de problematica minoritatilor. Participantii trebuie sa fie disponibili pentru ambele etape ale programului national.
Pentru inscriere, candidatii trebuie sa prezinte un CV, o scrisoare de intentie prin care sa descrie asteptarile lor fata de curs si sa propuna o idee de proiect multimedia si, pentru cei angajati, o scrisoare din partea redactiei care sa ateste faptul ca jurnalistul va putea participa la ambele sesiuni de training. Documentele vor fi redactate in limba romana.
Inscrierile se primesc pana la  30 aprilie 2010 la adresa cbc@cji.ro. Candidatii acceptati vor fi anuntati pana in data de 5 mai 2010.

marți, 20 aprilie 2010

Al III-lea CONGRES NAŢIONAL DE ISTORIE A PRESEI

“Presa locală şi regională, în context european” este tema celui de-al III-lea Congres naţional de istorie a presei, organizat în perioada 23-24 aprilie la Piteşti, de  Universitatea “Constantin Brâncoveanu” şi Asociaţia Română de Istorie a Presei.
Cu ocazia congresului, conf. dr. Marian Petcu (Universitatea din Bucureşti) va prezenta două noi proiecte: Muzeul virtual al presei din România; Configurări, reconfigurări, desfigurări ale democraţiei în România: Cultul personalităţii; Iconografiile oficiale.

Participă 120 de specialişti din România, Republica Moldova şi Germania, 68 dintre ei reprezentând: 21 de universităţi, trei institute ale Academiei Române, redacţii, biblioteci publice, muzee, unităţi arhivistice.

Lucrările se desfăşoară în cadrul secţiunilor: presă scrisă, audiovizual, teorie şi metodă în cercetarea istoriei presei, presa din diaspora, micromonografii de ziare-reviste,  jurnalism cultural.
Iată câteva dintre comunicările ce vor fi susţinute:
Valentin Nicolau: Televiziunea publică română, în context european;
Tiberiu Fărcaş: Presa regională tipărită la Cluj. Istoricul unei eşec;
Marius Tiţa: Posturile de radio în limbi străine – de la confruntare la globalizare;
Ioan Lăcătuşu: Presa postdecembristă din judeţele Covasna şi Harghita - aspecte specifice;
Aurelia Lăpuşan: Prezenţe franceze în Dobrogea. Mărturii din presa începutului de secol XX;
Sofia Milancovici: Publicaţii ale comunităţii evreieşti şi sârbe din Arad;
Virgil Coman: Sindicatul „Presa” din Constanţa al Ziariştilor, Publiciştilor şi Administratorilor de Ziare - repere arhivistice;
Daniel Tomozei: Presa sibiană – 20 de ani de transformări.
În ziua de 24 aprilie vor fi lansate 20 de lucrări de specialitate, în prezenţa autorilor, precum şi Revista română de istorie a presei, numărul 7 / 2007, în noul format.
Pentru a afla mai multe despre participanţi, intervenţiile acestora, programul pe secţiuni, cărţile ce vor fi lansate accesaţi: http://istoriapresei2010.webs.com/

 

Asociaţia Română de Istorie a Presei

joi, 15 aprilie 2010

PROIECT | Revitalizarea pietei de film documentar

Fundatia Soros Romania reaminteste tuturor celor interesati proiectele desfasurate de Fundatie in cadrul initiativelor media pe 2010 pentru revitalizarea pietei de film documentar.

Open Society Shorts
Competitia de film de scurt metraj Open Society Shorts se adreseaza in primul rand studentilor de la facultati de profil din Romania (regie-film, media, jurnalism etc.), dar si autorilor amatori pasionati de filmul digital. In competitie pot fi inscrise filme documentare, de fictiune, de animatie, filme experimentale sau de arta de pana in 15 minute. Filmele trebuie sa surprinda portiuni din Romania actuala, cu un focus pe problematici de interes larg pentru societate.
Deadline-ul pentru aplicatie este 3 mai 2010, ora 16.00.
Pentru informatii detaliate despre competitie si pentru accesarea formularului de inscriere: http://soros.ro/ro/program_articol.php?articol=192

Open Society Documentaries
Competitia Open Society Documentaries este una din principalele initiative media ale Fundatiei Soros, orientate spre dezvoltarea productiei de film documentar in Romania, ca vector de constientizare asupra problemelor de larg interes public din Romania contemporana.
Realizatori profesionisti de film documentar sunt invitati sa depuna proiecte de film documentar de scurt si mediu metraj (25 min. – 1h) pe varii tematici de larg interes social. Va fi finantata realizarea integrala a unui numar de proiecte in limita bugetului total de 35.000 USD.
Deadline-ul pentru trimiterea aplicatiilor este 10 mai 2010.
Pentru informatii detaliate despre ce trebuie sa contina aplicatia va invitam sa accesati: http://soros.ro/ro/program_articol.php?articol=195

Workshop EURODOC
Fundatia Soros Romania, in parteneriat cu EURODOC si DocuMENTOR, ofera producatorilor si realizatorii de film documentar din Romania oportunitatea de a participa la un workshop international EURODOC, la Timisoara, in perioada 5-11 iunie 2010. Deadline-ul pentru inscrierea in procesul de selectie este 26 aprilie 2010, iar selectia va fi efectuata de EURODOC.
Pentru informatii detaliate si formularul de inscriere va invitam sa accesati: http://soros.ro/ro/program_articol.php?articol=194
****
Pentru detalii suplimentare despre aceste proiecte il puteti contacta pe Adrian Raspopa, Coordonator de programe: araspopa@soros.ro

miercuri, 14 aprilie 2010

Politici publice in domeniul protectiei mediului - curs la Brasov / D.L. 19 aprilie a.c.

Centrul pentru Jurnalism Independent, in parteneriat cu Recolamp si Ambasada Statelor Unite, organizeaza - la Brasov - cursul Politici publice in domeniul protectiei mediului, ca parte a programului Buna Guvernare - un drept fundamental al omului.

Cursul este destinat jurnalistilor din Brasov si judetele limitrofe.

Evenimentul va avea loc in 24 – 25 aprilie a.c. si va fi sustinut de Livia Cimpoeru (Green Report) si Emilia Chiscop (Ziarul de Iasi).

Cursul ofera informatii relevante despre protectia mediului, legislatia si politicile de mediu, dar si despre reciclarea deseurilor in Romania, punand accent pe reciclarea deseurilor provenite din surse de iluminat. De asemenea, cursul furnizeaza participantilor instrumente care sa le permita identificarea si intelegerea subiectelor legate de domeniul reciclarii, pentru a le consolida capacitatea de a 'traduce" astfel de subiecte pe intelesul marelui public. Discutiile vor aborda principalele provocari cu care se confrunta jurnalistul de mediu din Romania, dar si modalitatile in care acestea pot fi depasite. Nu in ultimul rand, se va discuta despre posibile subiecte de interes si despre tehnici jurnalistice destinate segmentului – protectia mediului.

Termenul limita pentru inscriere este luni, 19 aprilie 2010.

Candidatii vor trimite un CV si o scrisoare de intentie din care sa reiasa interesul lor pentru problemele legate de protectia mediului, reciclare in general, reciclarea deseurilor electrice si electronice, inclusiv a becurilor economice si a tuburilor fluorescente.

Jurnalistii selectionati vor fi anuntati in cursul zilei de marti, 20 aprilie a.c.

Costurile legate de cazare si masa sunt acoperite de organizatori.

Modulul de pregatire “Buna Guvernare – un drept fundamental al omului” organizat la Brasov este sprijinit financiar de Ambasada Statelor Unite la Bucuresti si Asociatia Recolamp.

Persoana de contact: Cristina Lupu, cristina@cji. ro . Telefon: 021 3111375.

marți, 13 aprilie 2010

CURS | Dezbaterea radio. Tehnici creative de moderare / D.L. 20 aprilie

Centrul pentru Jurnalism Independent organizeaza cursul Dezbaterea radio. Tehnici creative de moderare, in perioada 24 aprilie - 2 mai, a.c.. Cursul este condus de Adrian Ardelean, realizator al emisiunii "Romania in Direct" la radio Europa FM.
Dezbaterea radio. Tehnici creative de moderare se adreseaza jurnalistilor si studentilor care doresc sa asimileze si aprofundeze notiuni legate de pregatirea si moderarea unei emisiuni radio de discutii cu ascultatorii.
Cursul se va desfasura la sediul CJI (Bvd. Regina Elisabeta nr. 32, etaj 1) pe parcursul a doua weekenduri, in 24- 25 aprilie si 1-2 mai 2010.
In cadrul workshop-urilor vor fi prezentate informatii privitoare la la resurse, gestiunea timpului, constructia unei dezbateri radio, riscurile oportunitatile formatului. De asemenea, participantii la curs vor invata tehnici de fidelizare a audientei si moderare a discutiilor online.Pe langa partea teoretica, in cadrul intalnirilor se vor desfasura simulari de discutii cu ascultatorii.
Mai multe detalii despre curs si agenda gasiti pe http://www.cji. ro/articol. php?article= 984

Taxa de participare este de 350 lei si se achita in prima zi de curs.
Pentru inscriere va rugam trimiteti un CV si o scrisoare de intentie (in care sa va motivati dorinta de a participa la curs) la e-mail – carmen@cji.ro, sau fax – 021 311 13 78 pana pe 20 aprilie 2010, ora 17.00.
Persoana de contact: Carmen Macavei, asistent executiv.

luni, 12 aprilie 2010

Presa si discriminarea - curs pentru liceenii din SIBIU / D.L. 19 aprilie a.c.


Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) cauta liceeni curiosi sa afle care este legatura dintre presa si discriminare, dintre presa si interesul public, cum poate discursul instigator din mass-media sa afecteze minoritatile si cum pot fi folosite noile tehnologii in mod responsabil si eficient.

Cursul Presa si discriminarea are ca public tinta 20 de tineri din Sibiu, dintre care 10 de etnie roma. Pe baza rezultatelor obtinute (activitatea la cursuri, calitatea temelor realizate), sapte elevi vor fi selectati pentru a participa la o scoala de vara de o saptamina, ce se va desfasura la Bucuresti in luna august 2010, cu finantare oferita de Fundatia Dinu Patriciu.

Pentru inscriere, elevii sunt rugati sa descrie in maximum 500 de cuvinte o persoana care reprezintă propriul model de viata, indicand cel putin trei motive pentru care si l-au ales. Pe langa acest text, dosarul de inscriere va cuprinde si un curriculum vitae. Cele două documente vor fi editate in Word sau o alta aplicatie compatibilă si vor fi trimise prin e-mail (mihaela@cji. ro) sau fax 021 311 1378, pana la data de 19 aprilie a.c. Persoana de contact: Mihaela Danga, coordonator de program (tel: 021 311 1375 ; fax: 021 311 1378)

Cursurile se vor desfasura la Sibiu dupa cum urmeaza:

24-25 aprilie - Jurnalism si interes public. Traineri: Ioana Avadani, CJI, Costel Trofin, Universitatea Babes Bolyai, Cluj

22-23 mai - Rasismul in presa - Traineri: Marian Chiriac,www.divers.ro, George Lacatus, Romania libera

5 - 6 iunie - Noile tehnologii de media - George Hari Popescu, Universitatea din Bucuresti, Cristian Curus, Romania libera

Detalii despre locul de desfasurare si agenda cursurilor vor fi comunicate candidatilor admisi.

Acest curs face parte din programul Colourful but colourblind, finantat de Uniunea Europeana prin programul Fundamental Rights and Citizenship. Cursuri similare se organizeaza la Bucuresti si Sibiu.

sâmbătă, 10 aprilie 2010

Manifest pentru un proiect deschis eRomânia. Semnăturile se primesc până pe 14.04.2010

Pentru a semna acest document, vă rugăm trimiteţi la semnatura@apti.ro, datele dumneavoastra si adeziunea pentru acest document.

Scrisoare deschisă către Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Gabriel Sandu

Un grup de iniţiativă pentru susţinerea a şapte principii în realizarea unei eRomânii deschise:
1. Accesul deschis la întreg conţinutul creat în cadrul proiectului, disponibil pe Internet
2. Publicarea într-un format deschis a tuturor datelor publice obţinute în cadrul unei activităţi finanţate cu bani publici
3. Reutilizarea conţinutului deja disponibil pe Internet. (inclusiv cel pus de instituţii publice)
4. Utilizarea formatelor şi standardelor deschise în cadrul proiectului eRomania
5. Publicarea tuturor programelor de calculator dezvoltate din bani publici pe un site specializat şi sub licenţe deschise
6. Respectarea standardelor de accesibilitate
7. Realizarea unor proiecte necesare pentru domeniul public, nu concurarea cu sectorul privat

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pentru a semna acest document, vă rugăm trimiteţi la semnatura@apti.ro, datele dumneavoastra si adeziunea pentru acest document. Vezi mai multe detalii la finalul acestei insemnari Puteti gasi aici si niste bannere ale Manifestului

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Salutăm iniţiativa dumneavoastră de a determina Guvernul României să investească 500 de milioane de euro într-un proiect de eGovernment românesc. Cum înţelegem că alocarea întregii sume nu este încă în mod clar definitivată în cadrul proiectului eRomânia, propunem Guvernului să aibă în vedere următoarele șapte principii de utilizare deschisă a resurselor, având în vedere finanţarea din bani publici a acestor proiecte pentru dezvoltarea interacţiunii cetăţean-guvern.

1. Accesul deschis la întreg conţinutul creat în cadrul proiectului, disponibil pe Internet. Banii publici trebuie folosiţi în interesul public. În ceea ce priveşte conţinutul creat în cadrul acestui proiect, acesta ar trebui pus la dispoziţie sub cea mai deschisă licenţă posibilă, care ar permite oricărei persoane sau firme să re-utilizeze conţinutul şi să-l îmbunătăţească pe viitor. Astfel proiectul va avea rezultate în scurt timp şi va exercita un impact eficient pe viitor.

Exemplu: Proiectul eRomania vrea sa facă un portal eTurism. Noi credem că tot conținutul publicat in acest portal (ex: text, poze, filme etc.) trebuie să fie pus sub o licență deschisă, astfel încât Primăria Bucureşti sau firma Turism România SRL sau Popescu Ion să poată să-l copieze gratuit, să-l traducă şi să-l publice din nou pe Internet sau într-o broşură sau unde doreşte, fără a cere acordul Guvernului.

2. Publicarea tuturor datelor publice obţinute în cadrul unei activităţi finanţate cu bani publici într-un format deschis (raw data) pe care sectorul privat şi orice persoană interesată să îl poată reutiliza. A se vedea în acest sens activităţile din Marea Britanie (vezi data.gov.uk) iniţiate ca urmare a sfaturilor primite de la Sir Tim Berners-Lee. Poate nu suntem atât de bogaţi încât să-l angajam pe domnul Tim Berners-Lee, dar suntem atât de inteligenţi încât să folosim gratuit sfaturile bune date altora. Datele existente şi cele care vor fi colectate nu vor fi folosite decât într-o proporţie infimă dacă nu vor putea fi valorificate cu sprijinul tehnologiilor Web 3.0 (Semantic Web).

Exemplu: Datele de la ultimul recensământ trebuie făcute publice sub o licență deschisă. Asta ar permite Prefecturii Timișoara să demonstreze că este zona cu cei mai mulţi tineri din Romania. Ar permite firmei Turism Romania SRL sa facă o hartă a minorităților aromâne ce merită vizitate. Ar permite lui Popescu Ion să facă o aplicație care să-l ajute să identifice cea mai bună zonă din România, pe criteriile proprii. Totul cu un program pe care orice programator mediu îl poate scrie și care se "joacă" cu datele respective.

3. Să nu reinventăm roata. În condiţiile în care un conţinut ce ar trebui să facă obiectul unei secţiuni din proiectul eRomania există deja pe Internet, acesta ar trebui să fie considerat ca un punct de plecare în noua secţiune. Dacă acest conţinut este publicat sub o licenţă deschisă, atunci ar fi obligatorie utilizarea sa în noul proiect. Recomandăm utilizarea unei părţi din suma alocată pentru proiectul eRomania pentru iniţiativele care deja au utilitate şi contribuie la cultura digitală a României, încurajând astfel repartizarea mai bună a efortului de realizare şi probabil scurtând şi timpul de implementare/colectare la diverse nivele administrative şi teritoriale.

Proiectul eRomania ar trebui sa facă o inventariere a aplicaţiilor şi conţinutului pus în prezent pe Internet de instituţiile publice şi posibila re-utilizare a acestuia, pentru a evita duplicarea eforturilor şi mărirea cheltuielilor.

Exemplu: Proiectul eRomânia propune un portal eJustiție cu toate actele normative. Dar deja există alte patru baze de date cu acte normative, făcute din bani publici (Camera Deputaților, Monitorul Oficial, Consiliul Legislativ, Ministerul Justiţiei), plus alte baze de date cu conținut similar realizate în sectorul privat.

4. Toate formatele şi standardele utilizate în cadrul proiectului eRomania pentru interacţiunea cu alte instituţii ale statului sau cu publicul larg trebuie să fie deschise. În situaţia existenţei pe piaţă a unor standarde şi formate pentru a căror utilizare nu trebuie plătită nicio redevenţă către o companie sau terţă parte, este esenţială folosirea acestora pentru a permite accesul oricărui cetăţean în mod liber la informaţiile publice sau la comunicarea cu instituţiile statului.

Exemplu: Proiectul eRomânia ar putea avea un formular-tip de notificare a taxei locale de parcare de domiciliu. Popescu Ion ar trebui să poată să trimita aceast forumular folosind un program gratuit.

5. Toate programele de calculator dezvoltate din bani publici să fie făcute publice pe un site specializat (cum este pentru instituţiile europeane site-ul osor.eu) şi sub licenţe deschise, astfel încât să permită re-utilizarea lor de către alte administraţii publice din România şi modificarea lor fără a fi necesară angajarea aceleiaşi firme. Licenţierea deschisă ar trebui să fie regula, iar păstrarea unei licenţe proprietar să fie făcută doar atunci când nu există practic altă posibilitate.

Toate aplicaţiile dezvoltate trebuie să fie accesibile oricărui cetăţean, fără a fi condiţionate de folosirea unor softuri proprietare şi/sau cumpărarea unor servicii conexe. Toate aplicațiile dezvoltate trebuie să implementeze metode deschise de interacţionare. Aceasta ar însemna să se menționeze interfața necesară pentru accesul la aceste aplicații, iar în cazul în care o asemenea interfață nu este disponibilă, specificațiile tehnice necesare pentru a permite accesul unei aplicații realizată de un terț.

Toate aplicaţiile desktop realizate în cadrul proiectului trebuie să ruleze la fel de bine pe principalele trei sisteme de operare folosite în România. (ex. Windows OS, Mac OS si GNU/Linux)

Toate aplicaţiile web realizate în cadrul proiectului trebuie să folosească doar standarde web deschise şi să funcţioneze în parametrii stabiliţi (cu o deviaţie acceptabilă precizată) pe principalele browsere care au o cotă relevantă de piaţă in Romania şi respectă standardele W3C, iar cel puţin unul poate fi procurat gratuit.(ex. Internet Explorer, Mozilla Firefox, Opera, Google Chrome).

Proiectul eRomania ar trebui să accepte să găzduiască şi aplicaţii venite din partea sectorului privat, dezvoltate în afara finanţării, atâta vreme cât sunt licenţiate deschis şi oferă detalii cu privire la cerinţele de sistem şi interfaţa folosită pentru a accesa aceste aplicaţii.

Exemplu:Proiectul eRomânia ar putea avea un modul de plată a taxei locale de parcare de domiciliu către stat. Dacă acest modul este creat de firma A SRL, pentru orice modificare a programului va trebui cel mai probabil angajată aceeași firmă. Dacă acelaşi modul este creat de B SRL şi pus sub o licență deschisă, atunci orice altă firmă poate fi angajată în orice moment pentru modificarea sau actualizarea modulului. Mai mult, programatorul Popescu Ion poate să vadă cât de prost a fost scris și să semnaleze acest lucru. Și mai mult, firma C SRL poate să propună un modul mai bun, construit pe banii firmei.

6. Toate aplicaţiile dezvoltate în cadrul proiectului eRomânia trebuie să respecte standardele de accesibilitate, care să asigure accesul oricărui cetăţean român la conținutul acestora, inclusiv a persoanelor cu dizabilităţi.

Exemplu: Popescu Ion, care are o acuitate vizuală de numai 5%, trebuie să aibă condiții egale de acces, la fel cu orice utilizator, la toate programele și conținuturile create în cadrul eRomânia.

7. Să nu concurăm sectorul privat. Planul eRomania ar trebui să se abţină de la construirea unor proiecte concurente cu cele deja dezvoltate de sectorul privat, cu excepţia cazului când acestea din urmă fie nu sunt disponibile public pe Internet, fie publicarea lor este limitată de condiţiile unor licenţe restrictive.

Exemplu: Proiectul eRomânia propune un portal al localităților. Dar un astfel de portal este deja început de ceva ani de un grup de voluntari entuziaşti și disponibil pe Wikipedia România în mod gratuit și deschis. Noi credem că guvernul ar trebui să susțină acest proiect şi nu să finanțeze ceva concurent.

Aşteptăm cu interes răspunsul dumneavoastră şi vă propunem organizarea de către MCSI a unei dezbateri publice la care să participe toţi cei implicaţi efectiv în proiectul eRomania, în cadrul căreia să se discute aceste principii.

Text licenţiat Creative Commons Atribuire RO 3.0

Pentru a semna acest document, vă rugăm trimiteţi la semnatura@apti.ro, datele dumneavoastra si adeziunea pentru acest document.

Pentru Organizaţii/Iniţiative - vă rugăm să precizaţi numele organizaţiei sau iniţiativei, numele dumnevoastră, precum şi poziţia în Organizaţie/Iniţiativă. Dacă doriţi, puteţi menţiona şi site-ul organizaţiei.

Pentru Persoane Juridice - vă rugăm să precizaţi numele firmei, numele dumnevoastră, precum şi poziţia în firmă. Dacă doriţi, puteţi menţiona şi site-ul firmei.
Pentru Persoane Fizice - vă rugăm să precizaţi numele dumnevoastră şi dacă doriţi, titlul, funcţia ocupată, oraşul şi adresa de web a paginii dumneavoastră.