luni, 30 martie 2009

UN GRUP DE ORGANIZATII NEGUVERNAMENTALE A LANSAT ASTAZI COALITIA "OPRITI CODURILE!"

Campania "Opriti codurile!" este o reactie a unor organizatii civice si de presa la absenta unei reale dezbateri publice premergatoare aprobarii codurilor - Civil, Penal, de Procedura Civila, de Procedura Penala - de catre Guvernul Romaniei, in conformitate cu Legea 52/2003 privind transparenta decizionala. Pentru mai multe informatii, vezi www.opriticodurile.ro.
In cadrul conferintei de astazi a fost facuta publica o scrisoare deschisa catre conducerea Parlamentului Romaniei. Coalitia "Opriti codurile!" solicita prin aceasta scrisoare oprirea procedurilor parlamentare privind dezbaterea proiectelor codurilor penal, de procedura penala, civil si de procedura civila. Coalitia mai solicita Biroului permanent reunit al celor doua camere sa adopte o hotarare de retrimitere a acestor initiative legislative la guvern, pentru a fi dezbatute in cadrul unui proces onest si deschis de consultare publica. Pentru mai multe informatii, vezi www.opriticodurile.ro/comunicat.php?id=16
Maine, 31 martie 2009, de la ora 10.00, organizatiile membre ale Coalitiei "Opriti codurile!" vor avea o intalnire cu Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu. Dupa intalnire, la ora 11.00 organizatiile vor tine o scurta conferinta de presa la intrarea in Ministerul Justitiei din strada Apolodor.

Liana Ganea
Coordonatoare a programului FreeEx

ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei
Membru al Retelei Reporteri fara Frontiere
Adresa: Calea Plevnei 98, sector 1; Bucuresti, Romania
Tel.: 021-313 40 47; Fax: 021 - 637 37 67; Mobil: 0723 306 308
E-mail: liana@mma.ro

duminică, 29 martie 2009

INVITATIE - Lansarea campaniei “Opriti Codurile!”

Luni, 30 martie 2009, ora 11.00 va invitam la sediul ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei din Calea Plevnei 98 la conferinta de presa prilejuita de lansarea Campaniei “Opriti Codurile!”
Campania
“Opriti Codurile!” este reactia organizatiilor civice si de presa la aprobarea de catre Guvernul Romaniei a Codurilor Penal, Civil, de Procedura Penala si de Procedura Civila fara o reala dezbatere publica prealabila. Actiunea guvernului incalca Legea 52/2003 privind transparenta decizionala.
Organizatiile initiatoare atrag atentia ca elaborarea acestor acte normative nu trebuie sa fie un demers pur tehnic, ci trebuie sa reflecte prioritati fundamentale ale societatii.

Va asteptam alaturi de noi!


Pentru confirmari si mai multe informatii despre derularea programului, va rugam sa contactati Agentia de Monitorizare a Presei, persoana de contact - Paul Chioveanu, Coordonator de program Buna Guvernare, e-mail: paul@mma.ro, tel. 0721 200459.


Sustinatorii campaniei:

Transparency International Romania

Centrul de Resurse Juridice

ActiveWatch- Agentia de Monitorizare a Presei

Asociatia Romana de Comunicatii Audiovizuale

Asociatia Jurnalistilor din Romania

Clubul Roman de Presa

Centrul pentru Jurnalism Independent

Centras

APADOR-CH

Asociatia Pro Democratia

Centrul de Resurse pentru Participare Publica

Fundatia Soros Romania

Federatia Romana a Jurnalistilor MediaSind

Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile

Asociatia Patronala a Editorilor Locali

Conventia Organizatiilor de Media

Societatea Academica Romana

Salvati Copiii

Institutul pentru Politici Publice

Institutul Roman de Training

Basarabia - Pământ românesc







O premieră pentru activităţile Ligii Jurnaliştilor din Sibiu a fost marcată pe 27 martie 2009, odata cu organizarea evenimentului "27 Martie 1918 - 27 Martie 2009", dedicat celor 91 de ani de la unirea Basarabiei cu România.
Alaturi de reprezentanţii Asociaţiei PRO BASARABIA şi BUCOVINA, studenţi basarabeni aflaţi la studii în Sibiu au fost alături de noi la expoziţia de fotografie "Basarabia azi" dar şi la dezbaterea moderată de profesorii Corvin Lupu şi Pavel Moraru.
Tuturor ţin să le mulţumesc pentru participare. De asemenea, le mulţumesc colegilor din Liga Tavi, Dede şi Sandu pentru sprijinul dat în organizarea evenimentului prrecum şi decanilor facultăţilor de Litere şi Istorie pentru găzduirea evenimentului.

Să ne vedem cu bine şi curând!
Dan Tomozei

marți, 24 martie 2009

GUVERNUL somat sa retragă cele patru proiecte de coduri trimis in Parlament

Astazi, la ora 16.00, un grup de reprezentanti ai societatii civile, inclusiv asociatii de media, vor depune la Registratura Guvernului o somatie prin care solicita acestuia retragerea celor patru proiecte de coduri, avand in vedere ca procedura prin care Parlamentul a fost sesizat este nelegala. Societatea civila solicita Guvernului dezbaterea publica timp de o luna pentru fiecare proiect in parte. In cazul in care Guvernul nu va raspunde somatiei, organizatiile semnatare vor chema Guvernul in instanta solicitand acesteia suspendarea Hotararilor de Guvern prin care codurile au fost transmise la Parlament. Cele opt organizatii semnatare vor sustine o conferinta de presa pe treptele Guvernului.

Persoana de contact:
Paul Chioveanu - ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei, telefon: 0721 200 459
Georgiana Iorgulescu – Centru de Resurse Juridice, telefon: 0722 505 181

Youth Press Project: Adina Valean cheamă 20 de tinere la Bruxelles

Adina Valean invita, cu sprijinul Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI), un numar de 20 de tinere studente si eleve de liceu la Bruxelles, in cadrul programului Youth Press Project, care urmareste familiarizarea viitorilor specialisti in jurnalism si comunicare cu institutiile si problematica Uniunii Europene.
Vizita va avea loc in perioada 13-15 aprilie 2009, iar participantele vor fi selectate din randurile studentelor la facultatile cu profil legat de comunicare si ale elevelor de liceu care intentioneaza continuarea studiilor in domeniul mentionat.
Selectia are loc pe baza a doua criterii:
- o scrisoare de intentie, care va include doua propuneri de subiecte proprii legate de Uniunea Europeana, dintr-o perspectiva atractiva/interesanta pentru tineret.
- doua articole de enciclopedie de minimum 1000 de caractere (incluzand spatiile) fiecare, referitoare la Uniunea Europeana (persoane, institutii, alte entitati, procese politice, istoric etc.), postate pe www.eurospeak.ro, wiki-ul de notiuni europene girat si finantat de Alianta Liberalilor si Democratilor pentru Europa, grupul euroliberal, prin intermediul Adinei Valean.

Vizita are un caracter apolitic. Criteriile de selectie nu au legatura cu valorile vreunui grup din Parlamentul European sau cu vreo alta ideologie. Cele 20 de participante vor beneficia de o expunere generala cu privire la istoricul si institutiile Uniunii Europene, intalniri cu membri ai Parlamentului European, jurnalisti acreditati la Bruxelles si reprezentanti ai unor grupuri de lobby, in fine, cu Meglena Kuneva, comisar european pentru Consumer Affairs.
Tinerele dornice de a participa la Youth Press Project se vor putea inscrie in concurs prin trimiterea scrisorilor de intentie si a articolelor postate pe Eurospeak.ro la adresa de e-mail concurs@eurospeak.ro, intre datele de 16 si 30 martie. Contributiile vor fi evaluate de un juriu compus din Adina Valean (ALDE), Ioana Avadani (CJI) si Iulian Comanescu (Comanescu).Detalii cu privire la participare in regulamentul concursului, ce poate fi accesat la http://www.eurospeak.ro/wiki/index.php/Regulament_Youth_Press_Project.

Youth Press Project este un program care nu se rezuma doar la tinerele din Romania. Cele 20 de romance invitate la Bruxelles de Adina Valean, cu sprijinul CJI, vor avea ocazia de a se intalni cu tinere din Danemarca, Germania si Marea Britanie, care participa si ele la program. Youth Press Project are loc cu girul a patru europarlamentari: Karin Riis Jorgensen (Danemarca), Silvana Koch-Mehrin (Germania), Diana Wallis (Marea Britanie), Adina Valean (România).

luni, 23 martie 2009

PRELUNGIRE TERMEN ÎNSCRIERE - "TRANSPARENTA FONDURILOR EUROPENE!"

Înscrierile pentru PROGRAMUL DE PREGĂTIRE ŞI SUPORT PENTRU JURNALIŞTI "TRANSPARENŢA FONDURILOR EUROPENE!" s-au prelungit până la data de 30 martie 2009.

Detalii despre program gasiţi aici: http://ligajurnalistilorsibiu.blogspot.com/2009/03/programul-de-pregatire-si-suport-pentru.html

vineri, 20 martie 2009

CONGRESUL INTERNAŢIONAL DE ISTORIE A PRESEI

1829 – 2009 / 180 de ani de presă românească

În perioada 2-4 aprilie 2009, la Universitatea „Petre Andrei” din Iaşi are loc Congresul internaţional de istorie a presei, organizat în parteneriat cu Asociaţia română de istorie a presei.
Manifestarea reuneşte peste 100 de profesori universitari, bibliotecari, cercetători, arhivişti, jurnalişti din România, Republica Moldova, Austria, Bulgaria şi Ucraina, ale căror preocupări sunt cercetarea jurnalismului, în general, istoria presei româneşti, în special.
Congresul este consacrat aniversării a 180 de ani de la apariţia primelor ziare româneşti – Curierul românesc, editat de Ion Heliade Rădulescu la Bucureşti şi Albina românească, editat de Gheorghe Asachi la Iaşi.
Participanţii vor dezbate dezideratele ştiinţifice din acest domeniu, proiectul naţional „Istoria presei din România în date”, vor susţine comunicări. În contextul acestui eveniment, vor fi lansate cărţi şi publicaţii de specialitate.
Comunicările ştiinţifice vor fi prezentate în următoarele ateliere tematice:
1. Istoria presei. Particularităţi metodologice în cercetarea domeniului.
2. Rolul şi locul presei în societatea românească.
Cu acest prilej, Biblioteca Centrală Universitară Iaşi va organiza o expoziţie de periodice din perioada de pionierat a presei române.
Este prima oară când România găzduieşte o manifestare ştiinţifică internaţională de o asemenea anvergură, consacrată istoriei presei.

Conf. dr. Marian Petcu,
Universitatea din Bucureşti,
vicepreşedinte al Asociaţiei române de istorie a presei.
Tel. 0721 908 566

miercuri, 18 martie 2009

INVITAŢE - 91 de ani de la unirea Basarabiei cu România


Stimati prieteni,
Liga Jurnaliştilor din Sibiu vă invită să participaţi vineri, 27 martie a.c., la dezbaterea publică "27 Martie 1918 - 27 Martie 2009" ocazionată de împlinirea a 91 de ani de la unirea Basarabiei cu România, dezbatere moderată de cadre didactice din România şi Republica Moldova.
Dezbaterea, programată la ora 12 în cadrul Facultăţii de Litere şi Istorie, va fi precedată de vernisajul expoziţiei foto "Basarabia azi" (ora 11.30) realizată de membrii Ligii Jurnaliştilor din Sibiu şi de studenţi din Basarabia. În cadrul dezbaterii vor fi lansate o serie de volume de maxim interes în relaţia dintre cele două teritorii locuite de români.
Evenimentul este organizat în colaborare cu Asociaţia de Ajutor Familial PRO VITA Sibiu, "Noii Golani" şi Asociaţia "Pro Basarabia şi Bucovina" şi are sprijinul Facultăţilor de Litere şi Arte, Istorie şi Patrimoniu "Nicolae Lupu" şi Ştiinţe Politice din Sibiu.

marți, 17 martie 2009

Prevederile referitoare la viata privata, protectia datelor cu caracter personal ingradesc libertatea presei

Agentia de Monitorizare a Presei, Centrul pentru Jurnalism Independent, Conventia Organizatiilor de Media cer Ministerului Justitiei sa elimine de urgenta prevederile din proiectul de Cod Civil care afecteaza libertatea presei.

Codul civil: Prevederile referitoare la viata privata, protectia datelor cu caracter personal, respectul datorat persoanei decedate si dreptul la replica si rectificare ingradesc libertatea presei

Organzatiile semnatare considera ca modul in care sunt formulate anumite prevederi referitoare la viata privata, protectia datelor cu caracter personal, protectia demnitatii umane, respectul datorat persoanei decedate si dreptul la replica si rectificare limiteaza drastic libertatea de expresie si pun in pericol libertatea si buna functionare a presei.
Proiectul nu face nicio referire la buna-credinta a jurnalistului, premisa de baza si temei de aparare in practica Curtii Europene a Drepturilor Omului. De asemenea, mentiunile privind exceptia legata de un interes public justificat in expunerea unor fapte care pot aduce atingere vietii private si demnitatii umane sunt neclare si insuficiente. Formularea cerintelor privind dreptul la replica si rectificare este excesiva si creeaza temei legal pentru imixtiuni editoriale, inacceptabile in principiu. Mai mult, interdictia prealabila publicarii este o masura echivalenta cu cenzura, criticata pe plan international si interzisa de Constitutia Romaniei. Art. 30 al. 2 din Constitutie prevede "Cenzura de orice fel este interzisa". Proiectul permite judecatorului sa decida serchestrarea, distrugerea, confiscarea sau retragerea din circulatie a bunurilor ori mijloacelor companiilor de presa ca masura reparatorie pentru daunele nepatrimoniale, o masura extrem de brutala, care poate pune in pericol functionarea companiilor de presa. In plus, introducerea posibilitatii de a fi dat in judecata pentru "atingerea memoriei persoanei decedate" este o prevedere excesiva, care nu are alt rol decat acela de a impiedica dezbaterea libera a unor chestiuni de interes public. De asemenea, prevederile referitoare la protectia datelor cu caracter personal sunt inutile, ele regasindu-se deja mult mai bine dezvoltate in legislatia din domeniul protectiei datelor cu caracter personal (L. 677/2001). In forma din proiectul de Cod ele nu au alt rol decat sa impiedice jurnalistii in a-si desfasura activitatea de documentare.
Toate acestea fac din proiectul Codului Civil un document inacceptabil, care afecteaza dreptul la libertatea de exprimare. Consideram ca se cere revizuirea lui de urgenta, inainte de intrarea in dezbaterile Parlamentare. De aceea, solicitam Parlamentului Romaniei sa retrimita Codul Civil catre Guvern pentru ca acesta să realizeze o reală consultare publică, cu respectarea strictă a Legii transparentei decizionale nr. 52/2003.
Citeva comentarii asupra unor prevederi specifice ale proiectului de Cod Civil care aduc atingere libertatii de exprimare si bunei functionari a mass media:

Viata privata si demnitatea persoanei
Consideram ca actualul proiect nu ofera garantii suficiente in ceea ce priveste rolul presei ca instrument al interesului public. Astfel, proiectul de Cod Civil contine o exceptie de "interes public justificat" la interdictia de difuzare publica a informatiilor legate de viata privata (ex. documente personale) sau a imaginii si vocii unei persoane. Totusi, proiectul defineste ca "atingeri aduse dreptului la viata privata" - fie in mod eronat, fie fara a defini punctual si exceptiile - o lista lunga de actiuni. Nu este clar daca exceptia de "interes public justificat" se aplica tuturor acestor actiuni sau nu. De exemplu, este considerata drept atingere adusa vietii private "difuzarea de imagini care prezinta (…) aspecte exterioare ale locuintei private, fara acordul celui care o ocupa in mod legal" (art. 80 litera f). Aceasta prevedere poate intra usor in conflict cu dreptul publicului la informare. In plus, aceasta prevedere este extrem de vaga si imposibil de aplicat in cazul blocurilor de locuinte, de exemplu sau a imaginilor de ansamblu. Tot atingere adusa vietii private este considerata "difuzarea de stiri, dezbateri, anchete sau de reportaje scrise sau audiovizuale privind viata intima, personala sau de familie, fara acordul persoanei in cauza" (art. 80 litera g). Nu este specific definita aici nicio exceptie de interes public. O alta atingere adusa vietii private este considerata: "utilizarea numelui, imaginii, vocii sau asemanarii cu o alta persoana in alt scop decat informarea legitima a publicului" (art. 80 litera i). Din aceasta prevedere intelegem ca o emisiune de tip pamflet politic si social cum ar fi "Divertis Show", "Cronica circotasilor", "Mondenii" nu mai pot avea loc pentru ca folosirea asemanarii cu un prim-ministru sau presedinte nu mai sunt posibile.

Respectul datorat persoanei decedate
Defaimarea persoanei decedate este interzisa de proiectul de Cod Civil (art. 88, 89). Astfel de situatii au fost rezolvate in tari cu o traditie democratica mai indelungata decat Romania prin decizia ca procesul civil sa se incheie odata cu decesul persoanei calomniate. De asemenea, procese de calomnie sau de insulta nu pot fi deschise de urmasii celui decedat in baza principiului ca trebuie sa se permita istoricilor si biografilor sa isi desfasoare si publice cercetarile si in baza faptului ca persoana decedata nu numai ca nu mai este afectata de afirmatiile posibil defaimatoare, dar nici nu poate participa la proces, depunand marturie.

Dreptul la replica si rectificare
Prevederile referitoare la dreptul la replica (art. 264 – 270) sunt abuzive si ignora legislatia deja in vigoare. Astfel, legislatia din domeniul audiovizualului contine deja o serie de prevederi detaliate referitoare la dreptul la replica. Aceste prevederi au fost elaborate si aplicate de singura institutie publica cu rol de reglementare si cu o lunga expertiza in domeniul audiovizualului – Consiliul National al Audiovizualului (CNA). Proiectul de Cod Civil ignora in totalitate atat legislatia existenta, cat si expertiza CNA in aplicarea legii, introducand reglementari diferite fata de cele ale CNA.
In plus, proiectul introduce posibilitatea obligarii prin decizia instantei la publicarea unui drept la replica. Obligarea la publicarea dreptului la replica este excesiva si constituie o interferenta editoriala nejustificata a autoritatilor publice in lipsa judecarii pe fond a cauzei.
Posibilitatea emiterii unei decizii judecatoresti de interdictie a publicarii (art. 263, art. 272) este deosebit de periculoasa in conditiile in care o astfel de masura este criticata la nivel international pentru faptul ca ea constituie o forma de cenzura. Decizia este criticabila atunci cand se ia inaintea publicarii, pentru ca procedurile judiciare sunt sumare si nu are loc o judecare pe fond a cauzei. Din proiectul de Cod Civil reiese ca interdictia s-ar putea da si dupa publicare ceea ce constituie o forma de cenzura grava pentru ca o informatie, o data ce a intrat in spatiul public, singura modalitate de combatere a ei trebuie sa fie dezbaterea publica libera. Posibilitatea oferita celui care se considera lezat in drepturile sale nepatrimoniale de a cauta reparatii inclusiv prin "serchestrarea, distrugerea, confiscarea sau retragerea din circulatie a bunurilor ori a mijloacelor care au servit sau au fost destinate sa serveasca la savarsirea faptei prejudiciabile" (art. 253 alin. 2 lit. b)] este extrem de periculoasa, punand in pericol potential insasi functionarea intreprinderii de presa.
Alte prevederi ale proiectului de Cod Civil nu intra in conflict numai cu dreptul la libertatea de exprimare, ci, in primul rand, cu logica. De exemplu, art. 78 alin. 2 ne spune ca: "Este interzisa orice atingere adusa imaginii, onoarei si reputatiei unei persoane, fara consimtamantul acesteia sau fara ca legea sa permita acest lucru".

ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei
Centrul pentru Jurnalism Independent
Conventia Organizatiilor de Media

Contact: 021 313 40 47

luni, 16 martie 2009

Federaţia Europeană a Jurnaliştilor cere retragerea modificărilor absurde din Codul Civil Român

Federaţia Europeană a Jurnaliştilor (EFJ), grupul european al Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor (FIJ), cere retragerea proiectului de lege al noului Cod Civil cu motivul că documentul încalcă flagrant principiile Europene cu privire la accesul la informaţie şi libertatea presei.
"O parte dintre propunerile guvernului sunt pur şi simplu absurde”, a declarat Arne König, preşedintele FEJ. “Acestea nu iau în considerare principiile de bază ale libertăţii presei”, a adăugat König.
Proiectul de lege, adoptat săptămâna trecută de Guvernul României şi apoi transmis Parlamentului spre legiferare, a fost elaborat de către Ministerul Justiţiei fără consultarea niciunei organizaţii media legal reprezentative sau a Consiliului Economic-Social. Documentul include, în capitolul „Apărarea drepturilor nepatrimoniale”, prevederi menite să restrângă accesul cetăţenilor la informaţia de interes public, precum prevederea care permite justitiei „sechestrarea, distrugerea, confiscarea sau retragerea din circulaţie a bunurilor ori a mijloacelor care au servit sau au fost destinate să servească la săvârşirea faptei prejudiciabile”, precum computerele jurnaliştilor.
Proiectul forţează jurnaliştii să răspundă solicitărilor de replică sau rectificare "nu mai târziu de 3 zile", altfel o instanţă judecătorească ar putea să îi forţeze să publice textul replicii integral, fără să fie alterat, trunchiat ori modificat. Mai mult, ei pot doar să se apere cu declaraţii prin care indică dacă îşi menţin prezentarea faptelor ori denunţă sursele care au stat la baza întocmirii sau difuzării informaţiei.
"Un astfel de document este împotriva oricărui principiu european al libertăţii presei", a spus Arne König. "Jurnaliştii nu pot fi forţaţi de lege să răspundă la orice fel de solicitare publică şi în niciun caz nu pot fi forţaţi să îşi dezvăluie sursele pentru a-şi demonstra buna-credinţă".
Mai mult, justiţia are dreptul, în baza unei decizii judecătoreşti de urgenţă (ordonanţă preşedinţială), să dispună sechestrarea şi ştergerea documentelor probatorii ale unui jurnalist sau să îl oblige la plata de bani către o asociaţie de binefacere.
FEJ împreună cu membrul său afliat, Federaţia Jurnaliştilor din România MediaSind, sunt extrem de îngrijoraţi cu privire la acest proiect de lege şi regretă că guvernul a iniţiat un astfel de proces care ameninţă libertatea presei într-o manieră atât de şocantă în cazul în care documentul va fi legiferat în această formă.
FEJ susţine cererea FJR MediaSind de a se înlătura imediat articolele incriminate din documentul de lege.

Bucureşti, 16 martie 2009

TABARA DE JURNALISM PENTRU ELEVI

Voluntarii Corpului Pacii, un liceu romanesc si mass-media organizeaza o tabara de vara de jurnalism

Voluntari ai Corpului Pacii din Statele Unite ale Americii in parteneriat cu un liceu din Barlad, cu inspectoratul scolar judetean, cu mass-media locala si cu o asociatie civica vor organiza o tabara de jurnalism, intitulata: „Scoala de vara a jurnalistilor de maine”. Elevii interesati sa participe la tabara ce se va desfasura in perioada 18 – 25 iulie anul curent, in Barlad, judetul Vaslui, isi pot trimite solicitarile de inscriere. Printre invitatii ce vor fi prezenti la tabara desfasurata in limba engleza, se numara si inalti oficiali ai Ambasadei Statelor Unite, directorul Corpului Pacii din Romania – Ken Goodson, Primarul municipiului Barlad, D-nul Constantin Constantinescu, precum si inspectori scolari din judetul Vaslui.

Programul aprobat de Ministerul Educatiei din Romania va include seminarii interactive si de informare privind redactarea stirilor, reportajelor, interviurilor, fotoreportajelor, mass-media independenta sau reflectarea diferentelor de gen in mass-media. Aceste cursuri vor fi predate de profesori de liceu romani, jurnalisti din presa locala si nationala, dar si de voluntari ai Corpului Pacii. Activitatea elevilor din tabara de vara se va finaliza cu realizarea unui ziar. In plus, cu sprijinul Asociatiei Cuza, organizatorii vor publica o carte despre cum pot fi realizate ziarele de scoala. Din programul acestei tabere nu vor lipsi activitatile culturale, cum ar fi serile de dansuri si degustari de preparate specifice diferitelor zone ale Romaniei.
Aproximativ 50 de liceeni vor fi selectati dupa transmiterea formularelor de solicitare a participarii catre organizatori. Elevii interesati pot primi formularul de inscriere trimitand un e-mail la urmatoarea adresa: BarladJournalismCamp@gmail.com sau sunand la urmatoarele numere de telefon: 0235-413323 (Grup Scolar Industrial „Al. I. Cuza” – Barlad) si la 0763.601.175 (d-na prof. Anca Sandu).

Data limita pentru inscriere este luni, 30 martie 2009.

Elevii selectati vor trebui sa achite taxa de participare de 100 RON, precum si costurile aferente transportului. Masa si cazarea participantilor sunt asigurate de organizatori. Un numar limitat de elevi cu dificultati materiale vor primi ajutor financiar, inclusiv costurile de transport.

Pentru interviuri media despre acest eveniment, va rugam sa luati legatura cu: Anca SanduProfesor la Grupul Scolar Industrial “Al. I. Cuza” - Barlad 0763601175 Zack BaddorfVoluntar la Corpul Pacii - SUA 0749617478 E-mail: BarladJournalismCamp@gmail.com

joi, 12 martie 2009

Curs de jurnalism de mediu la Cluj

Centrul pentru Jurnalism Independent, in parteneriat cu Recolamp, organizeaza la Cluj cursul Protectia mediului in presa: cum sa scrii despre politici de reciclare, destinat jurnalistilor din nord-vestul Romaniei.
Evenimentul va avea loc in data de 21 martie a.c., intre orele 9.30 - 18.00 si va fi sustinut de Emilia Chiscop (Ziarul de Iasi) si Livia Cimpoeru (Evenimentul Zilei).
Cursul isi propune sa prezinte jurnalistilor informatii relevante despre protectia mediului si reciclarea deseurilor in Romania, cu accent pe reciclarea deseurilor provenite din surse de iluminat, sa le furnizeze instrumente care sa le permita identificarea si intelegerea subiectelor legate de acest domeniu si sa le consolideze capacitatea de a comunica publicului larg astfel de subiecte. Vor fi abordate principalele provocari ale jurnalistului de mediu din Romania, dar si modul in care ele pot fi depasite.

Cu ocazia acestui curs, CJI si Recolamp lanseaza si la Cluj concursul pentru cel mai bun jurnalist de mediu in 2009. In luna februarie a anului viitor, 5 jurnalistii de mediu din Romania vor participa la un stagiu de documentare la Amsterdam. Acestia vor fi selectati de un juriu in urma materialelor trimise in concurs.
Mai multe informatii despre acest proiect se vor oferi in cadrul cursurilor pentru jurnalistii de mediu.
Toate costurile de participare sunt acoperite de organizatori.

Candidatii vor trimite un CV si o scrisoare de intentie din care sa reiasa interesul lor pentru problemele legate de protectia mediului, reciclare, reciclare deseuri electrice si electrocasnice. Termenul limita pentru inscrierea la cursuri este luni, 16 martie 2009.
Materialele se vor trimite prin email (cristina@cji.ro) sau fax: 021 311 1378.

Jurnalistii selectionati vor fi anuntati in cursul zilei de marti, 17 martie a.c.Cursuri similare vor avea loc la: Craiova, Iasi si Constanta.Programul de pregatire pentru jurnalisti Protectia mediului in presa: cum sa scrii despre politici de reciclare este sprijinit financiar de Asociatia Recolamp, Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii si Ambasada Statelor Unite la Bucuresti.
Cursul de la Craiova este realizat in parteneriat cu Gazeta de Sud.

Informatii suplimentare se pot obtine de la : Cristina Lupu, coordonator de program, e-mail: cristina@cji.ro ,telefon: 021 3111375 sau 0726.108.245

marți, 10 martie 2009

CJI lanseaza o noua sesiune de cursuri

Centrul pentru Jurnalism Independent anunta lansarea unei noi serii de cursuri, deschise jurnalistilor, studentilor la jurnalism sau la facultati cu specific apropiat.

Noua oferta cuprinde urmatoarele cursuri:

1. Stiinta stirilor – Tehnici de redactare si prezentare a informatiilor; trainer: Marian Chiriac, jurnalist freelancer/ Asociatia de Investigatii Media in Balcani

2. Jurnalism online; trainer – Manuela Preoteasa, General Manager EurActiv Romania & editor HotNews; asistent universitar la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii a Universitatii din Bucuresti

3. Stiri radio ; trainer – Cosmin Pacuraru, jurnalist freelancer

4. Jurnalism cultural; trainer – Mircea Vasilescu, redactor sef Dilema veche & senior editor revista Dilemateca; conferentiar la catedra de Istoria literarurii romane, Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti

5. Jurnalism politic; trainer – Dan Tapalaga, editor coordonator Hotnews

Cursurile se vor desfasura la sediul CJI incepand cu 24 martie 2009. Durata cursurilor variaza intre 18 si 24 de ore de predare, structurate in sedinte saptamanale. Taxa de participare este de 300 RON si poate fi achitata si in maxim 6 rate, incepand cu prima sedinta a cursului respectiv.
Inscrierile se fac cu CV, Scrisoare de intentie la sediul CJI, din Bvd-ul Regina Elisabeta nr 32 (52), etaj 1, sector 5 (langa P-ta Kogalniceanu) , prin fax la 311.11.76 sau e-mail: carmen@cji.ro
Termenul limita de depunere a inscrierilor este 20 martie 2009.
Detalii suplimentare la tel. 021 31113 75 si 021 31113 77 sau la www.cji.ro .
Persoana de contact: Carmen Macavei, asistent executiv.

CURSURI CJI – PRIMAVARA 2009 / DETALII

1. Jurnalism politic; trainer – Dan Tapalaga (editor coordonator Hotnews) – luni, 17.00 – 19.00, 10 sedinte saptamanale. - data inceperii: 30.03.2009
- jurnalism specializat - taxa: 300 RON;
- grupa maxima - 20 cursanti; sala de curs A/B

2. Stiinta stirilor – Tehnici de redactare si prezentare a informatiilor; trainer – Marian Chiriac (jurnalist freelancer/ Asociatia de Investigatii Media in Balcani) – marti & miercuri, 10.00 – 12.00, 2 sedinte saptamanale, 12 intalniri;
- data inceperii: 24.03.2009
- curs de initiere - taxa: 300 RON.
- grupa optima – 15 - 20 cursanti; sala de curs A/B

2. Jurnalism online; trainer – Manuela Preoteasa (General Manager EurActiv Romania & editor HotNews) – marti, 16.30 – 19.30, 6 sedinte saptamanale.
- data inceperii: 21.04.2009.
- jurnalism specializat - taxa: 300 RON.
- grupa optima – 10 cursanti; sala de curs A/B

4. Stiri radio; trainer – Cosmin Pacuraru (jurnalist freelancer) – marti, 17.00 – 19.00, 12 sedinte saptamanale.
- data inceperii: 31.03.2009.
- jurnalism specializat - taxa: 300 RON;
- grupa maxima - 20 cursanti; sala de curs A/B

5. Jurnalism cultural; trainer – Mircea Vasilescu (redactor sef Dilema veche & senior editor revista Dilemateca) – joi, 17.00 – 19.00, 9 sedinte saptamanale.
- data inceperii: 2.04.2009.
- jurnalism specializat - taxa: 300 RON;
- grupa maxima - 20 cursanti; sala de curs A/B

Mai multe informatii la www.cji.ro

PROGRAMUL DE PREGATIRE SI SUPORT PENTRU JURNALISTI „TRANSPARENTA FONDURILOR EUROPENE!"

ActiveWatch- Agentia de Monitorizare a Presei si Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie lanseaza:

PROGRAMUL DE PREGATIRE SI SUPORT PENTRU JURNALISTI
„TRANSPARENTA FONDURILOR EUROPENE!"


Programul se adreseaza jurnalistilor si are ca scop pregatirea acestora pentru monitorizarea traseului fondurilor europene destinate Romaniei.

Programul se va desfasura in patru etape:
I. Inscriere si selectie - jurnalistii interesati sunt rugati sa trimita un CV si doua articole reprezentative pana la data de 23 martie 2009, ora 12.00, la e-mail: paul@mma.ro sau fax 021 637 3767. Pe baza materialelor primite, candidatii considerati potriviti pentru specificul proiectului vor fi selectati de catre un juriu alcatuit din reprezentantii celor doua organizatii partenere.

II. Instruire – jurnalistii vor participa la un program gratuit de pregatire pe urmatoarele teme: investigarea si combaterea fraudelor si monitorizarea fondurilor europene. Instruirea va fi asigurata de specialisti CRJI si de experti in domeniul luptei antifrauda.

III. Proiecte de investigatie - in urma programului de instruire, jurnalistii vor depune doua idei de proiect de investigatie jurnalistica. Dupa evaluarea propunerilor, juriul va selecta 10 ziaristi ce vor avea la dispozitie trei luni (aprilie – iunie) pentru a realiza anchetele propuse.

IV. Publicarea anchetelor - materialele rezultate vor fi publicate pe pagina web a programului – www.afaceripublice. ro. Fiecare jurnalist care va finaliza cele doua anchete va primi suport financiar pentru materialele publicate (suma de 1000 de euro in regim de drepturi de autor).
Pentru mai multe informatii despre derularea programului, va rugam sa contactati ActiveWatch- Agentia de Monitorizare a Presei, persoana de contact - Paul Chioveanu, Coordonator de program Buna Guvernare, e-mail: paul@mma.ro, Tel.: 021 313.40.47.

Paul Chioveanu
Coordonator Program
Departamentul Buna Guvernare
____________ _________ ____
ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei
Membru al Retelei Reporteri Fara Frontiere
Adresa: Str. Calea Plevnei, nr 98, Bl 10C, Sector 1, Bucuresti
Adresa de corespondenta: CP 2 OP 67 Bucuresti
Tel: 021 313 40 47; 0721 200 459;
Fax: 021 637 37 67
E-mail:paul@ mma.ro;
www.mma.ro; www.freeex.ro; www.afaceripublice.ro;