joi, 20 decembrie 2007

PREMIILE „Octavian Rusu“ 2007

Liga Jurnaliştilor Sibiu a organizat, joi, 20 decembrie, gala de decernare a Premiilor "Octavian Rusu", rezervat jurnaliştilor care activează în presa din cele şase judeţe cuprinse în Regiunea 7 Centru.
Având ca temă „România europeană, România prezentă“, Premiul "Octavian Rusu" 2007, în valoare de 1000 Lei, a fost adjudecat de Smaranda Mateescu, din cadrul reţelei Monitorul.
Organizatorii au acordat şi o Menţiune domnului Liviu Ciocineag de la publicaţia Bună Ziua Braşov.
Organizatorii evenimentului, Liga Jurnaliştilor Sibiu împreună cu NetWorkingUE – Sibiu ţin că aducă mulţumiri familiei domnului Octavian Rusu pentru suportul moral şi deosebita colaborare.


Jurnalist şi jurist, Octavian Rusu (dec. 1949 – dec. 2006) s-a născut la Bucureşti, iar după terminarea studiilor s-a stabilit la Sibiu. Aici a activat în presa locală începând cu anii ’70 până în anul 2000, când a intrat în corpul funcţionarilor publici, ca director de serviciu Integrare Europeană. Membru al Team Europe de pe lângă Reprezentanţa Comisiei Europene în România, editor, redactor şef, scriitor, producător şi realizator de emisiuni radio-TV, manager în administraţia publică locală, participant la programe şi proiecte de cooperare internaţională, Octavian Rusu s-a numărat printre premiaţii Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România şi printre cei mai fervenţi susţinători ai integrării României în Uniunea Europeană.

Mesajul câştigătorului: "Aflaţi în altă ţară suntem mai români, în timp ce acasă încercăm să fim mai europeni. Eu momentan sunt în ţara lui Sarko (Nicolas Sarkozy – preşedintele Franţei). Ieri la "bureau de presse", acolo unde se vând ziarele, am încropit o conversaţie cu vânzătorul. Una din curiozităţile lui era dacă România e în Europa. L-am privit cu duşmănie, deşi e posibil ca întrebarea lui să fi vizat apartenenţa la UE şi nu cea strict geografică. Oricum mi s-a părut grav şi m-a atins, aşa încât am un sac de înjurături pentru el, pe care le folosesc de câte ori trec pe lânga "presse".
Mă simt onorată că am primit acest premiu. Il primesc cu multă căldură şi cu regretul că nu l-am cunoscut pe domnul Octavian Rusu.
Mulţumiri îi aduc lui tata, fiindcă el mi-a pus primele cărţi în mâna şi mamei, fiindcă de la ea am moştenit un pic de talent literar şi o gură cât o şură.
Vă salut pe toţi cei de acolo şi vă doresc Sărbători fericite!"
SMARANDA MATEESCU, Franţa

Organizator:
Liga Jurnaliştilor Sibiu

Parteneri:
Centrul pentru Jurnalism Independent Bucureşti
NetWorkingUE – Sibiu

Persoană de contact – Luiza Nicu / 0722 267202