luni, 31 ianuarie 2011

RCS&RDS încalcă libertatea presei?

Compania de cablu RCS&RDS a sistat transmisia postului Alpha Media, din Medgidia, încă din data de 28 ianuarie. Contactaţi de ActiveWatch, reprezentanţii companiei susţin că acest post nu a fost scos din lista de programe, ci s-a schimbat doar frecvenţa, pe 767,25. Mai mult, compania susţine că, potrivit contractului încheiat cu Alpha Media, compania îşi rezervă dreptul de a schimba frecvenţa fără să anunţe. În realitate, noua frecvenţă nu funcţionează, iar televiziunea Alpha Media nu poate fi urmărită de trei zile. O situaţie similară a avut loc şi în anul 2009, potrivit Alpha Media.

COMUNICAT DE PRESĂ
ÎNCOTRO LIBERTATEA PRESEI?!?



Televiziunea ALPHA MEDIA din Medgidia, jud. Constanţa, informează şi sesizează faptul că retransmisia postului a fost întreruptă în mod nejustificat şi independent de voinţa noastră, de către operatorul de cablu RCS&RDS, vineri 28 ianuarie 2011 în jurul orei 22.00. Operatorul de cablu nu ne-a contactat şi nici nu ne-a fost transmis în mod oficial niciun document care să ne informeze şi să ne avertizeze că retransmisia urmează să fie întreruptă. Menţionăm că am luat legătura cu reprezentanţii distribuitorului de Cablu însă până la această dată nu am primit un răspuns oficial. În aceste condiţii considerăm că operatorul încalcă Legea Nr. 504 din 11 iulie 2002 modificată cu Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 181/2008 ….(2) Distribuitorii care retransmit servicii de programe au obligaţia, la nivel regional şi local, să includă în oferta lor cel puţin două programe regionale şi două programe locale, acolo unde acestea există; criteriul de departajare va fi ordinea descrescătoare a audienţei. Menţionăm că am sesizat şi Consiliul Naţional al Audiovizualului prin adresa nr. 65 / 29 ianuarie 2011 şi facem toate demersurile legale pentru reintroducerea în grila de programe a postului de televiziune mai sus menţionat. Televiziunea Alpha Media consideră că astfel este îngrădit accesul la informaţie al oamenilor. Cetăţenii municipiului Medgidia ne susţin în toate demersurile de reluare a retransmisiei. Televiziunea Alpha Media a mai trecut printr-o încercare asemănătoare şi pe 15 august 2009 s-a desfăşurat un protest al cetăţenilor care au solicitat reintroducerea în grila de programe a postului Alpha Media. Atunci am învins! Sperăm să ieşim învingători şi de această dată. De aceea solicităm sprijin şi solidaritate din partea tuturor jurnaliştilor şi trusturilor de presă, întrucât prin gesturi ca acesta se încearcă să se pună pumnul în gura presei. Televiziunea Alpha Media a fost este şi va rămâne imparțială, independentă și aproape de oameni. Din această cauză influenţa şi presiunea politică şi-a spus cuvântul şi ne-a cauzat multe probleme încă de la înfiinţare.
Televiziunea Alpha Media

Undă verde pentru aplicaţii la programul "Economic and Political Reporting from Southeast Europe 2011"

Fundaţia Robert Bosch şi Fundaţia Thomson Reuters acceptă, până în data de 7 februarie, aplicaţii în cadrul ediţiei anuale a programului "Economic and Political Reporting from Southeast Europe". Acesta a fost iniţiat în 2007, cu scopul de a sprijini analize şi informări pe problematica economică şi a îmbunătăţi acoperirea subiectelor vitale pentru dezvoltarea economică şi politică regională, dar şi în beneficiul colaborării profesionale a jurnaliştilor din sud-estul Europei.
Programul, derulat împreună cu foşti jurnalişti Reuters, include două cursuri a câte zece zile în Marea Britanie (3-15 aprilie), respectiv Germania (18-30 septembrie). De asemenea, cei 15 participanţi selectaţi vor călători la Brussels şi Berlin pentru schimburi de experienţă. Mai multe detalii şi formularele de aplicaţie sunt disponibile aici: http://www.reuterslink.org/courses/bosch_april_2011.htm.

miercuri, 26 ianuarie 2011

O nouă ediţie a Bursei pentru Excelenţă în Jurnalism

Ai o idee de anchetă despre justiţie în una din ţările din Balcani? Nu rata ocazia de a primi o bursă în valoare de 2.000 de euro, plus acoperirea cheltuielilor de documentare și călătorie, ca și de a participa la seminarii în Berlin și Viena.  
Jurnaliști din Albania, Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, Croația, Kosovo, Macedonia, Muntenegru, România și Serbia sunt invitați să participe la a cincea ediție a programului “Bursă pentru Excelență in Jurnalism” adresat jurnaliștilor din Balcani. În fiecare an, zece jurnaliști din aceste țări sunt selectați prin intermediul unei competiții deschise, pentru a primi finanțare și sprijin profesional în vederea documentării și redactării unui articol pe un subiect cu relevanță regională și europeană. Tema de anul acesta este JUSTIȚIA. Jurnaliștii interesați sunt încurajați să trateze subiectul în sens cît mai larg și original, putînd propune idei de articole care să exploreze contextul social și legal al acestei teme. Ei se pot referi, printre altele, la corupție, slaba aplicare a legii sau egalitatea de șanse în ce privește accesul la justiție. 
Proiectele vor fi selectate de către un juriu internațional, iar jurnaliștii care vor participa în program vor primi o bursă de 2.000 de euro, aceeași sumă pentru acoperirea cheltuielilor de documentare și călătorie și vor participa la două seminarii ce se vor desfășura anul acesta la Berlin și Viena. În plus, cele mai bune trei articole vor fi recompensate cu premii în valoare de 4.000, 3.000 și respectiv 1.000 de euro. Toate articolele vor fi publicate în limba engleză și în limbile țărilor participante la program. 
Informații detaliate despre programul “Bursă pentru Excelență în Jurnalism” sunt disponibile pe site-ul http://fellowship.birn.eu.com.
Data limită pentru trimiterea proiectelor este 1 martie 2011. Programul “Bursă pentru Excelență in Jurnalism” este derulat de către Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) cu sprijin financiar de la Robert Bosch Stiftung și Fundația ERSTE. Pentru detalii suplimentare, îl puteţi contacta pe Marian Chiriac, BIRN România, telefon: 0747.010.291, e-mail: marian@birn.eu.com.