joi, 23 septembrie 2010

Concursul Tineri Reporteri CICR / D.L. 1 oct a.c.


Comitetul International al Crucii Rosii (CICR) a lansat o cerere de propuneri pentru tineri pentru a participa la Concursul Tineri Reporteri CICR. Concursul ofera ocazia tinerilor (18-25 de ani) din intreaga lume de a descoperi actiunile umanitare ale CICR si de a realiza reportaje privind situatia tinerilor afectati de conflictele armate sau alte situatii/acte de violenta. Autorii celor mai bune patru reportaje vor castiga o misiune
de o saptamana la delegatiile CICR din Georgia, Liban, Liberia si Filipine. Sub indrumarea unui specialist CICR pe comunicare, candidatii selectati vor realiza un reportaj de stiri privind misiunea lor – scris sau filmat - ce va fi publicat si/sau prezentat pe diverse canale media.
Produsele finale vor fi prezentate in cadrul unei ceremonii ce va avea loc la Geneva, in Elvetia, pe 8 mai 2011.

Data limita pentru inscriere este: 1 octombrie 2010

Informatii detaliate despre concurs se gasesc pe:

vineri, 10 septembrie 2010

Prigoana arunca România din Evul media în Evul mediu

ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei constată că iniţiativele legislative neserioase în legatură cu reglementarea mass media nu par să ia sfârşit în Parlament. Situaţia ar fi hilară daca nu ar fi semn al fragilităţii democraţiei din România.
Deputatul PD-L Silviu Prigoana a iniţiat o modificare la legea audiovizualului conform căreia Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) ar trebui să acorde licenţe şi pentru presa scrisă şi presa on-line. Publicaţiile nu ar putea să apară fără această licenţă. CNA ar putea suspenda licenţa publicaţiei pentru o perioadă de 1,3 sau 6 luni, dacă publicaţia nu poate face proba verităţii, la o sesizare a unei persoane lezate de afirmaţiile defaimătoare. Pentru alte încălcari, publicaţiei ar putea să i se retragă licenţa. Practic, proiectul de lege al deputatului Silviu Prigoana ar permite suprimarea unor publicaţii, cu alte cuvinte reinstituie cenzura în forma ei cea mai brutală.
Dacă ar fi să luăm în serios proiectul de modificare a legii audiovizualului, el ar avea următoarele vicii:

Modificările încalcă de mai multe ori Constituţia:

În primul rând Art. 30, alin 3 şi 4 din Constituţie statuează: “Libertatea presei implică şi libertatea de a înfiinţa publicaţii. Nici o publicaţie nu poate fi suprimată”. Dreptul la libertatea presei a fost considerat la începutul apariţiei acestui concept ca fiind dreptul de a înfiinţa publicaţii fără obligativitatea obţinerii unei licenţe. Acest drept de a înfiinţa publicaţii fără licenţă a fost câştigat prima oară în Anglia, în 1695. În anul 2010, doar ţări cu guverne totalitare au astfel de licenţe pentru apariţia presei scrise.
În al doilea rând, proiectul încălca articolele 11 şi 20 din Constituţie în care se stipulează faptul că acorduri internaţionale la care România este semnatară prevalează faţă de legile interne. Or România este semnatară a Convenţiei Europene a Drepturilor Omului (CEDO) adoptând astfel şi jurisprudenţa Curţii Europene, care este încălcată de proiect prin promovarea probei verităţii într-o formă neconformă cu practica CEDO.

În afara acestor probleme grosolane, textul mai comite câteva erori care ilustrează lipsa de profesionalism a deputatului
Pretinde, cu intenţia de a dezinforma, că modifică articole care nu există în lege, cu privire la media audiovizuală, - obligativitatea prezentării unei probe a verităţii în 10 zile de la cererea persoanei lezate, posibilitatea de a suspenda o instituţie media de la apariţie pentru nişte simple omisiuni de informare;
Dincolo de reaua intenţie, autorul este şi extrem de superficial - de exemplu, el vorbeşte despre modificarea articolului 42, un articol care nu mai există deloc în textul actualei legi, pentru că a fost abrogat prin OUG 181/2008. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul altor modificări.
Cerem instituţiei Parlamentului să examineze cu un plus de atenţie eventuale viitoare proiecte legislative propuse de acest accident al democraţiei din România.
Departamentul FreeEx
ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei

Licenţele CNA pentru presa scrisă şi online, o initiativă legislativă absurdă

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) consideră inacceptabilă ideea care a stat la baza initiaţivei legislative a domnului deputat Silviu Prigoană, prin care se impun licenţe CNA pentru publicaţiile tipărite şi online şi solicită Parlamentului României să o respingă.
Iniţiativa contravine directivelor europene care se referă strict la domeniul audiovizual, şi în acest caz doar la anumite aspecte legate de conţinut. Pe lângă problemele de legalitate, iniţiativa domnului deputat Silviu Prigoană ridica şi probleme de implementare. “Este absurd să ceri unui organism a cărui vocaţie este monitorizarea audiovizualului să-şi asume sarcini pentru care nu e nici pregatit, nici dotat”, spune Ioana Avădani, director executiv al CJI.
La nivel european, orice mecanism de licenţiere a presei scrise şi online este perceput ca o modalitate rudimentară de cenzură. Spaţiul publicat e asimilat domeniului privat, în timp ce audiovizualul este asimilat celui public, pentru că valorifică o resursă publică şi limitată – spaţiul herţian.
“Este încă un semnal de alarmă pentru jurnalişti că trebuie să-şi facă ordine în propria ogradă. În lipsa unui mecanism de autoreglementare serios şi sincer, astfel de iniţiative se vor înmulţi. În cele din urmă, cineva mai dibace la scrierea legii ar putea să şi reusească”, declară Ioana Avădani.

La iniţiativa Centrului pentru Jurnalism Independent şi Active Watch – Agenţia de Monitorizare a Presei, Convenţia Organizaţiilor de Media a adoptat, la reuniunea din 23 – 24 octombrie 2009, Codul deontologic unic şi lucrează, în prezent, la un mecanism de autoreglementare. Codul deontologic unic poate fi consultat pe pagina de internet ww.cji.ro

luni, 6 septembrie 2010

JURNALISM NON-LINEAR - program intensiv de pregatire pentru jurnalistii din mediul online

Centrul pentru Jurnalism Independent  anunta organizarea in perioada octombrie – decembrie 2010, la sediul CJI din Bucuresti, a programului de pregatire JURNALISM NON-LINEAR, primul de acest fel dedicat special jurnalistilor din mediul online.

Programul combina cursurile cu practica in redactie si pune accent pe aplicarea imediata, cu rezultate vizibile (si publicabile), a cunostintelor dobandite in timpul sesiunilor de training. Programul va oferi jurnalistilor o intelegere mai buna a modului in care functioneaza „new media” si abilitati care sa le permita sa foloseasca, intr-un mod flexibil si creativ, noile tehnologii in activitatile curente. De asemenea, in cadrul pregatirii, se vor identifica si aprofunda instrumentele necesare atragerii „nativilor digitali”, ale caror obisnuinte de consum mediatic difera de cele ale „consumatorului traditional”.
Jurnalism non-linear se va desfasura in baza unei programe dezvoltate pornind de la nevoile si capacitatile mediului online din Romania si in concordanta cu tendintele internationale. Cursurile se vor desfasura in perioada 20 octombrie – 19 decembrie 2010. Descrierea cursurilor este disponibila la adresa
http://www2.cji.ro/userfiles/file/cursuri_10/descrierea%20cursurilor.pdf

Pentru inscriere, candidatii vor trimite un dosar care sa contina:
- CV - ul;
- o scrisoare de intentie in care sa descrie un proiect multimedia pe care doresc sa-l realizeze;
- pentru cei angajati, o scrisoare din partea redactiei prin care li se garanteaza participarea la toate cele patru cursuri.
-  candidatii cu experienta in domeniu pot trimite link-uri care sa ilustreze activitatea lor in domeniul multimedia.

Pentru editia 2010 a programului, gratie finantarii programului de catre CEE Trust Fund, costul programului este de 600 euro (plata se poate face in patru rate). Taxa include participarea la cele patru cursuri, asistenta online in perioada dintre cursuri, materialele de curs, acces la platforma de comunicare interna a CJI, consumabilele necesare derularii activitatilor. Toti participantii vor primi o masa pe zi (pranzul), cafea si racoritoare.

Mai multe detalii despre program si inscriere gasiti la
http://www2.cji.ro/userfiles/file/cursuri_10/jurnalism%20non-linear.pdf