"Tendinte demografice" suna sec. "Populatie si dezvoltare" la fel. Totusi, povestile care se ascund în spatele statisticilor vorbesc despre realitati care vor defini viitorul Romaniei pentru urmatorii 50 de ani: scaderea natalitatii, migratie, starea de sanatate a populatie. Dar articolele care prezinta aceste date si impactul lor nu trebuie sa fie seci - pot fi profunde, dinamice si memorabile.
Aflati ce spun statisticile si cum le puteti transforma în articole importante la un curs organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent cu asistenta din partea UNFPA, Fondul ONU pentru Populatie.
Aflati ce spun statisticile si cum le puteti transforma în articole importante la un curs organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent cu asistenta din partea UNFPA, Fondul ONU pentru Populatie.
Cursul cu tema: Populatie si dezvoltare: cum sa scrii despre tendintele demografice se adreseaza jurnalistilor interesati de domeniul demografic si de implicatiile sale sociale, politice, economice si asupra sanatatii. El va fi sustinut de Georgiana Ilie si Cristian Lupsa, jurnalisti freelance. Cursul este gratuit si se va desfasura la Bucuresti, sambata, 10 octombrie.
(Cursuri similare vor fi organizate în cursul lunii octombrie la Iasi, Tg. Mures si Craiova.)
Pentru înscriere sunt necesare urmatoarele documente:- un CV- un text care sa identifice si sa dezvolte, în cateva propozitii, una-doua tendinte demografice din zona geografica pe care jurnalistul o acopera. (Ideal, tendinte pe care jurnalistul si-ar dori sa le exploreze în materiale viitoare.)Înscrierile se trimit pe email (staff@cji.ro) sau pe fax (021 311 13 75); Persoana de contact: Agnes Nicolaescu. Data limita de primire a inscrierilor este luni, 5 octombrie a.c., ora 16.00.
Jurnalistii selectionati sa participe la curs vor fi anuntati în cursul zilei de miercuri, 7 octombrie a.c.
Descriere curs: "Populatie si dezvoltare: Cum sa scrii despre tendintele demografice"
Romania a trecut recent de la o criza a fortei de munca la o criza a pietei muncii. În 2007, industria constructiilor anunta ca avea nevoie de 400.000 de muncitori. În prezent, rata somajului e 6 la suta si e în crestere. Iar tabloul se afla în continua schimbare din cauza recesiunii economice: e posibil ca emigrantii romani sa înceapa sa se întoarca în tara, imigrantii din Est sa continue sa vina în Romania în cautarea unui trai mai bun si tinerii absolventi sa nu îsi gaseasca locuri de munca, toti îngrosand numarul somerilor.
Dar ce înseamna aceste cifre? Ce fel de tendinte indica? Cum le interpretam? Cum influenteaza indicii de fertilitate si de mortalitate? Cum schimba previziunile demografice care avertizeaza ca în 2050 un contribuabil va sustine noua cetateni? Si cum pot jurnalistii sa îi ajute pe cititori sa înteleaga cum se reflecta aceste schimbari în viata de zi cu zi?
Aflati la cursul „Populatie si dezvoltare: Cum sa scrii despre tendintele demografice". Efectele crizei asupra evolutiei migratiei în Romania reprezinta doar unul dintre subiectele pe care le vom aborda pe parcursul zilei de curs. Vom mai vorbi despre fertilitate si felul în care afecteaza sistemul de educatie; despre cauzele mortalitatii premature si schimbarile pe care trebuie sa le faca sistemul de sanatate; despre munca la negru si cea neînregistrata si viitorul sistemului de asigurari sociale. Dar, mai ales, vom vorbi despre cum aceste date au consecinte în cele mai diverse aspecte ale vietii noastre.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu