Jurnaliștii din România au șansa de a câștiga o bursă în valoare de 2000 de euro, de a primi indemnizații de călătorie și cercetare și de a participa la seminarii de dezvoltare profesională în Viena și Skopje.
Jurnaliști cu experiență din România, alături de jurnaliști din alte 8 țări din regiune (Albania, Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, Croația, Kosovo, Macedonia, Muntenegru și Serbia) sunt încurajați să se înscrie la cea de-a șasea ediție a programului “Bursa pentru Excelență în Jurnalism”, tema de anul acesta fiind “COMUNITĂȚI”.
În fiecare an, zece jurnaliști sunt selectați prin intermediul unei competiții deschise, pentru a primi finanțare și sprijin profesional în vederea cercetării și a redactării unui material pe un subiect de importanță regională și europeană. Participanții sunt încurajați să redacteze articole de investigație (maximum 2000 de cuvinte) referitoare la un subiect de interes din regiune şi totodată neacoperite de media până acum.
- O bursă în valoare de 2000 de euro, indemnizații de călătorie și cercetare de până la 2000 de euro și vor participa la seminarii de dezvoltare profesională în Viena și Skopje.
- Oportunitatea de a avea articolele publicate în limba engleză și în limbile locale în media regională și europeană, atât în mediul online cât și în presa scrisă.
În plus, primele trei articole câștigătoare vor fi premiate cu burse în valoare de 4000, 3000 și respectiv 1000 de euro.
Tema ediției din acest an: Comunități
Aplicanții sunt încurajați să abordeze tema anuală într-un sens cât mai larg și original. Candidații trebuie să analizeze diferite grupări (politice, economice, naționale, care aparţin unui anumit gen sau unei anumite generații) și relațiile dintre acestea, influențele externe și dezvoltarea unor noi grupări. Articolul propus trebuie să fie relevant și actual atât în țara ta de origine, dar și în cel puțin o altă țară din regiune și din Uniunea Europeană.
Asemenea multor țări europene, comunitățile din Balcani au fost sub presiune pe măsură ce oamenii se luptau să facă față unor noi realități economice. În timp ce tinerii se îndreptau către orașe sau către străinătate în căutarea unor oportunități, multe sate au devenit « localități-fantomă ». Rata natalității și numărul populației au înregistrat scăderi în ultimele decade în multe țări.
• Au dus oare aceste schimbări la apariția unui conflict între generații în ceea ce privește stilul de viață, alegerile, datoria, moralitatea și libertatea?
• Cât de bine au absorbit orașele acest aflux de tineri dornici să își îmbunătățească viitorul?
• Cum s-au descurcat comunitățile rurale cu un număr mai mic de tineri?
• Cât de bine au absorbit orașele acest aflux de tineri dornici să își îmbunătățească viitorul?
• Cum s-au descurcat comunitățile rurale cu un număr mai mic de tineri?
Naționalismul a fost cea mai puternică, unii ar putea spune și cea mai distructivă forță din Balcani timp de mulți ani.
• Ce a însemnat acest lucru pentru accesul la reprezentare politică astăzi?
• Există persoane în situația de a nu aparține nici unei comunități deoarece nu pot obține încă cetățenie?
• Există persoane care se luptă pentru a-și acoperi nevoi de bază, cum ar fi educația, sănătatea, locuința și munca?
• Există persoane în situația de a nu aparține nici unei comunități deoarece nu pot obține încă cetățenie?
• Există persoane care se luptă pentru a-și acoperi nevoi de bază, cum ar fi educația, sănătatea, locuința și munca?
Aceste întrebări pot fi doar câteva repere pentru startul unei cercetări relevante care urmează tematica dată.
« Programul oferă o oportunitate unică pentru realizarea unei anchete detaliate în țara de origine, dar și dincolo de granițele ei. În același timp, oferă participanților șansa de a întâlni colegi și profesioniști din breaslă din întreaga Europă. Publicarea articolelor câștigătoare în cele mai importante publicații regionale și internaționale este cu siguranță o dovadă clară a faptului că acest proiect este o acțiune care merită toata atenția - o oportunitate care nu trebuie ratată » a declarat Remzi Lani, director al Institutului de Media Albanez și membru al comitetului de selecție.
Data limită pentru trimiterea proiectelor este 5 martie 2012.
Mai multe detalii despre program, precum și sfaturi utile puteți afla de la Juliana Koleva, câștigătoarea din 2011 a programului și Nikoleta Popkostadinova – participant la ediția trecută.
Pentru informații detaliate privind formularul de aplicare și criteriile de eligibilitate pentru programul ”Bursa pentru Excelență în Jurnalism”, vă rugăm să consultați site-ul organizației http://fellowship.birn.eu.com.
Programul “Bursa pentru Excelenţă în Jurnalism” a fost lansat în 2007 de Robert Bosch Stiftung şi Fundaţia ERSTE, în colaborare cu Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) și îşi propune să ofere sprijin financiar şi profesional pentru a încuraja astfel jurnalismul de calitate, dar şi să contribuie la crearea de reţele de colaborare profesională şi la creşterea interesului pentru subiectele complexe din regiunea balcanică şi Uniunea Europeană.
Pentru detalii suplimentare, îl puteţi contacta pe Marian Chiriac, BIRN România, telefon: 0747.010.291, e-mail: marian@birn.eu.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu