vineri, 7 august 2009

Scrisoare deschisa – Primarul PSD din Onesti, Emil Lemnaru, incalca libertatea de exprimare

Bucuresti
Catre: Partidul Social Democrat
In atentia: Dlui Presedinte Mircea Geoana
Subiect: Scrisoare deschisa – Primarul PSD din Onesti, Emil Lemnaru, incalca libertatea de exprimare

Stimate domnule Preşedinte,

ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei, in calitatea sa de organizaţie care apara dreptul la libertatea de exprimare si informare corecta, va supune atentiei inca o situatie extrem de ingrijoratoare care implica pe unul dintre membrii cu functie publica ai Partidului Social Democrat. Este vorba despre primarul orasului Onesti, Emil Lemnaru.
Primarul Lemnaru a interzis desfasurarea unei conferinte in sediul bibliotecii “Radu Rosetti” din Onesti cu cateva ore inainte de inceperea evenimentului. Initial, Emil Lemnaru aprobase aceasta conferinta iar organizatorul – Asociatia pentru Libertatea Romanilor din Bacau – achitase aproape 1100 de Ron pentru inchirierea salii de conferinte.
Nicolae Livada, presedintele Asociatiei pentru Libertatea Romanilor, a relatat pentru presa bacauana urmatoarele: “Cu vreo doua ore inainte de inceperea conferintei, am primit un telefon de la o bibliotecara, care ne-a spus ca, din ordinul domnului primar, se supenda toata actiunea, fara a ne furniza prea multe explicatii” (“Ziarul de Bacau”, 4 august, 2009). Conform presei bacauane, primarul ar fi spus ca <> (“Ziarul de Bacau”, 4 august, 2009). In fapt, conferinta cu titlul “Dictatura si martiraj” avea drept subiect cartea “Dictatura biometrica”, o carte in care autorii lanseaza teza ca stocarea de date personale pe cip este periculoasa.
Organizatorii si cele aproximativ 100 de persoane, care se adunasera in fata bibliotecii fara a sti ca manifestarea a fost oprita de primar, au decis sa isi desfasoare intalnirea in parcul din apropiere. La scurt timp au venit gardienii Primariei care au inceput sa ii legitimeze pe cei prezenti, au anuntat ca vor da amenzi si au incercat sa opreasca manifestarea. Un film complet al evenimentelor a fost realizat de 1 TV Bacau (“Dictatură şi martiraj - Abuz la Primaria Onesti” www.1tvbacau. ro).
Primarul nu a fost disponibil pentru a-si explica gestul, desi l-am contactat prin angajatii sai in repetate randuri.
Domnule Presedinte, la fel ca si in cazuri anterioare care au implicat membri importanti ai Partidului Social Democrat, va solicitam sa ii reamintiti primarului Lemnaru ca gestul sau este profund nedemocratic. Autoritatile statului, demnitarii publici si politicienii trebuie sa invete sa tolereze si ideile cu care nu sunt de acord, idei care pot sa ii ofenseze sau socheze. Pluralismul opiniilor si dezbaterea libera a ideilor sunt fundamente ale societatii democratice. Opiniile trebuie combatute prin opinii, nu prin cenzura si abuz in serviciu.

Cu stimă,
Liana Ganea
Razvan Martin

Coordonatori ai programului Libertatea de Exprimare FreeEx
Active Watch - Agenţia de Monitorizare a Presei
ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei
Membru al Retelei Reporteri fara Frontiere

Adresa: Calea Plevnei 98, sector 1; Bucuresti, Romania
Tel.: 021-313 40 47; Fax: 021 - 637 37 67; Mobil: 0723 306 308

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu