miercuri, 26 mai 2010

Gravă lipsă de transparenţă în Comisia Mass Media a Senatului

Active Watch – Agentia de Monitorizare a Presei, Centrul pentru Jurnalism Independent si Federatia Romana a Jurnalistilor MediaSind protesteaza fata de decizia scandaloasa a Comisiei de cultura, arte si mijloace de informare in masa a Senatului Romaniei de a evacua presa, sindicatele si organizatiile neguvernamentale de la lucrarile Comisiei in momentul inceperii dezbaterii proiectului de Lege privind organizarea şi functionarea Societatii Romane de Radiodifuziune si Societăţii Romane de Televiziune.
Miercuri, 26 mai, comisia avea pe agenda proiectul de lege initiat de deputatul Raluca Turcan; mai multe sindicate, organizatii neguvernamentale de drepturile omului si, respectiv, profesionale au depus amendamente cu scopul de a reduce posibilitatile de a control politic asupra celor doua institutii publice de mass-media. La inceperea lucrarilor comisiei, timp de jumatate de ora, reprezentantilor societatii civile li s-a permis sa-si argumenteze amendamentele, dupa care Presedintele Comisiei, domnul senator Sergiu Nicolaescu i-a invitat sa paraseasca sala, laolalta cu toate persoanele care nu erau parlamentari, inclusiv ziaristii. Precizam ca niciunul dintre membrii comisiei - au fost in sala reprezentanti ai tuturor partidelor parlamentare - nu a intervenit in favoarea transparentei.
Subliniem ca legea in dezbatere este cea care reglementeaza activitatea societatilor publice de radio si tv, subiect de maxim interes public; interzicerea accesului presei la dezbaterea acestor legi nu lasa loc decat unei singure interpretatari: politicienii nu vor ca publicul sa asiste la intelegerile lor de culise al caror scop violeaza mandatul pentru care au fost votati - transformarea explicita a radioului si televiziunii publice din servicii politice in servicii publice.

Contact ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei: 021 313 4047

miercuri, 19 mai 2010

Bursele Europene. Jurnalisti in dialog¸ program dedicat jurnalistilor din presa locala / D.L. 10 iunie


Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, Freedom House Romania si Bancpost, in parteneriat cu Biroul de Informare al Parlamentului European (BIPE) şi Departamentul pentru Afaceri Europene (DAE) anunţa deschiderea perioadei de inscrieri  in programul Bursele Europene. Jurnalisti in dialog¸ program dedicat jurnalistilor din presa locala.
Programul Bursele europene. Jurnalişti in dialog are ca scop specializarea jurnaliştilor din presa locala in domeniul afacerilor europene si sporirea calitatii si cantitatii articolelor pe aceste teme.
Se pot inscrie in concurs jurnalisti din mass-media locala (inclusiv corespondentii locali ai presei centrale) din domeniul presei scrise, online, radio şi TV.
Pentru a va inscrie, trebuie sa trimiteti, prin posta sau e-mail, un dosar ce contine urmatoarele: fisa de inscriere (disponibila pe www.freedomhouse. ro), CV, doua articole pe teme europene si o recomandare din partea redactorului- sef, prin care acesta isi da acordul de principiu in ce priveste participarea in cazul selectarii.
Un juriu format din specialişti si reprezentanti ai celor trei parteneri va evalua dosarele primite si va selecta jurnaliştii care vor participa la unul dintre seminarele din tara. Acestea se vor desfasura in perioada iunie - august 2010.
Tot juriul, luand in considerare performantele inregistrate in cadrul acestor seminare, va selecta zece jurnalisti pentru o vizita de studiu la Bruxelles, vizita ce se va desfasura in a doua parte a anului. Trei dintre acestia vor fi selectati pentru un stagiu de doua saptamani la organizatii mass - media din Bruxelles.
Termenul limita de trimitere a dosarelor de inscriere este 10 iunie 2010.

Contact: Ramona Diaconu - Office Manager, Fundatia Freedom House Romania
Tel: 021 253 2838, 0731 909 910, 0740 089 253

luni, 17 mai 2010

Apel la profesionalismul si buna-credinta a tuturor institutiilor de presa din Romania

Pe fundalul numeroaselor evenimente politico-economice si sociale care afecteaza in aceasta perioada agenda publica, ActiveWach – Agentia de Monitorizare a Presei isi exprima increderea in capacitatea profesionala si discernamantul tuturor actorilor care comunica public, in spiritul protejarii si promovarii interesului public.
Lansam un apel la moderatie si precautie in prezentarea evenimentelor si opiniilor care se formuleaza in aceasta perioada. Incurajam dezbaterile si analizele fundamentate, in spiritul informarii corecte a publicului. Sustinem orice demers jurnalistic temeinic, care nu este viciat de interpretari si speculatii excesive. Consideram ca presa, in ansamblul ei, este un actor vital in realitatea sociala si numai printr-un comportament echilibrat si profesionist poate servi, cu adevarat, publicului larg.

APEL catre jurnalisti, organizatii profesionale, sindicate media, patronate

1. Zvonuri si Speculatii. Nu prezentati sau comentati zvonuri ca informatii si stiri. Introducerea de zvonuri in circuitul informational inseamna validarea lor (in special atunci cand sunt prezentate de canalele de stiri).
2. Impostura. Promovati competenta – promovati persoane relevante pe domeniile in discutie, persoane pe care le recomanda CV-ul profesional, competenta dovedita anterior, specializarea.
3. Comentatori de serviciu. Nu exista nici ziaristi, nici politicieni multilateral- dezvoltati, cu competente si capabili sa aduca informatii pertinente pentru orice domeniu in discutie.
4. Scenaristi versus Jurnalisti. Mentionati vizibil jurnalistii si demarcati-i de entertaineri, infotaineri, comentatori, analisti, editorialisti, ghicitori sau scenaristi. Nu amestecati categoriile. Pentru invitatii permanenti sau cvasi-permanenti, postati online CV-urile lor si mentionati daca pentru prestatia de analiza televizata sunt remunerati si de catre cine.
5. Angajati. Precizati relatia invitatului cu persoana sau subiectul dezbatut (avocat, ziarist angajat, partener de afaceri etc.).
6. Judecatori. Sprijiniti separatia puterilor in stat, nu va erijati in judecatori, nu faceti presiune asupra instantelor sa ia o anumita decizie.
7. Investigatie. Criticati administratia bazandu-va pe fapte, documente, situatii concrete, prin materiale de investigatie jurnalistica bine documentate.
8. Abuzuri. Reclamati abuzurile de orice fel impotriva ziaristilor, de la abuzuri fizice la cenzura in interiorul redactiei.
9. Campanii. Refuzati campaniile de presa impuse de interesele financiare, politice sau de alta natura ale patronului.
10. Autoreglementare. Intariti organizatiile profesionale, ca actori distincti in piata media (asociatii jurnalistice, sindicate, patronat etc.). Daca breasla nu se autoreglementeaza, atunci politicienii vor incerca sa intervina din exterior.
11. Agenda-setting. Promovati mai multa diversitate in subiectele prezentate. Nu lasati politicienii sa va impuna zilnic agenda si subiectele pe care sa le discutati si rediscutati la nesfarsit.
12. Echilibru versus panica. Evitati folosirea imaginilor cu potential de a induce panica in randul populatiei. Prezentati un discurs echilibrat! Mai ales, in cazul relatarilor despre producerea catastrofelor naturale. Fara atitudini grave, intrebari alarmante si irelevante, fara imagini ce promoveaza panica atunci cand ilustrati un subiect.
13. Informatii fara atribuirea sursei. Precizati sursa informatiilor citate de pe Internet.

Precizam ca acest apel a fost lansat de ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei si Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie in luna mai 2009. Din pacate, nu si-a pierdut actualitatea.

Ionut Codreanu
Coordonator proiecte cercetare
Departamentul de Cercetare si Educatie Media
ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei

„România în contextul european 2010” / D.L. 27 mai a.c.


Scopul principal şi declarat al proiectului „Europarlamentarul român, comunicatorul de politici europene” urmăreşte construirea unei punţi de comunicare între europarlamentarii români şi studenţii SPRISE Sibiu. În acest scop, va fi organizată o preselecţie a studenţilor la SPRISE Sibiu pentru a desemna o echipă de lucru formată din 10 studenţi care vor fi implicaţi în activităţile proiectului. La finalul proiectului, 5 din cei 10 studenţi implicaţi în proiect vor beneficia de o recompensă asigurată de organizatorul principal, Liga Jurnaliştilor Sibiu.
Recompensa pentru efortul depus de cei 10 studenţi incluşi în echipa de proiect va consta într-o vizită realizată la Institutul European Român şi la Reprezentanţa Parlamentului European în România, ambele instituţii aflate la Bucureşti.
 REGULAMENT DE ÎNSCRIERE
Studenţii interesaţi de proiect vor trebui să realizeze un text tip eseu de maxim 10 rânduri scrise pe un document format A4, la un rând, corp 10, font Times New Roman.
Textul trebuie să prezinte opinia aplicantului plecând de la ideea: „România în contextul european 2010”.
Textul redactat în condiţiile precizate mai sus va fi semnat cu pseudonim şi va fi închis într-un plic nesemnat. Plicul se predă personal, de către fiecare dintre candidaţi, doamnei lector dr. Sabina Luca, coordonator de proiect 2. În momentul predării, pe plic va fi aplicat un număr de înregistrare, număr care va fi primit simultan de aplicant. Numărul de înregistrare va constitui dovada aplicantului în cazul în care va intra în preselecţia finală.
Înregistrarea aplicaţiilor: 27 mai 2010, ora 10, la sediul SPRISE, etaj 2, sala 202.
Nerespectarea cerinţelor prezentate mai sus conduce automat la eliminarea aplicaţiei.
Rezultatul selecţiei va fi anunţat în data de 31 mai 2010, ora 10, prin afişare la avizierul de lângă camera 24, etajul 2, SPRISE.
Selecţia finală a participanţilor la proiect va fi realizată în baza unui interviu în data de 1 iunie 2010, ora 16.30, sala 202, SPRISE.
NOTĂ: În procesul de selecţie nu sunt admise contestaţii.
Informatii suplimentare: Lect. dr. Sabina Luca - SPRISE, et.2, camera 10 sau sabinaluca@yahoo.com

joi, 13 mai 2010

Scrisoare pentru Presedinte: Nu promulgati Legea ANI !

Catre Presedintia Romaniei
In atentia Presedintelui Romaniei, Traian Basescu

Domnule Presedinte, Organizatiile semnatare isi exprima ingrijorarea fata de forma legii privind functionarea Agentiei Nationale de Integritate, adoptata ieri in plenul Senatului. Consideram ca forma adoptata reprezinta o abdicare de la principiile transparentei si responsabilitatii aferente statutului demnitarilor si functionarilor publici. De asemenea, atragem atentia asupra faptului ca limitarea accesului la informatii relevante din declaratiile de avere si de interese ale demnitarilor/ functionarilor publici face imposibila indeplinirea, de catre presa si organizatiile neguvernamentale, a rolului de caine de paza al democratiei. In conditiile implementarii acestei legi, jurnalistul se va afla in imposibilitatea de a informa corect si complet publicul cu privire la eventualele abuzuri ale functionarilor/ demnitarilor. In consecinta, va cerem sa nu promulgati legea adoptata ieri de Senatul Romaniei. Prin aceasta nu va cerem decat sa actionati in spiritul Pactului pentru garantarea libertatii de exprimare si cresterea responsabilitatii presei,pe care l-ati semnat in campania electorala prezidentiala din 2009. Consideram intolerabil faptul ca, in conditiile crizei financiare, in timp ce se iau decizii pentru scaderea veniturilor unor categorii de cetateni, demnitarii voteaza legi care creeaza premisele cresterii propriilor averi, ascunse de ochiul publicului. De aceea, intoarcerea in dezbaterea Parlamentului Romaniei a legii ANI ne va da tuturor celor interesati, inclusiv ignoratei societati civile, ocazia sa reafirmam principiile care trebuie sa stea la baza functionarii unei asemenea institutii. Numai astfel vor fi puse in aplicare valorile care asigura şi consolideaza transparenta şi responsabilitatea functiei si demnitatii publice fata de cetateni si previn posibilele acte de coruptie.

Semnatari: Mircea Toma, Presedinte Active Watch - Agentia de Monitorizare a Presei
Ioana Avadani, Director Centrul pentru Jurnalism Independent
Cristian Pirvulescu, Presedinte Asociatia Pro Democratia
Sorin Ozon, Presedinte Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie
Conventia Organizatiilor de Media *

*Conventia Organizatiilor de Media este o alianta a 40 de organizatii de media. COM s-a format in decembrie 2001.

miercuri, 12 mai 2010

STRATEGII DE SUPRAVIETUIRE PENTRU MEDIA IN VREMURI DE CRIZA ECONOMICA / Seminar media la Sibiu, 21 mai


Ambasada SUA are placerea sa va invite la o serie de seminarii care vor fi sustinute de specialistul in media si comunicare David Applefield. Seminariile programate la Bucuresti, Brasov, Tirgu-Mures, Cluj-Napoca si Sibiu fac parte din programele finantate de guvernul american, menite sa consolideze independenta financiara, responsabilitatea si rolul presei in Romania.
Seminarul Making Media Matter: Increasing the impact of media products se va concentra asupra cresterii tirajului, a audientei, a impactului media asupra publicului, politici de marketing si de promovare a produselor media, folosirea noilor mijloace de comunicare online, crearea de partneriate si sinergii inovatoare, gasirea unor noi surse de venit si profesionalizarea presei.  
Seminarul vor fi interactive, iar David Applefield va impartasi jurnalistilor din experienta sa si va raspunde la intrebari. Traducerea in limba romana va fi asigurata.
Evenimentul de la Sibiu va avea loc vineri, 21 mai, intre orele 9-12, la sala M2, mansarda, Facultatea de Jurnalistica din cadrul Universitatii Lucian Blaga Sibiu, Str. Brutarilor nr.3
 Atasatul de presa al Ambasadei SUA, Julie Nickles, va deschide celelate patru seminarii din tara.
 Ambasada SUA invita la aceste seminarii reprezentanti ai managementului din presa scrisa si online, televiziuni, radiouri, atat din orasele mentionate, cat si din orasele si judetele invecinate.  Ambasada invita de asemenea reprezentanti ai departamentelor de marketing si dezvoltare din institutiile media, cat si reporteri care doresc sa isi consolideze pe mai departe cariera in jurnalism. Institutiile de presa din Bucuresti sunt rugate sa ia legatura cu reporterii corespondenti din teritoriu pentru a-i informa de posibilitatea participarii la aceste seminarii. Seminariile sunt deschise si reprezentantilor ONG-urilor, ai asociatilor media si studentilor la facultatile de profil.
Va rugam sa trimiteti confirmarile dvs. (nume, prenume, institutia de presa, numar de telefon pentru contact) atat pentru Bucuresti, cat si pentru celelalte orase, la urmatoarele adrese de e-mail : armaselum@state.gov, popaam@state.gov.
Pentru orice detalii va rugam sa luati legatura cu Biroul de Presa la numerele: (021)-200-3694/ 3695.

David Applefield este o personalitate eclectica: specialist american in media si comunicare, consultant media si publishing, scriitor, jurnalist freelancer, trainer media, autor al unor lucrari pe teme literare si specialist in strategii de „guerilla marketing” (marketing cu costuri reduse) care pune accent pe strategiile care pot ajuta institutiile de presa scrisa, audio-vizuala si online sa creasca impactul, independenta si viabilitatea comercială a produselor proprii.
El a oferit asistenta ziarelor, posturilor de radio si televiziune si  publicatiilor online din numeroase state din Africa si Orientul Mijlociu si din alte state cu piete media in dezvoltare. In Africa, s-a ocupat de elaborarea strategiei media pentru numeroase proiecte din sectoarele public si privat. A participat frecvent la programe ale Departamentului de Stat al SUA, ale Internews, ale Bancii Mondiale si ale Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare. Applefield a fost reprezentant al publicatiilor Financial Times, Herald Tribune si The Economist in Africa, unde s-a ocupat de coordonarea activitatilor de publicitate, marketing si vanzari.
Originar din Boston, David Applefield locuieste de multi ani la Paris. Acolo a fost profesor invitat la Centre de Formation de Journalistes (Centrul pentru formarea jurnalistilor) , unde a predat un curs de editare si productie de reviste şi a fost gazda unui program radio saptamanal la RadioinEnglish. com.
Applefield este licentiat in literatura al Colegiului Amherst, a urmat cursurile de masterat ale Universitatii Northeastern si a obtinut doctoratul la Université de Paris-Sorbonne. El este de asemenea autorul a doua ghiduri, Paris Inside Out si The Unofficial Guide to Paris si publica jurnalul international de arta si literatura contemporana FRANK.

sâmbătă, 8 mai 2010

Liga Jurnaliştilor din Sibiu exprimă condoleanţe colegului Ionuţ Vişan - TVR

Colegiul de Conducere al Ligii Jurnaliştilor din Sibiu îşi exprimă compasiunea şi sprijinul pentru colegul Ionuţ Vişan, corespondent TVR, greu încercat de pierderea fratelui în urma unui accident aviatic înregistrat sâmbătă, 8 mai a.c. în apropiere de oraşul Cisnădie. Suntem alături de colegul Ionuţ Vişan, practician al profesiei de jurnalist care te poate pune uneori în situaţia de a te deplasa la evenimente tragice în care sunt implicaţi apropiaţi sau chiar membrii ai familiei. 
Condoleanţe familiei.

Doris LUPU
Preşedinte Liga Jurnaliştilor Sibiu

vineri, 7 mai 2010

DEZBATERE | Monitorizare media. Sibiu - Alegerile prezidenţiale din România, 12 Mai a.c.

Liga Jurnaliştilor din Sibiu organizează, miercuri, 12 mai. a.c., dezbaterea publică "Monitorizare media. Sibiu - Alegerile prezidenţiale din România".
Mesajul electoral lansat de candidaţii şi partidele politice implicate în campania prezidenţială 2009 vor fi analizate având ca punct de plecare monitorizarea media realizată pe publicaţiile cu apariţie cotidiană din judeţul Sibiu. Implicarea cantitativă, calitativă dar şi atitudinea media în perioada electorală vor fi supuse dezbaterii publice.
Evenimentul se va desfăşura la Facultatea de Ştiinţe Politice, Relaţii Internaţionale şi Studii Europene din cadrul Universităţii "Lucian Blaga" Sibiu, cu începere de la ora 14.00.
Intrarea este liberă în limita locurilor.

CONCURS – Reporter European, D.L. 30 iunie

Prin intermediul acestui concurs, jurnaliştii sunt încurajaţi să contribuie la o mai largă dezbatere şi analiză a temelor legate de integrarea europeană a României. Materialele înscrise în aceasta ediţie a concursului trebuie să aibă ca temă strategia "UE 2020" şi soluţiile propuse pentru îmbunătăţirea perspectivelor economiei europene după ieşirea din criză.

Cui se adresează
La concurs sunt invitaţi să participe jurnaliştii din presa scrisă, radio, televiziune şi presa electronică, cu materiale publicate sau difuzate în perioada 1 martie – 20 iunie 2010. Genurile jurnalistice vizate pentru fiecare secţiune sunt:
- presă scrisă: analiză, comentariu, editorial;
- radio: dezbatere, talk-show, editorial;
- televiziune: dezbatere, talk-show, reportaj, film documentar;
- presă electronică: analiză, comentariu.

Criteriile de selecţie
Criteriile de selecţie care vor sta la baza jurizării sunt: acurateţea informaţiei, originalitatea perspectivei din care e tratat subiectul, obiectivitatea abordării şi capacitatea temei alese de a genera dezbatere publică.

Jurizare
Juriul va fi format din specialişti mass-media şi reprezentanţi ai instituţiilor europene din România (unul din partea Biroului de Informare al Parlamentului European şi unul din partea Reprezentanţei Comisiei Europene). Sesiunea de jurizare va avea loc la sfârşitul lunii iulie. Juriul va avea în vedere selectarea, în măsura în care este posibil, a câte unui câştigător pentru fiecare din categoriile mass-media menţionate. Sesiunea de jurizare va fi urmată de publicarea unui comunicat cu numele câştigătorilor.

Premii
Câştigătorii selectaţi (maximum trei jurnalişti) vor fi premiaţi cu echipamente informatice utile pentru activitatea lor zilnică.
De asemenea, câştigătorilor li se va oferi oportunitatea să efectueze o vizită la Bruxelles sau Strasbourg pentru întâlniri/interviuri cu membri ai Parlamentului European şi cu oficiali ai Comisiei Europene. Costurile vizitei (avion - clasa economic şi diurnă pentru acoperirea costului cazării) vor fi decontate de către organizatori după realizarea vizitei.

Înscriere şi termene limită
Pentru înscriere sunt necesare:
- presă scrisă: materialul propus şi publicaţia în care acesta a apărut;
- radio: transcriptul materialului şi al emisiunii în care a fost difuzat;
- televiziune: transcriptul materialului şi al emisiunii în care a fost difuzat;
- presă electronică: materialul propus şi denumirea site-ului unde a apărut.

Candidaţii sunt rugaţi să trimită materialele în formă tipărită + anexe, prin poştă sau curier, la sediul Reprezentanţei Comisiei Europene în România, str. Vasile Lascăr 31,020492 Bucureşti, în plic cu menţiunea: "Pentru concursul REPORTER EUROPEAN" sau în format electronic, tot cu menţiunea "Pentru concursul REPORTER EUROPEAN", pe adresa comm-rep-ro@ec.europa.eu
Candidaţii sunt rugaţi să includă în dosarul de candidatura datele de contact personale: nume şi prenume, adresa poştală, telefon şi e-mail.

Termenul limită pentru transmiterea materialelor este 30 iunie 2010, data poştei.

joi, 6 mai 2010

Protest fata de o decizie disproportionata a instantei - publicarea unei decizii de noua pagini in patru cotidiane centrale

Conventia Organizatiilor de Media a luat act de faptul ca trustul Ringier Romania a fost obligat prin hotarare judecatoreasca sa publice integral (9 pagini) textul sentintei civile nr. 5039/18.06.2007 a Judecatoriei sectorului 2 Bucuresti pe cheltuiala sa in ziarul Evenimentul zilei pe prima pagina a acestuia, sub titlul “Anunt Judiciar”, precum si sa publice aceasta hotarare in trei cotidiane centrale, Adevarul, Romania libera si Libertatea sub acelasi titlu.

Conventia Organizatiilor de Media, fidela principiilor libertatii de exprimare, considera ca potrivit practicii Curtii Europene a Drepturilor Omului publicarea integrala a celor 9 pagini in regim de publicitate este o sanctiune disproportionata la adresa libertatii de exprimare si are un efect inhibitoriu major atat asupra editorului cat si asupra jurnalistului care a scris articolul incriminat. In acest sens, practica Curtii este constanta: echitatea procedurii si garantiile pe care le ofera aceasta sunt elemente ce trebuie luate in considerare atunci cand trebuie apreciata proportionalitatea atingerii aduse libertatii de exprimare garantate de articolul 10 al Conventiei (Kyprianou c. Ciprului), natura si severitatea pedepselor aplicate sunt elemente ce trebuie avute in vedere atunci cand trebuie determinata proportionalitatea unei atingeri aduse dreptului la libertatea de exprimare garantat de articolul 10 (Ceylan c. Turciei; Tammer c. Estoniei), masurile sau sanctiunile luate de autoritatile nationale sunt de natura sa descurajeze presa (Jersild c. Danemarcei).

Curtea a subliniat de multe ori faptul ca o atingere adusa libertatii de exprimare poate sa aiba un efect descurajant cu privire la exercitiul acestei libertati (Brasilier c. Frantei).

Consideram ca in cazul de fata sanctiunea poate produce acest efect descurajant, fiind disproportionata astfel incat publicarea dispozitivului hotararii ar fi suficienta si in masura sa satisfaca exigentele CEDO si ale practicii judiciare in materia art. 10 privind libertatea de exprimare.

Conventia Organizatiilor de Media
www.organizatiimedi a.ro

contact: 021 313 40 47

***

Decizia instantei a venit ca urmare a unui proces declansat in 2005 impotriva ziarului Evenimentul Zilei. Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei Sector 2 Bucuresti, sectia civila, sub nr. 10944/ 2005, reclamantul Sorin Rosca Stanescu a chemat in judecata pe parata SC Ringier Romania SA la data de 17.08.2005, solicitand sa se constate indeplinite conditiile raspunderii civile delictuale (art. 998 – art. 999 Cod civil). Ca efect al indeplinirii acestor conditii, a cerut instantei sa sanctioneze parata in sensul de a publica textul integral al hotararii in ziarul pe care aceasta il editeaza – Evenimentul Zilei, pe prima pagina a acestuia , cu titlul de “Anunt judiciar”, cu aceleasi caractere cu care sunt tiparite articole aparute in aceeasi publicatie. Reclamantul a mai cerut ca parata Ringier SA sa fie obligata sa asigure tot pe cheltuiala sa, publicarea hotararii judecatoresti si in alte trei cotidiene centrale, Adevarul, Romania Libera si Libertatea, sub acelasi titlu si cu aceleasi caractere cu care sunt tiparite articole aparute in aceste publicatii. Reclamantul nu a solicitat sume de bani drept despagubire de la parata Ringier.

In motivare, reclamantul a aratat ca prin intermediul ziarului Evenimentul Zilei, editat la acea vreme de SC Ringier Romania SA, aceasta a lansat doua articole denigratoare la adresa sa, anuntate pe prima pagina a ziarului din 11.08. 2005, sub titlul "Basescu si santajistul" si "Santaju si etajul – cazul Rosca Stanescu".
Cauza a fost pe rolul instantelor de judecata pana in anul 2009, cand prin decizie definitiva si irevocabila , Curtea de Apel Bucuresti a mentinut sentinta pronuntata pe fond de Judecatoria Sector 2. Prin sentinta data, Judecatoria sector 2 a dat castig de cauza reclamantului Sorin Rosca Stanescu, pronuntand o solutie cu caracter infamant si pecuniar (aceasta, desi reclamantul nu a solicitat in mod expres despagubiri banesti pentru pretinsul prejudiciu de imagine).

marți, 4 mai 2010

MIRCEA ŞONCUTEANU S-A MUTAT INTR-O LUME MAI BUNA


Publicistul Mircea Şoncuteanu a incetat din viata, urmare a unui tragic accident stradal produs in Bucuresti. Moartea rapeste cu brutalitate dintre noi un condeier de superioara esenta, un remarcabil om de echipa, un admirabil  coleg.
Mircea si-a consumat intreaga existenta profesionala in cadrul Agentiei Nationale de Presa "AGERPRES", unde, prin  seriozitate, competenta, prestatie jurnalistica si manageriala, prin performante, numele sau a fost intotdeauna rostit cu respect si reala apreciere. Timp de mai multi ani a indeplinit functia de secretar general de Agentie. Mircea Şoncuteanu a facut parte si din conducerea Uniunii Ziaristilor Profesionisti, manifestandu-se drept o prezenta dinamica, inspiratoare de luciditate si echilibru in gestionarea portofoliului specific breslei noastre.
Ne simtim alaturi de familia indoliata si ii transmitem in aceste clipe dureroase intreaga noastra compasiune.
Tie, drag prieten, verbul nostru inlacrimat doreste sa-ti aminteasca  respectul, simpatia si pretuirea ce ti le datoreaza toti cei ce te-au cunoscut.
Adio,iubit camarad de condei!
Cel de Sus sa te aibe in paza Lui, intr-o lume mult mai buna decat cea in care ai vietuit pana acum!

Din partea UZP
Neagu Udroiu si Mihai Miron,
alaturi de intreg  Comitetul Director

luni, 3 mai 2010

Cu ocazia Zilei Mondiale a Libertatii Presei, ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei a lansat al 11-lea raport anual privind libertatea presei in Romania

Raportul poate fi citit aici:

Cele mai importante concluzii ale raportului, in ceea ce priveste starea presei in 2009, sunt:
Criza economica a dus la concedierea a 3.000 de angajati media, inchiderea a zeci de publicatii si prabusirea veniturilor din publicitate, lucruri care au facut mass-media vulnerabila la presiuni politice si economice.
Presedintele Traian Basescu a dus o campanie de discreditare a jurnalistilor din marile grupuri de presa.
Patroni ai grupurilor de presa s-au dovedit a fi angajati in sustinerea unuia sau a altuia dintre candidatii la presedintie, si-au impus optiunile in politica editoriala si au asezat in prima linie de vizibilitate si decizie persoane obediente. Multi dintre jurnalisti nu au rezistat presiunii, au oferit publicului relatari partinitoare si au comis grave
derapaje etice.
Derapajele si lipsa impartialitatii au scazut increderea in presa si, in unele cazuri, au contribuit la prabusirea tirajului unor publicatii sau chiar la inchiderea acestora.
A revenit in forta controlul politicienilor asupra institutiilor mass-media prin contracte de publicitate. Au fost dezvaluite cazuri concrete de cumparare a ştirilor favorabile din bani publici. Fenomenul este mai evident in presa locala, unde multe dintre publicatiile care nu s-au inchis din cauza crizei sunt dependente de banii din astfel de contracte.
Continua agresiunile si amenintarile la adresa jurnalistilor, fara ca responsabilii sa fie pedepsiti sau sanctionati public.
Autoritatile locale au ingradit dreptul la adunari publice si au blocat evenimente ca expozitii, concerte si conferinte, invocand judecati de valoare.
Autoritatile centrale au promovat mai multe initiative legislative cu impact negativ asupra libertatii de exprimare: noile coduri civil si penal, amendamente la legea criminalitatii informatice, legea stocarii datelor de trafic, legea achizitiilor publice s.a.
Televiziunea publica este in continuare vulnerabila la presiunile politice. In 2009 au existat, mai mult ca niciodata, semnale publice de alarma trase de jurnalistii din SRTv.
Pedepsele penale pentru defaimare se aplica inca jurnalistilor. Statul roman a pierdut mai multe procese la CEDO in cazuri care au implicat libertatea de exprimare a jurnalistilor.
Unui jurnalist acuzat de santaj i s-a interzis temporar dreptul de a mai practica profesia.
Au fost facuti pasi spre autoreglementarea breslei prin adoptarea Codului Deontologic Unic initiat de Conventia Organizatiilor de Media si a Comisiei Media initiate de Clubul Roman de Presa.

Liana Ganea
Coordonatoare a programului FreeEx
ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei
Membru al Retelei Reporteri fara Frontiere
E-mail: liana@mma.ro

duminică, 2 mai 2010

FRJ MediaSind cere groparilor presei sa înceteze subminarea industriei de media

A devenit o cutumă ca în fiecare an, de Ziua Libertăţii de exprimare, de Ziua Presei, să facem un bilanţ cu bunele şi relele din acest important domeniu al democraţiei româneşti - mass-media. Din păcate, şi în acest an constatăm, că presa nu are  motive de sărbatoare, având în vedere situaţia dramatică în care a ajuns din cauze externe dar, mai ales, interne. Astăzi nu mai miră pe nimeni locul ruşinos pe care este plasată România  de către organismele internaţionale  înceea ce priveşte libertatea de exprimare – locul 88 alături de Bolivia , El Salvador şi Brazilia. (Potrivit raportului realizat de Freedom House, presa din România este considerată “parţial liberă”, fiind situată după Mozambic, Burkina Faso şi Croaţia însă înainte de Panama şi Peru).
Încercarile clasei politice de a submina independenţa presei prin diverse propuneri legislative - una mai aberantă decât alta (cum ar fi legea ştirilor pozitive şi negative, depolitizarea instituţiilor publice de radio şi televiziune printr-o politizare mascată etc), menţinerea unei fiscalităţi excesive în domeniu, lipsa oricăror măsuri de sprijinire economică a industriei de media, inexistenţa unui dialog real dintre guvernanţi şi organizaţiile din presă etc., - au generat grave probleme pentru întreaga breaslă. În majoritatea statelor europene, guvernele au acordat o importanţă deosebită sprijinirii societăţilor din presă prin aplicarea unor măsuri economice concrete: TVA între 0 şi 5%, subvenţii directe pentru presă etc. pentru ca, astfel, să nu fie afectat dreptul cetăţenilor de a fi corect informaţi. În România, întâlnirile dintre reprezentanţii mass-media şi guvernanţi s-au transformat, din păcate, într-un dialog al surzilor. Iar efectul a fost devastator: zeci de publicaţii închise, peste 4 000 de jurnalişti aruncaţi în stradă ( majoritatea fără a primi plăţi compensatorii şi şomaj), presa locală a intrat în colaps economic, societăţile de difuzare a presei  - în faliment iar instituţiile publice din media SRR, SRTV şi Agepres au ajuns la limita supravieţuirii, depinzând de  mila guvernului.
Dar cea mai cruntă lovitură în privinţa credibilităţii a primit-o presa chiar din interiorul său. Transformarea unor instituţii de media în organe de propagandă politică (mai ales în campania electorală), nerespectarea de către patroni a drepturilor prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Ramură Mass-media, a Codului Deontologic anexat, folosirea abuzivă a Contractelor de Drepturi de Autor  în scop de evaziune fiscală  (pentru a eluda plata  datoriilor către stat şi pentru a substitui prevederile unui veritabil Contract Individual de Muncă ) sau în scop de şantaj împotriva angajaţilor care aveau curajul să-şi ceară drepturile, nu au facut decât să atârne încă o piatră de moară la independenţa şi credibilitatea  actului jurnalistic.
În consecinţă, Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind nu poate să considere Ziua Presei o sărbătoare. Pentru ca aceasta să nu se transforme într-un prohod, FRJ MediaSind face un apel către groparii presei - clasa politică, unii patroni, grupuri de interese şi anumiţi  jurnalişti - să înceteze subminarea industriei de media. Altfel,  libertatea de exprimare riscă să devină o frumoasă amintire.

Comitetul Executiv al Federaţiei Române a Jurnaliştilor Mediasind
Preşedinte, Cristi Godinac