joi, 20 decembrie 2007

PREMIILE „Octavian Rusu“ 2007

Liga Jurnaliştilor Sibiu a organizat, joi, 20 decembrie, gala de decernare a Premiilor "Octavian Rusu", rezervat jurnaliştilor care activează în presa din cele şase judeţe cuprinse în Regiunea 7 Centru.
Având ca temă „România europeană, România prezentă“, Premiul "Octavian Rusu" 2007, în valoare de 1000 Lei, a fost adjudecat de Smaranda Mateescu, din cadrul reţelei Monitorul.
Organizatorii au acordat şi o Menţiune domnului Liviu Ciocineag de la publicaţia Bună Ziua Braşov.
Organizatorii evenimentului, Liga Jurnaliştilor Sibiu împreună cu NetWorkingUE – Sibiu ţin că aducă mulţumiri familiei domnului Octavian Rusu pentru suportul moral şi deosebita colaborare.


Jurnalist şi jurist, Octavian Rusu (dec. 1949 – dec. 2006) s-a născut la Bucureşti, iar după terminarea studiilor s-a stabilit la Sibiu. Aici a activat în presa locală începând cu anii ’70 până în anul 2000, când a intrat în corpul funcţionarilor publici, ca director de serviciu Integrare Europeană. Membru al Team Europe de pe lângă Reprezentanţa Comisiei Europene în România, editor, redactor şef, scriitor, producător şi realizator de emisiuni radio-TV, manager în administraţia publică locală, participant la programe şi proiecte de cooperare internaţională, Octavian Rusu s-a numărat printre premiaţii Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România şi printre cei mai fervenţi susţinători ai integrării României în Uniunea Europeană.

Mesajul câştigătorului: "Aflaţi în altă ţară suntem mai români, în timp ce acasă încercăm să fim mai europeni. Eu momentan sunt în ţara lui Sarko (Nicolas Sarkozy – preşedintele Franţei). Ieri la "bureau de presse", acolo unde se vând ziarele, am încropit o conversaţie cu vânzătorul. Una din curiozităţile lui era dacă România e în Europa. L-am privit cu duşmănie, deşi e posibil ca întrebarea lui să fi vizat apartenenţa la UE şi nu cea strict geografică. Oricum mi s-a părut grav şi m-a atins, aşa încât am un sac de înjurături pentru el, pe care le folosesc de câte ori trec pe lânga "presse".
Mă simt onorată că am primit acest premiu. Il primesc cu multă căldură şi cu regretul că nu l-am cunoscut pe domnul Octavian Rusu.
Mulţumiri îi aduc lui tata, fiindcă el mi-a pus primele cărţi în mâna şi mamei, fiindcă de la ea am moştenit un pic de talent literar şi o gură cât o şură.
Vă salut pe toţi cei de acolo şi vă doresc Sărbători fericite!"
SMARANDA MATEESCU, Franţa

Organizator:
Liga Jurnaliştilor Sibiu

Parteneri:
Centrul pentru Jurnalism Independent Bucureşti
NetWorkingUE – Sibiu

Persoană de contact – Luiza Nicu / 0722 267202

miercuri, 22 august 2007

Comunicat de presa Monitorizare media ian - iun 2007

Raportul de monitorizare media ianuarie – iunie 2007

NetWorkingUE-Sibiu şi Liga Jurnaliştilor Sibiu au lansat, miercuri, 22 august 2007, primului Raport de monitorizare media realizat în judeţul Sibiu. Realizată pentru perioada ianuarie – iunie 2007, monitorizarea a avut ca materie de studiu presa scrisă cu apariţie cotidiană din judeţul Sibiu: Monitorul de Sibiu, Tribuna, Ziarul de Sibiu.
Coordonatorul proiectelor NetWorkingUE-Sibiu, Dan Tomozei, declară că "Raportul îşi propune să crească nivelul de cunoaştere şi de înţelegere a produselor media scrise din judeţul Sibiu, a mesajelor şi a posibilelor efecte în mediul social ca urmare a mesajelor şi a substanţei mesajelor transmise spre cititori". De asemenea, în perspectiva înţelegerii unui astfel de demers, iniţiatorii vizează creşterea responsabilizării jurnaliştilor şi a proprietarilor - editorilor de media din Sibiu, cu ţinte în echilibrarea mesajelor şi a formulelor de prezentare a subiectelor.
Urmare a unui demers firesc de liberă exprimare pe subiecte de interes general, "Raportul de monitorizare media ianuarie – iunie 2007" vizează subiectele: “Capitala Culturală Europeană Sibiu 2007”, “Uniunea Europeană”, “Partidele politice”, “Minoritatea roma”, “Personalităţi publice”. Toate acestea ca teme principale în dezbaterea publică şi privată.
Raportul "Raportul de monitorizare media ianuarie – iunie 2007" este al doilea din şirul de iniţiative lansate de NetWorkingUE-Sibiu, după ce în decembrie 2006 a fost prezentat raportul de monitorizare realizat exclusiv pe subiectele europene reflectate în presa cotidiană din judeţul Sibiu.
În ansamblu, pasa editorială avută în studiu este una în general corectă şi completă. Cu toate acestea, sunt numeroase cazurile în care nu sunt acoperite regulile generale în materie jurnalistică. Sunt înregistrate cu precădere situaţiile în care nu sunt prezentate opiniile tuturor părţilor implicate în subiectele abordate. În perioada monitorizată, articolele cu atitudine preponderent pozitivă s-au concentrat cu precădere pe subiecte de interes local, iar cele cu atitudine preponderent negativă au avut ca ţintă persoane şi subiecte naţionale. Se observă în acest sens o lipsă a atitudinii critice îndreptate spre zona administrativă şi politică sibiană, fapt care conduce la apariţia unei întrebări fireşti: este sau nu presa cotidiană din judeţul Sibiu independentă?
Mai mult, autorii de articole din presa cotidiană din judeţul Sibiu evită în general să emită opinii proprii negative, preferând să se facă purtătorii de mesaje ale celor care în mod sporadic adoptă poziţii critice.
La nivelul subiectelor cu tematică europeană, ca o notă strict de conţinut, desprinsă din analiza aleatorie a textelor monitorizate, se poate afirma că autorii de "presă europeană" din judeţul Sibiu nu stăpânesc suficient de bine tema abordată, preferă să preia şi să asume articole furnizate de agenţiile de ştiri sau alte surse. Acesta este şi motivul pentru care o cantitate considerabilă de informaţie apare ca fiind fără autor, adică nesemnată.
"Raportul de monitorizare media ianuarie – iunie 2007" a relevat o apariţie totală de 1.881 articole de presă. Ca apariţie editorială pe tematicile urmărite au fost monitorizate:
517 articole în materia - "Capitala Culturală Europeană Sibiu 2007”
252 articole în materia - “Uniunea Europeană”
442 articole în materia - "Partidele politice"
28 articole în materia - "Minoritatea roma"
642 articole în materia - “Personalităţi publice”.
1571 articole cu atitudine pozitivă / 310 articole cu atitudine negativă
1739 articole semnate / 142 articole nesemnate
Menţionăm că monitorizarea de faţă nu reprezintă un studiu specializat.
Monitorizarea a fost realizată cu sprijinul voluntarilor NetWorkingUE - Sibiu şi Liga Jurnaliştilor Sibiu.
"Raportul de monitorizare media ianuarie – iunie 2007" poate fi studiat şi la adresa http://networkinguesibiu.blogspot.com/

Luiza Nicu
Asistent de programe NetWorkingUE - Sibiu
0722 267202 / networkingue.sibiu@gmail.com

marți, 21 august 2007

Raport de monitorizare media ianuarie – iunie 2007 / Presa cu apariţie zilnică în judeţul Sibiu


Raport de monitorizare media ianuarie – iunie 2007

Coordonator de proiect: Dan Tomozei
Coordonator monitorizare: Luiza Nicu
Monitorizare: Luiza Nicu, Laura Moraru
Analize: Raluca Andrei - sociolog, Sonia Niţu - psiholog

Iniţiat de NetWorkingUE-Sibiu şi realizat cu sprijinul Asociaţiei Liga Jurnaliştilor Sibiu, "Raportul de monitorizare media ianuarie – iunie 2007" îşi propune să deschidă un şir de proiecte de evaluare exhaustivă a presei locale din judeţul Sibiu, fără a comenta în lucrarea de faţă criterii de genul <<calitate>>, <<necesitate>>, <<oportunitate>>.
Raportul de faţă îşi propune să crească nivelul de cunoaştere şi de înţelegere a produselor media scrise din judeţul Sibiu, a mesajelor şi a posibilelor efecte în mediul social ca urmare a mesajelor şi a substanţei mesajelor transmise spre cititori.

De asemenea, în perspectiva înţelegerii unui astfel de demers, iniţiatorii vizează creşterea responsabilizării jurnaliştilor şi a proprietarilor - editorilor de media din Sibiu, cu ţinte în echilibrarea mesajelor şi a formulelor de prezentare a subiectelor.
Urmare a unui demers firesc de liberă exprimare pe subiecte de interes general, "Raportul de monitorizare media ianuarie – iunie 2007" vizează subiectele: "Capitala Culturală Europeană Sibiu 2007", "Uniunea Europeană", "Partidele politice", "Minoritatea roma", "Personalităţi publice". Toate acestea ca teme principale în dezbaterea publică şi privată.
Raportul "Raportul de monitorizare media ianuarie – iunie 2007" este al doilea din şirul de iniţiative lansate de NetWorkingUE-Sibiu, după ce în decembrie 2006 a fost prezentat raportul de monitorizare realizat exclusiv pe subiectele europene reflectate în presa cotidiană din judeţul Sibiu.

A. METODOLOGIE
Obiectiv
Studiul de faţă a urmărit să observe cât şi ce relatează presa scrisă locală cotidiană din judeţul Sibiu despre subiectele: : "Capitala Culturală Europeană Sibiu 2007", "Uniunea Europeană", "Partidele politice", "Minoritatea roma", "Personalităţi publice".
Scopul analizei a fost orientat pe următoarele ţinte:
1. Ce interes trezesc subiectele urmărite în presa sibiană cotidiană
2. Care este atitudinea presei sibiene cotidiene la temele urmărite
3. Relevanţa conţinutului editorial european evidenţiat în presa sibiană (ca analiză internă a grupului de lucru).

B. CADRU GENERAL
Au fost monitorizate cele trei cotidiane judeţene din Sibiu - Monitorul de Sibiu, Tribuna Sibiului, Ziarul de Sibiu, considerate ca posibili vectori de opinie publică. Eşantionul a fost stabilit ca urmare a accesului la publicaţii (arhiva publică existentă la Biblioteca Judeţeană ASTRA Sibiu).

Perioada de monitorizare: ianuarie - iunie 2007

C. GRILĂ DE ANALIZĂ
A fost urmărită obţinerea de date privind:
· Cantitatea de articole despre subiectele următire
· Asumarea sau nu a textelor publicate
· Atitudinea exprimată în articolele de presă
· Spaţiul acordat temelor abordate

CONCLUZII
Iniţiatorii prezentului demers au urmărit să observe modul în care presa cotidiană sibiană transmite mesaje, echilibrul mesajelor transmise.
Cumulate, subiectele urmărite acoperă întreaga plajă de interes social – politic şi se înscriu într-un parcurs favorabil puterii locale şi naţionale.
În ansamblu, pasa editorială avută în studiu este una în general corectă şi completă. Cu toate acestea, sunt numeroase cazurile în care nu sunt acoperite regulile generale în materie jurnalistică. Sunt înregistrate cu precădere situaţiile în care nu sunt prezentate opiniile tuturor părţilor implicate în subiectele abordate.

În perioada monitorizată, articolele cu atitudine preponderent pozitivă s-au concentrat cu precădere pe subiecte de interes local, iar cele cu atitudine preoponderent negativă au avut ca ţintă persoane şi subiecte naţionale. Se observă în acest sens o lipsă a atitudinii critice îndreptate spre zona administrativă şi politică sibiană, fapt care conduce la apariţia unei întrebări fireşti: este sau nu presa cotidiană din judeţul Sibiu independentă?
Mai mult, autorii de articole din presa cotidiană din judeţul Sibiu evită în general să emită opinii proprii negative, preferând să se facă purtătorii de mesaje ale celor care în mod sporadic adoptă poziţii critice.
La nivelul subiectelor cu tematică europeană, ca o notă strict de conţinut, desprinsă din analiza aleatorie a textelor monitorizate, se poate afirma că autorii de "presă europeană" din judeţul Sibiu nu stăpânesc suficient de bine tema abordată, preferă să preia şi să asume articole furnizate de agenţiile de ştiri sau alte surse. Acesta este şi motivul pentru care o cantitate considerabilă de informaţie apare ca fiind fără autor, adică nesemnată.

RAPORTARE GENERALĂ
"Raportul de monitorizare media ianuarie – iunie 2007" a relevat o apariţie totală de 1.881 articole de presă. Ca apariţie editorială pe tematicile urmărite au fost monitorizate:
517 articole în materia - "Capitala Culturală Europeană Sibiu 2007"
252 articole în materia - "Uniunea Europeană"
442 articole în materia - "Partidele politice"
28 articole în materia - "Minoritatea roma"
642 articole în materia - "Personalităţi publice".
1571 articole cu atitudine pozitivă / 310 articole cu atitudine negativă
1739 articole semnate / 142 articole nesemnate

FOARTE IMPORTANT
Monitorizarea de faţă nu reprezintă un studiu specializat.
Monitorizarea a fost realizată cu sprijinul voluntarilor NetWorkingUE - Sibiu şi Liga Jurnaliştilor Sibiu.

LANSARE / Raportul de monitorizare media ianuarie – iunie 2007

NetWorkingUE-Sibiu şi Liga Jurnaliştilor Sibiu vă invită, miercuri, 22 august 2007, la evenimentul de lansare al primului raport de monitorizare media realizat în judeţul Sibiu. Monitorizarea realizată pentru perioada ianuarie – iunie 2007 şi a avut ca materie de studiu presa scrisă cu apariţie cotidiană din judeţul Sibiu.
În cadrul monitorizării a fost urmărit interesul pe care media sibiană l-a arătat pentru subiectele: "Capitala Culturală Europeană 2007", "Uniunea Europeană", "Partidele politice", "Minoritatea roma", "Personalităţi publice", ca teme principale în dezbaterea publică şi privată sibiană.
Evenimentul de lansare va avea loc la sala de conferinţe a Asociaţiei "Crucea Roşie" Sibiu, str. Nicolae Bălcescu nr. 1, cu începe de la ora 11.00.
Vă aşteptăm.

Persoană de contact
Luiza Nicu
Asistent de programe NetWorkingUE - Sibiu
0722 267202 / networkingue.sibiu@gmail.com

Monitorizare media iulie - decembrie 2006

Monitorizare media cu tematica Uniunea Europeană aplicată pe media cotidiană scrisă din judeţul Sibiu. Perioada de monitorizare iulie - decembrie 2007. Cercetarea a fost făcuta pe publicaţiile: Monitorul de Sibiu, Ziarul de Sibiu, Tribuna, utilizând arhiva existentă la Biblioteca Judeţeană ASTRA Sibiu.
Detalii în imaginile alăturate.