luni, 21 februarie 2011

CJI organizează un curs practic cu tema "Iniţiere în dicţia profesională"

Centrul pentru Jurnalism Independent organizează un curs practic cu tema "Iniţiere în dicţia profesională", în zilele de 5-6 martie a.c., la sediul său din Bd. Regina Elisabeta nr. 32, et. 1, sector 5, București.
Acest curs intensiv se adresează celor ce activează în domenii precum relații publice, management, jurnalism sau comunicare, în dorința de a-i ajuta să-și perfecționeze modul de citire şi pronunţie. Participanții se vor familiariza cu regulile de bază pe care trebuie să le cunoască orice persoană care vorbește în public.
Cursul va fi susținut de Carmen Ivanov - director de știri la Radio City FM - și se va desfășura după următorul orar:
  • sâmbătă, 5 martie, orele 10.00 - 16.00
  • duminică, 6 martie, orele 12.00 - 16.00

Taxa de participare este de 300 de lei. Înscrierile se primesc până la 3 martie a.c.
Pentru înscriere, vă rugăm să trimiteţi un CV şi o scrisoare de motivaţie, în care să explicaţi de ce doriţi să participaţi la curs. Documentele vor fi trimise prin email (carmen@cji.ro) sau fax (021 311 1378). Persoană de contact: Carmen Macavei, asistent executiv.

marți, 8 februarie 2011

Comunicat: "Eliminarea taxei SRTV este inacceptabilă"

Centrul pentru Jurnalism Independent, ActiveWatch-Agenţia de Monitorizare a Presei şi Federaţia Română a Jurnaliştilor Mediasind protestează faţă de adoptarea de către Camera Deputaţilor a propunerii legislative prin care se elimină obligativitatea taxei pentru serviciile televiziunii publice şi solicită Senatului, în calitate de cameră decizională, să respingă proiectul de lege.
La 5 februarie a expirat termenul de 45 de zile în care Camera Deputaţilor putea să se pronunţe asupra iniţiativei unui grup de parlamentari PSD care viza  modificarea art. 40 din legea nr. 41 /1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi a Societăţii Române de Televiziune. În lipsa oricărei dezbateri pe marginea acestei iniţaitive, proiectul de lege a fost considerat aprobat tacit şi urmează a fi înaintat Senatului.
Semnatarii sunt de părere că această intiativă legislativă pune în pericol existenţa de facto a televiziunii publice şi prin aceasta afectează grav dreptul constituţional la informare al oricărui cetăţean.
Organizaţiile semnatare consideră ca motivele invocate de iniţiatorii proiectului de lege nu se susţin şi induc în eroare atât publicul, cât şi Parlamentul.
În expunerea de motive se arată că SRTV primeşte bani de la bugetul de stat, astfel încât taxa TV ar constitui o “taxă dublă”. Conform legii sale de funcţionare, SRTV primeşte de la bugetul de stat fonduri a căror destinaţie este strict limitată, fiind alocate aproape exclusiv “utilizării staţiilor de emisie, a radioreleelor şi a circuitelor video şi fonice”. Aceste fonduri ajung de fapt la Societatea Naţională de Radiocomunicaţii (SNR). SRTV depinde de veniturile din taxa TV pentru producţia programelor sale.  De altfel, şi în cazul Societăţii Române de Radio funcţionează acelaşi mecanism, pe care iniţiatorii îl menţin în textul legii, fără a-l considera dublă taxare.
Iniţiatorii susţin totodată că numărul posesorilor de receptoare de televiziune s-a “redus considerabil” ca urmare a proliferarii distribuirii pe Internet a programelor staţiilor de televiziune. Datele privind consumul de televiziune contrazic această afirmaţie. Conform studiului EUMAP privind televiziunea în România[1], numărul telespectatorilor a crescut de la 17,8 milioane în 2008 la 18,6 milioane în 2009 şi la 19,4 milioane în primul semestru al anului 2010. Solicităm pe această cale iniţiatorilor proiectului de lege să pună la dispoziţia publicului studiile care au stat la baza elaborării Expunerii de motive.
Semnatarii consideră că orice discuţie privind finanţarea serviciilor publice de radio şi televiziune trebuie să se poarte în doar în contextul asigurării resurselor necesare pentru îndeplinirea mandatului lor public. Reamintim clasei politice că România are angajamente internaţionale în privinţa sprijinirii serviciilor publice audiovizuale şi a garantării independenţei lor, inclusiv la nivel financiar.
Cerem clasei politice româneşti să acţioneze responsabil şi cu respect faţă de public şi faţă de valori necontestabile, cum ar fi adevărul şi libertatea de informare.

Centrul pentru Jurnalism Independent: Ioana Avădani, director executiv
ActiveWatch-Agenţia de Monitorizare a Presei: Mircea Toma, preşedinte
Federaţia Română a Jurnaliştilor Mediasind: Cristi Godinac, preşedinte

luni, 7 februarie 2011

ESoDoc 2011 – Film documentar pe teme sociale. Deadline: 4 martie 2011

Sesiuni de pregatire 2011:

Sesiunea 1: 15-21 mai, Romania
Sesiunea 2: 3-9 iulie, Italia
Sesiunea 3: septembrie/octombrie – urmeaza sa se stabileasca

Ce este ESoDoc?

ESoDoc – European Social Documentary este un program de pregatire sustinut de Scoala de film documentar ZeLIG din Italia si realizat cu sprijinul Programului MEDIA al Uniunii Europene. ESoDoc isi asuma provocarea de a dezbate cerintele numerosilor jucatorilor implicati in acest moment in lumea filmului documentar. Ne axam pe un gen diferit in productia de film documentar, adecvat in special unei noi lumi, cea multi-platforma: documentare care atrag atentia asupra drepturilor omului, justitiei sociale sau pe teme legate de protectia mediului. Aplicantii ESoDoc trebuie sa vina cu o propunere interesanta de film documentar sau cu un proiect crossmedia, impreuna cu formularul solicitat. Proiectul va fi dezvoltat in urmatoarele 6 luni, in cadrul a trei sesiuni de cate o saptamana fiecare, si, intre timp, prin consultanta on-line.

Cine ar trebui sa aplice?

ESoDoc se adreseaza profesionistilor de film documentar care si-au propus sa provoace o  schimbare sociala, care sunt receptivi la noile modalitati de realizare a filmului documentar si care doresc sa isi dezvolte propriile proiecte de film documentar intr-un spectru de 360 de grade. Cautam realizatori si producatori de film documentar, profesionisti din domeniul ONG, cu experienta audio-vizuala, dar si profesionisti New Media, care doresc sa isi realizeze proiectele in spiritul ESoDoc sau sa colaboreze cu alti profesionisti din lumea filmului documentar.

Ce vei obtine de la ESoDoc?

Incurajam si sustinem deschiderea catre culturile tarilor aflate in curs de dezvoltare, precum si colaborarea cu comunitatile indigene, una dintre tehnicile abordate fiind “participatory video”. ESoDoc se concentreaza pe digital media si ilustreaza modalitatile de programare multi-platforma si de creare websituri pentru Social Media. Am conturat piata filmului documentar pe teme sociale din Europa, am propus mijloace noi si diferite de finantare, am dezbatut probleme legate de distributia si coproductia filmelor documentare pe teme sociale. Intalnirile fata in fata pentru intocmirea bugetului au loc pe toata durata workshopului, iar sesiunea finala este axata pe pitching.

Structura workshop-ului

Sesiunile de pregatire ESoDoc constau in trei workshopuri, a cate o saptamana fiecare, ce au loc intr-un interval de sase luni, in care participantii, fie individual, fie in grup, dezvolta proiecte de film documentar, ce au la baza teme sociale. O platforma on-line a fost creata special pentru a facilita comunicare in si intre sesiunile de pregatire si va permite o colaborare permanenta intre profesori, tutori si participanti printr-o biblioteca on-line, prin diferite forumuri de discutii, pe teme legate de proiecte.

Costuri de participare

Participantii din tarile incluse recent in Uniunea Europeana, aici incadrandu-se si Romania, platesc doar jumatate din taxa de participare in valoare de 1.200 euro, adica numai 600 de euro, suma ce include costurile de cazare si masa pentru toate cele 3 sesiuni. Costurile legate de transport vor fi asigurate de fiecare participant in parte. De asemenea, exista 4 burse disponibile pentru cei care fac dovada ca nu au niciun fel de venit.

Contactati-ne pentru mai multe informatii sau vizitati - www.esodoc.eu

- - -
ESoDoc - European Social Documentary
c/o ZeLIG School for Documentary - via Brennero 20/D - 39100 Bolzano (IT)
T: +39 0471 302030 - F: +39 0471 977931

vineri, 4 februarie 2011

Curs: "Elemente de jurnalism multimedia"

Centrul pentru Jurnalism Independent organizeaza un curs practic cu tema Elemente de jurnalism multimedia, in zilele de 18, 19 si 20 februarie a.c., la sediul sau din Bd. Regina Elisabeta, nr. 32, sector 5, Bucuresti.
Scopul acestui curs intensiv este sa ofere notiuni despre modul de captare si prelucrare al fisierelor multimedia. Cursantii vor descoperi instrumente online si offline gratuite de editare a fisierelor multimedia si vor explora modul in care se pot exprima jurnalistic prin sunet si imagine fixa si in miscare.
Cursul se adreseaza jurnalistilor si studentilor la jurnalism cu putina experienta sau fara experienta in jurnalismul multimedia. Sunt bineveniti si jurnalistii cu experienta in presa traditionala, care doresc sa capete noi deprinderi. Inscrierile se primesc pana la 15 februarie a.c., iar taxa de participare este de 350 lei.
Cursul va fi sustinut de George Hari Popescu, jurnalist independent si asistent doctorand la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii (FJSC) a Universitatii din Bucuresti, dupa urmatorul program:
  • vineri, 18 februarie, orele 17.00 - 20.00
  • sambata, 19 februarie, orele 10.30 -15.30
  • duminica, 20 februarie, orele 11.00 - 15.00

Pentru inscriere, trimiteti un CV si o scrisoare de motivatie, in care sa explicati de ce doriti sa participati la curs. Documentele vor fi trimise prin email (carmen@cji.ro) sau fax 021 311 1378. Persoana de contact: Carmen Macavei, asistent executiv.

miercuri, 2 februarie 2011

Invitatie pentru presa: „Mass-media din Romania – provocarile si oportunitatile anului 2011”

Federatia Romana a Jurnalistilor MediaSind va invita la masa rotunda „Mass-media din Romania – provocarile si oportunitatile anului 2011”. Evenimentul se va desfasura în data de 4 februarie 2011, între orele 10.00-14.00 la Hotel Capital Plaza din Bucuresti, Bdul. Iancu de Hunedoara nr. 54, sector 1 si are loc cu ocazia sosirii în Romania a domnilor Aidan White, secretar general al Federatiei Internationale a Jurnalistilor (FIJ), Marc Gruber, director al Federatiei Europene a Jurnalistilor (FEJ) si Moschos Voitsidis, membru al Comitetului Executiv FEJ.
Reprezentantii FIJ si FEJ se afla în Romania într-o misiune de documentare. Ei vor discuta cu reprezentanti ai autoritatilor statului roman si cu lideri ai organizatiilor sindicale, profesionale si patronale din mass-media despre situatia  industriei de media, problemele acesteia si vor încerca sa  identifice solutiile cele mai potrivite pentru Romania. Raportul întocmit la finalul vizitei va fi prezentat de catre FIJ, în calitatea sa de raportor oficial pe probleme de mass-media, organizatiilor internationale, printre care Organizatia Natiunilor Unite, Consiliul Europei, Parlamentul European si Comisia Europeana.
In cadrul intalnirii se vor dezbate urmatoarele subiecte:
·         strategia CSAT privind presa
·         proiecte de lege care limiteaza libertatea de exprimare
·         depolitizarea institutiilor publice de media
·         subfinantarea institutiilor publice de media
·         proiecte de lege care desfiinteaza ramura mass-media
·         nerespectarea Contractului Colectiv de Munca (CCM) la nivel de ramura, a codului deontologic si a clauzei de constiinta
·         blocarea functionarii Comitetelor Sectoriale
·         autoreglementarea jurnalistilor/bloggerilor/editorilor/patronilor
·         cresterea competentelor media si digitale ale publicului
·         situatia RODIPET
·         lipsa unor masuri pentru redresarea si consolidarea industriei media
·         pastrarea si consolidarea drepturilor castigate prin CCM Unic la nivel de ramura mass-media prin semnarea Actului Aditional nr.4 la acest Contract.
Masa rotunda este organizata cu sprijinul Centrului pentru Jurnalism Independent, Confederatiei Sindicatelor Democratice din Romania, Patronatului Presei din Romania – ROMEDIA si Uniunii Nationale a Patronatului Roman.
Va rugam sa confirmati participarea pana în data de 3 februarie, ora 16.00, pentru rezervarea locurilor în sala la e-mail: office@mediasind.ro sau la tel: 0372150189.

marți, 1 februarie 2011

Invitaţie la seminar: “Comunicarea cu mass media”

Centrul pentru Jurnalism Independent organizează seminarul “Comunicarea cu mass media”, destinat reprezentanţilor organizaţiilor care se ocupă de promovarea diversităţii şi protejarea drepturilor minorităţilor şi imigranţilor.
Evenimentul va dura o zi şi jumătate, va fi susţinut de Cristina Lupu, coordonator de programe şi trainer la Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), şi se va desfăşura în perioada 14 - 15 februarie 2011, la sediul CJI din str. Regina Elisabeta, nr. 32, et. 1, Bucureşti. Seminarul face parte din proiectul „Europa multiculturală în mass media”, finanţat de Uniunea Europeană, prin programul Fundamental Rights and Citizenship.
Seminarul îşi propune să contribuie la îmbunătăţirea comunicării dintre organizaţiile care reprezintă minorităţile şi imigranţii şi publicul acestora, prin consolidarea capacităţii organizaţiilor societăţii civile de a interacţiona cu mass media. Detalii despre curs şi informaţiile logistice vor fi transmise în timp util candidaţilor declaraţi admişi. Costurile legate de transportul, cazarea şi masa participanţilor vor fi acoperite de organizatori.
Termenul limită pentru înscrierea la cursuri este luni, 7 februarie 2011, orele 16.00. Candidaţii vor trimite un CV şi o scrisoare de intenţie din care să reiasă interesul pentru tematica seminarului şi aşteptările lor de la acesta. Înscrierile se primesc în format electronic la adresa cristina[at]cji.ro. Persoană de contact: Cristina Lupu. Telefon: 021 3111375.