luni, 25 mai 2009

“Opriţi codurile!" la Sibiu - Aleşii uninominal au repetat prezenţa din Parlament


Liga Jurnaliştilor din Sibiu alături de Fundaţia Comunităţii Sibiu, Asociaţia Pro Democraţia Sibiu şi Asociaţia de Ajutor Familial Pro Vita Sibiu au organizat vineri, 22 Mai, la Sibiu, dezbaterea “Opriţi codurile!”.
Din cei 10 parlamentari invitaţi la dezbatere, fost aleşi uninominal la nivelul judeţului Sibiu, doar doi au răspuns invitaţiei: senatorul PNL, Minerva Boitan şi deputatul PSD, Mircea Silvestru Lup. Alături de reprezentanţii ong-urilor locale şi ai presei, a mai fost prezent şi subprefectul judeţului, Florin Orlăţan. Ca o concluzie generala, cei doi aprlamentari la unison cu reprezentanţii societăţii civile s-au declarat în defavoarea adoptării tacite a Codurilor Civile şi Penal şi a Codurilor de Procedură Civilă şi Penală şi în favoarea dezbaterilor publice care să premeargă marile decizii politice şi administrative.
***
Vă prezentăm parte dintre declaraţiile participanţilor la dezbaterea publică de vineri, 22 Mai. Senator PNL, Minerva Boitan:
“Dacă nu există o dezbatere publică pe Coduri să nu credeţi că există o dezbatere parlamentară pe acest subiect.”
“Ar fi trebuit ca specialiştii cei mai buni în domeniu să lucreze pe noile coduri şi abia apoi să se ajungă la dezbateri”.
“Oamenii şi-au pierdut răbdarea. Şi politicienii şi-au pierdut răbdarea şi nu mai pot lupta, nu mai au forţă să lupte. Există o criză morală în România, la fel cum presa naţională şi locală din România se află în mare criză morală”.
“Trăim din aparenţe. Este cazul să începem o schimbare de mentalitate, iar schimbarea trebuie să înceapă de jos”.
Deputat PSD, Mircea Silvestru Lup:
“Personal nu cred că este bine să se forţeze lucrurile. Avem nevoie de coduri noi însă nu sub forma în care unii doresc să-şi pună numele pe ele”.
“În Parlament sunt diferiţi specialişti, foarte utili în comisiile din care fac parte. Dar la vot fiecare votează potrivit liniei date de partid”.
“Noi discutăm despre aceste Coduri în vreme ce un ministru al Justiţiei intră într-o polemică aspră cu Consiliul Superior al Magistraturii … asta este de neconceput în statele democratice".
Subprefect judeţul Sibiu, Florin Orlăţan:
“Doresc să vă spun că apreciez iniţiativa acestei dezbateri. Rolul meu va fi unul de observator, iar principalele concluzii ale discuţiilor vă promit să le transmit superiorilor mei guvernamentali".
Preşedinte Fundaţia Comunităţii Sibiu, Marina Bogdan:
“Ne trezim în România lui Brucan, o Românie aflată la un nou început. Este important să ne întâlnim, să dezbatem pentru a descoperi modele şi soluţii reale, alese corect, nu doar de formă, demonstrativ”.
Vicepreşedinte Liga Jurnaliştilor Sibiu, Doris Lupu:
“Intenţia noastră, ca parte a societăţii civile, nu este de a bloca aceste coduri, de a refuza dialogul. Noi încercăm să tragem semnalele de alarmă în faţa unei proceduri lipsite de transparenţă, în faţa unei încălcări grave a regulilor demoncratice”.
Editor săptămânalul “Sibiu 100%”, Călin Blaga:
“Avem probleme de mantalitate şi demnitate încălcate în variantele noi de coduri. Sunt prevederi care permit şi care reintroduc tortura! Trăim situaţii incredibile la 20 de ani de la căderea comunismului”.
“Dacă Guvernul îşi va asuma răspunderea pe aceste coduri, mă întreb dacă în România o să mai poţi scrie, o să mai poţi spune ceva în soaţiul public”.
“Dacă dăm drumul acestor coduri numai pentru a face impresie ne aflăm în pericol. Oamenii îşi pierd încrederea, răbdarea şi ajung să creadă că politicul nu mai are legătură cu societatea”. Reporter Realitatea TV Sibiu, Teodora Gheorghiu:
“Dincolo de faptul că aţi fost aleşi uninominal de numai 30% din electoratul din colegiile dumneavoastră, nu uitaţi că aveţi responsabilitate pentru întreg electoratul. Absenţa de la urne vi se datorează în mare parte duneavoastră, politicienilor”.
Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţii, Dan Tomozei:
“Studiile realizate de Transparency International împreună cu IMAS au relevat cel puţin două aspecte: 1. Că societatea cataloghează clasa politică ruptă de mase şi 2. Că românii îşi doresc dezbateri publice pe marile probleme ale societăţii”.
"Pericolul în care se află România nu este unul de neevitat. Însă, vă rog să aveţi în vedere că liderii ţării, alături de liderii partidelor aflate la guvernare, tind să mimeze democraţia. Nu putem accepta soluţii pompieristice sub falsa presiune că UE ne cere una sau alta. Dacă soluţiile sunt proaste, în final poporul are de suferit nu doar un politician lipsit de realism”.
“Vă rog să le transmiteţi colegilor dumneavoastră, cei care nu au avut căderea să fie prezenţi, că personal nu sunt dezamgit de absenţa lor. Nu au făcut decât să ne confirme respectul pentru electorat, pentru şansa dată de a purta, vreme de un mandat, calitatea de demnitar în România”.
Liga Jurnaliştilor din Sibiu aduce mulţumiri partenerului CONTINENTAL FORUM SIBIU pentru sprijinul acordat în organizarea evenimentului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu