marți, 28 iunie 2011

CENTRE DE TUTORAT: Pregătire în regim gratuit pentru elevii de liceu romi care îşi doresc să studieze medicina

Elevii de liceu romi care vor să devină profesionişti în domeniul medical sunt sprijiniţi în cadrul proiectului O generaţie de specialişti romi în domeniul medical să îşi împlinească visul. Aceştia vor fi pregătiţi în ultimul an de studiu liceal la materiile necesare admiterii în facultăţi, colegii şi şcoli postliceale cu profil medical.
60 de profesori de specialitate vor coordona centrele de tutorat la nivel local pentru organizarea periodică a sesiunilor de pregătire la disciplinele din care elevii vor susţine examenul de admitere. 

BURSE ŞI MEDITAŢII GRATUITE - 200 DE LOCURI 

Elevii romi care trec în clasa a XII-a sau a XIII-a şi care îşi doresc să urmeze o carieră în domeniul medical vor beneficia de burse lunare în valoare de 200 de lei şi de meditaţii în regim gratuit la materiile biologie, chimie sau fizică. Profesori de specialitate le vor oferi sesiuni de pregătire elevilor selectaţi, pe parcursul întregului an scolar 2011 - 2012. 

Elevii se pot înscrie în program accesând site-ul http://www.burseromi.ro/, completând formularul online şi transmiţând prin poştă o serie de documente solicitate pe site. In cadrul centrelor de tutorat sunt scoase la concurs 200 de locuri. Acestea sunt destinate tinerilor romi interesaţi să susţină examenul de admitere în instituţii de învăţământ cu profil medical, în anul 2012. Numărul locurilor poate fi suplimentat dacă înscrierile depăşesc numărul previzionat. Termenul limită de aplicare: 30 septembrie 2011.  

„Tutoratul este una dintre principalele componente de intervenţie directă prin care dorim să facilităm accesul liceenilor romi la studii superioare în domeniul medicinei” a declarat Andreea Chelaru, manager proiect, Agenţia de Monitorizare a Presei.               

TABERE EDUCAŢIONALE GRATUITE  

Elevii romi selectaţi în proiect vor avea ocazia să participe la tabere de motivare. Taberele vor fi organizate într-un mediu care va combina jocul cu educaţia. Managementul carierei, leadership-ul şi lucrul în echipă, comunicarea eficientă şi responsabilităţile profesiei în domeniul medical sunt doar câteva dintre temele abordate în programa educaţională a taberelor.

ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei implementeaza proiectul O generatie de specialisti romi in domeniul medical în perioada ianuarie 2011 – ianuarie 2014, în parteneriat cu Fundaţia Roma Education Fund Romania, Asociaţia Medicilor Rezidenţi, Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – SASTIPEN şi Open Society Institute. Componenta Tutorat este coordonată de Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – SASTIPEN.

Mai multe detalii pe http://www.burseromi.ro/.

Contact: Ana Ciutu (Coordonator PR), e-mail: ana.ciutu@activewatch.ro, tel.: +40 725 214 491

Parlamentor.ro iti arata Calea spre Bruxelles

HotNews.ro Şi Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) lanseazĂ concursul Calea spre Bruxelles, ca parte a proiectului Parlamentor.ro - prima platformă online de dezbateri pe teme de maximă actualitate, mai ales din domeniul economic şi social, aflate pe agenda Parlamentului European (http://www.parlamentor.ro/ ).
Concursul se deruleaza în perioada 15 iunie - 15 decembrie 2011 şi are drept scop implicarea publicului românesc în dezbaterile pe teme economice din Parlamentul European, conectându-l astfel la agenda economică a PE.

Patru dintre cei mai activi membri ai comunităţii Parlamentor.ro vor participa la o excursie de studii la sediul PE de la Bruxelles unde, pe parcursul a doua zile, se vor întâlni cu membri ai Parlamentului şi se vor familiariza cu structura şi activitatea comisiilor acestui for european.

Concursul va testa cunoştinţele participanţilor referitoare la funcţionarea Parlamentului European şi la temele majore puse în dezbaterile online si offline din cadrul proiectului. De asemenea, concursul doreşte să stimuleze gândirea creativă a participanţilor în identificarea soluţiilor celor mai potrivite pentru problemele economice ale României, în contextul economiei comunitare.

* Concursul presupune trei tipuri de probe: 10 chestionare online, 16 dezbateri online și 4 întalniri offline.

* Vezi REGULAMENTUL CONCURSULUI http://www.parlamentor.ro/news/regulamentul-concursului-parlamentor

La concurs pot participa toţi cetăţenii români, indiferent de ţara de reşedintă, cu excepţia angajaţilor HotNews.ro şi ai Centrului pentru Jurnalism Independent (indiferent de forma de angajare), precum şi rudele acestora, până la gradul al patrulea.

Chestionarele online vor fi postate săptămânal pe site-ul Parlamentor.ro şi vor conţine 10 întrebari legate de cele mai proaspete informaţii şi dezbateri gazduite de acest site. Fiecare întrebare va avea răspuns multiplu, cu o singură variantă corectă de răspuns.

Întâlniri online se vor derula bilunar şi vor avea ca invitaţi membri ai PE, dând astfel participanţilor ocazia de a interacţiona direct cu aleşii care îi reprezintă la Bruxelles şi Strasbourg.

Dezbaterile offline vor avea loc la Bucuresti şi vor prilejui un schimb direct de idei pe marginea problemelor abordate zilnic pe site-ul Parlamentor.ro şi în întâlnirile online. În cadrul acestor dezbateri se vor formula soluţii la problemele economice ale României, din perspectivă europeană.

Punctajul final se calculeaza prin însumarea punctelor acumulate la toate cele trei tipuri de activităţi. Rezultatele se vor afişa pe site-urile http://www.parlamentor.ro/, http://www.hotnews.ro/ si http://www.cji.ro/. Participanţii cu cele mai mari punctaje vor fi declaraţi câştigători. În caz de egalitate de puncte, HotNews.ro şi CJI vor organiza o probă de departajare, care va consta într-un concurs de eseuri pe teme de politici europene.

Mai multe informaţii găsiţi în REGULAMENTUL CONCURSULUI. http://www.parlamentor.ro/news/regulamentul-concursului-parlamentor

Societatea civilă solicită organizarea unei dezbateri publice pe marginea proiectului de lege privind retenția datelor personale la operatorii de comunicații electronice

Cinci organizații neguvernamentale solicită Ministerului Comunicațiilor și Societății Informatice organizarea unei întâlniri pe marginea proiectulului de Lege privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului sau de reţele publice de comunicaţii. Proiectul a fost afişat în vederea dezbaterii publice pe pagina de internet a instituţiei la data de 23 iunie 2010. Conform legii 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, instituțiile publice au obligația să organizeze astfel de întâlniri în perioada dezabterii publice a actelor normative dacă acestea sunt solicitate expres de organizații legal constituite.

Solicitarea a fost inițiată de ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei, Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH), Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet (APTI), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Societatea de Ştiinţe Juridice (SSJ).

Legea privind retenția datelor personale și de trafic reprezintă transpunerea în legislația națională a unei directive europene. Prima formă a legii a fost considerată neconstituțională. Organizațiile semnatare consideră că această a doua formă reia elementele neconstituționale anterioare și menține mecanismele care pot conduce la violarea dreptului la viață privată.

Pentru detalii ne puteți contacta la tel: 0733.078.721, nandreescu@apador.org

Persoana de contact: Maria-Nicoleta Andreescu

marți, 21 iunie 2011

Jurnalism de investigaţie în slujba interesului public

Regulamentul concursului naţional


Fundaţia Soros România şi Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie invită jurnaliştii români să se înscrie în concursul naţional "Jurnalism de investigaţie în slujba interesului public".
Juriul format din Ioana Avădani (director executiv, Centrul pentru Jurnalism Independent), Mihai Munteanu (jurnalist de investigaţie freelancer, Organized Crime and Corruption Reporting Project) şi Cristian Lupşa (editor, Decât o Revistă) va alege proiecte de investigaţie care vor primi sprijin financiar pentru realizarea lor.

Materialele realizate în cadrul programului vor fi publicate pe o platformă dedicată jurnalismului de investigaţie şi vor fi oferite, fără costuri, oricăror entităţi mass-media care vor dori să le publice.

Bugetul suportat pentru un proiect este de minim 500 USD, maxim 3.500 USD, cu majoritatea proiectelor finanţate in valoare de 2.500 USD.

Sprijinul financiar acordat poate acoperi total sau parţial cheltuielile bugetare. Decizia privind cuantumul sprijinului pentru fiecare proiect în parte revine juriului şi nu poate fi contestată.
Juriul va lua decizia pe baza următoarelor criterii:

- relevanţa subiectului din perspectiva interesului public;

- originalitatea proiectului propus;

- adecvarea planului de documentare la subiectul propus;

- adecvarea metodelor de investigaţie la proiectul propus;

- adecvarea bugetului la proiectul propus;

- utilizarea multimedia şi new media în realizarea materialului de investigaţie;

- capacitatea candidatului de a duce la bun sfârşit proiectul propus, demonstrată prin materialul de portofoliu, în termeni de:

o originalitatea subiectului,

o respectarea normelor profesionale,

o expresivitatea scriiturii.

Deciziile juriului privind acceptarea în program vor fi comunicate jurnaliştilor participanţi, care au posibilitatea de a face apel, în scris, adresându-se Consiliul Director al Fundaţiei Soros România, care va audia toate părţile.


Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigaţie, împreună cu membrii juriului, vor oferi consultanţă profesională câştigătorilor concursului pe parcursul derulării investigaţiilor. 

Cine se poate înscrie:

Se pot înscrie în concurs jurnalişti români, angajaţi sau liber profesionişti, care dovedesc că au avut activitate de presă în ultimul an calendaristic (trimit un material jurnalistic realizat în această perioadă).

În acest context, “activitate de presă” se defineşte ca orice tip de activitate jurnalistică, remunerată sau voluntară, pentru orice tip de canal mass-media (agenţie de ştiri, presă scrisă sau online, radio sau TV). În această categorie se încadrează, fără a fi limitate la, următoarele tipuri de funcţii: reporter, fotoreporter, documentarist, operator, prezentator, realizator, editor, redactor, redactor-sef.

Prin excepţie de la această regulă, nu se pot înscrie în competiţie: editorialişti/comentatori/invitaţi permanenţi ai unei entităţi mass-media. 
Un autor se poate înscrie o singură dată, cu un singur proiect. Această regulă este valabilă şi pentru înscrierile colective.      
Sunt acceptate şi înscrieri colective, ale unor echipe de jurnalişti. Nu sunt acceptate înscrieri ale persoanelor juridice entităţi mass-media. 

Ce poate fi înscris:

Pot fi înscrise proiecte de investigaţii jurnalistice, indiferent de canalul mass-media pentru care vor fi create: agenţie de ştiri, presă scrisă sau online, radio sau TV.

Proiectul poate consta fie într-un material jurnalistic total nou, fie în continuarea unui proiect de investigaţie deja existent/publicat al jurnalistului/echipei de jurnalişti.

Proiectul poate acoperi orice subiect relevant pentru România, inclusiv subiecte internaţionale regionale, punctându-se în mod deosebit proiectele cu tentă comunitară.

Deşi nu există o durată standard a perioadei de documentare/scriere a materialului de investigaţie, data finală de predare a materialului final, revizuit şi editat, nu poate fi mai tarziu de 14 octombrie 2011.

Cum te poţi înscrie:

Înscrierile se trimit sau depun în plic închis, pe adresa/la sediul Fundaţiei Soros România (Str. Căderea Bastiliei, nr. 33, sector 1, Bucureşti, cod postal 010613), pe plic mentionându-se doar “pentru concursul Jurnalism de investigaţie în slujba interesului public”. Data limită de primire/depunere a proiectului este 08 iulie 2011.

Plicul de înscriere va conţine: formularul de înscriere, un CV, formularul de descriere a proiectului de investigaţie propus şi un material de presă realizat în perioada 15 mai 2010 – 15 iunie 2011 (în cazul materialelor multimedia, audio sau video, vor fi transmise în plic pe suport DVD).

Materialele de înscriere sunt anexate acestui anunt.

Informaţii suplimentare pot fi obţinute de la Elena Coman, Manager Comunicare, Fundaţia Soros România (0735 012 653, ecoman@soros.ro).
Întrebările si raspunsurile care vor conţine clarificări relevante pentru toţi potenţialii participanţi vor fi publicate pe pagina de internet www.soros.ro.

Centrul Carter şi CJI lansează ediţia 2011 a Burselor Rosalynn Carter pentru Jurnalism pe probleme de sănătăte mintală

Centrul Carter (Atlanta, SUA) şi Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) anunţă editia românească 2011-2012 a Burselor Rosalynn Carter pentru Jurnalism pe probleme de sănătate mintală.
Doi jurnalişti români vor beneficia de aceste burse, care le vor permite ca, timp de un an, să realizeze un proiect mediatic cu scopul de a explora şi a aduce în atenţia publicului aspecte legate de sănătatea mintală sau de bolile mintale. Bursele pentru jurnalişti sunt parte a efortului internaţional lansat de Programul de Sănătate Mintală al Centrului Carter pentru a reduce stigmatizarea şi discriminarea persoanelor care suferă de boli mintale, precum şi pentru eliminarea informaţiei incorecte sau bazate pe stereotipuri.

Pentru prima oara în istoria programului, bursele vor fi acordate unui proiect multimedia colaborativ, în care cei doi bursieri vor lucra în echipă. Acest format ia în consideraţie dezvoltarea mediului online şi urmăreşte să crească impactul public al materialelor produse de bursieri. Proiectul câştigător va fi selecţionat în baza unui concurs, de către un consiliu consultativ format din jurnalişti şi specialişti în domeniul sănătăţii mintale. Bursele presupun participarea la două reuniuni ale bursierilor Rosalynn Carter (la începutul şi la sfârşitul proiectului), asistenţa tehnică din partea Centrului Carter si a CJI pe parcursul realizării proiectului şi acces la resursele specifice (inclusiv experţi) ale celor două organizaţii. În plus, fiecare bursier va primi un sprjin financiar în valoare de 2500 EURO pentru elaborarea proiectului selectat.

Bursele sunt accesibile tuturor jurnaliştilor, indiferent de tipul de media pentru care lucrează (presa scrisă, radio, TV, online), inclusiv jurnaliştilor free-lancer. Proiectele pot include investigaţii, reportaje, analize prezentate sub forma unor pachete multi-media, care să combine textul scris cu imaginea (foto sau video) şi/sau cu materialul audio.

Candidaţii, care trebuie să depună o singură aplicaţie, comună, trebuie să demonstreze interes în domeniul sănătăţii mintale, solide abilităţi jurnalistice şi o buna cunoaştere a limbii engleze. Proiectele trebuie să răspundă unor probleme bine definite si individualizate, să descrie metodologia şi instrumentele necesare realizării activităţilor propuse şi să detalieze modul în care vor contribui la reducerea discriminării şi stigmatizării persoanelor suferind de afecţiuni mintale.

Dosarele de înscriere trebuie să conţină:

- curriculum vitae (în limba engleză) pentru ambii membri ai echipei

- o scrisoare de intenţie comună (în limba engleza)
- o descriere detaliată a proiectului propus (în limba română, vezi formularul ataşat)

- un rezumat al proiectului (obiective, activităţi, mijloace, efectul anti-stigma) (în limba engleză)

- un portofoliu de articole reprezentative ale candidaţilor (care pot fi sau nu pe tema sănătăţii mintale) (în limba romana)


Câştigătorii vor fi anunţaţi în data de 15 iulie 2011, prin intermediul web-siteului Centrului Carter (www.cartercenter.org). Ei trebuie să fie disponibili pentru deplasarea la Atlanta, la mijlocul lunii septembrie 2011, pentru a participa la reuniunea anuală a bursierilor. Decizia finala privind selectarea candidaţilor revine Centrului Carter şi nu poate fi contestată.

Termenul limită pentru depunerea proiectelor este 10 iulie 2010, orele 24:00. Candidaţii care vor trece de prima fază a selecţiei vor susţine un interviu telefonic în limba engleză. 


Dosarele de înscriere se depun la sediul Centrului pentru Jurnalism Independent, Bdul. Regina Elisabeta nr. 32, etaj 1, sector 5, Bucureşti sau prin e-mail, la bursecarter@cji.ro

Persoana de contact: Carmen Macavei, asistent executiv, tel: 0213111375, camen@cji.ro ;

http://www2.cji.ro/articol.php?article=1333


Bursele Rosalynn Carter pentru Jurnalism pe probleme de sănătate mintală 2010-2011 reprezintă a patra ediţie a programului pentru Romania. 

•Bursierii ediţiei 2007-2008 au fost Alexandru Ulmanu (jurnalist, cadru universitar la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării a Universităţii din Bucureşti) si Paul Radu (jurnalist, Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigaţie).

•Bursierii ediţiei 2008-2009 au fost Emilia Chiscop (jurnalist, Ziarul de Iaşi) si Vlad Mixich (jurnalist, corespondent Deutsche Welle & Hotnews).

•Bursierii ediţiei 2009-2010 au fost Georgiana Ilie (jurnalist freelancer) si Răzvan Vintilescu (jurnalist freelancer).

•Bursierii ediţiei 2010-2011 au fost Hannelore Acărnulesei-Petrovai (Ziarul Hunedoreanului) si Clara Stănescu (jurnalist freelance, Craiova).

vineri, 17 iunie 2011

O GENERAŢIE DE SPECIALIŞTI ROMI ÎN DOMENIUL MEDICAL

ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei implementează proiectul O generaţie de specialişti romi în domeniul medical în perioada ianuarie 2011 – ianuarie 2014, în parteneriat cu Fundaţia Roma Education Fund România, Asociaţia Medicilor Rezidenţi, Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – SASTIPEN şi Open Society Institute.                   

Principala componentă de intervenţie directă din cadrul proiectului O generaţie de specialişti romi în domeniul medical este programul de burse educaţionale şi de dezvoltare personală în domeniul medical adresat tinerilor aparținând minorității rome. Programul are capacitatea să susţină 500 de studenţi şi elevi romi în anii academici 2011 – 2012 şi 2012 – 2013.

Tinerii aprținând minorității rome vor putea alege între două secţiuni de pregătire, în funcţie de etapa educaţională în care se află.

• Componenta de tutorat şi tabere de motivare este construită pentru susţinerea şi acordarea de pregatire în regim gratuit la biologie, chimie şi fizică, elevilor de liceu care în anul şcolar 2011-2012 vor fi clasa a XII-a sau a XIII-a. În anul şcolar 2011-2012 scoatem la concurs 200 de locuri pentru tinerii romi interesaţi să susţină examenul de admitere în instituţii de învăţământ cu profil medical - 37 de zile până la închiderea înscrierilor!

• Componenta de burse, mentorat şi tabere de advocacy se adresează studenţilor la facultăţile de medicină şi farmacie sau colegii medicale, medicilor rezidenţi şi elevilor la şcoli postliceale medicale. În anul şcolar 2011-2012 scoatem la concurs 80 de locuri pentru tinerii romi interesaţi să îşi continue studiile în domeniul medical – 42 de zile până la închiderea înscrierilor!

Tinerii romi se pot înscrie pentru program până pe 22 iulie (componenta Tutorat) și până pe 27 iulie (componenta Mentorat).Toate detaliile cu privire la regulamentul de înscriere sunt accesibile online pe website-ul oficial al proiectului: http://www.burseromi.ro/ .

De asemenea, programul a fost promovat la nivel naţional în 21 întâlniri locale la care au fost invitaţi să participe posibili beneficiari, dar şi personalităţi locale cu potenţial de diseminare a informaţiilor în comunităţi.

Tinerii de etnie romă selecţionaţi în cadrul programului vor fi încurajaţi să îşi dezvolte potenţialul de leadership şi vor fi sustinuţi să se dezvolte academic şi profesional în domeniul medical. Pentru susţinerea acestui obiectiv, în cadrul proiectului vor fi angajaţi 30 de medici şi 60 de profesori care vor lucra cu tinerii selectaţi în program, pe durata anilor academici 2011-2012 şi 2012-2013.

Proiectul O generaţie de specialişti romi în domeniul medical este structurat în 2 componente, astfel:

• Programul de burse educaţionale şi dezvoltare personală adresat tinerilor romi interesaţi de o carieră în domeniul medical (burse academice, tutorat, mentorat, tabere);

• Campania de comunicare pentru promovarea programului de formare, cu accent pe combaterea prejudecăţilor despre etnia romă şi pe angajarea autoritatilor publice într-un demers pe termen lung de continuare a susţinerii tinerilor romi interesaţi să se dezvolte în domeniul medical.

Mai multe detalii pe http://www.burseromi.ro/ şi http://www.activewatch.ro/.

Contact: Ana Ciutu (Coordonator PR), e-mail: ana.ciutu@activewatch.ro, tel.: +40 725 214 491

joi, 9 iunie 2011

ABUZURI ALE ALEŞILOR LOCALI AI USL DIN BAIA MARE ŞI BRĂILA

Scrisoare deschisă către primarul băimarean Cătălin Cherecheş, membru al Partidului Naţional Liberal (Uniunea Social Liberală - USL):

Formatele de emisiune NU intră in atribuţiile politicienilor! Incercările de intimidare a jurnaliştilor NU sunt acceptabile!    

Scrisoare deschisă către Gheorghe Bunea Stancu, preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, membru al Partidului Social Democrat (Uniunea Social Liberală - USL): 

Ofensarea jurnaliştilor şi ameninţarea cu retragerea acreditării NU sunt acceptabile! 



Domnule primar Cătălin Cherecheş,



ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei vă atrage atenţia că, pe 12 mai, în calitate de proaspăt primar, aţi comis o serie de abuzuri nedemocratice în relaţie cu presa, în cadrul unei emisiuni televizate. 

Începem prin a vă informa asupra celei mai grave probleme remarcate de Departamentul FreeEx în urma vizionării emisiunii „Dezbaterea Zilei” din 12 mai, difuzată de postul de televiziune eMaramureş. Astfel, i-aţi reproşat (agresiv) moderatorului Romeo Dobocan că nu ar fi respectat un desfăşurător al emisiunii pe care i l-aţi trimis cu o zi înainte, cum singur aţi confirmat în direct. Vă aducem la cunoştinţă că formatul unei emisiuni este stabilit exclusiv de corpul editorial. Orice intervenţie externă poate fi considerată presiune politică, economică sau de altă natură. Altfel spus, restrângerea libertăţii presei. Pentru detalii, vă recomandăm o lectură a articolului 30, alineatul (2) din Constituţia României, potrivit căruia „Cenzura de orice fel este interzisă”.  
În al doilea rând, reacţia dumneavoastră spontană la o întrebare incomodă a jurnalistului, legată de averea dvs., a fost extrem de îngrijorătoare. Faptul că aţi recurs la atacuri la persoană vă decredibilizează. Mai mult, atacurile la persoana jurnalistului, prin menţionarea unor fapte de natură privată, fără nicio relevanţă pentru subiectul în discuţie, sunt susceptibile de a fi considerate acte de intimidare şi vă expun acuzaţiei că aţi încercat să îngrădiţi libertatea presei. 

De asemenea, faptul că aţi declarat public că nu veţi mai participa la o emisiune televizată care nu respectă formatul stabilit de dumnevoastră dovedeşte lipsa de respect atât pentru dreptul la informare al celor 51,66 de procente ale băimărenilor prezenţi la vot care v-au desemnat primar, cât şi pentru dreptul la informare al tuturor celorlalţi băimăreni carora le-aţi devenit primar.      
Departamentul FreeEx   
ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei   



Domnule preşedinte Gheorghe Bunea Stancu,



ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei vă informează că în conferinţa de presă pe care aţi susţinut-o pe 31 mai, în calitatea dvs. de preşedinte al Consiliului Judetean Brăila, aţi comis o serie de abuzuri nedemocratice în relaţie cu presa.           

Astfel, v-aţi adresat jurnaliştilor care au relatat despre activitatea dvs. cu apelative de tipul: „panaramă”, „imbecilă”, „impertinentă”. Unui jurnalist prezent la conferinţa de presă i-aţi spus: „Nu ştiu cât de serios eşti. Dupa faţă nu prea îmi pari un om serios.” Iar despre o altă jurnalistă aţi spus: „Probabil că se pricepe la stat cu sânii la soare să o pipăie primarii. (...) Nu la scris ziare”. “Iar pentru cei care vin aici, vin să speculeze, vă anunţ în mod categoric că dacă nu intraţi într-o normalitate a voastră, ca media, vizavi de noi ca Partidul Social Democrat, vă retrag acreditarea. Ca să fie foarte clar. Terminaţi cu golănelile astea (…)”, aţi mai spus. Toate acestea doar pentru că presa din Brăila a indrăznit să relateze în mod critic despre activitatea dvs.   

Vă atragem atenţia asupra faptului că limbajul suburban folosit de dvs. nu se potriveşte demnităţii şi funcţiei publice pe care le deţineti.   

În plus, constatăm cu îngrijorare necunoaşterea de către dvs., o persoană cu o poziţie publică importantă în judeţul Brăila, a unor prevederi elementare ale Legii accesului la informaţiile de interes public. Astfel, vă reamintim că “Autorităţile publice au obligaţia să acorde fără discriminare acreditare ziariştilor şi reprezentanţilor mijloacelor de informare în masă” (art. 18, alin 1, Legea 544/2001) şi că “Autorităţile publice pot refuza acordarea acreditării sau pot retrage acreditarea unui ziarist numai pentru fapte care împiedică desfăşurarea normală a activităţii autorităţii publice şi care nu privesc opiniile exprimate în presă de respectivul ziarist, în condiţiile şi în limitele legii” (art. 18, alin 3, Legea 544/2001). Aţi ameninţat şi că nu veţi mai organiza conferinţe de presă şi veţi obliga ziariştii să obţină informaţii formulând cereri de informaţii la care veţi răspunde doar în 30 de zile. Vă reamintim şi că art. 17 din Legea accesului la informaţiile de interes public spune: “Autorităţile publice au obligaţia să organizeze periodic, de regulă o dată pe lună, conferinţe de presă pentru aducerea la cunoştinţă a informaţiilor de interes public”.    

Injuriile aduse jurnaliştilor şi ameninţarea lor cu retragerea acreditării pentru opiniile critice pe care le exprimă reprezintă gesturi nepermise din partea unui reprezentant al autorităţii statului.    

Departamentul FreeEx  

ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei