marți, 16 martie 2010

“27 Martie 1918 - 27 Martie 2010”


Liga Jurnaliştilor din Sibiu şi Facultatea de Ştiinţe Politice, Relaţii Internaţionale şi Studii Europene din cadrul Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu organizează în data de 24 martie a.c. evenimentul “27 Martie 1918 - 27 Martie 2010” ocazionat de împlinirea a 92 de ani de la unirea Basarabiei cu România. În cadrul evenimentului propunem prezentarea expoziţiei foto “Basarabia azi”, în care sunt aduse în faţa studenţilor imagini sugestive din Republica Moldova. Evenimentul se va derula cu începere de la ora 14.00, la sediul Facultăţii de Ştiinţe Politice, Relaţii Internaţionale şi Studii Europene, etaj 2, sala 203.

* * *

Anul acesta celebram 92 ani de la Unirea Basarabiei cu tara mama - act cu caracter democratic si plebiscitar. Intrarea ROMÂNIEI în războiul mondial, în vara anului 1916, alături de Antanta, a urmărit realizarea deplinei unităţi naţionale prin Unirea cu Vechiul Regat a Transilvaniei, Bucovinei şi Basarabiei, străvechi teritorii locuite de români. Prima provincie care s-a alipit Ţării a fost Basarabia. Voinţa de Unire a fost un permanent crez al fraţilor noştri rămaşi dincolo de Prut, astfel că, în 25 septembrie 1917, cu prilejul Congresului ostaşilor moldoveni de la Chişinău, s-a constituit organul reprezentativ numit Sfatul Ţării. Forul coordonator a fost Consiliul Directorilor, iar preşedinte ales Ioan Inculeţ. Odată constituit, Sfatul Ţării intră în activitate: la 15 decembrie 1917 proclamă Republica Democratică Moldovenească, iar la 2 martie, o delegaţie formata din Ion Inculeţ, Pan Halipa şi Daniel Ciugureanu, se întâlneşte la Iaşi cu primul ministru al României stabilind cadrul de desfăşurare a evenimentelor premergătoare Unirii. La 27 Martie 1918, orele 5 p.m., a avut loc Adunarea Sfatului Ţării. În sală au fost prezenţi toţi membrii cabinetului Republicii Moldoveneşti, primul ministru român, Alexandru Marghiloman, trimisul special al Regelui Ferdinand, făuritorul României Mari. Sfatul cuprindea: 103 moldoveni, 13 ucraineni, 7 ruşi, 6 evrei, 5 găgăuţi, 2 nemţi, 1 polonez si 1 armean. Total 138 membri. În urma rezultatului de la vot (86 pentru, 3 contra, 36 abţineri, 13 absenţi) s-a declarat Unirea Basarabiei cu ţara mama. Actul istoric al Unirii Basarabiei cu Ţara glăsuia: "În numele poporului Basarabiei, Sfatul Ţării declară: Republica Democratică Moldovenească (Basarabia) în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Dunăre, Marea Neagra şi vechile graniţe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută şi mai bine de ani, din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric şi dreptului de neam, pe baza principiului că noroadele singure să-şi hotărască soarta lor, de azi înainte şi pentru totdeauna se uneşte cu mama sa România".

Un comentariu:

  1. Și voi sunteti invitati duminică, 28.03.2010, pe terenul de la Top of the fooball, de pe Milea (Sibiu), să va etalati talentele ascunse la un meci de fotbal :D

    Lista o găsiti aici:
    http://daninhodj.blogspot.com/2010/03/fotbalblogtweetmeet-sibiu.html

    Înscrie-ti-va și voi :)

    RăspundețiȘtergere