miercuri, 15 iulie 2009

Atacurile președintelui Băsescu la adresa presei sunt iresponsabile

ActiveWatch - Agenția de Monitorizare a Presei condamnă noile declarații iresponsabile ale Președintelui Traian Băsescu la adresa presei, exprimate în cadrul ceremoniei de investire a noului ministru al Tineretului si Sporturilor.
ActiveWatch - Agenția de Monitorizare a Presei este de acord cu declarația Președintelui ca "înțelegerile corupte și imorale" între mediul politic și o parte a presei trebuie condamnate. Considerăm de maximă importanță expunerea acestui tip de practici, precum și tragerea la răspundere a celor care le perpetuează.
Dar, cu buna știință, Traian Băsescu aruncă cu noroi în toată presa, identificând această profesie și pe membrii breslei cu trusturile de presă și cu marii proprietari de media.
Paradoxal, acest atac la adresa presei vine tocmai după ce aceasta a reușit să arate că încă mai constituie o forță în societate dar, mai ales, că încă există jurnaliști care au curajul de a acționa chiar și împotriva intereselor propriilor patroni. Posibila existență a unor aranjamente financiare ilegale și în afara eticii profesionale între trusturi media și politicieni a fost expusă tocmai din interiorul presei, ceea ce face cu atât mai surprinzatoare afirmațiile Președintelui. Aruncarea responsabilității în curtea presei care ar fi avidă după bani publici este o diversiune menită a ascunde ilegalitățile comise de fostul ministru.
La cinci ani după ce regimul Năstase transformase o parte a presei în trompeta guvernamentală, anihilând aproape orice demers critic, Traian Băsescu contribuie la decredibilizarea ideii de presă independentă, asimilând orice critică la adresa domniei sale sau a membrilor Partidului Democrat Liberal cu jocuri murdare ale patronilor trusturilor media. O astfel de atitudine este o jignire la adresa jurnaliștilor care își practică meseria cu onestitate și exprimă neîncrederea președintelui în funcționarea dreptului constituțional la libera exprimare.

Departamentul FreeEx
ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu