joi, 12 noiembrie 2009

Ca raspuns la solicitarea PDL de a ne preciza punctul de vedere fata de cazul SRS & Bogdan Chirieac

Catre Partidul Democrat Liberal
Stimate domnule Presedinte Emil Boc,

In comunicatul de presa transmis pe 11 noiembrie de partidul Dumneavoastra, se afirma:

“Consideram ca organizatii nonguvernamentale care s-au manifestat repetat in apararea valorilor libertatii presei si a libertatii de exprimare, cum sunt Pro Democratia, Centrul de Resurse Juridice, Agentia de Monitorizare a presei „Academia Catavencu” sau Centrul pentru Jurnalism Independent, sunt obligate cu doua raspunsuri vizând: 1 – elucidarea rapida a existentei unei relatii de finantare cu Bogdan Chirieac; 2 – o pozitie de desolidarizare morala fata de actiunile celor doi pretinsi jurnalisti independenti politic, prin care asupra institutiilor statului se exercita presiuni directe, explicite pentru implicarea in jocul electoral. Consideram ca ONG-uri care s-au manifestat consecvent pentru apararea institutiilor statului si impotriva transformarii institutiilor in arme politice vor avea aceeasi unitate de masura morala si pentru presiunile vadit politice ale celor doi militieni-politruci pretinsi jurnalisti”.

Centrul pentru Jurnalism Independent, in calitatea sa de organizatie dedicata profesionalismului in presa indeplineste, alaturi de ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei, si functia de secretariat al Conventiei Organizatiilor de Media (care reuneste peste 30 de organizatii ale profesionistilor din mass-media, sindicate si patronate de presa). Cele doua organizatii mentionate au transmis miercuri, alaturi de membrii COM, o luare de pozitie fata de cei doi jurnalisti. Atasam aceasta luare de pozitie, spre stiinta Dumneavoastra. Mai multe detalii despre Conventia Organizatiilor de Media gasiti la http://www.organiza tiimedia. ro/ .

Solicitarea privind “elucidarea rapida a existentei unei relatii de finantare cu Bogdan Chirieac”, ne este neclara. Daca va referiti la relatii de natura financiara intre organizatia noastra si Bogdan Chirieac, acestea nu exista.

Nu cunoastem ce ONG conduce Bogdan Chirieac. Raspunsul la aceasta intrebare poate fi obtinut consultând bazele de date publice, cum ar fi cea de la Ministerul Justitiei. In virtutea dreptului la libera asociere, credem ca oricine – inclusiv Bogdan Chirieac - are dreptul sa fie director al orcarui ONG, atâta timp cât se mentine in limitele legalitatii. Depasirea acestor limite poate fi constatata doar de organele abilitate ale statului.

Suntem convinsi ca veti gasi raspunsurile noastre lamuritoare si ne exprimam speranta ca pe viitor organizatiile noastre vor face uz de canalele de comunicare institutionala directa pe care le-au folosit cu succes pana in present.

Cu aceeasi consideratie,
IOANA AVADANI
Director Executiv

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu