marți, 30 martie 2010
Premiu UE pentru jurnalisti care scriu pe teme de sanatate / D.L. 1 iulie a.c.
A fost lansata a doua editie a competitiei UE adresata jurnalistilor care scriu pe teme de sanatate. Competitia face parte din campania lansata in 2008 "Europa pentru Pacienti". Scopul este de a-i stimula si rasplati pe jurnalistii care atrag atentia prin materialele lor asupra problemelor de ordin medical si asupra drepturilor pacientilor.
Jurnalistii pot trimite articole publicate in print sau online in perioada 16 iunie 2009 - 1 iulie 2010, prin intermediul formularului online.
In fiecare tara, un juriu format din jurnalisti si experti pe domeniul sanatatii publice, coordonati de Comisia Europeana, vor selecta un finalist national.
Un juriu la nivelul UE va selecta 3 castigatori din cei 27 de finalisti. Numele membrilor juriilor national si european vor fi publicate pe site.
Castigatorii vor primi premii in bani in valoare de 5.000 • pentru locul I, 3.000 • pentru locul II si 2.000 • pentru locul III.
Toti finalistii de la nivel national vor fi invitati la Bruxelles in toamna lui 2010 pentru a participa la un seminar media pe probleme medicale.
Premiul si campania "Europa pentru Pacienti" sunt finantate in cadrul programului comunitar "Sanatatea" (2008-2013).
Data limita pentru a candida este 1 Iulie 2010
Detalii despre regulile competitiei si conditiile de participare pe:
http://ec.europa.eu/health-eu/journalist_prize/2010/index_en.htm
Protest al Convenţiei Organizaţiilor de Media - Cenzura la o firmă de distribuţie de presă controlată de Sorin Ovidiu Vîntu
Un comunicat de presa, transmis pe 29 martie de revista nou-infiintata Kamikaze, face public un fax prin care chioscurile detinatoare de franciza din partea “Acces Press” - GDP sunt anuntate ca distributia acestei reviste este interzisa. Proprietarii de chioscuri sunt amenintati cu sanctiuni “conform clauzelor contractului de franciza”. Adresa este semnata de Liliana Spiridon, administratorul GDP (atasat gasiti documentul mentionat).
Conventia Organizatiilor de Media considera ca cenzurarea de la distributie a unei publicatii este o masura abuziva care incalca dreptul la informare al publicului.
Reteaua “Acces Press” a fost infiintata in 2002 la initiativa Clubului Roman de Presa si a asociatiilor patronale ale difuzorilor de presa si carte din Bucuresti. Reteaua a primit sprijinul Primariei Capitalei si primariilor de sector, cu scopul de a facilita accesul cetateanului la presa. Reteaua beneficiaza de gratuitate in utilizarea spatiului public. Actionariatul retelei este netransparent. Depozitarul Central atesta faptul ca doua companii off-shore inregistrate in Cipru (STONECOM si RADOWAY), controleaza 50,2 % din societate iar restul este detinut de o lista de asociati fizici si juridici nelistati. Cele doua societati anonime sunt controlate de Sorin Ovidiu Vintu, conform mai multor articole din presa si a implicarilor anterioare in actionariatul unor societati asumate de SOV.
Constitutia Romaniei interzice “cenzura de orice fel”. De aceea COM condamna acest grav act de cenzura si solicita:
- Primariei Capitalei si primariilor de sector sa faca publice conditiile de functionare ale retelei Acces Press si sa impuna de urgenta conditii prin care astfel de acte de cenzura sa nu se mai poata repeta;
- Primariei Capitalei si primariilor de sector sa solicite GDP sa faca publice conditiile de franciza si sa revina urgent asupra deciziei de interzicere a difuzarii publicatiei Kamikaze;
- Consiliului Concurentei sa investigheze legalitatea unei decizii de cenzura a distributiei unei reviste;
- GDP sa faca publice listele cu actionariatul firmei cat si forma contractelor de franciza, intrucat este vorba de o societate ce desfasoara o activitate cu grad ridicat de interes public;
- Actionariatului GDP sa solicite o AGA prin care sa modifice contractele de franciza pentru a impiedica viitoare acte de cenzura si sa revina asupra deciziei managementului de a interzice difuzarea publicatiei Kamikaze.
Invitam, de asemenea, Clubul Roman de Presa sa ia o pozitie publica in acest caz si sa explice cum o structura colectiva, creata si sprijinita cu intentia de a facilita accesul bucurestenilor la presa si carte, a fost monopolizata de societati anonime al caror interes comercial a dus la cenzura unei reviste de la distributie.
Conventia Organizaţiilor de Media
Contact: Stefan Candea, vicepresedinte Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie si reprezentant COM (0740 309 073); Ioana Avadani, Centrul pentru Jurnalism Independent – secretariat COM (0723 508 278)
luni, 29 martie 2010
Bursa "Rosalynn Carter" pentru jurnalism pe probleme de sănătate mintală 2010 / D.L. 19 aprilie a.c.
Centrul Carter (Atlanta, SUA) si Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) anunta editia romaneasca 2010-2011 a Burselor Rosalynn Carter pentru Jurnalism pe probleme de sanatate mintala.
Doi jurnalisti romani vor beneficia de aceste burse, care le vor permite ca, timp de un an, sa realizeze un proiect mediatic cu scopul de a explora si a aduce in atentia publicului aspecte legate de sanatatea mintala sau de bolile mintale. Bursele pentru jurnalisti sunt parte a efortului international lansat de Programul de Sanatate Mintala al Centrului Carter pentru a reduce stigmatizarea si discriminarea persoanelor care sufera de boli mintale, precum si pentru eliminarea informatiei incorecte sau bazate pe stereotipuri.
Cei doi bursieri vor fi selectionati in baza unui concurs de proiecte de catre un consiliu consultativ format din jurnalisti si specialisti in domeniul sanatatii mintale. Bursele presupun participarea la doua reuniuni ale bursierilor Rosalynn Carter (la inceputul si la sfarsitul proiectului) , asistenta tehnica din partea Centrului Carter si a CJI pe parcursul realizarii proiectului si acces la resursele specifice (inclusiv experti) ale celor doua organizatii. In plus, fiecare bursier va primi un sprjin financiar in valoare de 2500 EURO pentru elaborarea proiectului selectat.
Candidatii trebuie sa demonstreze interes in domeniul sanatatii mintale, solide abilitati jurnalistice si o buna cunoastere a limbii engleze. Proiectele trebuie sa raspunda unor probleme bine definitie si individualizate, sa descrie metodologia si instrumentele necesare realizarii activitatilor propuse si sa detalieze modul in care vor contribui la reducerea discriminarii si stigmatizarii persoanelor suferind de afectiuni mintale.
Dosarele de inscriere trebuie sa contina:
- curriculum vitae (in limba engleza)
- o scrisoare de intentie (in limba engleza)
- o descriere detaliata a proiectului propus (in limba romana, vezi formularul atasat)
- un rezumat al proiectului (obiective, activitati, mijloace, efectul anti-stigma) (in limba engleza)
- un portofoliu de articole reprezentative ale candidatului (care pot fi sau nu pe tema sanatatii mintale) (in limba romana)
Castigatorii vor fi anuntati in data de 9 iulie 2010, prin intermediul web-siteului Centrului Carter (www.cartercenter. org ). Ei trebuie sa fie disponibili pentru deplasarea la Atlanta, in zilele de 13 - 15 septembrie 2010, pentru a participa la reuniunea anuala a bursierilor. Decizia finala privind selectarea candidatilor revine Centrului Carter si nu poate fi contestata.
Termenul limita pentru depunerea proiectelor este 19 aprilie 2010, orele 17:00. Candidatii care vor trece de prima faza a selectiei vor sustine un interviu telefonic in limba engleza.
Dosarele de inscriere se depun la sediul Centrului pentru Jurnalism Independent, Bdul. Regina Elisabeta nr. 32, etaj 1, sector 5, Bucuresti sau prin e-mail, la bursecarter@ cji.ro
Persoana de contact: Carmen Macavei, asistent executiv, tel: 0213111375, camen@cji.ro
Bursele Rosalynn Carter pentru Jurnalism pe probleme de sanatate mintala 2010-2011 reprezinta a patra editie a programului pentru Romania.
Bursierii editiei 2007-2008 au fost Alexandru Ulmanu (jurnalist, cadru universitar la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii a Universitatii din Bucuresti) si Paul Radu (jurnalist, Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie) .
Bursierii editiei 2008-2009 au fost Emilia Chiscop (jurnalist, Ziarul de Iasi) si Vlad Mixich (jurnalist, corespondent Deutsche Welle & Hotnews).
Bursierii editiei 2009-2010 au fost Georgiana Ilie (jurnalist freelancer) şi Răzvan Vintilescu (jurnalist freelancer).
vineri, 26 martie 2010
TRANSPARENŢA IMUNITĂŢII POLITICE vs. ANEMIE SOCIALĂ - DEZBATEREA I
Urmează dezbaterile cu parlamentarii PDL şi PSD, dezbateri pe care le vom anunţa din timp.
Dat fiind că proiectul se va încheia abia la finalul lui aprilie a.c., toate concluziile întâlnirilor vor fi centralizate şi prezentate după ultima dezbatere.
miercuri, 24 martie 2010
DEZBATERE "TRANSPARENŢA IMUNITĂŢII POLITICE vs. ANEMIE SOCIALĂ"
Vă aşteptăm cu drag, vineri, 26 martie a.c., la ora 14.00, la prima dezbatere.
92 de ani de la unirea Basarabiei cu România
Liga Jurnaliştilor din Sibiu şi Facultatea de Ştiinţe Politice, Relaţii Internaţionale şi Studii Europene din cadrul Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu au organizat astăzi, a doua ediţie a evenimentului “27 Martie 1918 - 27 Martie 2010” ocazionat de împlinirea a 92 de ani de la unirea Basarabiei cu România.
luni, 22 martie 2010
marți, 16 martie 2010
“27 Martie 1918 - 27 Martie 2010”
Liga Jurnaliştilor din Sibiu şi Facultatea de Ştiinţe Politice, Relaţii Internaţionale şi Studii Europene din cadrul Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu organizează în data de 24 martie a.c. evenimentul “27 Martie 1918 - 27 Martie 2010” ocazionat de împlinirea a 92 de ani de la unirea Basarabiei cu România. În cadrul evenimentului propunem prezentarea expoziţiei foto “Basarabia azi”, în care sunt aduse în faţa studenţilor imagini sugestive din Republica Moldova. Evenimentul se va derula cu începere de la ora 14.00, la sediul Facultăţii de Ştiinţe Politice, Relaţii Internaţionale şi Studii Europene, etaj 2, sala 203.
* * *
Anul acesta celebram 92 ani de la Unirea Basarabiei cu tara mama - act cu caracter democratic si plebiscitar. Intrarea ROMÂNIEI în războiul mondial, în vara anului 1916, alături de Antanta, a urmărit realizarea deplinei unităţi naţionale prin Unirea cu Vechiul Regat a Transilvaniei, Bucovinei şi Basarabiei, străvechi teritorii locuite de români. Prima provincie care s-a alipit Ţării a fost Basarabia. Voinţa de Unire a fost un permanent crez al fraţilor noştri rămaşi dincolo de Prut, astfel că, în 25 septembrie 1917, cu prilejul Congresului ostaşilor moldoveni de la Chişinău, s-a constituit organul reprezentativ numit Sfatul Ţării. Forul coordonator a fost Consiliul Directorilor, iar preşedinte ales Ioan Inculeţ. Odată constituit, Sfatul Ţării intră în activitate: la 15 decembrie 1917 proclamă Republica Democratică Moldovenească, iar la 2 martie, o delegaţie formata din Ion Inculeţ, Pan Halipa şi Daniel Ciugureanu, se întâlneşte la Iaşi cu primul ministru al României stabilind cadrul de desfăşurare a evenimentelor premergătoare Unirii. La 27 Martie 1918, orele 5 p.m., a avut loc Adunarea Sfatului Ţării. În sală au fost prezenţi toţi membrii cabinetului Republicii Moldoveneşti, primul ministru român, Alexandru Marghiloman, trimisul special al Regelui Ferdinand, făuritorul României Mari. Sfatul cuprindea: 103 moldoveni, 13 ucraineni, 7 ruşi, 6 evrei, 5 găgăuţi, 2 nemţi, 1 polonez si 1 armean. Total 138 membri. În urma rezultatului de la vot (86 pentru, 3 contra, 36 abţineri, 13 absenţi) s-a declarat Unirea Basarabiei cu ţara mama. Actul istoric al Unirii Basarabiei cu Ţara glăsuia: "În numele poporului Basarabiei, Sfatul Ţării declară: Republica Democratică Moldovenească (Basarabia) în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Dunăre, Marea Neagra şi vechile graniţe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută şi mai bine de ani, din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric şi dreptului de neam, pe baza principiului că noroadele singure să-şi hotărască soarta lor, de azi înainte şi pentru totdeauna se uneşte cu mama sa România".
luni, 15 martie 2010
Comportament scandalos al europarlamentarului George Becali fata de o jurnalista
“Suntem socati de declaratiile ofensatoare ale lui Becali”, au spus cele doua organizatii. “Este inaceptabil ca un membru al Parlamentului European sa o insulte pe Popescu intr-un mod atat de virulent si deranjant”. Politicienii par sa isi piarda autocontrolul din ce in ce mai des, uitand obligatiile morale pe care le incumba pozitia lor oficiala si un salariu din venituri publice.”
Cele doua organizatii au adaugat: “Declaratiile de interese financiare pe care le fac parlamentarii europeni nu sunt doar obligatorii, ci sunt, de asemenea, de interes public. Jurnalistii au o obligatie in a pune intrebari legate de aceste declaratii, iar parlamentarii europeni trebuie sa raspunda in detaliu. Reactia absurda a lui Becali nu reuseste sa ascunda dorinta sa de a evita acest subiect. Natura exacta a intereselor sale financiare si a posesiunilor sale trebuie sa fie explicata.”
Din pacate, Becali are un obicei in a se comporta intr-o maniera agresiva si ofensatoare fata de jurnalisti. El l-a insultat si l-a amenintat pe jurnalistul Cristian Tudor Popescu intr-o cafenea in februarie 2002 dupa ce Popescu a scris un articol in ziarul Adevarul despre un controversat schimb de terenuri cu armata romana.
Pe 3 noiembrie 2001, Becali si garzile sale de corp l-au insultat si l-au lovit pe Malonga Parfait, gazda emisiunii sportive Fotbal Max difuzata de ProTV, dupa ce acesta din urma vorbise in emisiune despre Becali si proprietatea sa asupra echipei de Steaua Bucuresti. In timpul atacului asupra lui Parfait, Becali a spus ca nu putea permite sa fie luat in ras de o persoana de origine africana.
vineri, 12 martie 2010
Curs „Jurnalismul cultural – de la Epoca de Aur la era internetului” / D.L. 19 martie
Cursul se adreseaza studentilor si tinerilor jurnalisti, carora le ofera mai ales informatii practice, din „campul muncii”. (Detalii despre curs in documentul atasat acestui mesaj).
Cursul se va desfasura la sediul CJI in zilele de marti, de la 17.00 la 19.00, pe parcursul a 7 sedinte saptamanale. Taxa de participare este de 350 RON si se se poate achita in cel mult 5 rate, incepand cu prima sedinta a cursului.
Pentru inscriere va rugam sa trimiteti:
- un CV;
- o scrisoare de intentie in care explicati de ce doriti sa participati la acest curs si care sunt asteptarile dvs.
- un material propriu (presa scrisa/audio/ video/online) pe o tema culturala;
Inscrierile se primesc pe email - carmen@cji.ro - pana in 19 martie, ora 17.00. Persoana de contact: Carmen Macavei, asistent executiv. Detalii organizatorice vor fi trimise candidatilor selectati in data de 22 martie 2010.
Mai multe informatiii despre curs si trainer la http://www.cji. ro/articol. php?article= 951
Iulia Blaga are o experienta in jurnalismul cultural de 16 ani, dintre care aproape 13 petrecuti la cotidianul „Romania libera”, departamentul Cultura. Este jurnalist si critic de film. Freelancer din 2008. Colaboreaza in prezent cu HotNews.ro, „Suplimentul de Cultura”, Radio Romania Cultural, „The One”, „Esquire”. Este corespondentul din Romania al publicatiei online Film New Europe. Autor al volumului „Fantasme si adevaruri. O carte cu Mircea Saucan” – Premiul pentru Cel mai bun volum de cinema, acordat de Uniunea Cineastilor in 2003.
miercuri, 10 martie 2010
Curs de Fotoreportaj / D.L. 17 martie a.c.
Centrul pentru Jurnalism Independent organizeaza cursul de Fotoreportaj. Cursul este destinat fotografilor care doresc sa invete sau sa aprofundeze metode de realizare a unui fotoreportaj sau eseu fotografic si este condus de Andrei Pungovschi, fotoreporter Mediafax, colaborator al Agentiei France Presse si al revistei Esquire.
Cursul se va desfasura la sediul CJI in zilele de luni, de la 17.00 la 19.00, pe parcursul a 10 sedinte saptamanale. Taxa de participare este de 400 RON si se se poate achita in cel mult 5 rate, incepand cu prima sedinta a cursului.
Pentru inscriere va rugam trimiteti un CV, o scrisoare de intentie, un portofoliu de maximum 20 de imagini (de preferat 6 - 8 imagini single si un story de 10-12 imagini), trei idei de subiecte sau teme pe care ati dori sa le abordati in cadrul acestui curs si numele a patru fotografi pe care ii considerati reprezentativi, motivandu-va alegerea. (Detalii despre aceste cerinte gasiti in descrierea cursului, atasata.) Trainerul va selecta 12 participanti.
Documentele se vor trimite prin email – carmen@cji.ro, sau fax – 021 311 13 78. Persoana de contact: Carmen Macavei, asistent executiv.
Inscrierile se primesc pana miercuri, 17 martie, ora 16.00. Detaliile despre curs vor fi transmise candidatilor selectati incepand cu 19 martie 2010.