vineri, 10 septembrie 2010

Licenţele CNA pentru presa scrisă şi online, o initiativă legislativă absurdă

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) consideră inacceptabilă ideea care a stat la baza initiaţivei legislative a domnului deputat Silviu Prigoană, prin care se impun licenţe CNA pentru publicaţiile tipărite şi online şi solicită Parlamentului României să o respingă.
Iniţiativa contravine directivelor europene care se referă strict la domeniul audiovizual, şi în acest caz doar la anumite aspecte legate de conţinut. Pe lângă problemele de legalitate, iniţiativa domnului deputat Silviu Prigoană ridica şi probleme de implementare. “Este absurd să ceri unui organism a cărui vocaţie este monitorizarea audiovizualului să-şi asume sarcini pentru care nu e nici pregatit, nici dotat”, spune Ioana Avădani, director executiv al CJI.
La nivel european, orice mecanism de licenţiere a presei scrise şi online este perceput ca o modalitate rudimentară de cenzură. Spaţiul publicat e asimilat domeniului privat, în timp ce audiovizualul este asimilat celui public, pentru că valorifică o resursă publică şi limitată – spaţiul herţian.
“Este încă un semnal de alarmă pentru jurnalişti că trebuie să-şi facă ordine în propria ogradă. În lipsa unui mecanism de autoreglementare serios şi sincer, astfel de iniţiative se vor înmulţi. În cele din urmă, cineva mai dibace la scrierea legii ar putea să şi reusească”, declară Ioana Avădani.

La iniţiativa Centrului pentru Jurnalism Independent şi Active Watch – Agenţia de Monitorizare a Presei, Convenţia Organizaţiilor de Media a adoptat, la reuniunea din 23 – 24 octombrie 2009, Codul deontologic unic şi lucrează, în prezent, la un mecanism de autoreglementare. Codul deontologic unic poate fi consultat pe pagina de internet ww.cji.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu