marți, 13 octombrie 2009

Un nou raport relatează despre încălcări flagrante ale drepturilor omului comise de către poliţie în aprilie 2009 şi necesitatea efectuării justiţiei

Contact:
Victor Munteanu: vmunteanu@soros. md
Clarisa Bencomo: clarisabencomo@ gmail.com
Luis Montero: luis.montero@ osf-eu.org

Chişinău, 13 octombrie 2009 – Poliţia moldovenească a bătut şi supus relelor tratamente cel puţin 300 de protestatari paşnici din numărul total de aproximativ 700 de persoane reţinute în urma alegerilor parlamentare din aprilie, se spune într-un raport lansat astăzi de către Fundaţia Soros – Moldova. În cel puţin 112 cazuri relele tratamente au fost aplicate în incinta comisariatelor de poliţie.
Raportul "Sub acoperirea impunităţii" documentează mărturiile mai multor persoane bătute, lipsite de somn şi agresate verbal de către colaboratorii de poliţie ca urmare a participării lor la demonstraţiile din aprilie. Raportul constituie cea mai completă sursă de informaţii disponibile până în prezent cu privire la numărul de persoane reţinute de poliţie în timpul evenimentelor din aprilie.
"Guvernul Republicii Moldova trebuie să acţioneze rapid pentru a identifica şi a trage la răspundere acele persoane de la toate nivelele de guvernare care au participat, au ordonat sau au supravegheat actele de încălcare a drepturilor omului", a spus Clarisa Bencomo, expert internaţional în domeniul drepturilor omului şi autorul raportului.
Demonstraţiile paşnice împotriva rezultatelor alegerilor parlamentare din aprilie s-au transformat în acţiuni violente după ce un număr mic de demonstranţi au început să arunce cu pietre în poliţie. Autorităţile au întreprins prea puţine eforturi pentru a controla persoanele violente din mulţimea paşnică, iar în seara zilei de 7 aprilie au început o campanie oribilă de arestări în masă, care a durat câteva zile.
Raportul abundă de mărturii de genul: "…Timp de trei zile nu am primit mâncare. Am fost interogate, întrebate cărui partid aparţineam şi cine ne-a plătit ca să venim. Au folosit presiunea psihologică pentru a încerca să ne sperie. Unul a spus: "Nu îţi dai seama că ei v-au folosit ca pe un prezervativ? "
Raportul oferă, de asemenea, un şir de recomandări pentru noul guvern cu scopul de a opri impunitatea şi a restabili încrederea în sistemul de justiţie. Fundaţia recomandă crearea unei comisii independente publice care să continue investigarea evenimentelor din luna aprilie, să facă recomandări publice pentru implementarea reforme necesare, si să promoveze responsabilitatea.
Autorităţile moldoveneşti au negat faptul că ofiţerii de poliţie au fost implicaţi în abuzuri pe scară largă împotriva demonstranţilor şi a reţinuţilor. Procurorii au întârziat nejustificat pornirea investigaţiilor penale, au respins în mod arbitrar reclamaţiile de abuz din partea poliţiei şi, pe alocuri, s-au angajat în intimidarea victimelor şi avocaţilor care au perseverat în înaintarea reclamaţiilor împotriva poliţiei.
Raportul în limbile engleză, română şi rusă este disponibil pe site-ul Fundaţiei: www.soros.md

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu