duminică, 26 aprilie 2009

CODURILE SUNT PENTRU TOTI CETATENII, INDIFERENT DE NIVELUL LOR DE EDUCATIE


Coalitia Opriti Codurile a solicitat Presedintelui medierea in vederea obtinerii consultarii cetatenilor

In urma intalnirii din data de 22 aprilie 2009 cu Presedintele Romaniei, coalitia Opriti codurile face urmatoarele precizari:
• Solicitarea retragerii codurilor din Parlament este fundamentata pe incalcarea legii de catre Ministerul Justitiei si Guvernul Romaniei.

Ministerul Justitiei si Guvernul Romaniei nu au supus consultarii publice proiectele finale ale celor 4 coduri, incalcand legea transparentei decizionale (Legea nr. 52/2003).
Ministerul Justitiei si Guvernul Romaniei nu au elaborat studiile de impact ale celor 4 coduri si nici tezele prealabile ale Codului Civil in termen legal, incalcand legea privind tehnica legislativa (Legea nr. 24/2000).
Ministerul Justitiei si Guvernul Romaniei nu au obtinut toate avizele necesare transmiterii proiectelor de coduri in Parlament, incalcand legea privind competentele CSM (Legea nr. 317/2004). Atragem atentia ca avizele sunt obligatorii din punctul de vedere al obtinerii lor si nu facultative.
Toate aceste nelegalitati au fost prezentate intr-un document facut public atat Presedintelui Romaniei, cat si Presedintilor celor doua camere ale Parlamentului, Guvernului Romaniei si Ministerului Justitiei. Consideram ca respectarea legii este un temei suficient si realist intr-un stat de drept.
• Consideram ca studiile de impact nu trebuie confundate cu strategia de implementare a unei legi.
• Consideram ca strategia de a ne consulta dupa adoptarea codurilor de catre Parlament nu este realista din punct de vedere legal, induce instabilitate si incertitudine in societate privind viabilitatea codurilor si respectarea lor.
• Consideram ca participarea la procesul de consultare publica nu este privilegiu pe care il au doar specialistii Ministerului Justitiei ci un drept fundamental al omului.
• Consideram ca lipsa de rating sau nivelul minim de educatie al unor cetateni nu sunt argumente valabile pentru incalcarea drepturilor omului si a legii. Mai mult, nivelul minim de educatie nu absolva persoanele care au incalcat codul penal sau cel civil de rigorile legii.
• Coalitia Opriti Codurile sustine ca argumentele aduse de Presedintele Basescu privind urgenta adoptarii codurilor in data de 15 mai 2009 nu sunt realiste. Presedintele a afirmat ca adoptarea codurilor va fi perceputa de catre Comisia Europeana ca un progres in modernizarea justitiei din Romania. Noi consideram, dimpotriva, ca adoptarea codurilor prin incalcarea legii si amenintarea Parlamentului vor fi considerate de catre Comisia Europeana ca fiind grave abateri de la dreptul comunitar si de la Charta Drepturilor Fundamentale. In lipsa unor indicii clare privind diminuarea coruptiei (mai mult scaderea pedepselor de coruptie in noul Cod penal) e putin probabil ca Romania sa aiba un raport pozitiv din partea Comisiei Europene.

Coalitia „Opriti Codurile” este formata din organizatiile: Transparency International Romania, Centrul de Resurse Juridice, Agentia pentru Monitorizare a Presei, Asociatia Romana de Comunicatii Audiovizuale, Asociatia Jurnalistilor din Romania, Asociatia Pro-Democratia, Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania, Centrul de Asistenta pentru Organizatii Neguvernamentale, Conventia Organizatiilor Media, Clubul Roman de Presa, Centrul de Resurse pentru Participare Publica, Fundatia Soros Romania, Federatia Romana a Jurnalistilor MediaSind, Centrul pentru Jurnalism Independent, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, Institutul Roman de Traning, Institutul pentru Politici Publice, Organizatia Salvati Copiii, Asociatia Patronala a Editorilor Locali, Freedom House Romania, Asociatia ACCEPT, Liga Apararii Drepturilor Omului (filialele Satu Mare si Timis), Asociatia Consumatorilor de Media, Societatea Timisoara, Centrul Roman de Politici Europene.

www.cji.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu