miercuri, 5 august 2009

Imixtiunea politică în zona editorială încalcă libertatea de exprimare şi drepturile jurnaliştilor sibieni

Liga Jurnaliștilor din Sibiu atrage atenția patronatului din presa sibiană că imixtiunea politicului în zona editorială a redacțiilor vine în contradicție cu dreptul la libera și corecta informare a consumatorului de media.
Ca urmare a evenimentelor din ultimele săptămâni, înregistrate în două redacții din municipiu Sibiu, Liga Jurnaliștilor din Sibiu îşi exprimă îngrijorarea cu privire la libertatea de exprimare și drepturile jurnaliștilor, care au ajuns fie să accepte politicile editoriale impuse de patronatul dominat politic, fie să părăsească redacțiile.

Cazul 1.
În a doua jumătate a lunii iulie a.c., întreaga conducere a cotidianului Monitorul de Sibiu a fost schimbată odată cu schimbarea patronatului. În fond, la conducerea publicației au revenit mai vechii proprietari apropiați politic de una dintre grupările politice locale. În aceste condiții, pe fondul unor discuții de ordin material și editorial, întreaga conducere editorială a redacției a fost determinată să părăsească Monitorul de Sibiu.
Cazul 2.
De la începutul lunii august a.c., conducerea redacţională a cotidianului Sibiu Standard a depus demisia pe fondul unor dispute legate de libertatea și de politica editorială. Cerinţele şi impunerile patronatului, de asemenea implicat politic, au fost respinse de o parte dintre angajaţi. În aceste condiții în redacţia cotidianului Sibiu Standard s-a ajuns la demisii după ce, în urmă cu câteva săptămâni, zona editorială a fost acoperită cu texte elogioase, politice la adresa unui partid şi a unor lideri politici.

Potrivit Constituţiei României, mass media şi angajaţii jurnalişti beneficiază de protecţie. Astfel, cenzura de orice fel este interzisă, iar mijloacele de informare în masă - publice sau private - sunt obligate să asigure informarea corectă a opinei publice.
Reiterăm în cele ce urmează, mesajul transmis de ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei, potrivit căruia invocarea politicii editoriale ca pretext al demiterii poate fi văzută ca un act arbitrar atât timp cât acea politică editorială nu este transparentă. De asemenea, reamintim jurnaliştilor că beneficiază de protecţia Contractului Colectiv de Muncă la Nivelul Ramurii Mass Media (http://www.mediasind.ro/act.09.11.pdf).
Recomandăm ca în cazul presiunilor patronale sau a concedierilor, înainte de a lua decizii în legătură cu contractele lor de muncă să consulte avocaţii şi sindicatele specializate în dreptul muncii sau în protecţia jurnaliştilor.
De asemenea, recomandăm jurnaliştilor să consulte Ghidul drepturilor salariatului pentru jurnalişti, (http://www.mysto.ro/drepturiziaristi.pdf).

Liga Jurnaliștilor din Sibiu
Vicepreședinte, Doris LUPU
Coordonator programe, Dan TOMOZEI

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu