luni, 3 mai 2010

Cu ocazia Zilei Mondiale a Libertatii Presei, ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei a lansat al 11-lea raport anual privind libertatea presei in Romania

Raportul poate fi citit aici:

Cele mai importante concluzii ale raportului, in ceea ce priveste starea presei in 2009, sunt:
Criza economica a dus la concedierea a 3.000 de angajati media, inchiderea a zeci de publicatii si prabusirea veniturilor din publicitate, lucruri care au facut mass-media vulnerabila la presiuni politice si economice.
Presedintele Traian Basescu a dus o campanie de discreditare a jurnalistilor din marile grupuri de presa.
Patroni ai grupurilor de presa s-au dovedit a fi angajati in sustinerea unuia sau a altuia dintre candidatii la presedintie, si-au impus optiunile in politica editoriala si au asezat in prima linie de vizibilitate si decizie persoane obediente. Multi dintre jurnalisti nu au rezistat presiunii, au oferit publicului relatari partinitoare si au comis grave
derapaje etice.
Derapajele si lipsa impartialitatii au scazut increderea in presa si, in unele cazuri, au contribuit la prabusirea tirajului unor publicatii sau chiar la inchiderea acestora.
A revenit in forta controlul politicienilor asupra institutiilor mass-media prin contracte de publicitate. Au fost dezvaluite cazuri concrete de cumparare a ştirilor favorabile din bani publici. Fenomenul este mai evident in presa locala, unde multe dintre publicatiile care nu s-au inchis din cauza crizei sunt dependente de banii din astfel de contracte.
Continua agresiunile si amenintarile la adresa jurnalistilor, fara ca responsabilii sa fie pedepsiti sau sanctionati public.
Autoritatile locale au ingradit dreptul la adunari publice si au blocat evenimente ca expozitii, concerte si conferinte, invocand judecati de valoare.
Autoritatile centrale au promovat mai multe initiative legislative cu impact negativ asupra libertatii de exprimare: noile coduri civil si penal, amendamente la legea criminalitatii informatice, legea stocarii datelor de trafic, legea achizitiilor publice s.a.
Televiziunea publica este in continuare vulnerabila la presiunile politice. In 2009 au existat, mai mult ca niciodata, semnale publice de alarma trase de jurnalistii din SRTv.
Pedepsele penale pentru defaimare se aplica inca jurnalistilor. Statul roman a pierdut mai multe procese la CEDO in cazuri care au implicat libertatea de exprimare a jurnalistilor.
Unui jurnalist acuzat de santaj i s-a interzis temporar dreptul de a mai practica profesia.
Au fost facuti pasi spre autoreglementarea breslei prin adoptarea Codului Deontologic Unic initiat de Conventia Organizatiilor de Media si a Comisiei Media initiate de Clubul Roman de Presa.

Liana Ganea
Coordonatoare a programului FreeEx
ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei
Membru al Retelei Reporteri fara Frontiere
E-mail: liana@mma.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu