marți, 24 noiembrie 2009

Monitorizare alegeri prezidentiale 2009, turul I


Liga Jurnalistilor din Sibiu a finalizat prima etapa a campaniei de monitorizare a publicitatii electorale aparute in presa cotidiana din judetul Sibiu.
Aflata la cea de a V-a etapa, dupa anul Capitala Culturala Europeana Sibiu 2007, alegerile locale și generale 2008 și alegerile euro-parlamentare 2009, monitorizarea alegerilor prezidentiale a acoperit in mod tradițional publicitatea si reflectarea politica in media locale din judetul Sibiu cu apariție cotidiana. Am ales aceast target de monitorizare pentru ca este singurul care poate asigura proba produsului final atat in privinta valorii rezultatelor cat si in raport cu resursele pe care initiatorul le poate asigura.
Scopul monitorizarilor pe care Liga Jurnaliștilor din Sibiu le realizeaza este acela de a produce o imagine comparativa a infuziei de publicitate pe care partidele politice și candidații inscriși in procesele electorale au realizat-o cu scopul de a atrage un numar cat mai mare de voturi.
Rezultatul monitorizarii acestei campanii a relevat promovarea a numai 4 dintre cei 12 candidati si reprezinta un instrument comparativ intre forta de reflectare a fiecarui candidat si rezultatul electoral adjudecat de fiecare dintre candidati.
Datele generale ale monitorizarii arata ca Traian Basescu a acumulat 65,65% (159 mentiuni) din totalul publicitatii electorale, Crin Antonescu 15,58% (55 mentiuni), Mircea Geoana 13,75% (56 mentiuni) si Sorin Oprescu 5,01% (7 mentiuni). Ceilalti candidati nu au avut nici un fel de reflectare.
Din totalul aparitiilor si mentiunilor, monitorizarea a reflectat publicitatea mascata a candidatilor (machete, texte publicitare si articole de promovare marcate incorect sau nemarcate) dupa cum urmeaza: Traian Basescu 27,54%, Crin Antonescu 43,95%, Mircea Geoana 27,48% si Sorin Oprescu 1,03%.
Pe suprafete, candidatii reflectati in presa cotidiana din judetul Sibiu au acoperit: Traian Basescu 40.818,84 CMP, Crin Antonescu 9.688,55 CMP, Mircea Geoana 8.551,17 CMP, Sorin Oprescu 3.117 CMP.
Monitorizarea a acoperit cele doua publicatii cu aparitie cotidiana din judetul Sibiu: Tribuna de Sibiu si Monitorul de Sibiu.
Monitorizarea a fost realizata de Liga jurnalistilor din Sibiu, in parteneriat cu Fundatia Comunitatii Sibiu, Asociatia de Ajutor Familial PRO VITA Sibiu, Asociatia Sibiu 2050 si Centrul pentru Jurnalism Independent Bucuresti.
Partener media al monitorizarii: Realitatea TV Sibiu.

Rezultatele monitorizarii pot fi descarcate de aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu