miercuri, 18 mai 2011

O generaţie de specialişti romi în domeniul medical

Program de burse educaţionale şi tutorat în domeniul medical adresat tinerilor romi

ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei implementează proiectul O generaţie de specialişti romi în domeniul medical în perioada ianuarie 2011 – ianuarie 2014, în parteneriat cu Fundaţia Roma Education Fund Romania, Asociaţia Medicilor Rezidenţi, Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – SASTIPEN şi Open Society Institute.

Principala componentă de intervenţie directă din cadrul proiectului O generaţie de specialişti romi în domeniul medical este programul de burse educaţionale şi de dezvoltare personală în domeniul medical adresat tinerilor aparținând minorității rome. Programul are capacitatea să susţină 500 de studenţi şi elevi romi în anii academici 2011 – 2012 si 2012 – 2013.

Tinerii aparținând minorității rome vor putea alege între două secţiuni de pregătire, în funcţie de etapa educaţională în care se află.

· Componenta de burse, mentorat si tabere de advocacy se adresează studenţilor la facultăţile de medicină şi farmacie sau colegii medicale, medicilor rezidenti şi elevilor la şcoli postliceale medicale. În anul şcolar 2011-2012 scoatem la concurs 80 de locuri pentru tinerii romi interesaţi să îşi continue studiile în domeniul medical.

· Componenta de tutorat si tabere de motivare este construită pentru susţinerea şi acordarea de pregătire îregim gratuit la biologie, chimie si fizică, elevilor de liceu care în anul şcolar 2011-2012 vor fi în clasa a XII-a sau a XIII-a. În anul şcolar 2011-2012 scoatem la concurs 200 de locuri pentru tinerii romi interesaţi să susţină examenul de admitere în instituţii de învăţământ cu profil medical.
Tinerii romi se pot înscrie pentru program până pe 22 iulie (componenta Tutorat) si până pe 27 iulie (componenta Mentorat).Toate detaliile cu privire la regulamentul de înscriere sunt accesibile online pe website-ul oficial al proiectului: http://www.burseromi.ro/ .

De asemenea, programul este promovat la nivel naţional în 16 întâlniri locale la care vor fi invitaţi să participe posibili beneficiari, dar şi personalităţi locale cu potenţial de diseminare a informaţiilor în comunităţi.

Tinerii de etnie romă selecţionaţi în cadrul programului vor fi incurajaţi să îşi dezvolte potenţialul de leadership şi vor fi susţinuţi să se dezvolte academic şi profesional în domeniul medical. Pentru susţinerea acestui obiectiv, în cadrul proiectului vor fi angajaţi 30 de medici şi 60 de profesori care vor lucra cu tinerii selectaţi în program, pe durata anilor academici 2011-2012 şi 2012-2013.

Proiectul O generatie de specialişti romi în domeniul medical este structurat în 2 componente, astfel:

· Programul de burse educaţionale şi dezvoltare personală adresat tinerilor romi interesaţi de o carieră în domeniul medical (burse academice, tutorat, mentorat, tabere);

· Campania de comunicare pentru promovarea programului de formare, cu accent pe combaterea prejudecăţilor despre etnia romă şi pe angajarea autorităţilor publice într-un demers pe termen lung de continuare a susţinerii tinerilor romi interesaţi să se dezvolte în domeniul medical.   

Mai multe detalii pe http://www.burseromi.ro/ şi http://www.activewatch.ro/.  

Contact: Ana Ciutu (Coordonator PR), e-mail: ana.ciutu@activewatch.ro, tel.: +40 725 214 491

marți, 10 mai 2011

Comunicat de presă: Presiunile politice și economice de la Intact si Adevarul Holding sunt inacceptabile

ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei își exprimă indignarea față de presiunile exercitate asupra platformei Think Outside the Box (TOTB) de către Adevărul Holding și McCann-Erickson.

Totodată, ActiveWatch condamnă public abuzurile trustului Intact, care a încercat să transforme un departament de investigații jurnalistice într-o grupare de gherilă îndreptată împotriva adversarilor politici ai patronului trustului, Dan Voiculescu.   

Adevărul Holding și McCann-Erickson 
         
Conducerea Adevărul Holding a rupt fără preaviz contractul cu platforma TOTB, după ce această redacție a publicat cinci articole defavorabile companiei Coca-Cola. Într-un comunicat de presă, Adevărul Holding a explicat motivele întreruperii relației cu platforma TOTB prin „disfuncţii grave în colaborarea editorială comună şi de promovare reciprocă”.    

În urma presiunilor opiniei publice, jurnaliștilor și ale ActiveWatch, care au acuzat Adevărul Holding de cenzură, a ieșit la iveală o nouă realitate: directorul agenției de publicitate McCann-Erickson, Mihai Trandafir, a exercitat presiuni economice asupra Adevărul Holding din cauza conținutului editorial pe care acesta îl găzduia – articolele publicate de TOTB despre Coca-Cola. „Este peste puterea noastră de înţelegere şi complet inacceptabil ca o companie media, cu care pregăteam un proiect special pentru o zi specială, să ne atace clientul într-o asemenea manieră. Aşteptăm poziţia voastră oficială şi ne vom asigura că toţi clienţii vor afla despre această chestiune. După cum îţi imaginezi, nu vom plăti niciuna dintre comenzile Coca-Cola”, a spus Mihai Trandafir, într-un e-mail publicat de Adevărul. Peter Imre, directorul general al grupului media îi răspunde lui Trandafir că „independenţa editorială este cea mai de preţ valoare în trustul Adevărul Holding”. Cu tot acest frumos răspuns, contractul cu TOTB a fost rupt și a rămas așa și în prezent, fapt care menține suspiciunile de cenzură exprimate în mod firesc de opinia publică. Menționăm și că în aceeași zi în care Adevărul a sistat colaborarea, Discovery România a solicitat redacției TOTB ca sigla postului să fie scoasă de pe headerul noului site TOTB, potrivit redacției.             

Intact         

În ceea ce privește grupul Intact, jurnalistul Stelian Negrea - care, până la recenta demisie, a condus un departament de investigații din cadrul Intact - a semnalat public faptul că instituția de presă patronată de familia politicianului Dan Voiculescu practică comportamente care încalcă grav deontologia jurnalistică, promovând șantajul și hărțuirea adversarilor politici ai patronilor. Stelian Negrea – citat de Evenimentul Zilei - califică acest „gen jurnalistic” ca fiind “şantaj editorial, cu siguranţă. Pentru a pune o presiune şi a le arăta inamicilor sau celor cu care urmau să încheie o afacere, sau celor pe care încercau să-i momească să treacă în tabăra lor politică, pentru a le arăta pisica: nu faceţi ceea ce vrem noi să facem atunci avem un întreg imperiu media pe care îl putem stârni împotriva voastră”. Jurnalistul activa în baza unui contract comercial care prevedea "sancţiuni de daune interese de 100.000 de euro" pentru "discreditarea prin declaraţii sau orice altă atitudine ori modalitate, individual sau colectiv, persoanele din conducerea actuală sau viitoare a beneficiarului, sau pe Beneficiar sau Afiliaţii Beneficiarului (...)"(vezi contractul publicat de EvZ, punctul 4.6). 

Cele două situații semnalate reprezintă abuzuri de netolerat. Este vorba despre ingerințe politice și economice asupra conținutului editorial care, concretizate, decredibilizează presa în ansamblul său.      

Atitudinea McCann-Erickson este îngrijorătoare și încalcă dreptul la liber acces la informații de interes public.  
ActiveWatch Agenția de Monitorizare a Presei consideră că este mai oportun ca oricând ca cei interesați de sănătatea raporturilor dintre companiile mass media – publicitate – beneficiari de publicitate să se întâlnească pentru a redefini regulile jocului în această industrie. Evenimentele semnalate mai sus sunt o practică de mult cunoscută care nu mai poate fi tolerată.                  

Atitudinea Adevărul Holding ridică mari semne de întrebare cu privire la valorile reale iar nu doar declarate ale grupului de presă.    

Dan Voiculescu și familia sa au dovedit încă o dată că mogulizarea este o amenințare la adresa libertății presei. 

Așteptăm ca Discovery România să-și motiveze gestul de a se delimita de TOTB.  

Le reamintim jurnaliștilor că este vital pentru credibilitatea presei să se opună și să facă publice presiunile care încalcă libertatea presei și codul deontologic al jurnalistului.        

***
                 
Departamentul FreeEx

Membru al Retelei Reporteri fara Frontiere

Adresa: Calea Plevnei 98, sector 1; Bucuresti, Romania

Tel.: 021-313 40 47; Fax: 021 - 637 37 67; Mobil: 0723 306 308  

www.activewatch.ro/FreeEx         
http://blog.activewatch.ro/             

joi, 5 mai 2011

Ca sa convingi, fa-te auzit! - curs de comunicare

Centrul pentru Jurnalism Independent organizeaza cursul de formare intitulat Ca sa convingi, fa-te auzit, în zilele de 20-22 mai si 17-19 iunie a.c., la sediul sau din Bd. Regina Elisabeta, nr.32, et. 1, sector 5, Bucuresti.
 
Cursul este coordonat de catre Mircea Caster, certificat Reuters - Writting Business News si NLP Practitioner – IANLP, specialist cu o vasta experienta in comunicare.

Cursul se adreseaza studentilor in jurnalism sau comunicare, jurnalistilor, celor care doresc sa urmeze o cariera in domeniul relatiilor publice, precum si altor persoane care valorizeaza comunicarea ca instrument principal in obtinerea rezultatelor profesionale, dar si in propriile relatii interumane.

Cursul este conceput din 2 module principale. Fiecare modul este independent. Participarea la primul modul nu impune ca obligatorie participarea şi la al doilea modul. (aflati aici mai multe detalii)

Tematica:

Modul 1 - Sa iti faci mesajul sa fie receptionat si apoi inteles. Valoarea comunicarii sta in Raspunsul primit. Greseli frecvente. (20-22 mai);

Modul 2 - Limbajul de lemn si limbajul de aur. Mesajul care convinge. Reguli si tehnici (17-19 iunie).

Participarea la primul modul nu impune si participarea la cel de-al doilea. Pentru pariciparea la al doilea modul este obligatorie prezenta la primul.

Fiecare modul se desfasoara dupa urmatorul program:

vineri - 17.30-20.30;

sambata - 9.30 – 17.30, cu pauza de masa 1,5 ore;

duminica: 10.00 – 13.30.

Cursul este oferit la un tarif promotional de 550 ron /modul. La această suma sunt aplicabile următoarele reduceri:

- 10%, pentru fiecare dintre persoanele care se inscriu cate doua, sau mai multe din aceeasi organizatie sau familie;

- 10% pentru inscrierile pana pe data de 3 aprilie, pentru primul modul; pana pe data de 21 aprilie, pentru al doilea modul;

- 10% pentru student.

VA PUTETI INSCRIE COMPLETAND FORMULARUL 

Formularul completat va fi trimis pe adresa carmen@cji.ro , pana la data de 17 mai (modul I) sau 14 iunie (modul II).

Persoana de contact: Carmen Macavei, asistent executiv, tel/fax: 021 311 1375.

Aflati mai multe detalii privind programul si conditiile de participare!

marți, 3 mai 2011

Presa trebuie să rămână liberă. Autoreglementarea este esențială

București, 3 mai 2011. „În România, presa este liberă. Orice formă de cenzură este intrezisă.” Acesta este primul articol al proiectului de Lege a presei depus, cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei, de douăsprezece organizații nonguvernamentale Președintelui Camerei Deputaților, Doamna Roberta Anastase și Președintelui Comisiei pentru drepturile omului, minorițăți și culte din Senat, Domnul Gyorgy Frundo. Propunerea de proiect de lege va fi prezentată astăzi și Președintelui Senatului Românei, Domnul Mircea Geoană.

Proiectul de lege vine ca răspuns la solicitarea Comisiei pentru drepturile omului, culte și minorități din Senatul României, adresată organizațiilor profesionale din media, de a prezenta propuneri de reglementare a profesiei de jurnalist până la data de 3 mai 2011.

„Noi nu susținem o lege a presei și tocmai de aceea am propus un proiect în care, în primul articol, se spune că presa este liberă. Nu negăm însă că presa din România are probleme. În cadrul întâlnirii de astăzi de la Parlament am decis să continuăm discuțiile pentru a încerca să identificăm pârghiile care ar putea avea un efect real, pozitiv. De exemplu, noi ne gândim la intervenții care să prevină concentrarea excesivă a proprietății în mass-media și la instrumente care să consolideze relația ziaristului cu angajatorul”, a declarat Mircea Toma, președintele ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei, la finalul întrevederii. 

Proiectul mai prevede că “asociațiile profesionale pot adopta norme de autoreglementare privind practica jurnalistică sau practicile profesionale” și că “fiecare instituție media poate adera la aceste reglementări sau își poate adopta norme specifice de autoreglementare”.

„Nu credem într-un proiect de lege care să îi protejeze pe jurnaliști. Din experiența ultimilor douăzeci de ani, toate proiectele care și-au propus asta au sfârșit prin a îngrădi, într-un fel sau altul, libertatea de exprimare. Jurnaliștii sunt cei care trebuie să se protejeze pe ei înșiși prin responsabilizare, a declarat Ioana Avădani, director executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent.

“Presa responsabilă este liberă, profesionistă și aptă să se auto-reglementeze. De aceea, este nevoie să încurajăm libertatea, profesionalizarea și autoreglementarea presei. Responsabilizarea jurnaliștilor nu se poate face prin noi legi. Creșterea standardelor profesionale și promovarea valorilor în profesie se poate face doar din interiorul bresei, prin asumarea și implementarea de coduri deontologice și de mecanisme viabile de autoreglementare. Prin autoreglementare, jurnaliștii vor avea un control mai mare asupra profesiei, libertatea presei se va consolida și astfel, societatea românească își va vedea servite mai bine interesele”, se arată în expunerea de motive ce însoțește propunerea de proiect de lege a presei. 

Proiectul de lege este susținut de ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație (CRJI); Asociația Patronală a Editorilor Locali din România (APEL), Asociația Profesioniștilor din Presă Cluj (APPC), Asociația Jurnaliștilor din România (AJR), Federația Română a Jurnaliștilor MediaSind, Societatea Jurnaliștilor „Dunărea de Jos”, Galați, Brăila și Tulcea, Federația Sindicatelor din Societatea Română de Radiodifuziune, Uniunea Jurnaliștior Maghiari din România (MURE), Asociația Editorilor de Presă OnLine și Convenția Organizațiilor de Media.

Propunerea de proiect de lege, împreună cu documentele care o însoțesc (expunerea de motive, studiile de impact și lista de inițiatori) sunt atașate prezentului comunicat iar Codul Deontologic Unificat, propus ca parte a procesului de auto-reglementare de către Convenția Organizațiilor de Media poate fi consultat aici: http://www2.cji.ro/userfiles/file/Evenimente/Codul%20Deontologic%20Unic%20-%20adoptat.pdf

Raportul FreeEx 2010 – Libertatea Presei în România realizat de Active Watch – Agenția de Monitorizare a Presei poate fi consultat aici: http://www.activewatch.ro/stiri/FreeEx/Raportul-FreeEx-2010-Libertatea-Presei-in-Romania-307.html

E.S. Ernesto Pinto Bazurco Rittler - nominalizat la Premiul „Palmer” pentru Diplomaţie

Ambasadorul Republicii Peru în România, Excelenţa Sa Ernesto Pinto Bazurco Rittler, a fost nominalizat la Premiul „Palmer” pentru Diplomaţie de către Consiliul Comunităţii pentru Democraţie. Nominalizarea a fost făcută pentru importanta sa contribuţie în ceea ce priveşte drepturile azilanţilor politici statuate în articolul 14 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului şi în Convenţia de la Geneva, din 28 iulie 1951 privind statutul refugiaţilor.


„Excelenţa Sa a acordat azil politic unui număr de peste 10.000 de cubanezi, la ambasada Peru din Havana, în 6 aprilie 1980, în timpul regimului lui Fidel Castro. La acea vreme, ambasadorul Ernesto Pinto Bazurco Rittler a fost supus unei presiuni extrem de intense în calitate de diplomat, aceea de a se confrunta cu probabilitatea unui asalt militar, venit din partea guvernului cubanez, asupra ambasadei. Cu o apărare de neclintit a drepturilor refugiaţilor, el a fost capabil să negocieze cu Fidel Castro o soluţie diplomatică şi să rezolve criza în mod paşnic”, se arată în scrisoarea Consiliului Comunităţii pentru Democraţie din Washington. „Acţiunea exemplară a ambasadorului Peru de la Havana a fost recunoscută drept o lecţie de civilizaţie angajată în slujba unei diplomaţii paşnice”, se mai spune în scrisoare.

Liga Jurnaliştilor din Sibiu a sprijinit nominalizarea Excelenţei Sale la acest premiu, printr-o scrisoare de recomandare adresată Consiliului Comunităţii pentru Democraţie din Washington DC – Statele Unite ale Americii, din data de 21 februarie 2011.

luni, 2 mai 2011

Raportul FreeEx 2010 - Libertatea Presei in Romania

Cu o zi inainte de 3 mai - Ziua Mondiala a Libertatii Presei, s-a lansat Raportul FreeEx 2010 – Libertatea Presei in Romania.
Cele mai importante concluzii ale Raportului FreeEx, referitoare la libertatea presei in 2010:

• De la inceputul crizei economice, au fost concediati 6.000 de angajati din mass-media (jurnalisti si personal tehnic) şi peste 60 de ziare locale s-au inchis. In 2010, veniturile din publicitate au scazut si tirajele mai multor ziare quality s-au injumatatit fata de anul precedent.

• Marii patroni de presa au fost in centrul dezbaterilor publice: Sorin Ovidiu Vintu a fost retinut pentru favorizarea unui infractor, Dan Diaconescu - pentru santaj, Dan Voiculescu a fost dovedit colaborator al Securitatii etc. Presa aflata in proprietatea acestora a relatat dezechilibrat, partizan si, pe alocuri, isteric despre aceste evenimente.

• Presa a fost inclusa printre vulnerabilitatile la securitatea nationala, in Strategia Nationala de Aparare a Tarii.

• Peste o treime dintre jurnalisti recunosc ca ceea ce scriu este influentat de publicitate. O problema serioasa o reprezinta lipsa unor demarcatii clare intre publicitate şi produsele jurnalistice (reclame mascate, „proiecte speciale”).

• Autoritatile locale au dat sanctiuni disproportionate si au incalcat in numeroase cazuri libertatea de exprimare. Un jurnalist a fost amendat pentru un banc, iar un gen muzical a fost interzis in transportul public din doua orase.

• Agresiunile fizice si insultele la adresa jurnalistilor au fost initiate intr-o masura alarmant de mare chiar de catre politişti şi persoane publice.

• Legea de functionare a radioului şi televiziunii publice nu a fost reformata, iar noile Consilii de Administratie numite in 2010 raman politizate.

• Televiziunile au transformat moartea unor persoane cunoscute in spectacole macabre, fapt care a accentuat degradarea profesionala a presei.

• Inalta Curte de Casatie şi Justitie a decis ca insulta şi calomnia sa nu mai fie judecate in regim de infractiuni penale.

• Trecerea la televiziunea digitala a fost amanata de Guvern pentru anul 2015.



http://www.activewatch.ro/stiri/FreeEx/Raportul-FreeEx-2010-Libertatea-Presei-in-Romania-307.html  


ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei

Membru al Retelei Reporteri fara Frontiere

Adresa: Calea Plevnei 98, sector 1; Bucuresti, Romania

Tel.: 021-313 40 47; Fax: 021 - 637 37 67; Mobil: 0723 306 308      

E-mail: liana@activewatch.ro

www.activewatch.ro/FreeEx

http://blog.activewatch.ro