marți, 2 martie 2010

Jurnaliştii free lancer se pot acredita la Parlamentul României

In urma sesizarii trimisa de ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei Camera Deputatilor a hotarat modificarea regulamentului de acreditare in vederea facilitarii accesului jurnalistilor liber profesionisti, inclusiv a bloggerilor. Astfel, propunerea de modificare suna asa:

(4) Acreditările de presă permanente pentru jurnaliştii liber-profesionişti din România se obţin în urma solicitării adresate, în scris, Direcţiei pentru Relaţii Publice şi Protocol.

Cererea trebuie să conţină numele, prenumele, tipul de media practicat de jurnalist şi datele de contact (e-mail, telefon) la care jurnalistul acreditat doreşte să primească materialele de presă despre activitatea Camerei Deputaţilor.

Adresa va fi însoţită de o copie a actului de identitate şi de o fotografie recentă, trimisă în format jpg. la adresa de e-mail comunicată de Direcţia pentru Relaţii Publice şi Protocol. Dosarul solicitantului trebuie să mai conţină trei recomandări din partea a 3 jurnalişti care sunt membri ai unor organizaţii (asociaţii) profesionale de media din România, o mapă profesională care să includă minimum 6 materiale difuzate sau publicate de o instituţie media în ultimele 12 luni din momentul depunerii cererii de acreditare şi o declaraţie în care solicitantul va preciza care este Codul profesional deontologic la care subscrie, pe care îl va anexa într-o copie conformă cu originalul.

Una din masurile propuse presupune consultarea organizatiilor de breasla in anumite situatii cand acordarea acreditarii freelancerilor este mai controversata.

(7) În situaţia în care mapa profesională a jurnalistului liber-profesionist nu cuprinde material relevante/concludente pentru dovedirea calităţii de jurnalist, cererea de acreditare va fi analizată de o comisie mixtă paritară formată din: un membru al Biroului Permanent desemnat de acesta, directorul Direcţiei pentru Relaţii Publice şi Protocol şi doi reprezentanti ai Serviciilor din subordine, precum şi din câte un reprezentant al: Clubului Român de Presă, Convenţia Organizaţiilor de Media, Asociaţia Jurnaliştilor din România şi Societatea Jurnaliştilor Profesionişti.

Comisia mixtă paritară poate solicita şi alte dovezi pe care le consideră concludente în sprijinul dovedirii calităţii de jurnalist liber-profesionist.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu