Sesiuni de pregatire 2011:
Sesiunea 1: 15-21 mai, Romania
Sesiunea 2: 3-9 iulie, Italia
Sesiunea 3: septembrie/octombrie – urmeaza sa se stabileasca
Ce este ESoDoc?
ESoDoc – European Social Documentary este un program de pregatire sustinut de Scoala de film documentar ZeLIG din Italia si realizat cu sprijinul Programului MEDIA al Uniunii Europene. ESoDoc isi asuma provocarea de a dezbate cerintele numerosilor jucatorilor implicati in acest moment in lumea filmului documentar. Ne axam pe un gen diferit in productia de film documentar, adecvat in special unei noi lumi, cea multi-platforma: documentare care atrag atentia asupra drepturilor omului, justitiei sociale sau pe teme legate de protectia mediului. Aplicantii ESoDoc trebuie sa vina cu o propunere interesanta de film documentar sau cu un proiect crossmedia, impreuna cu formularul solicitat. Proiectul va fi dezvoltat in urmatoarele 6 luni, in cadrul a trei sesiuni de cate o saptamana fiecare, si, intre timp, prin consultanta on-line.
Cine ar trebui sa aplice?
ESoDoc se adreseaza profesionistilor de film documentar care si-au propus sa provoace o schimbare sociala, care sunt receptivi la noile modalitati de realizare a filmului documentar si care doresc sa isi dezvolte propriile proiecte de film documentar intr-un spectru de 360 de grade. Cautam realizatori si producatori de film documentar, profesionisti din domeniul ONG, cu experienta audio-vizuala, dar si profesionisti New Media, care doresc sa isi realizeze proiectele in spiritul ESoDoc sau sa colaboreze cu alti profesionisti din lumea filmului documentar.
Ce vei obtine de la ESoDoc?
Incurajam si sustinem deschiderea catre culturile tarilor aflate in curs de dezvoltare, precum si colaborarea cu comunitatile indigene, una dintre tehnicile abordate fiind “participatory video”. ESoDoc se concentreaza pe digital media si ilustreaza modalitatile de programare multi-platforma si de creare websituri pentru Social Media. Am conturat piata filmului documentar pe teme sociale din Europa, am propus mijloace noi si diferite de finantare, am dezbatut probleme legate de distributia si coproductia filmelor documentare pe teme sociale. Intalnirile fata in fata pentru intocmirea bugetului au loc pe toata durata workshopului, iar sesiunea finala este axata pe pitching.
Structura workshop-ului
Sesiunile de pregatire ESoDoc constau in trei workshopuri, a cate o saptamana fiecare, ce au loc intr-un interval de sase luni, in care participantii, fie individual, fie in grup, dezvolta proiecte de film documentar, ce au la baza teme sociale. O platforma on-line a fost creata special pentru a facilita comunicare in si intre sesiunile de pregatire si va permite o colaborare permanenta intre profesori, tutori si participanti printr-o biblioteca on-line, prin diferite forumuri de discutii, pe teme legate de proiecte.
Costuri de participare
Participantii din tarile incluse recent in Uniunea Europeana, aici incadrandu-se si Romania, platesc doar jumatate din taxa de participare in valoare de 1.200 euro, adica numai 600 de euro, suma ce include costurile de cazare si masa pentru toate cele 3 sesiuni. Costurile legate de transport vor fi asigurate de fiecare participant in parte. De asemenea, exista 4 burse disponibile pentru cei care fac dovada ca nu au niciun fel de venit.
Contactati-ne pentru mai multe informatii sau vizitati -
www.esodoc.eu
- - -
ESoDoc - European Social Documentary
c/o ZeLIG School for Documentary - via Brennero 20/D - 39100 Bolzano (IT)
T: +39 0471 302030 - F: +39 0471 977931