vineri, 29 ianuarie 2010

VIITORUL PRESEI SCRISE SI PRESA SCRISA VERSUS MEDIA ONLINE

- dezbatere cu Mario Garcia la Centrul Cultural American -

Ambasada SUA are placerea sa va invite marti, 2 februarie, la o prezentare si dezbatere sustinute de consultantul media Mario Garcia, despre modul in care presa scrisa poate supravietui in perioada crizei economice, provocarile cu care se confrunta si rolul presei online.
Mario Garcia este consultantul american supranumit “doctorul de ziare”, care a regandit design-ul a peste 450 de publicatii din intreaga lume printre care The Wall Street Journal, The Miami Herald, Die Zeit, Handelsblatt si The Philadelphia Inquirer. Garcia a fost inclus de revista People printre cele mai influente 100 de persoane de origine hispanica. Mario Garcia urmareste indeaproape noile tendinte in media si in comunicare. Mai multe informatii despre activitatea sa se pot gasi la http://garciamedia.com/about/bio/dr_mario_ r_garcia si la http://garciamedia.com/blog/.
Anul trecut, Mario Garcia a fost oaspete al Conferintei Nationale a Presei din Romania, printre ai carei sponsori s-a numarat si Ambasada SUA. De asemenea, el a sustinut la Centrul Cultural American o prezentare despre continutul si rolul blogurilor ca instrumente moderne de comunicare.
Prezentarea si dezbaterea de marti sunt deschise jurnalistilor, bloggerilor media, reprezentatilor departamentelor de marketing, ai conducerilor ziarelor si ai institutiilor de media online, print, TV, radio. Prezentarea va fi sutinuta in limba engleza.
Evenimentul va avea loc marti, 2 februarie, incepand cu ora 14:00, la Centrul Cultural American (intre Piata Spaniei si Gradina Icoanei). Accesul se face pe baza buletinului de identitate si a legitimatiei de presa. Pentru a reduce timpul necesar verificarii, va rugam sa veniti incepand cu ora 13:30.

Daca doriti sa participati va rugam sa va confirmati prezenta la armaselum@state. gov si popaam@state. gov , pana luni, 1 februarie la ora 15:00.

luni, 25 ianuarie 2010

Curs pentru jurnalisti: “Buna guvernare - drept fundamental al omului” /D.L. 1 februarie 2010

Centrul pentru Jurnalism Independent organizeaza la Brasov, in perioada februarie – iunie 2010, un modul de pregatire cu tema Buna guvernare - drept fundamental al omului, destinat jurnalistilor din mass media locale (presa scrisa, radio, TV, online).

Programul isi propune sa contribuie la prevenirea si combaterea coruptiei in administratia locala, prin consolidarea capacitatii presei de a monitoriza buna functionare a autoritatilor locale, atat la nivel strategic (dezvoltarea de politici publice, construirea bugetelor), cat si la cel al implementarii practice.

Modulul de pregatire este compus din cinci cursuri, dupa cum urmeaza:

1. Buna guvernare ca drept fundamental al omului. Concepte, instrumente legale nationale si internationale. Traineri: Ioana Avadani (Centrul pentru Jurnalism Independent) , George Ene (Clubul Roman de Presa)

2. Analiza bugetului local. Trainer: Radu Soviani (The Money Channel)

3. Politici publice in domeniul protectiei minoritatilor. Trainer: Marian Chiriac (Balkan Investigative Reporters Network)

4. Politici publice in domeniul protectiei mediului. Traineri: Livia Cimpoeru (Green Report), Emilia Chiscop (Ziarul de Iasi)

5. Aspecte deontologice ale practicii jurnalistice. Trainer: Ioana Avadani (Centrul pentru Jurnalism Independent) , George Ene (Clubul Roman de Presa)

Cursurile vor dura o zi si jumatate si vor avea loc in weekend-uri. Primul curs se va desfasura in perioada 13 – 14 februarie 2010. Detalii despre cursuri si informatiile logistice vor fi transmise in timp util candidatilor declarati admisi.

Costurile legate de cazarea si masa participantilor vor fi acoperite de organizatori.


Termenul limita pentru inscrierea la cursuri este luni, 1 februarie 2010. Candidatii vor trimite un CV si o scrisoare de intentie din care sa reiasa interesul pentru monitorizarea activitatii autoritatilor locale si asteptarile lor de la programul de pregatire.

Inscrierile se primesc in format electronic la adresa bunaguvernare@cji.ro.

Persoana de contact: Cristina Lupu. Telefon: 021 3111375

Cursuri similare se vor desfasura in 2010 si la Cluj si Constanta.

Programul Buna guvernare - drept fundamental al omului – Brasov este sprijinit financiar de Ambasada Statelor Unite la Bucuresti. Cursul de Politici publice in domeniul protectiei mediului beneficiaza si de sprijinul organizatiei Recolamp.

marți, 19 ianuarie 2010

Doris Lupu, noul preşedinte al Ligii Jurnaliştilor Sibiu


Urmare a şedinţei membrilor Ligii Jurnaliştilor Sibiu desfăşurate, marţi, 19 ianuarie 2010, structura de conducere a asociaţiei a fost modificată după cum urmează: în funcţia de preşedinte a fost aleasă Doris Lupu (FOTO) - jurnalist de radio (fost vicepreşedinte), în funcţia de vicepreşedinte a fost ales Dan Tomozei - jurnalist de presă scrisă (coordonator de programe), iar în funcţia de secretar a fost confirmată Camelia Crişan.

Mandatul structurilor alese este de un an de la data intrării în funcţie.

O noua editie a programului “Bursa pentru Excelenta in Jurnalism” / D.L. 1 Martie 2010

Robert Bosch Stiftung si Fundatia ERSTE, in colaborare cu Balkan Investigative Reporting Network (BIRN), anunta lansarea celei de-a patra editii a programului “Bursa pentru Excelenta in Jurnalism” adresat jurnalistilor din Balcani.

Jurnalisti din Albania, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Kosovo, Macedonia, Muntenegru, Romania si Serbia sunt incurajati sa se inscrie cu un proiect de investigatie, tema de anul acesta fiind “TABU”.
In fiecare an, zece jurnalisti sunt selectati prin intermediul unei competitii deschise, pentru a primi finantare si sprijin profesional in vederea cercetarii si a redactarii unui material pe un subiect de importanta regionala si europeana.
Participantii la bursa vor primi:
O bursa in valoare de 2000 euro, indemnizatie de calatorie de pana la 2000 euro si sansa de a participa la un program de sapte luni de dezvoltare profesionala.
Oportunitatea de a calatori in regiune pentru a realiza rapoarte detaliate, de importanta regionala si europeana.
Training din partea jurnalistilor si a expertilor recunoscuti pe plan international.
Oportunitatea de a avea articolele publicate in intreaga Europa si de a deveni membru al unei retele in continua dezvoltare care are in vedere excelenta jurnalistica in Balcani.
In plus, un comitet independent de selectie va acorda burse de 4.000 euro, 3.000 euro si respectiv 1.000 euro autorilor primelor trei articole castigatoare.
Pentru informatii detaliate privind criteriile de eligibilitate pentru programul ”
Bursa pentru Excelenta in Jurnalism”, aplicarea si procedura de selectie, va rugam sa cititi Instructiunile (http://fellowship.birn.eu.com/en/main/programme2010/19100/) de pe site-ul organizatiei, inainte de a completa Formularul de aplicare. (http://fellowship.birn.eu.com/en/main/programme2010/24746/)
Deadline-ul pentru trimiterea aplicatiilor este 1 martie 2010.
Pentru a afla mai multe despre programul de burse vizitati: http://fellowship.birn.eu.com.
Pentru detalii suplimentare, îl puteþi contacta pe Marian Chiriac, BIRN România, telefon: 0747.010.291, e-mail: marian@birn.eu.com

joi, 7 ianuarie 2010

Cursul Design editorial, incepand cu data de 27 ianuarie 2010

Centrul pentru Jurnalism Independent organizeaza Cursul Design editorial, incepand cu data de 27 ianuarie 2010.
Design editorial urmareste aplicarea designului grafic pe forme de intindere mare, atat in jurnalism, cat si pentru realizarea unor produse precum - rapoarte anuale, documente de business, brosuri, carti, publicatii electronice etc.
Cursul se adreseaza persoanelor familiarizate cu designul grafic, dar si celor interesati de subiect si care vor sa se perfectioneze. El va fi condus de Raymond Bobar, Art Director la Men's Health, designer al revistei de fotografie Punctum si unul din fondatorii proiectului Decat o Revista.
Cursul se va desfasura la sediul CJI in zilele de miercuri, de la 18.00 la 20.00, pe parcursul a 10 sedinte saptamanale.

Taxa de participare este de 400 RON si se se poate achita in maximum 5 rate, incepand cu prima sedinta a cursului.
Pentru inscriere va rugam trimiteti un CV si o scrisoare de intentie in care sa va motivati dorinta de a participa. Mai multe detalii despre curs si trainer gasiti pe www.cji.ro .