marți, 15 septembrie 2009

Curs tehnic de editare si productie radio

Centrul pentru Jurnalism Independent organizeaza un curs tehnic de editare si productie radio intitulat SELF – OP , in perioada 2-3 octombrie a.c. Cursul va fi sustinut de Valentin Panduru, jurnalist freelance.
Cursul se va desfasura la sediul CJI din Bvd. Regina Elisabeta nr 32, et. 1, in zile de vineri (14.30 - 19.00) si sambata (10.00 - 15.00).Taxa de participare este de 400 RON si se achita in prima zi de curs.
Pentru inscriere va rugam sa trimiteti un CV si o scrisoare de intentie prin email (carmen@cji.ro) sau fax : 021 3111 78 pana la data de 28 septembrie a.c., ora 17.00.Persoana de contact: Carmen Macavei, asistent executiv.

Descrierea cursului
„Self-Op" reprezinta prescurtarea aleasa de BBC pentru studiourile de editare audio. Dotate tehnic cu tot ce este necesar pentru ca un reporter sau un redactor radio sa-si poata edita singur un reportaj, documentar, sau alt produs radio, studiourile „self-operated" sunt tot mai prezente si in Romania. Aceasta evolutie duce la perfectionarea jurnalistului radio.
Un jurnalist experimentat poate impresiona astazi atat prin corectitudinea sa editoriala dar si prin priceperea tehnica in a ilustra audio o informatie. Calitatea unui reporter in a alege un subiect ar putea fi umbrita daca reportajele sale au un sunet prost inregistrat sau editat rudimentar. Redactorul de stiri al unui post de radio nu ar putea edita un sunet intr-un studio „self-op" daca nu ar cunoaste cel putin un program software care sa-l ajute. Microfoane, cabluri, reportofoane, software, notiuni de editare si productie, toate trebuie să aiba o minima importanta pentru un jurnalist radio. Cu o minima dotare tehnica si ceva pricepere, un reporter sau un corespondent radio, poate realiza de acasa sau aflat pe teren, un reportaj la fel de bun ca cel editat intr-un post de radio.
Daca modul in care facem jurnalism se schimba cu trecerea timpului, ceva ramane oricand valabil intr-un post de radio: atentia pentru sunet. Dincolo de cuvinte, sunetul ne ajuta sa transmitem emotia unui subiect. Subiectul unui documentar este adesea cel mai bine ilustrat cu sunetele de ambianta inregistrate cu ajutorul reportofonului. Descrierea sonora a unui peisaj folosind cuvinte si sunete prinde sens cu o buna editare software. Iar acolo unde dotarea tehnica nu este performantă, experienta si inventivitatea va poate ajuta in ilustrarea audio a unui subiect. De fapt, asta inseamna „self-op". Oricat de bine dotat ar fi, posibilitatile unui studio „self-operated" sunt limitate sau utilizate la maxim prin priceperea tehnica a jurnalistului radio.

Valentin Eduard Panduru
- are o experienta de peste zece ani ca jurnalist de radio, timp in care a lucrat ca redactor/reporter, administrator new media (website/podcast/ radio) sau studio manager. Dupa colaborari cu Radio France International, Radio Total, Europa FM, Europa Libera (2002- 2004) si BBC World Service (2004 – 2008), din 2008 Valentin Panduru lucreaza ca redactor/reporter/ administrator website pentru Radio Romania Actualitati, unde realizeaza si produce o rubrica/reportaj zilnic pe teme de cultura si urban, pentru emisiunea Matinal. De asemenea, administreaza pagina de internet a aceleiasi emisiuni.
- Este specializat in: Vegas Audio Editing (Radio Total), Cool Edit (Radio Europa Libera), Studio Manager Training/ENPS/ Cool Play (BBCWS), Adobe Audition (BBC WS), Top Cat/RadioMan (BBCWS).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu