luni, 12 ianuarie 2009

Comunicat - APADOR-CH protestează împotriva propunerii de adoptare prin asumarea răspunderii Guvernului

Comunicat
APADOR-CH protestează împotriva propunerii de adoptare a proiectelor Codului penal, Codului Civil, Codului de Procedură Penală şi Codului de Procedură Civilă prin asumarea răspunderii Guvernului, întrucât astfel este împiedicată, practic, dezbaterea parlamentară a legilor esenţiale pentru sistemul judiciar.
Experienţa asumării răspunderii Guvernului pentru anumite proiecte de lege nu este favorabilă acestei proceduri, actele normative adoptate astfel necesitând numeroase "corecturi" din partea Parlamentului sau a Curţii Constituţionale. Or, legile, mai ales cele esenţiale cum sunt codurile, nu trebuie să facă obiectul experimentelor sociale, urmând a fi îmbunătăţite "din mers", dupa ce au produs prejudicii destinatarilor acestora, ci trebuie să fie foarte atent pregătite şi dezbătute, înainte de intrarea în vigoare, deci înainte de a putea produce pagube.
Dezbaterea parlamentară reală a proiectelor de coduri se impune mai ales având în vedere faptul că procedura de consultare publică a fost viciată. De exemplu, elaborarea proiectului Codului de Procedură Penală s-a făcut cu încălcarea prevederilor Legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică.
Astfel, potrivit Legii nr. 52/2003, trebuie supus dezbaterii publice proiectul actului normativ, iar nu doar o simplă ciornă de proiect (o variantă volatilă aflată în continuă modificare). Din acest motiv, legea prevede şi obligativitatea publicării expunerii de motive odată cu publicarea textului proiectului. Ministerul Justiţiei a publicat spre consultare doar o ciornă de proiect denumită “proiect în lucru”, datând din aprilie 2008, fără expunere de motive, şi care a suferit modificări de conţinut din partea ministerului şi după publicare, conform notei de subsol la acest proiect ("Prezentul proiect este în continuare un Proiect în lucru"). Singurul proiect al Codului de Procedură Penală care îndeplineşte condiţiile Legii nr. 52/2003 şi care trebuia dezbătut public este forma finală a acestuia datată 2 decembrie 2008. Însă aceasta nu a mai fost pusă în dezbatere publică, ci a fost trimisă direct Parlamentului.
Din aceste motive, APADOR-CH solicită Ministerului Jutiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti ca, după retragerea proiectului Codului de Procedură Penală din Parlament, să organizeze o reală dezbatere publică a acestuia cu respectarea strictă a Legii nr. 52/2003.
De asemenea, APADOR-CH cere Guvernului să renunţe la asumarea răspunderii asupra proiectelor tuturor celor patru coduri, iar la finalizerea procedurii de consultare publică pe margina formei finale a proiectelor să ceară Parlamentului dezbaterea şi adoptarea acestora cu procedura de urgenţă prevăzută de Constituţie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu