miercuri, 17 februarie 2010
joi, 11 februarie 2010
TRANSPARENTA FONDURILOR EUROPENE IN ROMANIA - COMPONENTA DE PREGATIRE SI SUPORT PENTRU JURNALISTI / D.L. 22 februarie 2010
ActiveWatch- Agentia de Monitorizare a Presei lanseaza programul de pregatire si suport pentru jurnalisti: „Transparenta pentru integritate!”
Programul se adreseaza jurnalistilor din presa centrala si locala din Romania si are ca scop pregatirea acestora pentru monitorizarea traseului fondurilor europene, de la accesare pana la post implementare.
Pe parcursul a cinci luni jurnalistii vor beneficia de suport tehnic si financiar pentru desfasurarea unor activitati de monitorizare, investigare si diseminare in domeniul derularii programelor cu finantare europeana.
Programul se va desfasura in patru etape:
1. Inscriere – jurnalistii din presa locala si centrala (print, radio, TV) se pot inscrie trimitand un CV si doua articole considerate reprezentative, publicate in ultimii doi ani, pana la data de 22 februarie 2010, ora 17.00, la adresa de e-mail ionut@mma.ro - persoana de contact Ionut Codreanu.
Selectia participantilor se va face in functie de calitatea dosarului depus.
2. Training – jurnalistii selectati in urma inscrierii vor participa la doua programe gratuite de pregatire pe urmatoarele teme: integritate in administratia publica locala, combaterea fraudelor, monitorizarea fondurilor europene si utilizarea instrumentului Indexului Integritatii la nivelul administratiei publice centrale si locale;
3. Depunere proiectelor jurnalistice - in urma trainingului, participantii vor putea aplica pentru realizarea unor materiale jurnalistice si de monitorizare in cadrul proiectului. In urma jurizarii dosarelor depuse, vor fi selectati 10 jurnalisti care vor lucra in cadrul proiectului timp de 5 luni. Cuantumul renumeratiei brute pentru jurrnalisti este de 2000 EURO; Materialele rezultate vor fi publicate pe pagina web a programului - www.afaceripublice.ro
Componenta de pregatire si suport pentru jurnalisti face parte din proiectul „Transparenta fondurilor europene in Romania” finantat de Uniunea Europeana prin programul Phare 2007 Facilitatea de tranzitie (FT 2007/19343.01. 11/AC 26).
Proiectul se desfasoara in perioada ianuarie 2010 - octombrie 2010, continua demersurile ActiveWatch - Agentia de Monitoarizare a Presei incepute inca in 2006 si are ca obiective principale: monitorizarea procesului de implementare a proiectelor cu finantare europeana, realizarea unor anchete jurnalistice, realizarea unui Index al integritatii la nivel local, dezvoltarea paginii web a proiectului www.afaceripublice. ro
miercuri, 10 februarie 2010
Transparenta fondurilor europene in Romania
In 2010, AMP va continua activitatile programului prin:
- monitorizarea procesului de implementare a proiectelor cu finantare europeana;
- actualizarea paginii web a proiectului - www.afaceripublice. ro http://www.afacerip ublice.ro/> ;
- realizarea de anchete de investigatie jurnalistica;
- implicarea cat mai multor organizatii neguvernamentale, autoritati publice centrale si locale, precum si cetateni in combaterea actelor suspecte de coruptie ce pot aparea in proces;
- realizarea unui Index al integritatii la nivel local pe pagina web a programului;
- utilizarea unui sistem on-line de sesizare a cazurilor suspecte de frauda.
Proiectul este finantat de Uniunea Europeana prin programul Phare 2007 Facilitatea de tranzitie (FT 2007/19343.01. 11/AC 26) si se va desfasura in perioada ianuarie 2010 - octombrie 2010.
Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE, contactati cfcu.PHARE@mfinante .ro.
duminică, 7 februarie 2010
Premiile “Liga Jurnaliştilor Sibiu” 2009
Colegiul de conducere a distribuit premiile ediţiei a VII-a a “Ligii Jurnaliştilor Sibiu” 2009. Premiile anului 2009 au fost atribuite având în vedere prestaţia jurnalistică a celor nominalizaţi, calitatea şi recuoaşterea morală şi nu în ultimul rând a ţinut cont de consecvenţa de care aceştia au dat dovadă în activitatea jurnalistică. Tot ca o noutate, în cadrul jurizării 2009, nu a fost acordate premiile pentru “Jurnalistul anului”, “Jurnalistul presei scrise”, “Editorialistul anului”, “Reportaj”, “Interviu”. Premiile “Liga Jurnaliştilor Sibiu” 2009, atribuite în urma dezbaterilor, sunt următoarele:
CATEGORIA: Emisiunea TV 2009 - "Ştirile Realitatea TV" Sibiu
Acurateţea şi profesionalismul jurnalelor TV. Singurul post TV local cu producţie 100% live. Singura televiziune locală prezentă cu transmisii Live zilnic, la nivel naţional. Singura televiziune locală în care ştirile sunt echilibrate politic - social - economic. Singura televiziune locală fără parti-pris politic.
CATEGORIA: Emisiunea Radio 2009 - "Info matinal RVE" Sibiu
Singura emisiune local de radio în care profesionalismul şi acurateţea informaţiei este menţinută la nivel ridicat. Emisiunea respectă normele jurnalistice şi calitatea revendicate de un post de radio.
CATEGORIA: Cea mai buna campanie de presa 2009 - Monitorul de Sibiu: "Studenţi de elită"
Pentru al doilea an consecutiv, Monitorul de Sibiu primeşte acest premiu de această dată pentru campania derulată în beneficiul studenţilor de elită. Pentru promovarea unei idei optimiste legate de viitorul României.
CATEGORIA: Jurnalism foto 2009 - Silvana Armat şi Sebastian Marcovici
Pentru omniprezenţa la evenimentele locale, pentru calitatea şi profesionalismul în jurnalismul foto. Nu în ultimul rând, pentru prima expoziţie fotografică de eveniment realizată de o echipă foto locală.
CATEGORIA: Jurnalism de Investigaţie 2009 - Dan Tomozei
Pentru anchetele şi demersurile făcute până la instanţele de Apel pentru aflarea adevărului în cazul unor situaţii de presupusa coruptie şi trafic de infuenţă. Premiile şi bursele naţionale câştigate în 2009.
CATEGORIA: Diploma de excelenţă pentru filmul "Sibiu 1989" - Octavian Repede
Pentru ambiţia şi perseverenţa de a finaliza un proiect documentar dedicat celor 20 de ani scurşi de la momentul decembrie 1989. Premiul se acordă cu prisosinţă pentru meritul de a realiza fimul documentar cu buget ZERO.
Doris Lupu, preşedinte
Liga Jurnaliştilor Sibiu
miercuri, 3 februarie 2010
“Supporting Investigative Journalism” - D.L. 19 februarie 2010
Fundatia Freedom House Romania lanseaza programul “Supporting Investigative Journalism”, cu sprijinul financiar al Bristish American Tobacco Romania.
Programul se adreseaza jurnalistilor de investigatie din Romania cu scopul de a sustine si dezvolta jurnalismul de investigatie,
prin motivarea si profesionalizarea jurnalistilor cu un minim de experienta in acest domeniu.
Programul “Supporting Investigative Journalism” are ca principale obiective:
- imbunatatirea calitatii si sprijinirea publicarii investigatiilor jurnalistice;
- perfectionarea tehnicilor de investigatie prin traininguri sustinute de jurnalisti de investigatie straini si romani cu experienta;
- stabilirea de contacte intre jurnalistii romani si cei straini;
- derularea unor stagii de pregatire in redactiile unor publicatii prestigioase din Marea Britanie.
Preselectia candidatilor se va face pe baza dosarului de inscriere, iar selectia pe baza unui interviu.
Pentru depunerea dosarelor si obtinerea de informatii suplimentare, va puteti adresa Fundatiei Freedom House.
Pentru mai multe informatii, accesati www.freedomhouse. ro
Ghidul drepturilor salariatului pentru ziaristi - editia II
Ghidul prezintă drepturile de muncă de care beneficiază ziariştii în baza legislaţiei muncii şi a Contractului Colectiv de Muncă la Nivelul Ramurii Mass-Media. Ghidul a fost redactat de o avocată specializată în dreptul muncii. Aceasta este colaboratoare a sindicatului jurnaliştilor MediaSind.
Ghidul poate fi descărcat de aici
Poziţie faţă de propunerea senatorului Urban – Declaraţii de interese pentru jurnalişti
Principiul că jurnaliştii ar trebui să depună declaraţii de interese a fost constant susţinut de organizaţiile de media, însă ca parte a procesului de autoreglementare a presei şi nu impus prin forţa legii. Am salutat decizia Clubului Român de Presă din 2007 de a introduce în Codul Deontologic obligaţia jurnaliştilor membri CRP să depună declaraţii de interese.
Codul Deontologic Unic promovat de un grup larg de organizaţii de media în 2009 conţine acelaşi principiu etic al necesităţii declarării conflictelor de interese.
Organizaţiile semnatare condamnă amendamentul propus pe 2 februarie de senatorul PD-L Iulian Urban la legea de funcţionare a ANI prin care li se cere jurnaliştilor să prezinte declaraţii de interese către o agenţie guvernamentală.
O astfel de măsură este abuzivă prin faptul că reglementează o activitate privată, ale carei venituri provin din surse private. Prin legea de funcţionare a ANI legiuitorul şi-a propus asigurarea „exercitării funcţiilor şi demnităţilor publice în condiţii de imparţialitate, integritate, trasparentă”(lg. 144/2007). Activitatea jurnalistică nu este nici o funcţie, nici o demnitate publică, cu excepţia serviciilor publice de radio şi televiziune şi a agenţiei Agerpress.
În spiritul transparenţei, dar şi pentru recâştigarea credibilităţii media, organizaţiile semnatare au derulat în ultimii ani o serie de activităţi menite tocmai să crească transparenţa industriei media, cu o atenţie specială acordată surselor de finanţare a media şi acţionariatului din industria de media. Menţionăm în acest sens proiectul derulat de Centrul pentru Jurnalism Independent, în parteneriat cu ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei şi Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie în anul 2006 care a presupus crearea unei baze de date cu proprietarii de media şi toate celelalte interese de afaceri ale acestora (www.mediaindex.ro).
De asemenea, am insistat pentru transpunerea în cadrul legislativ a principiului transparenţei, solicitând modificarea legii audiovizualului prin punerea la dispoziţia publicului a bugetelor de venituri şi cheltuieli şi a contului de profit şi pierdere ale radiodifuzorilor, însă depinde de mediul politic şi de autorităţile statului să promoveze aceste solicitari la nivel de lege şi să le aplice.
Procesul de autoreglementare este singurul care are legitimitatea de a impune astfel de măsuri în interiorul breslei. Orice lege care impune jurnaliştilor obligaţii specifice demnitarilor publici este abuzivă. În egală măsură, presa trebuie să dea dovadă de mult mai multă transparenţă pentru a reface din prestigiul şi credibilitatea pierdute în ultimii ani, mai ales din cauza legăturilor cu mediul de afaceri sau cu mediul politic.
Facem un apel către proprietarii de media, dar şi către breasla jurnaliştilor să prevină astfel de iniţiative legislative prin asumarea şi aplicarea principiilor transparenţei în activitatea lor.
Cerem mediului politic să se abţina de la astfel de iniţiative ce încalcă drepturi individuale şi să îşi canalizeze atenţia asupra acelor măsuri care se adresează societăţilor comerciale care deţin media şi nu jurnaliştilor. Facilitarea accesului la informaţii privind structurile de proprietate ale media, relaţiile de afaceri ale acţionariatului din media, sursele de venit ale societăţilor comerciale care desfăşoară activităţi de media, legaturile financiare dintre instituţiile statului şi mass-media precum şi prevenirea concentrării pe piaţa de media prin reglementarea proprietăţii încrucişate sunt măsuri mult mai realiste, necesare şi la îndemana mediului politic.
Reamintim mediului politic că există o prevedere constituţionala netranspusă încă în nicio lege: Art. 30 (5) „Legea poate impune mijloacelor de comunicare în maăa obligaţia de a face publică sursa finanţării”.
De aceea solicităm Comisiei Juridice şi Parlamentului să respingă amendamentul. Solicitam o poziţie publică a PD-L cu privire la iniţiativa senatorului Urban. Solicitam Preşedintelui Băsescu şi PD-L, ca partid care l-a sprijinit în campanie, să-şi asume public „Pactul pentru garantarea libertăţii de exprimare” şi „Carta Europeană pentru Libertatea Presei” din noua postură de preşedinte şi respectiv partid de guvernământ. Considerăm că o măsură ce ar asigura transparenţa intereselor din media ar fi accesul gratuit la datele de la Registrul Comerţului.
ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei
Asociaţia pentru Protejarea şi Promovarea Libertăţii de Exprimare
Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie
Centrul pentru Jurnalism Independent
ANEXE
Codul Clubului Român de Presă
Art. 8 In exercitarea profesiei si in relatiile pe care le intretine cu autoritatile publice sau cu diverse societati comerciale, ziaristului ii sunt interzise intelegeri care ar putea afecta impartialitatea sau independenta sa. Implicarea ziaristului in orice negocieri privind vanzarea de spatiu publicitar este interzisa.
Nu trebuie acceptate nici un fel de privilegii, tratamente speciale, cadouri sau favoruri care pot compromite integritatea ziaristului.
Pentru a evita conflictele de interese, se recomanda ca ziaristul sa nu fie membru al vreunui partid politic si sa nu fie angajat ca informator sau ofiter acoperit al unui serviciu secret.
In spiritul independentei profesionale in realizarea materialelor publicate, se recomanda ca ziaristii sa depuna o declaratie de interese. Ziaristiilor care conduc redactii li se recomanda sa faca o declaratie publica, pe site-ul societatilor de presa, iar ziaristilor fara pozitii de conducere (incluzand liber-profesionisti i) li se recomanda sa depuna la conducerile profesionale si patronale ale societatilor de presa o astfel de declaratie, in regim confidential. In absenta unor asemenea declaratii, se va putea consemna ca jurnalistii in cauza nu se considera in situatie de conflict de interese.
Codul Deontologic Unic
3. CONFLICTE DE INTERESE
3.1. Jurnalistul va evita să se afle într-o situaţie de conflict de interese. Instituţiile mass media vor asigura jurnalistului un mediu de lucru în care se practică o separare totală a activităţilor jurnalistice de cele economice.
3.2. Pentru a evita conflictele de interese, se recomandă ca jurnalistul să nu fie membru al vreunui partid politic.
3.3. Jurnalistului îi este interzis să fie informator sau ofiţer acoperit al unui serviciu secret.
3.4. Jurnalistul trebuie să depună anual o declaraţie de interese la conducerea instituţiilor mass-media la care este angajat sau cu care colaborează. Se recomandă ca mass-media să facă publice online respectivele declaraţii. Jurnalistul poate decide unilateral să îşi facă publică declaraţia de interese pe site-ul unei organizaţii profesionale.